Emma Laine virtaa täynnä: "Onneksi en vetänyt liinoja kiinni"

Suomen naisten maajoukkueen pelaavalle kapteenille, Emma Laineelle, tulee tänä keväänä täyteen 15 vuotta Fed Cupia ja ikävuosiakin 30. Tennisammattilaisella on pitkästä aikaa nauttimisfiilis.

Kuutisenkymmentä vuotta sitten julkaistiin kirja ”Kaunotar katoaa Kaukoitään”. Se kertoi vuonna 1952 Miss Universumiksi valitun Armi Kuuselan matkoista Kaukoidässä. Kirjan titteli tuli mieleen tennisässästämme Emma Laineesta, joka oli seitsemän kuukautta yhtä soittoa noissa maisemissa.
Emma lähti viime vuoden elokuussa Anne Aallosen valmennettavaksi Hongkongiin.
- Aika jännä, että vaikka olemme molemmat ”Lahesta”, emme tunteneet toisiamme ollenkaan, Emma kertoo.
Kesäisin kotikaupungissaan käyvä Anne ehdotti Emmalle yhteistyötä. Tämä päätti nopeasti tarttua tilaisuuteen, kun vielä yhteistyökumppaniyritykset J.Kärkkäinen Oy ja Salpausselän rakentajat Oy häntä siihen kannustivat.
Emma hyppäsi uuteen maailmaan. Hän asui yhden viikon hotellissa, mutta muutti sitten alivuokralaiseksi tennisklubin lähistölle ja kotiutui parissa päivässä.

"Aika Honkkarissa antoi buustin eteenpäin"

Loukkaantumisista ja sairauksista vuosia kärsinyt Emma oli nyt kunnossa, kroppa kesti ”sikakovat” treenit ja Aasian 35 asteen lämpö teki vain hyvää. Annen avulla Emma löysi hukassa olleen kämmenlyöntinsä ja sai syöttönsä tehokkaammaksi.
- Anne on vahva persoona, joka sanoo suoraan, niin hyvät kuin pahat, Emma sanoo.
- Sain kaikesta hyvin kiinni ja tykkäsin siitä, että tehdään eikä vaan meinata.
Emma joutui aloittamaan kisaamisen ilman WTA-rankingia, ja silloinhan joutuu pienimmissäkin naisten ITF-kisoissa karsintoihin. Kolme ensimmäistä kisaa pelattiin Bangkokissa syys-lokakuussa; Emma selvitti karsinnat, hävisi kahdessa pääsarjan ensimmäisellä kierroksella, mutta eteni yhdessä puolivälieriin. Näissä kisoissa hän oli kaksi kertaa nelinpelin finaalissa ja kerran välierissä.
Marraskuussa OrtoLääkärit Openissa Talissa Emma pääsi villillä kortilla kaksinpelin pääsarjaan ja kiitti siitä etenemällä välieriin. Mutta Emma palasi nopeasti Hongkongiin, oli joulukuun toisella viikolla yhden ITF-turnauksen kaksin- ja nelinpelin finaalissa, eteni seuraavalla viikolla nelinpelin finaaliin ja otti jouluviikolla ITF-turnausvoiton kaksin- ja nelinpelissä. Uusi vuosi alkoi Hongkongissa nelinpelin finaalipaikalla.


Tammikuun kolme ITF-kisaa Australiassa eivät sen sijaan menneet odotusten mukaan.
Mutta toisin kuin missi Kuusela, Emma ei jäänyt sille tielleen, vaan palasi maaliskuun alussa Eurooppaan, jossa aikoo kisailla kevään ja kesän.
- Meillä oli Annen kanssa sopimus vuoden loppuun. Hän ei valitettavasti voinut lähteä kanssani Eurooppaan omien tennis- ja liiketoimiensa sekä 12-vuotiaan tyttärensä vuoksi.
- Olen erittäin tyytyväinen kaikkeen siihen, mitä sain Annelta. Aika ”Honkkarissa” antoi mielettömän buustin eteenpäin. Toisin kuin moni luuli, en halunnut vielä päättää uraani, vaikka välillä kaikki näytti toivottomalta. Nyt nautin suunnattomasti siitä, että voin pelata ja kisata. Onneksi en missään vaiheessa vetänyt liinoja kiinni, Emma toteaa.

Tukikohta Euroopasta haussa

Emman WTA-ranking on nyt 632 ja nelinpeliranking 411. Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2006, Emma oli WTA-rankingissa sijalla 50 ja nelinpelissä sijalla 64.
Nyt Emman matka jatkuu toisella tavalla. Hän hakee Euroopasta tukikohtaa – valmentajaa ja treenipaikkaa.
Kuukauden kuluttua, 13.-15. huhtikuuta, pelataan Egyptin Kairossa Fed Cupin Eurooppa-Afrikan II ryhmää keskitetysti. Suomen ja isäntämaa Egyptin lisäksi ryhmässä ovat Bosnia ja Hertsegovina, Itävalta, Liechtenstein, Liettua, Slovenia ja Tanska.
Emma on Suomen pelaava kapteeni. Ensimmäisen kerran Emma oli Suomen Fed Cup -joukkueessa 15 vuotta sitten, vuonna 2001, vain 15-vuotiaana. Emman voitto-tappiotilasto kaksinpeleissä on 34-8 ja nelinpeleissä 14-12.

Suomen Fed Cup -joukkue Egyptiin valittu

Piia Suomalainen kuuluu Suomen Fed Cup -joukkueen kantaviin voimiin. Kuva: Iina Airio/Tennisliitto

Suomen naisten maajoukkueen pelaava kapteeni Emma Laine on valinnut pelaajansa Egyptin Kairossa pelattavaan Fed Cupiin. Euroopan/Afrikan II ryhmän ensimmäisellä kierroksella pelaavat Laineen lisäksi Piia Suomalainen, Mia Eklund ja Milka-Emilia Pasanen. Varalla ovat Monica Malinen ja Oona Orpana.

