Oona Orpanan oiva paluu

15-vuotias Oona Orpana näytti toukokuussa, että hän on polvileikkauksensa jälkeen mainiossa iskussa. HVS:ää edustava Orpana voitti ensin OVS:n Monica Malisen Kaarinan Finnish Tourin loppuottelussa 6-2, 6-3 ja juhli vajaata viikkoa myöhemmin Tallinnassa junioreiden ITF-kilpailun voittoa. Orpana kaatoi ensimmäisen tauon jälkeisen kansainvälisen kilpailunsa finaalissa Latvian Kamilla Bartonen 6-3, 6-3.

- On todella hyvä fiilis päästä pelaamaan taas kisoja - ja vielä hyvillä tuloksilla. Pelini meni Tallinnassa parempaan suuntaan jokaisen matsin jälkeen, mutta kyllä voitto tuli silti ehkä vähän yllätyksenä, Orpana pohtii.

Kahdeksan kuukauden kilpailutauko koetteli nuorta pelaajaa paitsi fyysisesti, myös henkisesti.

- Suurin haaste toipumisessa oli ehkä se, että uskalsin jälleen käyttää jalkaa normaalisti - ilman pelkoa, Orpana sanoo.

- Vaikka en pystynyt tauon aikana pelaamaan, etin paljon fysiikkaa. Ennen kisoja pelasin treenimatseja, mikä helpotti ensimmäisten varsinaisten matsien pelaamista.

Savitaipaleella ammattilaiskisaan

Orpana ei puolusta alle 21-vuotiaiden Suomen mestaruuttaan, sillä hän osallistuu samaan aikaan Tanskassa pelattaviin ITF-kilpailuihin. Yleisissä SM-kisoissa Turussa Orpana jälleen nähdään. Kesän kilpailukalenteriin kuuluvat myös Tallinnan ITF-kisat ja Euroopan mestaruus -kilpailut.

- Tämän vuoden tavoitteitani ovat menestyminen yleisissä SM-kisoissa ja juniorien ITF-kisoissa.

Orpana sai Kaarinan voitollaan villin kortin Savitaipaleen 10 000 dollarin ITF-kilpailuun. Kokemus huipentaa vilkkaan kesän.

- On mahtavaa, että saan tilaisuuden pelata ammattilaiskisoissa. Se, että ne pelataan kotimaassa, tekee siitä vielä hienompaa, Orpana iloitsee.

Lahjakas pelaaja listaa vahvuudekseen henkisen kantin ja periksiantamattomuuden.

- Kehitettävää minulla on eniten pelin monipuolisuudessa.

Vaikka Orpana ei ehdi luokkakaveriensa tapaan lomailla viikkotolkulla, ehtii hän nauttia Suomen kesän parhaista puolista.

- Nautin lämmöstä, uimisesta ja jäätelönsyönnistä. Rannalle meno ja musiikki rentouttavat, Orpana sanoo.

Twiitti käyttäjältä @ATPWorldTour

Legendat-sarjassa Olli Rahnasto: Luoteja ja kunniakierroksia Nigeriassa

Olli Rahnasto oli parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 88. Upeaan tennisuraan mahtuu paljon, kuten ikimuistoinen afrikkalaisyleisö.

Olli Rahnasto, 50, varttui Seinäjoella. Yleisurheilu, pikaluistelu, jalkapallo ja pesäpallo tulivat tutuksi ennen tennistä. Kymmenkesäisenä Rahnasto aloitti tenniksen Kuortaneen urheiluopistolla.

– Harjoittelu tehostui 13-vuotiaana. Tenniksen monimuotoisuus ja lajiin kuuluva kamppailu kiehtoivat. Myös Björn Borgin ja John McEnroen merkitys oli suuri. Muiden lajien joukosta idoleitani olivat Lasse Viren ja pikaluistelija Eric Heiden.

Parhaat valmennusneuvot hän sai Greg Edwardsilta ja Chris Lindoffilta.

– Verkkopeliin ja liikkumiseen sain paljon hyvää Gregiltä. Hän oli miesten maajoukkueen valmentajana yhden kauden. Chrisin alaisuudessa kehityin kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Hän sai paikattua hyvin muutamia kohtia pelissäni. Se näkyi suoraan menestyksenä. Molemmilla coacheilla oli myös kyky jakaa paljon positiivista energiaa.

Menestykseen Rahnaston siivitti kova harjoittelu.

– Aloitin yhteistyön Chrisin kanssa elokuussa 1987. Harjoittelu oli kovaa mutta palkitsevaa. Treenasin 7–8 tuntia päivässä.

Uran makoisin voitti napsahti US Openissa 1989, kun vastaan asettui Italian ykköspelaaja Omar Camporese.

– Olin loukannut nilkan pahasti kaksi viikkoa aiemmin, joten osallistumiseni oli vaakalaudalla. Treenarit kuntouttivat nilkkaa 10 vuorokautta kuuma-kylmä-hoidoissa aamusta iltaan. Teipattuna se oli sitten ok. Voitin matsin Omaria vastaan viidessä erässä.

Katkerin tappio muistuu mieleen samalta vuodelta.

– Ranskan avoimissa 1989 toisella kierroksella tuli häviö Englannin Jeremy Batesille. Se oli ärsyttävä tappio, koska pallot putoilivat väärälle puolelle linjoja, vaikka pelini oli muuten hyvässä vireessä.

”Kulu kulu”

Elämänsä yleisön Rahnasto kohtasi Nigeriassa pelatessaan ensimmäistä Challenger-tason finaalia. Vastassa oli maan ykkönen ATP:n top 100 -pelaaja Odizor.

– Noin 3 000 ihmistä kannusti villisti. Kun voitin tokan erän, peli keskeytettiin, koska yleisön joukosta alettiin ampua. Onneksi taivaalle. Voitin lopulta matsin kolmessa erässä. Osa yleisöstä ryntäsi kentälle ja nosti minut käsivarsilleen. He kuljettivat minua ympäri kenttää ja huusivat kulu kulu. En tiedä, mitä se tarkoittaa. Vasta kun poliisit hajottivat ihmismassan ja pääsin alas, minulle selvisi, että he olivat iloisia voitostani. Täytyy sanoa, että tunnelmani olivat kaksijakoiset.

Nopeus valttina

Rahnasto uskoo, että nuorena saadut kokemukset muista lajeista antoivat hyvän peruspohjan harjoitteluun.

– Olin tunnollinen harjoittelija, joka osasi kuunnella omaa kroppaansa. Vahvuuteni oli liikkuminen, erityisesti kulmiin meno ja sieltä poistuminen. Vaikka en ollut ulottuva pelaaja, pystyin kompensoimaan asioita nopeudella.

Peliura loppui 1994 Istanbulin Challengerin nelinpelin finaaliin. Rahnaston esikoinen oli tuolloin kolmevuotias ja toinen lapsi juuri syntynyt.

– Matkustaminen rupesi syömään energiaa liikaa. En ole kaivannut kilpauraa, mutta kokonaisuutena koen sen myönteiseksi ajaksi elämässä.

Nykyään Rahnasto on arvostettu tennisvalmentaja. Nuorelle pelaajalle hänellä on yksinkertainen ohje: nauti, treenaa monipuolisesti, älä kiirehdi. Rahnastolla on resepti myös tulevaisuuden menestyjiä varten.

– Juniori-ikäiselle pitäisi luoda tilanne, jossa oma persoonallinen tyyli säilyy, mutta samalla treenataan vahva pohja lajitekniikalle eli kehon hallinnalle. Vasta sitten voidaan kunnolla aloittaa fyysisten harjoitteiden kuormittaminen. Tärkeintä on treenata niin, että loukkaaantumisriskit minimoidaan. Se vaatii meiltä coacheilta, mutta myös kaikilta nuoren lähipiirissä toimivilta, isoa vastuuta. Juniori-iän jälkeen peli kovenee aivan uudelle tasolle.

Mitä mietin?

Juuri nyt parasta elämässä on lastemme tukeminen ja kannustaminen opiskeluissa.

Aion vielä toteuttaa sen, että muistan jatkossa tässä ja nyt, minkä elämä on opettanut.

On aivan turhaa murehtia liikaa huomista, mutta huomisesta on kuitenkin hyvä pitää huolta.

Kolumni: Henkisen kantin kautta menestykseen

Espanjan Garbine Muguruza hallitsi hermonsa Ranskan avointen loppuottelussa, kun hän voitti Yhdysvaltain Serena Williamsin. Kuva: All Over Press

Tennistä voi seurata monella tavalla. Yksi keskittyy ihastelemaan pelaajien läpilyöntejä, toinen puolustuspelaamista ja kolmas viiden erän fyysisen rääkin jaksamista. Tennistä itse paljon pelanneena ja seuranneena oma mielenkiintoni kohdistuu kuitenkin yhä enemmän ja enemmän pelaajien henkiseen kanttiin. Kuinka pelaaja selviytyy tiukasta tilanteesta? Tekeekö hän paineen alla oikeita ratkaisuja vai iskeekö matsin loppuvaiheessa päälle vanha kunnon kipsi? Tenniksessä ei voi johtoasemassa pelata aikaa tai jäädyttää tilannetta, vaan lajin hienoutena on loppuun asti kyettävä voittamaan pisteitä toisensa jälkeen.

Kaikkein parasta tenniksen seuraamisessa henkiseen kanttiin keskittyvän linssin läpi on kuitenkin se, ettei pelin tasolla ole oikeastaan mitään merkitystä ottelun kiinnostavuuden kannalta. Ihan samaa henkistä kanttia vaaditaan niin aloittelijoiden alakautta kymppiin -pelissä kuin Ranskan avointen finaalissakin. Myös omaan peliin tuo varmasti lohdutusta, kun näkee ratkaisevia syöttövuoroja hävittävän ihan ATP- ja WTA-tasoillakin.