- Joukkueen valinta oli tällä kertaa haastava, sillä ehdolla oli monta pelaajaa. Minä, Piia ja Mia olemme ainoat, jotka kierrämme nyt aktiivisesti ja tarkoituksenmukaisesti ammattilaiskilpailuita - ja meillä on myös näyttöjä niistä, Laine kommentoi.

- Milka lähtee reissuun viime kuukausien hyvien tulosten perusteella. Onhan hän myös hallitseva sisäkenttien Suomen mestari.

Viikko Egyptissä tulee olemaan jännittävä.

- Maat ovat tasaisia keskenään ja otteluita tulee olemaan paljon. Meidän joukkueemme on terveenä ja valmiina turnaukseen, Laine lupaa.

OVS:n Milka-Emilia Pasanen ja Monica Malinen ja Smashin Piia Suomalainen tavoittelevat lauantaina 19. maaliskuuta Norpe Tennisliigan voittoa. Naisten finaali pelataan Oulussa kello 11.

Lisätietoa: http://www.fedcup.com/en/draws-results/group-ii/europe-africa/2016.aspx

Lapin lumoa: Joulupukin polvelta moottorikelkkasafarille

Keskiviikkoillan virallinen illallinen alkoi leikkisästi, kun Suomen joukkue tutustutti STL:n puheenjohtaja Matti Virtasen johdolla Zimbabwen pelaajat kevätlomansa keskeyttäneeseen joulupukkiin.
ITF:n Referee Mihaela Testiban, Chief of Umpires Tony Harding sekä Suomi-Zimbabwe-maaottelun tuomarit Petri Nylund ja Antti Aine viihtyivät joulupukin juttusilla.
Zimbabwen pelaajat Courtney John Lock ja Mark Fynn nauttivat lappalaisista ruoista hyvällä ruokahalulla. Vieraille maistuivat niin mäti kuin poronlihakin.
Kittilän kunnanjohtaja Kyösti Tornberg piti lämpimän puheen joukkueille.
STL:n puheenjohtaja Matti Virtanen toivotti niin omat kuin vierasjoukkueenkin pelaajat lämpimästi tervetulleiksi viralliselle illalliselle ravintola Tonttulaan.
Joukkueen ensikertalainen Eero Vasa piti tyylikkään rookie-puheen.
STL muisti Zimbabwea perinteisellä lautasella.
Torstain arvonta järjestettiin Golden Crown - Levin Iglut -hotellin tiloissa ylhäällä tunturissa.
Kittilän vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg sai kunnian avustaa arvonnassa.
Jarkko Nieminen Lapin Kansan ja Henri Kontinen Kalevan haastattelussa.
Jarkko puhelinhaastattelussa ja Suomen joukkueen fysioterapeutti Joni Honkaniemi Zimbabwen kuvauspuuhissa.
Lapland Safarisin opas Laura varusti ja kiidätti pelaajat moottorikelkkasafarille Levin upeaan luontoon.
Nyt mennään, näyttää Zimbabwen kapteeni Martin Dzuwa.
Sitten tulikin perjantai, ja ottelut olivat valmiita alkamaan. Komea jääveistos toivotti tervetulleeksi Kittilän Urheiluhalliin!
Niin ja Takanyi Garangangakin ehti lopulta mukaan. Hän sai viisuminsa viime hetkellä ja laskeutui Kittilään torstai-iltana. Kuva: Matti Viljanen/Tennisliitto
Kiitokset kaikille kittiläläisille ja leviläisille lämpimästä vastaanotosta, reippaille pallopojille, päteville linjatuomareille, refereelle, tuomaripäällikölle ja tuomareille sekä ennen kaikkea huippujoukkueille Suomelle sekä Zimbabwelle ikimuistoisesta viikosta!

 

Legendat-sarjassa Nanne Dahlman: "Löin hirveitä tykkejä"

Nanne Dahlman, 45, on Suomen ensimmäinen maailmalla pärjännyt naispelaaja.

Kun muut pikkutytöt pyörivät hiekkalaatikon reunalla, Nanne Dahlman iski tennispalloja seinään Myllypuron tenniskeskuksessa. Isä Mauri toimi siellä hallimestarina.

– Ei faija edes aluksi tiennyt, että hakkasin palloa seinään tuntitolkulla. Löysin lajin itse. Intohimo tennikseen syntyi jo ihan pienenä. Sitä pidettiin tuohon aikaan elitistisenä lajina, enkä varmasti olisi voinut aloittaa pelaamista, jos olisimme asuneet jossakin muualla.

Seuroista tutuiksi tulivat HVS, GVLK ja Smash-Tennis, jossa Dahlman pelasi eniten. Piskuisen 161-senttisen pelaajan vahvuus olivat hurjat peruslyönnit. Kämmen ja rysty lähtivät sellaisella voimalla, että vastustajien teki mieli juosta karkuun.

– Löin hirveitä tykkejä jo nuorena. En ole koskaan ollut mikään hissukka, ja se näkyi myös pelityylissä. Otin pataan monta kertaa, kun lyönnit menivät pitkiksi. Toisaalta kovista lyönneistä ja vasenkätisyydestä oli myös hyötyä. Heikkouteni oli kentällä liikkuminen, mutta sekin parani huomattavasti treenaamisen myötä, Dahlman muistelee.

Valmennuksesta vastasi Mauri-isä, joka oli lievästi sanottuna kaukana nykypäivän keskustelevasta valmentajasta. Isä antoi palautetta suorimmalla mahdollisella tavalla, ja se oli vain kestettävä.

– Vaikka kehityin aimo harppauksia, faija totesi, että tämähän on kuin kivirekeä vetäisi perässä, Dahlman nauraa.

Steffi Grafilta kiitosta

”Kivireestä” tuli kuusinkertainen naisten kaksinpelin suomenmestari, joka voitti seitsemän ITF:n kaksinpeli- ja kuusi nelinpeliturnausta.

Korkein sijoitus WTA:n maailmanlistalla oli 59. vuonna 1993. Dahlman selviytyi ensimmäisen kerran Grand Slam -turnauksen pääsarjaan Ranskan avoimissa 1991. Australian avoimissa hän eteni kolmannelle kierrokselle 1992.

Menestys jatkui 1993, jolloin Dahlman ylsi kolmannelle kierrokselle Yhdysvaltain avoimissa.

– Vastustajana oli maailman ykkösnainen Steffi Graf. Oli huikea fiilis kävellä keskuskentälle ja tietää, että hän on vastassa. Hävisin 6–4, 6–2, mikä oli hyvä tulos, sillä moni ei saanut pistettäkään häntä vastaan. Lopuksi hän tuli kiittämään ja sanoi well played, Nanne.

Vielä vuonna 1996 Dahlman ylsi kolmannelle kierrokselle Australian avoimissa ja toiselle Yhdysvaltain avoimissa. Ammattilaisura loppui 1997.

– Ranking alkoi tippua ja tuli sisälläni hiipua. Jos tuli ei pala, on aivan turha jatkaa uraa. En voi käsittää sitä, että kierretään kisoja ja ranking roikkuu jossain viidensadan tienoilla. Ensimmäinen rankingini oli 270, ja sen alle en mennyt. Olin alusta asti erittäin kunnianhimoinen.

Dahlman ei haikaile menneitä. Kisaaminen oli antoisaa mutta myös raskasta aikaa.

– Paljon tuli sanottua isän kanssa puolin ja toisin, mutta välit pysyivät kunnossa. Olemme edelleen oikein hyviä frendejä. Olen erittäin kiitollinen molemmille vanhemmille, kun sain katsoa sporttikortit loppuun asti. Samoin he ovat toimineet pikkuveljeni Tonin kanssa, joka pelaa edelleen ammatikseen jääkiekkoa. Vanhemmat ovat aina tukeneet meitä urheilussa. Opiskella ehtii myöhemminkin, urheiluvuodet menevät ohi.

Mitä mietin?

  • Juuri nyt parasta elämässä ovat kaksi ihanaa poikaani Niclas ja Tim.
  • Aion vielä toteuttaa monia asoita.
  • On aivan turhaa haikailla menneitä. Pitää mennä elämässä eteenpäin kohti uusia aiheita.
  • Kilpaura antoi minulle paljon hienoja kokemuksia ja hyvät eväät elämään.

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Norpe Tennisliigassa jännitys tiivistyy – finalistit selvillä! http://www.tennisliiga.fi/uutiset/norpe-tennisliigassa-jannitys-tiivistyy-finalistit-selvilla
Norpe Tennisliigassa jännitys tiivistyy – finalistit selvillä! | Uutisarkisto | Tennisliiga tennisliiga.fi

Sivustoltamme löydät kaikki sarjatenniksen SM-liiga joukkueet, pelaajat sekä tietysti tilastot. Lue lisää!

Davis Cup: Suomi ylivoimaisesti toiselle kierrokselle

 

Muistellaanpa vielä tämän Harri Heliövaaran napakan, 4-1-voiton viimeistelleen taidonnäytteen säestyksellä ikimuistoista Suomi-Zimbabwe-viikkoa Kittilässä.

Julkaissut Suomen Tennisliitto ry 14. maaliskuuta 2016

Suomi eteni Davis Cupin Euroopan/Afrikan II ryhmän toiselle kierrokselle, kun se voitti Zimbabwen Kittilän Urheiluhallissa 4-1. Näin ollen sinivalkoiset matkustavat heinäkuussa Tanskan vieraaksi.

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu oli suomalaisen tenniksen ilotulitusta, joka alkoi Jarkko Niemisen puhtaalla 6-0, 6-0, 6-0 -voitolla Courtney John Lockista.

- Mietin vaihtoehtojani ja totesin, että voin joko pelata aggressiivisesti tai koettaa voittaa mahdollisimman pystyyn. Päädyin jälkimmäiseen. Keskityin siihen, etten tosiaan häviä geimiäkään, ammattilaiskentät viime syksynä jättänyt Nieminen hymyili.

Hän on vielä tämän vuoden käytettävissä Suomen Davis Cup -otteluihin.

- Ei minulla ole hinkua pelata täällä täyttääkseni jotain omaa tyhjiötäni, vaan kuten jo viime alkukesästä sanoin, olen täällä, jos voin auttaa joukkuetta. Toivon esimerkiksi voivani tukea ensimmäistä kertaa joukkuessa olevaa Eero Vasaa eteenpäin, Nieminen sanoi.

Harri Heliövaara voitti perjantain toisessa ottelussa Takanyi Garangangan 3-6, 6-3, 4-6, 6-4, 6-4.Taattua nelinpeliä

Taattua nelinpeliä

Suomi varmisti Zimbabwe-voiton jo lauantaina, kun Henri Kontinen ja Nieminen niittasivat nelinpelissä tuloksen 6-1, 6-0, 6-1 ja veivät isännät 3-0-johtoon.

Yhdessä Kitzbühelin ATP-turnauksenkin 2014 voittaneet Nieminen ja Kontinen olivat Lockia ja Mark Fynnia vastaan pitelemättömiä.

- Ei Jarkko ole vielä kerennyt hidastua, eikä sitä ehkä nelurissa niin huomaisikaan. Hyvin hän veti, Kontinen kiitteli Niemistä.

Henri Kontisen ja Jarkko Niemisen yhteistyö oli saumatonta.