***

Lohdutus ei kuitenkaan auta, jos tavoitteena on kehittyminen. Onneksi henkisen puolen harjoittelusta ja tietoisesta kehittämisestä puhutaan varsinkin nuorten pelaajien harjoittelussa enenevässä määrin, sillä mielenhallinnalla on suuri vaikutus pelitasoon. Tuntemalla omaa ajattelua ja oppimalla oikeita tapoja kohdata kentällä vastaan tulevia tilanteita on mahdollista saada se ratkaiseva etu, jolla tiukat matsit kääntyvät yhä useammin kotiin.

Yksi tärkeimmistä, ellei tärkein ajattelun kohdentamiskeino tenniskentällä on keskittyminen siihen, mihin on mahdollista vaikuttaa. Harvalla meistä on keinoja saada tuuli tyyntymään tai aurinko pilvien taakse, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa seuraavan pisteen kulkuun. Edellisen pisteen tai tulevan syöttövuoron pohtiminen ei auta käsillä olevan pisteen voittamisessa, joten niiden murehtiminen on turhaa. Yksi piste kerrallaan, koko fokus puristettuna seuraavan pisteen voittamiseen.

Keinoja fokuksen keskittämiseen on varmasti yhtä monta kuin on pelaajiakin, mutta omalla kohdallani toimi yksinkertainen kikka; mietin ennen jokaista pistettä mielessäni ”katso palloa ja liikuta jalkoja”. Kun näitä kahta tavoitetta mietti tarpeeksi kovasti, ei mieleen mahtunut lainkaan muita vähemmän hyödyllisiä ajatuksia. Esimerkiksi erilaisten mindfullness-harjoitusten ja omien rutiinien harjoittelun kautta jokainen voi löytää omat päämietteet, jotka ovat tärkeimmät seuraavan pisteen voittamiseksi.

***

Toinen henkisen kantin tärkeä kulmakivi on positiivisuus. Ohjaamalla ajatuksia pois kielteisen merkityksen tuottavista asioista myönteisiin, voi omaa itseluottamusta ja sitä kautta menestystä parantaa hurjasti. Sen sijaan, että miettii ”älä kipsaa” tai ”älä lyö verkkoon” saatoin esimerkiksi itse ajatella samankaltaista asiaa sanoilla ”rennosti” tai ”verkon yli”. Jännittäminen ja virheiden pelko on täysin normaalia ja sitä tapahtuu kaikille, joten niitä on turha kieltää. Tärkeämpää on löytää oma positiivinen tapa päästä niistä eteenpäin.

Kolmantena asiana pelaajan henkisistä ominaisuuksista – kuten muistakin peliominaisuuksista – puhuttaessa on se, että kehittyminen vaatii harjoittelua. Omien rutiinien ja ajattelumallien löytäminen ja hiominen vie vuosia ja aina on mahdollista kehittyä yhä paremmaksi. Laittamalla itseään jatkuvasti paineen alaisiin tilanteisiin myös harjoituksissa ja käymällä läpi omaa ajatteluaan tenniskentän ulkopuolella ovat parhaita keinoja kehittyä. Olisiko siis sittenkin niin, että tärkein henkisen kantin muoto on loppujen lopuksi kurinalaisuus itsensä kehittämisessä?

Kirjoittaja on entinen tennisammattilainen ja nykyinen Tennisliiton hallituksen jäsen.

 

Kuukauden kuumat: Vallanvaihtoja ja vetäytymisiä

Novak Djokovic voitti Ranskan avoimet ensimmäistä kertaa. Hymyä ja huumoria voittajalla riitti jopa sadesäällä tehdyssä haastattelussa. Kuva: All Over Press

Vallanvaihto lähestyy

Ranskan avointen naisten sarja sisälsi paljon symboliikkaa. Garbine Muguruza, 22, voitti ensimmäisen Grand Slaminsa lyömällä finaalissa legendaarisen Serena Williamsin. Välierissä pelasi Kiki Bertens, puolivälierissä Julia Putintševa ja Shelby Rogers. Muguruza on pitkä, urheilullinen ja hyvälyöntinen pelaaja, josta tennis saa uuden kiintotähden. Mutta muutkin uudet nimet kärkipäässä kertovat siitä, että vanha valta on väistymässä. Ja Muguruza tulee olemaan kaikkea muuta kuin tyypillinen viime vuosien uusi 1–2 Grand Slamin voittaja, joka hermoilee jatkossa suurine paineineen.

Uusia nelinpelivoittajia

Ranskan avointen nelinpelimestaruudet menivät uusille voittajille. Naisissa Ranskan Caroline Garcia ja Kristina Mladenovic voittivat ensimmäisen Grand Slam -tittelinsä, ja miehissä samaan ylsivät Espanjan Feliciano Lopez ja Marc Lopez. Miesten loppuottelu oli huimaa mainosta nelinpelille. Lajia vuosia hallinneet Bryanin kaksoset saivat taipua espanjalaisille. Feliciano Lopez, hyvä kaksinpelaaja, pelasi kuin nelinpelin erikoismies ja oli verkolla pitelemätön. Ottelussa nähtiin paljon myös kahden pelaajan takakenttäralleja. Massanelinpeli on usein täysin erilaista kuin muiden alustojen nelinpeli, mikä sekin synnyttää Pariisissa erilaisia voittajia kuin joissain muissa arvokisoissa.

Olosuhteet eivät miellyttäneet

Ranskan avointen ongelmalliset säät aiheuttivat pelaajille paljon harmia. Kylmät ja kosteat olosuhteet tekivät pelaamisesta hidasta ja osittain myös vaarallista. Leimaa antavaa oli kuitenkin se, että monet pelaajat avautuivat olosuhteista ja niissä pelaamaan joutumisesta sen jälkeen, kun olivat hävinneet. Näin tekivät esimerkiksi David Ferrer ja Agnieszka Radwanska. Molemmat tunnetaan pelaajina, jotka eivät ole parhaita laittamaan hitaaseen palloon vauhtia; ominaisuus, jota tarvitaan silloin, kun massalla pelataan erityisen hitaissa olosuhteissa. Osaltaan pelaajien kommentointi kertoo kuitenkin siitä, kuinka tasalaatuisia peliolosuhteet nykyisin ovat. Alustojen välillä on vain vähän eroa. Kun pelataan luonnon alustoilla eli massalla tai nurmella, on tennis edelleen sääolosuhteille altista. Näillä alustoilla on osattava säätää peliä tavalla, johon nykytenniksessä ei aina tarvitse tottua.

Olympiavetäytymiset jatkuvat

Kansainvälisen Tennisliiton ITF:n ja ATP:n riitely olympiatenniksestä johti Rion olympialaisten tenniksen pelaamiseen ilman ATP-pisteiden jakamista. Se on saanut monet kakkoskategorian kärkipelaajat vetäytymään olympialaisista. Dominic Thiem, Nick Kyrgios, Bernard Tomic, Ernests Gulbis, Feliciano Lopez, John Isner ja Sam Querrey ovat tällaisten nimien joukossa.

Heistä toki Kyrgiosilla ja Tomicilla on ollut omat kahnauksensa Australian olympiakomitean kanssa. Leimaa antavaa kuitenkin on se, että kukaan aivan maailman parhaista ei halua jättää olympiatennistä väliin, mutta pelaajat, joiden asema on pitkään ollut suunnilleen rankingvälillä 15–30, kokevat ATP-pisteet ja palkintorahat olympiamitaleita tärkeämmiksi. Etenkin Thiem, Lopez ja Isner ovat avoimesti puhuneet halustaan satsata samaan aikaan mieluummin ATP-kisoihin.

Tähtivalmentajilla tuulista

Andy Murrayn ja Amelie Mauresmon hyvin alkanut valmennusyhteistyö päättyi. Naisten kaksinkertainen Grand Slam -voittaja Mauresmo kommentoi, että hänen oli vaikeaa saada ideoitaan läpi, koska Murray on henkilönä ja kentällä niin eri persoona. Samaan aikaan Murray haikailee entisen valmentajansa, legendaarisen pelaajan Ivan Lendlin perään.

Milos Raonic taas hakee viimeistä silausta Grand Slam -voittajaksi ottamalla John McEnroen yhdeksi lisänimeksi valmennustiimiinsä. Pitkään entiset tähtipelaajat ovat tehneet lähinnä hyvää työtä pelaajien taustalla, mutta viime aikoina on puhaltanut myös toisenlaisia tuulia. Tuskin Raonicillekaan haittaa on McEnroesta, mutta yhtä lailla voi kysyä, oliko tämä vain muodin mukainen valinta? McEnroen kokemukset käytännön huipputenniksestä ovat todella kaukaa.

Wimbledon 2016: Suomalaistoiveet Kontisen harteilla - katso myös turistivinkit

Suurin, kaunein ja legendaarisin tennistitaanien taisto – ikivihreä Wimbledon – kutsuu tänä vuonna suomalaisista ainoastaan nelinpelissä urakoivaa Henri Kontista.

Sinivalkoisia tennistaitureita on totuttu näkemään perinteikkäillä Wimbledonin nurmikentillä vuosien saatossa useampia.

Vielä viime vuonna uransa lopettanut Jarkko Nieminen urakoi kaksinpelissä, jossa tie nousi pystyyn toisella kierroksella maailman ykköspelaajaa Novak Djokovicia vastaan.

Lisäksi suomalaiset pääsivät nauttimaan läpimurtonsa maailman junioreiden eliittiin tehneen Patrik Niklas-Salmisen otteista, kun tamperelainen kipusi aina välieriin asti uransa vasta toisessa nurmella pelatussa turnauksessa.

Poikien turnauksen puolella menestystä on tullut aiemminkin, kun Nieminen selvitti nelinpelissä tiensä parhaimmillaan aina finaaliin asti vuonna 1999, sivuten Olli Rahnaston saavutusta vuodelta 1983.

Niemisen uran Wimbledon-huippu koettiin vuonna 2006, kun hän selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon kukistamalla huiman viisieräisen trillerin päätteeksi Dmitri Tursunovin lukemin 7-5, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7. Tuolloin hurjan taistelun tuoksinassa yleensä viilipyttymäinen maskulainen kuittasi itselleen 1 000 dollarin sakot paiskottuaan mailaansa, joten mainion tuloksen lisäksi kyseessä oli varsin poikkeuksellinen koitos. Nieminen on itse nostanut myöhemmin mediassa juuri kyseisen ottelun Wimbledonissa yhdeksi uransa parhaaksi yksittäiseksi muistoksi.

Laine nelinpelissä kolmannelle kierrokselle

Niemisen lisäksi pääsarjassa on nähty suomalaisista Rahnasto, Veli Paloheimo ja Tuomas Ketola, joiden turnaukset päättyivät järjestäen avauskierrokselle. Myös Emma Laineen ainoa kerta naisten kaksinpelin pääsarjassa oli ohitse ensimmäisen ottelun jälkeen. Nelinpelissä Laine on tosin pisimmälle Wimbledonissa yltänyt suomalainen taisteltuaan tiensä kolmannelle kierrokselle vuonna 2006.

Tänä vuonna Suomen värejä edustaa ainoana nelinpeleissä Henri Kontinen, joka on kahdessa edellisessä Wimbledonissa jäänyt pariensa kanssa avauskierrokselle. Roland Garrosissa 11:nneksi sijoitettu Kontinen ja nykyinen parinsa John Peers tippuivat jo toisella kierroksella, joten kaksikko uhkuu varmasti näyttöhaluja.

Kotiyleisön suosikki Murray vai Djokovic?

Miesten kaksinpelissä jännitetään, pystyykö Novak Djokovic tekemään puhtaan hattutempun ja nousemaan Wimbledonin keisariksi kolmannen kerran peräkkäin. Ranskan avointen finaalivastus ja kotiyleisön lemmikki Andy Murray tulee ainakin heittämään kovan haasteen serbivirtuoosille.

Naisissa ykkössuosikki on jälleen Serena Williams, joka joutui taipumaan Roland Garrosin finaalissa Garbine Muguruzalle. Ruoho alustana tukee nykykuntoisen Williamsin peliä paremmin, joten hänelle tarjoutuu mainio sauma päästä maksamaan kalavelkansa takaisin espanjalaiselle sekä lähimmille haastajilleen, joihin lukeutuvat ennakolta Petra Kvitova sekä Victoria Azarenka.

Tarunhohtoinen Wimbledonin tennisturnaus pyörähtää käyntiin 27. kesäkuuta ja voittajat ovat selvillä 10. heinäkuuta mennessä säiden salliessa.

Menossa Wimbledoniin? Muista nämä vinkit!

Liikenneyhteydet

Paras tapa saapua paikalle on ehdottomasti metro. Vihreä District-linja kulkee pitkältä idästä aina Wimbledoniin asti ja toisaalla majoittuvien on helppo liittyä muilta linjoilta kohti lounaista Lontoota. Tenniskeskukseen matkaavien kannattaa jäädä kyydistä jo Southfieldsin asemalla, josta on tarjolla shuttlebussi perille. Wimbledonin asemalta paikalle on vajaan 20 minuutin kävelymatka, joka on hyvin opastettu.

Pukeutumisetiketti

Klassinen kokovalkoinen etiketti koskee Wimbledonissa ainoastaan pelaajia, joten matkaan ei tarvitse välttämättä pakata kaikkia pellavahousujaan. Sää saattaa muuttua Lontoossa nopeallakin varotusajalla lämpimästä auringonpaisteesta rankkasateeseen, joten kannattaa varautua vaatteiden osalta monipuolisesti.

Sateen sattuessa

Keskuskentällä on suljettava katto ja ykköskentällä sadetta pääsee pakoon areenan käytäville. Mikäli olet jossain muualla, voit paeta taivaan aukeamista esimerkiksi museoon, myymälöihin tai ravintoloihin. Sontikka kannattaa pakata varmuuden varalta mukaan.

Ruoka ja juoma

Vierailija voi tukeutua Wimbledonin aseman läheisyydessä oleviin useisiin ravintoloihin, joista löytyy juotavaa ja purtavaa jokaiseen nälkään ja janoon. Kauniina päivänä piknik ei ole ollenkaan hullumpi ajatus. Muista, että jokainen kävijä saa tuoda alueelle vain yhden laukun/repun joka on maksimissaan 40cm x 30cm x 30cm. Mukanaan voi tuoda yhden pullon viiniä tai kaksi 0,5 litran olutta tai muuta alkoholitölkkiä. Lasipullojen tuominen on ehdottoman kiellettyä.

Street Tennis -kummi Henri Kontinen painottaa iloa: "Tennis tuntuu edelleen harrastukselta"

Henri Kontisen menestyksekäs tennisura alkoi ”tuhnun” pelaamisella Tampereella. Street Tennis -kiertueen kummi vinkkaa, että kentän voi rakentaa vaikka kesämökin nurmelle.

Kuva: Vesa Koivunen/STL

Joskus uusi, rakkaaksi muodostuva urheilulaji löytyy vasta aikuisiällä. Joskus kipinä voi syttyä koulunpenkillä, ja joskus sitä kasvaa taaperosta aikuiseksi yhtä matkaa lajinsa kanssa.

Suomen Tennisliiton ja LähiTapiolan Street Tennis -kiertueen kummipelaaja Henri Kontinen kuuluu viimeiseen kategoriaan. Tennis on ollut hänen elämässään aina.

- Vanhempieni kertoman mukaan käteeni lyötiin maila jo ennen kuin osasin seistä, Kontinen hymyilee.

Isä Pentti Kontinen vahvistaa tarinan todeksi.

- Olimme Espanjasta käymässä Suomessa, kun Seppäsen Sami piteli Henkkaa Pyynikillä pystyssä ja auttoi häntä lyömään palloa muutaman kerran. Kolmevuotiaana, kun asuimme Tampereella, Henkka löi jo pehmopalloa aktiivisesti seinään, Pentti Kontinen muistelee.

- Hän innostui kaikista peleistä, joihin liittyi pallo. Tenniksen lisäksi Henkka pelaili kori- ja jalkapalloa.

Tampereen Tenniskeskus oli Henkalle, hänen pikkuveljelleen Mickelle ja heidän tiiviille kaveriporukalleen kuin toinen koti. Harjoittelun lisäksi pojat leikkivät hallilla piilosta ja hippaa - tai söivät vaikka karkkia.

- Pikkulapsena harrastuksiin ei pitäisi liittyä minkäänlaista pakkoa. Jos jonain päivänä kaverin synttärit kiinnostivat enemmän kuin treenit, niin sitten mentiin synttäreille, Pentti Kontinen sanoo.

"Tuhnu" lapsuudessa iso juttu

Street Tennis -kiertueen ideana on tarjota liikunnallisia hetkiä koululaisille ja päiväkotilapsille ympäri maan. Tämän vuoden tapahtumissa rikotiin jälleen ennätyksiä, sillä tennikseen pääsi tutustumaan lähes 20 000 lasta.

Street Tenniksessä käytetään pehmeitä ja hitaampia palloja, madallettuja verkkoja sekä pienempiä kenttiä, jotka helpottavat tenniksen aloittamista lapsilla.

Kummipelaaja ja suojelija Henri Kontinen on mielissään voidessaan kannustaa lapsia liikkumaan ja nauttimaan lajista. Tennistä kun voi pelata lähes missä tahansa; parkkipaikalla, koulun pihalla tai kesämökin nurmella.

- Pehmopalloilla pelattava ”tuhnu” oli lapsuuteni Tampereella iso juttu. Pelasimme sitä tuntikaupalla joka päivä. Ei tennis vaadi kuin verkon, pallon, kaksi mailaa ja kaksi pelaajaa. Niillä pääsee jo pitkälle, Kontinen vinkkaa.

- Mielelläni pelaan tuhnua vieläkin, jos vain tilaisuus tarjoutuu.

Vaikka nelinpeliässä on nykyään tennisammattilainen, ajaa häntä kentälle yhä sama voima kuin lapsena.

- Tärkeintä tenniksessä on ilo - pelaajan ikään katsomatta. Pelaaminen tuntuu edelleen enemmän harrastukselta kuin työltä, Kontinen sanoo.

 

Henri Kontinen on LähiTapiola Street Tennis -kiertueen tuore suojelija ja kummipelaaja.

Street Tennis -kiertue tavoitti lähes 20 000 lasta

Kevään 2016 LähiTapiola Street Tennis -kiertue ulottui 100 kouluun, kahteen päiväkotiin ja esikoulutapahtumiin. Kiertue vieraili 42 paikkakunnalla ja tapahtumia oli järjestämässä 32 seuraa ympäri maan. Kaikkiaan tennistä pääsi kokeilemaan lähes 20 000 lasta. Määrä on ennätyksellisen suuri.

- Suuri kiitos yhteistyökumppaneillemme LähiTapiolalle ja Wilsonille sekä kiertueen mahdollistaneille seuroille ja kouluille. Lasten liikuttamisen lisäksi tavoitteenamme on ollut tutustuttaa opettajat tennikseen, ja siinä olemme onnistuneet hyvin. Moni koulu on jo tilannut välineitä, Suomen Tennisliiton seurapalvelupäällikkö Henrik Zilliacus kertoo.