Vasa debytoi, Heliövaara iski

Sunnuntaina kentälle pääsi joukkueen ensikertalainen Vasa. Kotiyleisö ja 760 rankingsijaa kovempi vastustaja Garanganga loivat aluksi paineensa 19-vuotiaalle. Ensimmäinen erä ehti olla zimbabwelaiselle 5-1, kun Vasa aloitti päättäväisen kirinsä.

- Alussa mulla oli jännitystä, mutta kun se purkautui, löysin rentouden peliin. Tuli hyvä matsi itselleni ja muillekin katsottavaa. Yleisön kannustus auttoi todella paljon, Vasa iloitsi.

- Ensimmäisen erän katkaisupelissä tunsin olevani niskan päällä, mutta en onnistunut ihan kääntämään sitä voitoksi. Toinen erä oli alusta asti tasainen, Vasa kommentoi Garangangalle 7-6, 7-5 päättynyttä ottelua.

Joukkue kannustamassa upean Davis Cup -debyytin tehnyttä Eero Vasaa.

Jarkko Nieminen Tennis Academyssa harjoitteleva Vasa on kotoisin Turusta. Hän aloittaa ylioppilaskirjoitukset kirjoittamalla englannin ja espanjan. Sen jälkeen on vuorossa kolmen ammattilaiskilpailun mittainen kiertue Kreikassa yhdessä Patrik Niklas-Salmisen kanssa.

- Tämä matsi antoi ilman muuta hyvää potkua ja itseluottamusta tuleviin kisoihin. Koko viikko joukkueen kanssa on ollut todella opettavainen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Eero Vasa suuntaa ylioppilaskirjoitusten jälkeen Kreikkaan ammattilaiskiertueelle.

Heliövaara voitti sunnuntain toisessa ottelussa Lockin 6-1, 6-0.

- Palauduin perjantain viisieräisestä ottelusta ihmeen hyvin ja tulin ilolla kentälle. Eihän tällainen viikonloppu ole ainakaan haitaksi, jos ajattelee mahdollista paluutani ammattilaiskentille. Nelinpelissä näen mahdollisuuteni vieläkin parempina, mutta siitä ei tullut nyt kokemusta, Heliövaara sanoo.

Hän on keskittynyt viime ajat tuotantotalouden opintoihinsa ja valmistuu kesään mennessä diplomi-insinööriksi.

Harri Heliövaara pelasi kaksi vakuuttavaa ottelua.

"Tanska varsinkin Jarkolle tuttu"

Kapteeni Kim Tiilikainen oli mielissään Tanskan voitettua Georgian. Näin suomalaiset ottelevat toisella kierroksella tanskalaisten vieraina.

- Tanska on mukava maa ja tiedämme pelaajia hyvin. Varsinkin Jarkolle Tanska on tietysti erittäinkin tuttu maa. Meillä on hyvä joukkue, Tiilikainen kertoo.

Jarkko Nieminen asuu perheensä kanssa Tanskassa ja tuntee maan pelaajat hyvin.

Lisää kuvia ja videoita: www.facebook.com/SuomenTennisliittoRy

Raisan roti: Plussia ja kehityskohteita kansallisissa kilpailuissa

Uusi Tennisliiton strategiakausi lähestyy (alkaa vuonna 2017). On ollut jo aika kerätä statistiikkaa menneiltä vuosilta ja arvioida toimintaa lähivuosien osalta. Kilpailutoiminnan osalta voimme olla erittäin tyytyväisiä siihen, että kilpailuihin ja otteluihin osallistuvien pelaajien määrissä on nähtävissä kasvua. Lisenssipelaajien määrä jatkaa siis kasvuaan. Tässä on myös hyvä huomioida, että mini- ja miditennisluokissa ei edellytetä lisenssin ostoa.

***

Panostukset huippusarjoina toimiviin Finnish Touriin ja Finnish Junior Tennis Touriin (21-vuotiaiden sarja) ovat myös tuottaneet hyvää tulosta. Sarjat voivat tällä hetkellä paljon paremmin kuin muutama vuosi sitten. Suomessa on toimivat kilpailusarjat, joissa on toivottu määrä osakilpailuja ja niissä hyvin osallistujia. Tästä saamme kiittää aktiivisia seurojamme jotka tekevät suuren työn sarjojen eteen ja tarjoavat kansallisille kärkipelaajillemme laadukkaita kilpailuja. Tässä haluan erityisesti kiittää KarTe:a mahtavista yleisten SM-kilpailujen järjestelyistä! Kaikki saivat nauttia arvoisestaan kilpailusta ja kaikki tunsivat olevansa lämpimästi tervetulleita Joensuuhun!

Arvokilpailujen osallistujamääriä tarkasteltaessa voimme todeta, että osallistujamäärät ovat suurempia kun kilpailut järjestetään pääkaupunkiseudulla. Tämä näkökohta tulee huomioida arvokilpailuja myönnettäessä, mutta Tennisliitto haluaa taata myös kilpailuja kattavasti ympäri Suomen.

***

Mini- ja miditennistoiminta on ollut Tennisliiton kehityskohteena nykyisellä strategiakaudella. Myös tässä voimme olla tyytyväisiä kilpailumäärien kasvuun ja esimerkiksi Tykkimäki Mini- ja miditennis Touriin, joka mahdollistaa mielekkäitä kilpailuja nuorimmille pelaajillemme ympäri maan. Toivomme, että myös jatkossa näille kilpailuille riittää hyvin innokkaita järjestäjiä. Lisäksi toivomme, että seurat ilmoittaisivat myös omia mini- ja miditenniskilpailujaan Ässään. Tämä ei tuo seuralle mitään lisäkuluja, mutta tuo näkyville hyvää toimintaamme, jota tapahtuu ympäri Suomen.