- Vaikuttaa myös siltä, että paikalliset seurat ovat saaneet mukavasti uusia harrastajia.

Street Tennis -kiertueen tulevaisuus näyttää valoisalta. LähiTapiola jatkaa pääyhteistyökumppanina ja kiertueen kummipelaajaksi lupautui tennisammattilainen Henri Kontinen.

- LähiTapiolan tavoitteena on saada koululaiset liikkumaan. Street Tennis on jo arvonsa osoittanut, ja siksi yhteistyön jatkuminen oli luontevaa. Henri Kontisen mukaan tulo vain vahvisti päätöstämme. On hienoa saada hänen kaltaisensa esikuva tapahtumiin innostamaan lapsia, LähiTapiolan yritysvastuusta, sponsoroinnista ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Arto Heinonen sanoo.

Lisätietoja Street Tennis -kiertueesta: www.streettennis.fi

Tennis löysi uusia ystäviä ympäri maan. Kuva: Vesa Koivunen/STL

 

Finnish Tennis Pro Circuit kruunaa Suomen tenniskesän

Katso koko ohjelma: https://www.tampereopen.fi/ohjelma

Naiset ja miehet starttaavat Tampereella

Aamulehti Tampere Open käynnistää kesän vilkkaan ammattilaiskilpailuputken. Miesten ATP Challenger -tason kisa on jo legendaarinen - järjestetäänhän se jo 35:ttä kertaa. Naisten kahdeksatta kertaa pelattavassa 10 000 dollarin ITF-kilpailussakin on nähty lukuisia tähtihetkiä. 

Tampereen Tenniskeskus tarjoaa laadukkaat puitteet kilpailulle ja hyvät olosuhteet katsojille. Ohjelmaa riittää koko päiväksi, sillä aamupäivän naisten otteluiden jälkeen voi jäädä jännittämään kansainvälisten huippujen ja kotimaisten miespuolisten toivojemme tiukkoja otteluita. Finaaliviikonloppuna pelataan myös junioreiden Koskiklinikka Future Stars -turnaukset. Peukut pystyyn, että sää suosii Tampere Openia tänä vuonna viime vuotta paremmin. 

Katso kaikki kesän kotimaassa pelattavat ammattilaiskilpailut osoitteesta www.finnishtennisprocircuit.com.

ÅLK houkuttelee samppanjalla ja kahvilla

Kaarinan ÅLK isännöi miesten 10 000 dollarin ammattilaiskilpailu Admares Openia massakentillään syystäkin ylpeänä. Upeissa puitteissa ja mainiossa kunnossa olevilla kentillä pelattavan kilpailun ympärille on järjestetty monenmoista ohjelmaa.

- Houkuttelemme katsojia samppanjalla, mansikoilla ja maailman parhaaksi valitulla pienpaahtimon kahvilla. Meillä on Café Artin kuulut baristat loihtimassa varmasti maistuvia kupillisia. Ravintolamme palvelee katsojia myös, kilpailunjohtaja Johan Skogman sanoo.

- Terassillemme mahtuu mukavasti pari sataa katsojaa, joten sekin puoli on järjestyksessä. Lisäksi Kaarinan kaupungin liikutettava katsomo on käytössämme.

Oheisohjelmaksi ÅLK on suunnitellut sponsoripeliä ja -brunssia, valkoisissa asuissa ja valkoisilla palloilla pelattavaa All White -tenniskisaa, sekä lastenpäivää. Kisaviikon keskiviikkona ÅLK muistaa jäsenistöään.

Taattua laatua Hyvinkäällä

WIP Tennis Open – Hyvinkää saavuttaa kolmen vuoden iän. Järjestävän seuran HyTSin panostus kisaan noteerattiin viime vuonna myös Tennisliitossa ja kisa palkittiin Tennisgaalassa Vuoden kilpailuna. Kisojen välillä liekkiä ei tälläkään kerralla ole päästetty sammumaan. Avainhenkilöt jatkavat tehtävissään, päätukijat jatkavat ja talkoolaisten rekrytointi on jo hyvässä vauhdissa.

Tänä vuonna Hyvinkäällä uutuutena on lapsille järjestettävä, kaikille avoin Street Tennis. Lisäksi tavoitteena on kehittää edelleen sekä lapsille suunnattua WIP MiniTennis Open -kisaa että aikuisille suunnattuja tapahtumia kuten VIP-iltaa edellisten vuosien kokemusten perusteella.

ITF tason kisat ovat juuri nyt suomalaiselle tennisyleisölle mielenkiintoista seurattavaa, sillä Hyvinkäällä ATP-pisteitä tavoittelee noin tusinan verran sinivalkoisia pelaajia. Lisäksi kokeneemmista pelaajista vuoden 2014 kisan voittaja Henrik Sillanpää on pelannut aktiivisesti kisoja.

WIP Minitennis Open 2016:

Turnaus järjestetään Pihkalan urheilupuistossa (Urheilukatu 19) tiistaina 9.8. klo 16.00-20.00. Turnaus on avoin kaikille 2006-2009 syntyneille pelaajille. Menestyneille mitalit ja lahjakorttipalkintoja ja kaikille osallistujille kunniakirjat.

Sarjat ja aikataulut:

Klo 16.00-18.00 (paikalla viimeistään klo 15.45), pojat 2009, tytöt 2009, pojat 2008, tytöt 2008

Klo 18.00-20.00 (paikalla viimeistään klo 17.45), pojat 2007, tytöt 2007, pojat 2006, tytöt 2006

ILMOITTAUTUMISET: Sarjoihin otetaan 32 pelaajaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Mainittava nimi ja syntymävuosi, osoitteeseen wipminitennis@hyts.fi

 

Uusi harrastus yhdisti ystäviksi: "Ryhmä tukee ja kannustaa, kun peli ei kulje"

Johanna Helin on saanut tennikseltä enemmän kuin edes osasi haaveilla. Aikuisiällä aloitettu harrastus on poikinut myös vahvaa ystävyyttä.

Timon tiimi: Karoliina Partanen (vas.), Johanna Helin, valmentaja Timo Etumäki, Sarah Von Weissenberg ja Jonna Bäckström-Suikki.

Johanna Helin huomasi kaipaavansa uutta harrastusta tyttärensä syntymän jälkeen. Hän kävi kokeilemassa hotjoogaa ja erilaisia ryhmäliikuntatunteja, mutta niistä oli helppo jättäytyä pois. Sosiaalinen puoli ei täyttynyt.

– Halusin oppia uutta. Jotakin, mitä en ollut aikaisemmin kokeillut. Halusin, että uusi harrastus käy kuntoilusta ja että sitä olisi helppo harrastaa myös lomalla ja matkoilla, Helin kertoo.

Syksyllä 2012 hän aloitti tenniksen aikuisvalmennusryhmässä. Ensimmäinen kerta jännitti.

– Nuoruudessani olen pelannut lentopalloa ja pesistä. Tennistä en ollut pelannut koskaan aiemmin, en edes kokeillut. En tiennyt ollenkaan, mitä odottaa.

Huolet osoittautuivat turhiksi. Grani Tenniksen valmentaja Timo Etumäki oli valinnut Helinin ryhmään Karoliina Partasen, Jonna Bäckström-Suikin ja Sarah Von Weissenbergin. Hyvä ryhmäkemia syntyi heti.

– Alkeisvuoden jälkeen huomasimme, että tunnin valmennus viikossa ei riittänyt ja varasimme sunnuntaille vakiovuoron. Muistaakseni Karoliina ehdotti, että pitäisimme kauden päättäjäiset ja menisimme ravintolaan. Tuo ilta oli käännekohta. Sen aikana kerroimme kaikki enemmän itsestämme, perheistämme ja aikaisemmista harrastuksistamme. Tunnustimme varovasti kaikki ääneen, miten tärkeältä tämä uusi harrastus ja ryhmä tuntui.

Ryhmä tukee ja kannustaa

Tätä nykyä nelikko on viettänyt monta yhteistä hetkeä vapaa-ajalla. Viimeksi he kävivät pelireissulla Espanjassa, ja tulevaksi kesäksi on jo varattu Hangosta peliajat ja valmentaja.

– Kilpailuvietti ja halu kehittyä ajavat meitä oppimaan lisää. Jos joku näyttäisi olevan askeleen pidemmällä, muut kyllä pistävät kampoihin. Jos jollain on huono päivä tai työt ovat syöneet harjoitusajan minimiin, kaikki muut kannustavat. 

Kenellekään ei anneta tilaa luovuttaa. Lopulta kyse on kuitenkin siitä, että ryhmä tukee ja kannustaa – myös silloin kun oma peli ei kulje.

Parasta tenniksessä?

Tennis on laji, jonka parissa Helin on huomannut rentoutuvansa parhaiten.

– Jumpassa ja lenkillä järjestelin päässäni aina arkiaskareita, työjuttuja tai vaikkapa kauppalistaa. Tenniksessä en mieti mitään muuta kuin tekniikkaa ja seuraavaa siirtoa. On todella vapauttavaa irtautua kaikesta muusta.

Iso kiitos rakkauden syntymisestä lajiin kuuluu myös valmentajalle.

– Timolla on selkeät tuntisuunnitelmat. Hän jaksaa opettaa meille järjestelmällisesti lentolyönnit ja hyökkäyslyönnit sekä aina uudestaan kerrata peruslyönnit. Nämä ohjatut tunnit ovat äärettömän palkitsevia, ja niistä saa teoriaa käytännön rinnalle.

 

– Ennen katselin tenniskenttiä haaveillen. Nyt tästä on tullut minun lajini, Johanna Helin sanoo. Kuva: Annika Koivisto

 

NÄIN ALOITAT AIKUISTENNIKSEN - VALMENTAJA VINKKAA

1. Mitä pitää osata, jotta voi tulla aikuisryhmävalmennukseen?

Lähtökohtaisesti ei mitään, sillä Grani Tenniksellä on omat ryhmät aloittelijoille. Varsinkin nyt kesällä on tarjolla monta Startti-kurssia.

2. Millä perusteella jaat ihmiset ryhmiin?

Kun pelaaja ilmoittautuu, hänen taitotasostaan ja muista toiveistaan kysytään. Näiden tietojen perusteella muodostan ryhmät alustavasti. Ensimmäisten tuntien jälkeen tarkistan, onko tarvetta siirtoihin, mikäli ryhmä ei jostain syystä toimi. Tavoitteena on aina ristiriidaton ryhmä, jossa pelaajat voivat keskittyä itse asiaan eli nauttimaan tenniksestä mukavassa seurassa.

3. Mikä on aloittelijoille usein vaikeinta?

Alussa vaikeinta on uuden tiedon käsittely. Uutta asiaa tulvii, vaikka harjoitukset olisivat kuinka yksinkertaiset. Jokainen kuitenkin oppii lopulta pelaamaan tennistä, kunhan asettaa realistiset tavoitteet ja huomioi omat lähtökohtansa.

4. Miten pärjäät neljän naisen kanssa?

Erinomaisesti (leveä hymy). Johannan ryhmän asenne, tiimityöskentely sekä peli-ilo ovat aivan huippuluokkaa.

Vastaajana Timo Etumäki, aikuisvastuuvalmentaja, Grani Tennis

Lisäinfoa: http://granitennis.fi/aikuiset/aikuisvalmennuksen-tasoluokat/

Pelaa yrityksesi Suomen mestariksi - osallistu Business Tennis -tapahtumaan

 

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Business Tennis -tapahtuma valloittaa Talin Tenniskeskuksen torstaina 22. syyskuuta 2016. Ilmoittautuminen on alkanut!

Juhannukseen mennessä ilmoittautuneiden kesken arvomme VIP-lippupaketin Tampere Openiin. Paketti sisältää liput kahdelle hengelle kahdelle päivälle ja yhden yön majoituksen.

Lue lisää:http://www.tennis.fi/kilpailut/business+tennis/

Uudet seuravalmentajat innolla työhön

Tenniksen seuravalmennuskoulutus päättyi lähijaksojen osalta toukokuun lopussa Pajulahdessa. Koulutus koostui kolmesta lähijaksosta ja etätehtävistä jaksojen välillä. Koulutukseen osallistuneet valmentajat osoittivat poikkeuksellista innostusta tennistä ja suomalaista seuratyötä kohtaan. Koulutukseen osallistui yhdeksän valmentajaa. Valmentajista muodostui koulutuksen aikana tiivis ryhmä, mikä näkyi hyvänä yhteishenkenä ja vuorovaikutteisena oppimisympäristönä.

Koulutuksen isona tavoitteena oli kehittää suomalaista seuravalmennusta tenniksessä. Pohdimme, mihin rakenteellisiin asioihin valmentaja voi vaikuttaa omassa seurassaan ja miten hän pystyy toimimaan laadukkaammin työympäristössään eli tenniskentällä. Kenttävalmennuksessa kiinnitimme huomiota pedagogiseen osaamiseen ja hyvään asiakaspalveluun. Kehitimme yhdessä valmentajille työkaluja kenttävalmennukseen eri tavoitteiden pohjalta.

Seuravalmennuskoulutuksen ensimmäisellä lähijaksolla Erik Hakkarainen toi valmentajille ajatuksia tennistaitojen oppimisesta. Lähijakson teemana oli syventyä seurojen U10-toimintaan ja miettiä junioritoiminnan hyviä mahdollisuuksia seuratoiminnan kannalta. Kehitimme myös toimivia konsepteja, miten U10-tennistoiminta saadaan houkuttelevaksi lajien välisessä kilpailussa. Käytännönharjoituksia tenniskentällä toteutettiin yhdessä Kaakkois-Suomen U10-alueleirin kanssa.

Kuvassa uusia seuravalmentajia: Ismo Laukkanen (Smash), Yrjö Aaltonen (EVS), Roope Korhonen (KTS), Markku Lille (Sata), Jonne Tiili (Sata), Paavo Mustonen (LVS), Satu Sarelainen (Smash), Tommi Stude (Vierumäki). Kuvasta puuttuu Mikko Kurki (APT-Tennis

Vierailijoilta uusia ajatuksia

Toisella lähijaksolla teemana oli aikuisvalmennus seuroissa. Reijo Tuomola (HVS) toi ajatuksiaan hyvästä seuratoiminnasta yli 30 vuoden kokemuksella. Tuomola esitteli myös hänen valmennusfilosofiaansa kentällä. Tuomolan vierailu oli erittäin tärkeää koulutukseen, koska hän toi paljon ajattelemisen aihetta valmentajille. Iso arvostus, että eläkkeellä olleessaankin Tuomola kokee suomalaisen tenniksen ja valmennusosaamisen kehittämisen tärkeäksi. Toteutimme käytännön harjoituksia aikuisryhmälle jakson aikana ja pääsimme taas aitoihin oppimistilanteisiin tenniskentällä.

Kolmas ja viimeinen lähijakso koostui pitkälti valmentajien näyttökokeista, jotka olivat laadukkaita. Positiivinen yllätyksenä saimme Saku Siivosen (HVS) käymään itse paikalla tuomassa näkökulmia ja kokemuksiaan valmennuksesta eri kohderyhmille. Siivosen opastuksella vedettiin myös yhteen aikaisempia lähijaksoja ja sieltä esiin nousseita askarruttavia teemoja. Viimeisellä lähijaksolla oltiin paljon kentällä, mutta ehdimme myös vierailemaan Pajulahden seikkailupuistossa, jossa saimme hyvin ajatuksia hetkeksi irti tenniskentältä.

Seuravalmennuskoulutuksen sisältö ja lähijaksot toteutettiin koulutuspäällikkö Pekka Kainulaisen ajatusten ja materiaalien pohjalta. Erityiskiitos koulutuksesta ja sen onnistumisesta Saku Siivoselle, joka jaksoi mentoroida kouluttajaa ja tuoda kokemuksiaan sekä ideoitaan esille lähijaksojen aikana.

Tykkimäki Mini- ja Miditennis Tour jatkuu uusin kujein

Tykkimäki Mini- ja miditennis Tourin Masters-kilpailut pelattiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna Kouvolassa. Kouvolan Tennisseuran ja Smash-Kotkan sujuva yhteistyö sekä huvipuisto Tykkimäen osallisuus takasivat pienille pelaajille ikimuistoisen viikonlopun. Lauantaina pelattiin ripeässä tahdissa minikisat ja sunnuntaina olivat vuorossa midit. 

- Meillä oli minitenniksessä tuomarit joka kentällä ja miditenniksessä valvojat auttoivat kaikkia. Näin ottelut saatiin pelattua hyvässä rauhassa, STL:n kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen kertoo.

Syksyn 2015 ja kevään 2016 kilpailuissa oli kaikkiaan positiivinen tunnelma ympäri Suomen.

- Tykkimäkisarja on ollut erityisen suosittu ja hyödyllinen pienille sekä keskisuurille seuroille. Tulossa on hyviä pelaajia monilta eri paikkakunnilta. Esimerkiksi minitenniksessä oli ilahduttavaa nähdä, että pelaajia tuli Mastersiin Lieksasta ja Porista asti. Porvoosta ja Lahdesta oli mukana monen pelaajan ryhmiä valmentajien kera.

Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen kertoi monien toivomat ilouutiset minitenniksen palkintojenjaossa: Tykkimäki jatkaa kiertueen yhteistyökumppanina myös kaudella 2016/2017. Törnroos-Heinosella on jo useita kehitysideoita syksyksi. 

- Näin ensi kertaa, kun miditennistä pelattiin jaetulla kentällä. Kaksi ottelua pystyttiin pelaamalla yhdellä kentällä samanaikaisesti, ja se toimi erittäin hyvin. Näin pelaamalla saadaan kisaan enemmän osallistujia ja kenttäkapasiteetti paremmin käyttöön. Jatkossa jaettuun kenttään voitaisiin lisätä metri molempiin ulkoreunoihin, jotta myös lyöntien sijoittelulle saadaan paremmat edellytykset.

- Toivottavasti saamme kaikille osakilpailuille järjestäjät joka alueella. Mini- ja miditenniskiertue tukee hyvin seurojen valmennustoimintaa ja alueellista yhteistyötä. Kisoja voi hakea jo nyt minulta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Katso täältä voittajat ja palkitut. Videolla tuomarina toimineen Smash-Kotkan tennislupaus Venla Ahdin vinkit mini- ja miditennispelaajille.

 

SM-liigacupit hurmaavat Helsingin saarilla

Miesten ja naisten SM-liigacupit pelataan Laajasalossa ja Kulosaaressa 8-10. heinäkuuta. Miesten tennishuiput rantautuvat Laajasaloon 15 vuoden tauon jälkeen.