Kilpailutoiminnan vahvan rungon muodostaa sarjatennis. Sitä pelataan yleisellä tasolla, senioreiden sarjatenniksenä sekä Harrasteliigana. Sarjatenniksen tilanne on hyvin vakaa ja uutuutena tullut Harrasteliiga on alkanut löytää omaa pelaajakuntaansa (rajoitettu pelaajien taso ja tunnin ottelut). Harrasteliigan toivotaan tavoittavan pelaajia junioreista seniori-ikäisiin.

Kolme nostoa kehityskohteiksi:

Tavoitteena tulee olla, että kilpailukalenterissa on tarjolla riittävästi luokkia kaikille eri-ikäisille ja tasoisille pelaajille. Erityisenä huolenaiheena tällä hetkellä on 9-vuotiaiden luokkien vähyys. On erittäin tärkeää pelaajiemme kehityksen vuoksi, että näitä midikentällä pelattavia luokkia löytyy kilpailukalenteristamme riittävästi. Tennisliitossa onkin nyt aloitettu suunnittelu 9-vuotiaiden kilpailusarjasta, joka pyritään saamaan käyntiin jo vuoden 2017 alussa.

Mielekkääseen kilpailemiseen liittyy myös se, että pelaaja tietää osallistuvansa tasoltaan motivoivaan luokkaan. Toivommekin, että kilpailunjärjestäjät monipuolistaisivat luokkatarjontaansa kilpailuissaan siten, että iän lisäksi luokassa voidaan rajata myös tasoa. Toimivia esimerkkejä ovat olleet esimerkiksi luokat P15D ja N40C. Ensimmäiseen luokkaan saavat osallistua korkeintaan 15-vuotiaat, jotka ovat D-luokassa ja jälkimmäiseen yli 40-vuotiaat naiset, jotka ovat korkeintaan C-luokassa. Näin saamme tarjottua luokkia myös harrastepelaajillemme. Kilpailunjärjestäjien kannattaa myös pohtia monipuolisia kilpailu- ja kaaviomalleja. Toimiva kilpailumuoto on esimerkiksi ollut C-luokan päiväkilpailu jossa luokka on jaettu tason mukaisiin lohkoihin (4 tasoluettelon parasta pelaajaa pelaa oman kilpailunsa lohkossa, neljä seuraavaksi parasta oman jne).

Kilpailumääräysten mukaan naiset saavat osallistua miesten luokkaan, mikäli heille ei ole tarjolla omaa naisten luokkaa kilpailussa tai jos naiselle sopiva naisten luokka kilpailusta löytyy, voi siihen osallistumisen lisäksi osallistua myös miesten luokkaan. Säännöllä on pyritty siihen, että myös naisille löytyy riittävästi kilpailuja ja että naiset saavat joka puolella maatamme mielekkäitä ja kehittäviä otteluita. Tärkein tavoite tässä on ollut turvata naistennis.
On kuitenkin naistenniksen kannalta ensiarvoisen tärkeää, että naiset osallistuvat myös omiin luokkiin. Naiset tarvitsevat paineenalaisia otteluita kehittyäkseen, ja tähän paras lääke on kohdata kovimmat kilpakumppanit naisten/tyttöjen luokissa. On ollut erittäin huolestuttavaa huomata, että naiset osallistuvat enenevässä määrin miesten luokkiin ja jopa karttavat omia luokkiaan. Tällä naiset syövät pohjaa kansalliselta naistennikseltä ja saattavat jopa karkottaa miehiä pois miesten luokista, sillä nämä eivät välttämättä koe naisia vastaan pelaamista mielekkääksi. Huolestuttavana esimerkkinä voidaan kertoa, että miesten C-luokassa (40 osallistujaa) oli mukana 10 naista, mutta seuraavana viikonloppuna samassa paikassa ei saada kasaan näille naisille sopivaa luokkaa. Naisten osallistumisoikeutta miesten luokkiin tullaan arvioimaan ja pohtimaan jatkossa. Joitakin muutoksia on varmasti tiedossa.

Toivotan kaikille motivoivia, mielekkäitä ja kehittäviä kilpailuita! Kentällä tavataan!

Kirjoittaja on STL:n kilpailupäällikkö.

 

Kuukauden kuumat: Voiko Sharapovan käry puhdistaa?

MIKE NELSON/EPA/AOP

Sharapovan käry voi puhdistaa

Maria Sharapovan meldoniumista kiinnijääminen Australian avointen dopingtestissä asettaa tenniksen lajina uuteen tilanteeseen. Kyseessä on jopa lajin ensimmäinen valovoimaisen aktiivitähden käry. Samaan aikaan samasta aineesta on jääty kiinni monissa lajeissa.
On kesäolympialaisvuosi. Tennis voi, päinvastaisesta kritiikistä huolimatta, näyttää ottavansa dopingin vakavasti, jos annetaan täsmälleen sama rangaistus kuin muissa lajeissa. Kansainvälisen Tennisliiton ITF:n uusi puheenjohtaja David Haggerty on painottanut kaikenlaisen fuskaamisen ja korruption poistamista. Sharapovan käry voi jopa puhdistaa lajia.

Ne väärät ja ne oikeat nuoret

Indian Wellsin Mastersin toisella kierroksella nähtiin mielenkiintoinen nuorisosukupolvien kohtaaminen. 18-vuotias Alexander Zverev löi 24-vuotiaan Grigor Dimitrovin. Dimitrovin sukupolvea pidettiin pitkään seuraavina suurina pelaajina. Nyt monet teinilupaukset ovatkin ajamassa siihen asemaan, josta kasvaa seuraavat isot nimet. Zverev on tässä porukassa aivan kärkipäätä. Hieman häntä vanhemmista Dominic Thiem on ottanut heti tämän vuoden alussa odotetun kovan aseman. 90-luvun kolmena ensimmäisenä vuotena syntyneistä Milos Raonic on näyttänyt vahvoja merkkejä viime aikoina. Muutoin suuret nimet taitavat tulla vuodesta 1993 eteenpäin syntyneistä pelaajista.