”Muistan elävästi, kun seisoin pallopoikana Laajasalon Palloiluhallin D-kentän oikeassa katsomon puoleisessa kulmassa. Oli lauantaipäivä 8.3.2001 ja meneillään yleisten SM-kilpailujen miesten välierä. Yksi oman seuran idoleista taisteli viimeiseen asti paikasta finaaliin vain 17-vuotiasta yllättäjää vastaan. Yhden ottelupallon ja kolmen erän taistelun jälkeen jouduin pettymään voiton luisuttua Joensuun murretta kummasti puhuneelle nuorukaiselle. Finaalipäivänä tuo välierässä kokemani hallin täyttänyt jännitys ja innostus kotiyleisön suosikin puolesta oli kaikonnut. Aivan kuin koko paikallinen tennisyleisö olisi unohtunut haikeana muistelemaan edellispäivän tunnelmaa ja hukattua mahdollisuutta finaalipaikasta. Sama tyhjyyden tunne hiipi väkisinkin myös pienen pallopojan mieleen. Milloinkohan pääsen taas todistamaan oman seuran pelaajan SM-mitaliottelua kotikentällä?”

Kun miesten SM-liigacup rantautuu Laajasalon vehreälle saarelle heinäkuun 8.-10. päivinä, on tuosta 10-vuotiaan pallopojan muistosta ehtinyt vierähtää jo yli viisitoista vuotta - saman verran kuin edellisestä SM-mitaliottelusta Laajasalossa. Tapahtuman kilpailupäällikkö Olli Penttilän mukaan Liigacupiin onkin historian siivittämänä panostettu huomattavasti ja tiedossa on ainutlaatuinen tenniskokemus Suomessa.

- Olemme lähteneet tapahtuman järjestelyissä liikkeellä siitä, että maksimoimme niin pelaajien, katsojien kuin toimitsijoidenkin viihtyvyyden käytettävissä olevin resurssein. Suureksi iloksemme seuran jäsenet, halliyhtiö ja lähiseudun yritykset ovat lähteneet innolla mukaan projektiin. 

Tapahtuma-alueella tuleekin tennisotteluiden ohella olemaan myös paljon muita virikkeitä. Esimerkkinä Suomalainen pelialan yritys Lion Group Oy lanseeraa tapahtuman yhteydessä Applen iPadille ja iPhonelle ilmaisen urheiluveikkaussovelluksen nimeltä Sports Lion, jossa käyttäjät eli leijonat pääsevät testaamaan lajitietouttaan "karjumalla" muita tennistietäjiä vastaan viikonlopun otteluista. Lisäksi Sata-Tenniksen valmentajien ohjaamassa tempputenniksessä on mahdollista haastaa SM-liigacupiin osallistuvia pelaajia, eli tähtivieraita, ja hullunkurinen Sports Lion -leijona. Tapahtuma tulee siis varmasti jäämään lasten ja aikuisten mieliin, kuten kävi samassa paikassa viisitoista vuotta aiemmin.

Nyt SM-mitaliotteluja odottamaan jäänyt pallopoika on kasvanut järjestävän seuran Sata-Tenniksen kapteeniksi ja kakkospelaajaksi - ja tämän jutun kirjoittajaksi. Sattumaa tai ei – vuonna 2001 pelattua välierää olivat kentällä todistamassa myös joukkueen muu nykyinen rankingin kärkikolmikko; Harri Heliövaara pallopoikana ja Ilkka Riikonen pelaajana.

- Toivottavasti pitkä odotus palkitaan ja yleisö löytää paikan päälle kannustamaan meitä sekä muita joukkueita, kuuluu vastaus siihen, millä mielellä he tulevaa kotikentällä pelattavaa SM-liigacupia odottavat.

Jätetäänkö paikallinen tennisyleisö taas nuolemaan näppejään vai onnistuvatko Riikonen ja pallopojat kirkastamaan pronssin kullaksi? Entä kuka on turnauksen yllättäjä tällä kertaa? Muun muassa näihin kysymyksiin on pian mahdollista saada vastauksia miesten osalta Laajasalossa ja naisten suhteen Kulosaaressa.

 

Mitä?

Tenniksen ulkokauden joukkuemuotoinen SM-liigacup, jossa mukana on miesten ja naisten kahdeksan kovinta tennisjoukkuetta. Joukkueet arvotaan kaavioon, joka pelataan molempiin suuntiin. Miesten osalta voitto ratkaistaan kolmessa kaksinpelissä ja tarvittaessa pelataan kaksi nelinpeliä. Naiset pelaavat kaksi kaksinpeliä ja tarvittaessa nelinpelin. Turnauksen kolme parasta pokkaavat SM-mitalit, viimeinen tippuu suoraan 1. divisioonaan ja toiseksi viimeinen karsii paikastaan 1. divisioonan lohkovoittajien kanssa.

Missä?

Miehet: Laajasalon Palloiluhallin massakentät, Sarvastonkaari 23, 00840 Helsinki

Naiset: Kulosaaren massakentät, Lars Sonckin tie 5 00570 Helsinki

Milloin?

Miesten tapahtuma alkaa Laajasalossa pe 8.7 klo 12:00, la 9.7 klo 10:00 ja su 10.7 klo 13:00.

Naisten tapahtuma alkaa Kulosaaressa pe 8.7 klo 13:00, la 9.7 klo 10:00 ja su 10.7 klo 10:00.

Mistä lisätietoa?

http://www.sata-tennis.fi/sm-liigacup-2016/

http://www.tennisassa.fi -> ”sarjat” -> ”sarjacup”

 

 

Seniorien MM-kisat Helsingissä - Tennislehden kattava kisaopas

Kohta ne alkavat: seniorien 50-, 55- ja 60-vuotiaiden tenniksen MM-kilpailut pelataan juhannuksen molemmin puolin Helsingin Talissa.


Joakim Berner jatkaa uljaasti edesmenneen isänsä Erik S ”Nalle” Bernerin jalanjälkiä. Nalle Berner vei merkittävällä tavalla sekä kotimaista että eurooppalaista senioritennistä (Tennis Europen luottamusmiehenä) eteenpäin, ja Kimmen laajentaa suomalaisen senioritenniksen vaikutuksia Kansainvälisessä tennisliitossa ITF:ssä.
Juuri Joakim Bernerin aloitteesta ja yhteistyössä HVS-Tenniksen kanssa Suomi sai seniorien 50-, 55- ja 60-vuotiaiden MM-kilpailut järjestettäväkseen Talissa, Helsingissä 19.6.-2.7.2016. Tästä ovat mm. pohjoismaiset senioritennispiirit paitsi ihastuksissaan myös hieman myös kateellisia.

Joukkuekisassa 104 joukkuetta

Kaikkiaan 104 joukkuetta osallistuu ensimmäisellä viikolla pelattaviin joukkuekisoihin. Suomi on mukana kaikissa kuudessa kilpailussa.
Nämä cupmuotoiset kilpailut käynnistyvät sunnuntaina 19.6. ja cupien voitoista käydään tiukat taistot finaaleissa perjantaina 24.6. Viisi cupeista käydään Talissa, N55-kisa Esport Centerissä.
Kaikkien miesten ja naisten ikäluokkien kisat on nimetty joko jonkun tennislegendan tai pokaalin lahjoittajan mukaan.

Miehet 50

M50-kilpailu on nimetty Fred Perry Cupiksi ja pokaalin lahjoitti ensimmäiseen kisaan vuonna 1991 Fred Perry Sportswear. Perry (1909-1995) voitti Wimbledonin miesten kaksinpelin kolmesti vuosina 1934-36.
Fred Perry Cupin voittoa puolustaa Italia, joka voitti viime vuoden finaalissa Ranskan. USA on voittanut cupin seitsemän kertaa.
Nyt mukana ovat Argentiina, Australia, Espanja, Etelä-Afrikka, Hollanti, Intia, Irlanti, Iso- Britannia, Italia, Kanada, Latvia, Ranska, Saksa, Suomi, Sveitsi, Turkki, USA, Venäjä ja Viro.

Naiset 50

Brasilialaisen Maria Esther Buenon (synt. 1939) mukaan on nimetty N50-joukkuekilpailu. Cupin pokaalin lahjoitti ITF:lle Brasilian Tennisliitto.
Bueno voitti 1960 naisten nelinpelin Grand Slamin, kaikki neljä turnausta, joissa kolmessa oli parina Darlene Hart ja yhdessä Christine Truman.
Naisten osalta MM-joukkuekilpailut alkoivat juuri tämän ikäluokan kisalla 1983. Viime vuonna USA päihitti Ranskan 2-1 loppuottelussa ja nämä maat ovat jälleen mukana myös Talissa. USAlle cupvoitto oli jo 21.
Cupin voitosta kisaavat Talissa Australia, Brasilia, Espanja, Etelä-Afrikka, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Moldova, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Turkki, USA ja Viro.

Miehet 55

Itävallan Tennisliitto lahjoitti pokaalin M55-joukkuekisaan, joka sai samalla nimekseen Austria Cup. Tätä cupia on pelattu vuodesta 1977 ja eniten voittoja on kerännyt Australia, 14, USAlla voittoja on 11. Yhdennentoista voittonsa USA otti viime vuoden cupissa, jonka finaalissa se voitti Espanjan.
Nyt voitosta kilpailevat Argentiina, Australia, Espanja, Etelä-Afrikka, Hollanti, Intia, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Moldova, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Turkki, USA, Venäjä ja Viro.

N55

Little Mo, Maureen Connolly (1934-1969) voitti ensimmäisenä naisena kaksinpelin Grand Slamin vuonna 1953. Hänen kunniakseen perustettu säätiö, Maureen Connolly Brinker Foundation, lahjoitti pokaalin N55-joukkuekilpailuun vuonna 1992, jolloin tämä cup pelattiin ensimmäisen kerran. USA on hallinnut tätä cupia suvereenisti, se on voittanut cupin jo 14 kertaa, joista kahdeksan perä perää. Viime vuonna USAn voittoputki katkesi, kun se hävisi finaalissa Ranskalle.
Nyt mukana ovat Australia, Espanja, Etelä-Afrikka, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Turkki ja USA. Ainoana joukkuekisana tämä Maureen Connolly Cup pelataan Esport Centerissä, Espoossa 19.-23.6. Finaali on siis torstaina.