Uudenlaisia brittejä

Tim Henmanista ja Greg Rusedskista tähän päivään brittipelaajista lähinnä Andy Murray on pystynyt esiintymään kansainvälisellä huipputasolla tasaisesti. Moni häntä huonompi on voinut käväistä parrasvaloissa, mutta arkinen menestys on puuttunut. Yhtenä syynä voi olla, se että brittipelaajilla on kotimaassaan tasoaan kovempi status ja Wimbledonin kaltainen näkyvä kilpailu. Nyt Heather Watson on jo WTA-voittaja tältä vuodelta. Johanna Konta eteni Australian avoimissa välieriin. Kyle Edmund on kiivennyt ATP-listalla jo parikymmentä sijaa sadan paremmalle puolelle ja väläytellyt Davis Cupissa. Tukikriteerien kiristäminen ja valmennuksen tehostustoimet voivat vihdoin olla tuomassa tulosta.

Nelinpelivalta murroksessa

Bryanit eivät enää ole erityisen dominoivia. Brasilialaiset saavat rakennettua Rion olympialaisiin unelmaparin Marcelo Melo/Bruno Soares. Mate Pavic on turnausvoittajana hurjassa nousussa. Olympiavuosi tarkoittaa, että saman maan pelaajat pelaavat toisinaan pareina, vaikka eivät olisi vakiopari. Henri Kontisella ja John Peersilla olisi tässä murroksessa koko ajan iskun paikkaa. Leimaa-antavaa heidän tämän vuoden häviöpeleissään on ollut se, että yleensä vastapuolella on ollut aina vähintään yksi kaksinpelaaja. Sekin kuvastaa koko nelinpelin tilannetta. Takakenttäpelillä voi menestyä aiempaa paremmin, siksi kaksinpelaajatkin sotkevat pakkaa.

Paluu pelaamattomuudesta

30-vuotias Pablo Cuevas voitti Etelä-Amerikan massakisoissa kaksi ATP-titteliä. Hän kaatoi muun muassa Rafael Nadalin. Vakavassa vammakierteessä urallaan ollut Cuevas joutui jopa olemaan kaksi vuotta pelaamatta vuodesta 2011 vuoteen 2013. Vuoden 2008 Ranskan avointen nelinpelin mestari on aina ollut fyysisesti kovakuntoinen ja taitava pelaaja. On hieno yhden käden rysty, jolla hän luo taitavasti kulmia. On massalle sopivan yläkierteiset kämmen ja syöttö. On vahvaa liikkumista ja koko kentän taitoa. Kolmen kympin toisella puolella voi tapahtua vielä suuria hänen kohdallaan.

Kolumni: Davis Cupia koko kansalle

Kirjoittaja Harri Heliövaara kuului Suomen joukkueeseen Kittilässä. Hän on myös STL:n hallituksen jäsen. Kuva: Matti Viljanen/Tennisliitto

Suomi vastaan Zimbabwe Davis Cup -ottelut pelattiin siis Kittilässä. Moni pääkaupunkiseutulainen ihmetteli ääneen, että mitä ihmettä ne nyt taas ovat menneet siellä Tennisliitossa päättämään. Kuka nyt Kittilään asti jaksaa lähteä katsomaan tennistä? Eihän siellä ole edes tennishallia.

Davis Cupin kotiotteluiden järjestäminen on Tennisliitolle aina iso ponnistus – niin työmäärältään kuin rahallisesti. Kentän ja katsomoiden rakentaminen vaatii lihasvoimaa, mutta paljon tapahtuu taustalla muutakin. Kaikki tarjoiluista pelaajien, tuomariston ja pallopoikien majoittamiseen tulee järjestää, eikä kansainvälinen tennisliitto ITF kovin mielellään anna järjestelykriteereistä periksi. Niin kenttämainosten ja tulostaulujen kuin arvonta- ja illallistilaisuuksien pitopaikkojen tulee olla ITF:n hyväksymiä.

Suomen Tennisliiton työntekijätiimi paiskii Davis Cupin eteen valtavasti työtä, mutta se ei millään riittäisi tapahtuman järjestämiseksi yksinään. Kymmenet ja kymmenet vapaaehtoiset toivatkin korvaamattoman avun Kittilän otteluun. Hankittiin sponsoreita, hoidettiin tarjoilua ja oltiin päivittäin mukana järjestelyiden saattamiseksi tarvittavalle tasolle. Mikä olisikaan hienompi palkinto kaikille vapaaehtoisille kuin päästä seuraamaan maailmanluokan tennistä omalla paikkakunnallaan?

On Tennisliiton hallitukselle aika paljon helpompaa hyväksyä pelipaikka, kun tiedetään, että pakkasella on todennäköisemmin ilma hallin ulkopuolella kuin oma pankkitili.

Löytyyhän Suomesta toki varmasti vapaaehtoisia ympäri maata, mutta se päättäväisyys, millä Kittilässä hankittiin tapahtumalle rahoitusta ja tukijoita, hakee vertaistaan. Surullinen tosiasia on se, että Davis Cup -kotiotteluiden järjestäminen ei ole Suomessa mikään rahasampo, joten se rahallinen tuki, joka Kittilän tapahtumalle saatiin, oli ainutlaatuista. On Tennisliiton hallitukselle aika paljon helpompaa hyväksyä pelipaikka, kun tiedetään, että pakkasella on todennäköisemmin ilma hallin ulkopuolella kuin oma pankkitili.

Oli rahallinen lopputulos kuitenkin mikä vain, suomalainen tennis kaipaa lisää innostuneita pelaajia junioreista lähtien. Kittilässä Suomen joukkueen treenejä kävivät katsomassa lähes kaikki kaupungin koululaiset alakoulusta lukioon, ja tulevat tenniskurssit on jo myyty loppuun. Pohjoisen tennisseuroista kootut pallopojat ja -tytöt pääsivät matsien jälkeen pallottelemaan joukkueen pelaajien kanssa. Uskon, että heistä jokainen sai lisäkipinää omalle tennisuralleen.