Miehet 60

Saksalaisparoni Gottfried von Cramm (1909-1976) voitti Ranskan avoimet kahdesti ja miesten maailmanlistan ykkönen vuonna 1937. Saksan Tennisliitto lahjoitti pokaalin tälle M60-kisalle vuonna 1989.
Cupia on hallinnut USA, joka on voittanut sen 15 kertaa. Australia voitti von Cramm Cupin toisen kerran viime vuonna.
Tänä vuonna cupin voitosta kisaavat Argentiina, Australia, Espanja, Etelä-Afrikka, Irlanti, Iso-Britannia, Kanada, Meksiko, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Turkki, USA ja Venäjä.

Naiset 60

Yhdysvaltain Tennisliitto (USTA) lahjoitti cupin N60-luokkaan vuonna 1988 ja nimesi sen ensimmäisen usalaisen naisten maailman listan ykkösen, Alice Marblen (1913-1990) mukaan. USA on jyllännyt tässäkin cupissa voitettuaan sen jo 14 kertaa, viime vuonna viimeksi.
Tänä vuonna mukana ovat Australia, Espanja, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Turkki ja USA.

Henkilökohtaisten MM-kisojen suurin tähti Mikael Pernfors

Peräti 340:stä maasta tulee osallistujia seniorien 50-, 55- ja 60-vuotiaiden henkilökohtaisiin MM-kisoihin Helsinkiin. Kisat pelataan 25.6.-2.7. Finaaleja käydään jo useimmassa luokassa 1.7.
- Todella laajalti eri puolilta maailmaan, riemuitsee Joakim Berner. – Osallistujia on jopa Kiinasta, Japanista, Perusta ja Uudesta-Seelannista. Viime vuonna Ranskassa pidetyissä kisoissa osallistujia oli sekä vähemmän että harvemmista maista.
Helsinkiin ilmoittautuneita on 385, joista suomalaisia 87, kertoo Esport Centerissä kilpailunjohtajana toimiva Tommi Heinonen.
- Odotimme kenties hieman enemmän suomalaisia, mutta hyvä näinkin, sanoo Berner.
M50-luokan kirkkain tähti on ehdottomasti villillä kortilla mukaan tuleva Ruotsin Mikael Pernfors, joka voitti tämän luokan vuonna 2014.
Pernfors (synt. 1963) muistetaan hieman ”erilaisena” ruotsalaisena, joka löi itsensä läpi tenniseliittiin vasta Georgian yliopistossa, USAssa suoritettujen yliopisto-opintojen jälkeen. Pernforsin suurin saavutus oli ehdottomasti pääsy vuoden 1986 Ranskan avointen finaaliin, jonka hän hävisi Ivan Lendlille kolmessa erässä. Matkalla finaaliin hän voitti sijoitetut Stefan Edbergin (5.), Martin Jaiten (11.), Boris Beckerin (3.) ja Henri Leconten (8.)
Pernfors voitti urallaan kolme ATP-turnausta (Los Angelesissa, Scottsdalessa ja Montrealissa) ja oli parhaimmillaan ATP-rankingissa sijalla 10 syyskuussa 1986.

Suomen suurin kv.kisa tänä vuonna

Seniorien 50-, 55- ja 60-vuotiaiden tenniksen MM-kisat järjestää siis HVS-Tennis. Suuri kansainvälinen turnaus on saanut tuekseen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön että Helsingin kaupungin ja sen liikuntaviraston. Kisojen suojelijana on Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.
Päätukija on Lääkärikeskus Aava, joka on ollut tukemassa jo vuosien ajan naisten ITF-turnausta ja lukuisia kansallisia junioriturnauksia. Kisan virallinen hotelli on Sokos Hotelli Presidentti, kuljetuksiin on tukijaksi saatu Toyota ja muita tukijoita ovat Amer Sport, Nordalco, Westerback, Ferratum, Kiriprintti, Lindström, Seritalo sekä Lapponia ja Kalevala Koru.
- Olemme todella kiitollisia näiden kaikkien tahojen tuesta ja kumppaneiden yhteistyöstä, kiittelevät yhteen ääneen kilpailunjohtaja, HVS:n toimitusjohtaja Pekka Mäkelä ja järjestelykomitean puheenjohtaja Joakim Berner.

Näin seuraat MM-kilpailuita:

Joukkueiden MM-kisat 19.-24.6. Talissa

Avajaiset ovat 18.6. klo 17.30 Talissa
Ottelut alkavat päivittäin klo 9.30 ja jatkuvat pitkälle iltaan.
N55-joukkuekisa pelataan Esport Centerissä 29.-23.6.
Ottelut alkavat Esportissa klo 10.30
Sekä avajaisiin että kaikkiin otteluihin on vapaa pääsy.

Henkilökohtaiset MM-kisat 25.6.-2.7. Talissa
Avajaiset ovat jo 24.6. klo 17 Talissa.
Ottelut alkavat päivittäin klo 9 ja jatkuvat pitkälle iltaan.
Finaaleja pelataan useassa luokassa jo 1.7.
Sekä avajaisiin että kaikkiin otteluihin on vapaa pääsy.

Kisojen edistymistä voi seurata ITF:n verkkosivuilta www.itftennis.com/seniors.

Käy myös kisojen Facebook-sivuilla ITF Senior World Championships Helsinki.

 

 
Seniorien MM-kisat

 

 

 

Valmentajaesittelyssä Tommi Nissinen: ”Tärkeää on, mitä pelaaja oppii - ei mitä valmentaja tietää"

Tällä kertaa Tennislehden valmentajaesittelyssä vuoronsa saa oululainen Tommi Nissinen. 28-vuotias tennisvelho tekee seuravalmennustyötä maineikkaassa Oulun Verkkopalloseurassa pääpainon ollessa junioreiden kilpavalmennuksessa. Tämän lisäksi hänen valmennettaviinsa kuuluu kaiken ikäisiä ja tasoisia pelimiehiä sekä –naisia.

Kuva: OVS

Nissinen on parhaillaan mukana Suomen Tennisliiton huippuvalmentajakoulutuksessa, minkä lisäksi tennisoppia on ehtinyt karttua sekä kotimaisista että kansainvälisistä valmennusseminaareista.

Hyvää vastapainoa työlleen hän hakee musiikista ja kitaran soittamisesta. Lisäksi matkailu ja kaikki urheilu ylipäätään ovat miehen sydäntä lähellä.

Milloin aloitit tenniksen?

Ensikosketukset sain lajiin alle 10-vuotiaana, mutta jalkapallo ja jääkiekko kiehtoivat silloin enemmän. Kilpaileminen ja tavoitteellinen harjoittelu alkoi kiinnostaa enemmän noin 12-vuotiaana, kun muut lajit saivat väistyä tenniksen tieltä.

Milloin aloitit valmentamisen?

Aloitin OVS:ssa tuntivalmentajana jo lukioikäisenä, jolloin valmensin minitennistä ja tuurailin seuran päätoimisia valmentajia. Päätoimisena valmentajana aloitin OVS:ssa vuonna 2012.

Vahvuutesi valmentajana?

Halu kehittyä itse ja auttaa pelaajia kehittymään.

Valmennusfilosofiasi?

Se elää ja muuttuu oman oppimisen ja kehittymisen myötä. Tärkeää on se, mitä pelaaja oppii - ei mitä valmentaja tietää. Tämä kuvastaa tällä hetkellä valmennusfilosofiaani aika hyvin.

Miten olet pyrkinyt kehittämään valmennustaitojasi?

Olen osallistunut STL:n koulutuksiin, lukenut alan kirjallisuutta, vieraillut kiinnostavissa seuroissa ja valmennuskeskuksissa sekä keskustellut kollegoiden kanssa.

Mieleenpainuvin valmentajakokemus?

Kohokohtia ovat päivittäisessä valmennustyössä pelaajien kanssa koetut oivallukset ja hetket, jolloin asiat tuntuvat loksahtavan kohdilleen. Kilpailumatkat - niin kansalliset kuin kansainvälisetkin - ovat aina opettavaisia ja mieleenpainuvia.

Mikä on parasta tennisvalmentamisessa?

Muiden tästä hienosta pelistä kiinnostuneiden ihmisten kanssa vuorovaikuttaminen, yksittäisten pelaajien auttaminen ja tenniselämysten tarjoaminen. Kun on itse saanut peliltä paljon, on hienoa antaa takaisin.

Kuka on suosikkipelaajasi? Miksi?

Suosikkipelaajia on monia ja syyt kirjavia. Sinivalkoisten lasien takaa täytyy todeta, että Jarkko Nieminen on suurin suosikkini, vaikka ura ehtikin jo loppua. David Ferrerin asenne viehättää, samoin Rafael Nadalin. Uudesta pelaaja-aallosta Dominic Thiemin monipuolista peliä on mukava seurata. Lähes kaikkien ranskalaispelaajien otteita seuraan mielelläni.

Nopeat valinnat

Hyökkäys - Puolustus

Nelinpeli – Kaksinpeli

Andre Agassi – Pete Sampras

Massakenttä – Kovapohjainen kenttä

Penkkipunnerrus - Kyykky

Kämmenlyönti - Rystylyönti

Sulkapallo - Squash

Verkkopeli - Jälkipeli

Raisan roti: Kilpailemisesta luonnollinen osa lasten harrastamista

Junioreiden osalta kilpailujen starttimäärät ovat pysyneet melko vakioina vuosien 2011-2015 aikana. Onnistumisia olemme saaneet mini- ja miditenniksen kasvaneissa pelaajamäärissä, joita on tullut Tennisliiton mini- ja miditennis tourin kautta (nykyinen Tykkimäki Tour). Alla olevasta kaaviosta näkyy hyvin merkittävä uusi potentiaalimme nuorimpien kilpailijoiden määrissä. Tennis tuntuu kiinnostavan junioreita ja seurat tekevät hyvää työtä alle 10-vuotiaiden osalta siinä, että lapset saadaan harrastuksen pariin.