Viemällä Davis Cupin Lappiin, onnistuimme siis innostamaan satoja uusia lapsia ja nuoria kokeilemaan tennistä. Ja toivottavasti myös pari vanhempaa palaamaan takaisin lajin pariin.

Voiko Davis Cup -tapahtumalta enää enempää pyytää varsinkaan, kun itse ottelutkin päättyivät voitokkaasti? Toivon sekä pelaajana että Tennisliiton hallituksen jäsenenä vilpittömästi, että Davis Cupeja järjestetään jatkossakin tenniksen ilosanomaa jakaen ympäri Suomea.

 

Kirja: Kasvata lapsesi onnelliseksi urheilijaksi


Nuorten urheiluharrastuksen lopettaminen on huolettanut urheiluväkeä jo pitkään. Syitä on haettu sysistä ja sepistä. Kaikki tunnustuvat, että urheilun tulisi olla iloista ja kivaa, mutta valitettavan usein se on kaikkea muuta.
Yhdysvalloissakin nuorten valmentajana toiminut Kari Helander auttaa taklaamaan tätä ongelmaa. Ensin hän kokosi ”Lapsen kasvu urheilijaksi” -korttisetin, jossa 20 kortilla nostetaan esiin tavallisimmat ongelmat, joita urheilevan lapsen perhe kohtaa. Kussakin kortissa annetaan vanhemmille kolme käytännön ohjetta erilaisiin pulmatilanteisiin, kuten ”lapseni ei saa tarpeeksi peliaikaa” tai ”miten suhtautua lapsen epäonnistumisiin kilpailun aikana?”.
Tukikorttisetti johti Helanderin ja Seija Vilenin tekemään kirjan, jonka 20 lukua käsittelevät laajemmin kussakin kortissa nostettua ongelmaa ja siitä selviytymistä. Luvut ovat suhteellisen lyhyitä, ja kirjoittajan itsensä mielestä niihin ehtii syventyä esimerkiksi lapsen harkkojen aikana.
Kirjan pääotsikoksi Helander nosti termin ”Onnellinen urheilija”, ja sellaiseksi kaiketi valtaosa vanhemmista toivoo lapsensa tulevan. Vanhempien tehtävät ovat tunnetusti kuskata, kustantaa ja kannustaa. Helanderin ja Vilenin kirja antaa vanhemmille noiden kolmen K:n lisäksi inspiraatiota ja uusia näkökulmia. Urheilu ei ole pelkkää suorittamista, vaan nautintoa ja iloa. Lisätietoa: http://www.coachkari.fi

Kari Helander ja Seija Vilen: Onnellinen urheilija - lapsen kasvu urheilijaksi. Readme.fi, Helsinki 2015. 144 s. ISBN 978-952-321-092-99

 

Street Tennis innostaa jälleen koululaiset liikkeelle

Grani Tenniksen innostavassa opastuksessa lajin saloihin pääsi tutustumaan jopa 120 Ymmerstan koululaista. Kuva: GT

Suomen Tennisliiton yhdessä LähiTapiolan, Wilsonin ja paikallisten seurojen kanssa toteuttama Street Tennis -kiertue on jälleen liikkeellä ympäri Suomen.

- Koululaiskiertue starttasi viime viikolla Kauniaisista ja Vantaalta, ja jatkuu tällä viikolla Vantaalle ja Närpiöön, STL:n seurapäällikkö Henrik Zilliacus kertoo.

- Street Tennis kiertää viidellä alueella, joilla jokaisella on kymmenestä kolmeenkymmeneen tapahtumaa. Yhteensä vierailemme lähes 100 koululla, Zilliacus kertoo.

Keväällä 2015 Street Tennis liikutti jopa 13 000 lasta.

Tennisliitto seuraa kiertueen tunnelmia Facebook-sivullaan https://www.facebook.com/SuomenTennisliittoRy/ ja osoitteessa http://www.streettennis.fi.

SENIORIEN MM-KISOILLE ARVOKAS SUOJELIJA JA VALOISA ILME

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen suojelijaksi

Seniorien tenniksen MM-turnaus kesäkuussa Helsingissä, tarvittaessa myös Espoossa, on yksi pääkaupunkiseudun vuoden suurimmista, ellei jopa suurin, arvoturnauksissa.
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Joakim Berner kävi pyytämässä Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusta kisojen suojelijaksi.
- Arvostan suuresti kutsua senioreiden tenniksen MM-kisojen suojelijaksi, totesi kaupunginjohtaja Pajunen.
-Liikkuminen ja urheilu ovat aina olleet lähellä sydäntäni.
- Myös Helsingin kaupungin kannalta MM-tason urheilukilpailu on merkityksellinen. Erilaiset tapahtumat tuovat kaupunkiin lisää sykettä ja koettavaa sekä houkuttelevat matkailijoita.
- Toivotan mitä parasta menestystä kisojen valmistelussa, sanoi kaupunginjohtaja Pajunen.

***

MM-järjestelytiimi esittelyssä: Vesa-Matti Hilli loi taivaallisen ilmeen


Veli-Matti Hilli on yksi mainostoimisto Taivaan viidestä perustajasta ja omistajasta. Graafiseksi suunnittelijaksi kouluttautunut Veli-Matti tekee yritykselleen edelleen projekteja, muttei ole enää päivittäisessä työssä mukana. Vapaampi järjestely takaa hänelle mahdollisuuden tehdä omia juttuja, kuten luoda seniorien MM-kisojen graafisen ilmeen.
Kisan Facebook-sivujen, julisteen ja muidenkin painotuotteiden ilme tuo hienosti esille juhannuksen ajan heleät, valkoiset yöt. Se teema oli vahvasti järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Joakim Bernerin mielessä, ja sitä Veli-Matti lähti sitten toteuttamaan.
- Mietimme, miksi senioripelaajat eri puolilta maailmaa – muistakin kuin kisasyistä - päättäisivät tulla juuri Helsinkiin. Suomessa on juhannuksena kuulas kesä, hieno valo. Helsingissä on meri ja luonto lähellä, ja silti se on moderni kaupunki. Näitä pyrin ilmentämään, Hilli kertoo.
Hän kuuluu itse ikäluokkaan, joissa nämä Helsingin MM-kisat pelataan.
- On hienoa, että olen voinut yhdistää tässä projektissa kaksi intohimoa, tenniksen ja työn.

Veli-Matti Hilli ja Timo Palo SM-mitalitunnelmissa. Kuva: Hillin kotialbumi

Hilli on aktiivinen senioripelaaja, joka on mukana sarjatenniksessä, SM-kisoissa ja kansainvälisissä ITF-kisoissakin.
- Kun jään aikanani eläkkeelle, olisi mukava kiertää enemmänkin maailmalla ITF-kisoissa.
Tennikseen Veli-Matin tutustutti hänen setänsä, Arvo Hilli, 400 metrin aitajuoksija, joka itse vaihtoi yleisurheilun tennikseen 35-vuotiaana. 10-vuotiaasta Ruotsissa asunut Veli-Matti vietti osan kesälomistaan eläinlääkärisetänsä luona Kuortaneen lähellä. Tämä oli rakentanut oman tenniskentän kotipihalleen.
- Kotona Ruotsissa liityin tennisseuraan 14-vuotiaana, ja siitä alkoi vakavampi harjoittelu- ja kilpatoiminta, liigat ja aluemestaruuskilpailut.
Kesäisin Veli-Matti kiersi setänsä kanssa kansallisia kisoja; silloin tuli Suomi hyvinkin tutuksi. Myöhemmin hän veti kesätenniskursseja Kuortaneen urheiluopistolla.
Veli-Matti kävi Västeråsissa taidekoulun, valmistui Tukholmassa graafiseksi suunnittelijaksi ja hakeutui mainostoimistoon töihin. Vuonna 1984 hän palasi Suomeen ja sai töitä samalta alalta.
Elämän ruuhkavuodet, tiivis työ ja pienet lapset, rajoittivat tennisharrastuksen lähes 15 vuoden ajaksi yhteen lauantaiseen viikkotuntiin nelinpeliä.
- Se muutti pelitapaanikin. Siirryin takakentän pelurista verkolle nousijaksi. Juniorivuosina olin parempi kaksinpelaaja, nyt neluri on ykköslaji.
44-vuotiaana Veli-Matti lisäsi viikkotuntejaan ja meni jälleen kilpailutoimintaan mukaan, kun pääsi neljävitosiin. Sittemmin on kisavoittoja ja SM-mitaleja tullut muun muassa Heikki Kettusen, Martin Björnströmin, Timo Levosen, Tapio Makkosen, Mikko Kuumolan, Timo Palon, Hannu Niemistön, Kristian Raitasalon ja Arne Stadighin kanssa.
- Olen sen verran järjestelmällinen, että olen saanut tenniksen aina mahtumaan elämänkuvioihin, Hilli sanoo.
 

***

Tule kokemaan MM-kisat pelaajana...

Juhannuksen molemmin puolin Talissa, Helsingissä järjestettävät seniorien 50/55/60-ikäluokkien MM-kilpailut ovat saaneet positiivisin vastaanoton suomalaisessa seniorikaartissa, mutta yllättävän moni ajattelee, että kisat ovat muille kuin hänelle itselleen.
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Joakim Berner kiertää itse aktiivisesti MM-tasollakin eri puolilla maailmaa. Hän kannustaa suomalaisia osallistumaan sankoin joukoin.
-Nyt on mainio tilaisuus kokea omakohtaisesti MM-kisat, sanoi Berner. – Henkilökohtaisten MM-kisojen kaksinpeleissä on isot kaaviot, 128 pelaajaa, ja kaikissa ikäluokissa on myös nelinpeli- ja sekanelinpeliluokat, joihin pääsee 64 paria. Kyllä kisaan hyvin mahtuu. Nyt ei pidä ujostella tai vähätellä omia kykyjä.
Ilmoittautuminen päättyy 25.5. ja se tehdään ITF:n IPIN-järjestelmän kautta.
Juhannusta edeltävällä viikolla pelataan joukkueiden MM-kisat, joihin maat voivat asettaa neljän pelaajan ja kapteenin joukkueet.

...tai vapaaehtoisena


Seniorien MM-kisojen kaksiviikkoinen turnaus kerää useita satoja pelaajia ja heidän seuralaisiaan pääkaupunkiseudulle.
Kisojen pelipaikkana on Talin tenniskeskus Helsingissä, mutta saatetaan hyvinkin tarvita pelipaikoiksi myös Esport Center ja Tapiolan Tennispuistokin. Se tietää myös sitä, että tarvitaan melkoinen joukko väkeä kisoja pyörittämään.
Kilpailun järjestelyistä päävastuun kantava HVS-Tennis on kokoamassa vapaaehtoisia mukaan. Osa tulee seuran omasta väestä, mutta kisojen keskelle osuva juhannus asettaa tietenkin haasteita – siitä alkaa monen suomalaisen loma ja mökkeily.
Toiminnanjohtaja Pekka Mäkelä, joka on myös MM-kisojen kilpailunjohtaja, ottaa ilomielin vastaan ilmoittautumisia vapaaehtoiseksi. Kisaviikoilla on lukuisia mielenkiintoisia tehtäviä. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Pekka Mäkelään, puh. 040-5217818.