Seurat ovat nostaneet esiin huolen siitä, kuinka kasvanut potentiaali seuroissa saataisiin entistä paremmin kilpailutoiminnan pariin ja pysymään siinä mukana. Ensimmäisenä askeleena juniorit tulisi saada mukaan seuran sisäisiin kilpailuihin, sitten alueelliseen Tykkimäki Touriin ja sen jälkeen pysymään mukana vielä kansallisessa kilpailutoiminnassa sekä kehittymään pelaajana.

Alla on kuvattuna nykyinen alle 10-vuotiaiden kilpailujärjestelmä. Järjestelmästä löytyy vaihtoehtoja eritasoisille pelaajille. Kilpailuja tulisi vain järjestää riittävästi ja pelaajat ohjata oikean tasoisiin kilpailuihin. Kilpailemisen tulisi olla luonnollinen osa tenniksen harrastamista.
 

Käytännön toimenpiteitä edistääksemme alle 10-vuotiaiden (U10) kilpailemista:

1. Seurojen tulisi käyttää valmennuksessaan oikean kokoisia kenttiä, palloja ja välineitä. Pelaajat tulisi valmentajien toimesta ohjata myös näitä vastaaviin pelaajan kehittymistä palveleviin kilpailuihin. Tällä hetkellä monilla tuntuu olevan sekä valmennuksessa että kilpailemisessa lian kova kiire ohittaa esimerkiksi miditennisvaihe.

2. Seurojen kannattaa aktivoitua seuran sisäisten ja lähiseurojen kanssa järjestettävien mini- ja miditenniskilpailujen järjestämisessä. Hyvänä keinona saada valmennuksessa mukana olevat juniorit mukaan kilpailutoiminnan pariin on luoda ennen kauden alkua valmennuspaketti, johon sisältyvät valmennuksen lisäksi tietyt mini- ja midikilpailut. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää esimerkiksi jalkapalloa, jossa lapsille ilmoitetaan harjoitusten lisäksi tasoon sopivat ottelut/kilpailut ennen kauden alkua tai hyvissä ajoin. Näihin lapset myös osallistuvat luonnollisena osana harrastusta.

3. Seurojen kannattaa ilmoittaa seuran sisäiset tai lähiseurojen kanssa järjestettävät mini- ja miditenniskilpailut Tennisliiton kilpailukalenteriin. Tällöin ne näkyvät myös Ässän omassa Mini- ja miditenniskalenterissa. Nämä eivät tuo seuroille kustannuksia ja niihin osallistuvat pelaajat eivät tarvitse lisenssiä. Kun ilmoittautumiset otetaan Ässän kautta, saadaan juniorit luomaan profiili Ässään ja saamaan sitä kautta pelaajanumeron. Tämän jälkeen kynnys osallistua muuhun kilpailutoimintaan on paljon alhaisempi.

4. Monet vanhemmat eivät tunne kilpailujärjestelmää tai käytännön toimenpiteitä, joita kilpaileminen edellyttää. Vanhempainiltojen lisäksi hyvä työkalu helpottaa tätä alkuvaihetta on neuvoa vanhempia tutustumaan Tennisliiton Vanhempain oppaaseen joka löytyy Tennisliiton verkkosivuilta: http://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailemaan+opas+vanhemmille/

5. Erityisesti nuorempien kohdalla on erittäin tärkeää, että lapset viedään kilpailuihin valmentajajohtoisesti. On paljon helpompaa ja mukavampaa mennä kilpailuihin ryhmänä oman tutun valmentajan kanssa.

6. Tennisliitto kannustaa seuroja järjestämään entistä aktiivisemmin kansallisia luokkia 9- ja 10-vuotiaille. Näitä kilpailuja tulisi löytyä lähialueelta riittävästi. Samalla olisi hyvä pohtia seuroissa minkälaiset kilpailut palkitsevat ja kiinnostavat tämän ikäisiä ja tasoisia kilpailuja. Itse näen, että alle 10-vuotiaat tarvitsevat paljon otteluita (esimerkiksi lohkot ja kaavio kahteen suuntaan lyhennetyin otteluin). Lisäksi kiireistä nykyarkea helpottaa jos kilpailu viedään läpi yhden päivän aikana tai jopa esimerkiksi neljän tunnin sisällä (rajoitetut osallistujamäärät). Myös tason rajaus kilpailussa voi olla tarpeen esimerkiksi luokassa P9, johon mukaan pääsevät pelaajat, joilla ei vielä ole tasoa, jolloin myös vähemmän pelanneet saavat mielekkäitä otteluita. Olemme saaneet myös erinomaisen kokemuksen kilpailuista, joissa osallistujat jaetaan luokan sisällä tason mukaisiin lohkoihin (esimerkiksi 4 parasta omaan lohkoon ja niin edelleen). Jokaisen lohkon voittaja palkitaan. Viimeisin malli sopii mainiosti myös aikuisten kilpailuihin.

7. Ja viimeisimpänä mainittakoon viestintä ja markkinointi. Seurat järjestävät paljon loistavaa toimintaa, jota olisi hyödyllistä jakaa jutuin ja kuvin esimerkiksi Facebookin kautta laajemmallekin ryhmälle ja saada näin hyvää mainosta omalle toiminnalle. Järjestettäessä kilpailuja lähialueen seuroille, kannattaa olla yhteydessä suoraan seuroihin ja heidän valmentajiinsa sekä houkutella sitä kautta mukaan lisää osallistujia.

Kirjoittaja on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö.

 

U10 -seurat esittelyssä: Sata-Tennis

Tennisliitto käynnisti tämän vuoden alussa kehityshankkeen alle 10-vuotiaiden lasten tennistoimintaan. Tavoitteena on saada lajin pariin lisää harrastajia, kehittää seurojen ohjatun harjoittelun laatua sekä ohjata lapsia kilpatennikseen. Kaksivuotiseen hankkeeseen valittiin yhdeksän pilottiseuraa eri puolilta Suomea. Jokainen hankkeessa mukana oleva seura tullaan esittelemään Tennislehden juttusarjassa. Tavoitteena on samalla jakaa hyviä käytäntöjä. Ensimmäisenä vuorossa on helsinkiläinen Sata-Tennis.

Sata-Tenniksen uusi aikakausi

Tänä vuonna 35-vuotistaivaltaan juhliva Sata-Tennis on perustamisestaan lähtien ollut vahva kilpatennisseura. Erityisesti 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa seuran pelaajat menestyivät niin juniorien kuin aikuistenkin luokissa Suomessa ja kansainvälisesti. Kirkkaimpana tähtenä voidaan mainita nykyinen seuran ykköspelaaja ja Suomen Davis Cup -joukkueeseen kuuluva Harri Heliövaara. 2000-luvun alun jälkeen seurassa alkoi kuitenkin kilpatenniksen osalta laskusuhdanne. Vastaavan kokoisille seuroille on melko yleistä, että useiden hyvien vuosien jälkeen tulee vuosia, jolloin menestys on vähäisempää. Satan kohdalla kyse ei kuitenkaan ollut pelkästä kausivaihtelusta. Kilpavalmennus oli jäänyt seurassa sivuosaan.

Huhtikuussa 2014 Sata sai uuden piristysruiskeen, kun oma kasvatti Roope Kailaheimo valittiin seuran puheenjohtajaksi. Toimintaa lähdettiin rakentamaan melko puhtaalta pöydältä. Esimerkiksi alle 10-vuotiaita junioreita ei ollut seurassa juuri lainkaan.

- Toiminta sinänsä oli ihan ok, mutta seuralta puuttui selkeä suunta. Alkuun oli tärkeä saada aktivoitua seuratoimintaa, saada valmennukseen lisää junioreita sekä vakauttaa seuran talous, toteaa Kailaheimo.

Ville Tihveräinen aloitti seuran päävalmentajana vuoden 2015 alussa. Hänen tehtäväkseen annettiin kasvattaa pelaajamäärää, lisätä harjoitusmääriä sekä saada pelaajat kilpailuihin. Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa seuralla olisi eri ikäluokissa useita säännöllisesti kilpailevia pelaajia.

Tänä keväänä seuran valmennustoiminnassa on ollut mukana noin 140 lasta ja 80 aikuista. Alle 10-vuotiaiden lasten valmennus on jaettu neljään eri kenttäkokoja hyödyntävään tasoon, jotka ovat Tempputennis, Red Tennis, Orange Tennis ja Green Tennis. Yli 10-vuotiaille on tarjolla junioreiden harraste- ja kilpavalmennusta sekä aikuisvalmennusta. Valmennustoiminnan lisäksi seura järjestää kilpailuita ja muita tapahtumia sekä panostaa viime vuonna pronssia Norpe Tennisliigassa saaneeseen edustusjoukkueeseen. Lapsia kannustetaan myös pelaamaan omalla ajallaan. Päävalmentaja Tihveräisen mukaan Sata haluaa olla koko perheen seura eikä pelkkä tenniskoulu.

Lajien välistä kilpailua harrastajista

Satan kilpatenniksen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että seuraan saadaan lisää kilpailusuuntautuneita pelaajia. Seuralla onkin tavoitteena kasvattaa toiminnassa mukana olevien alle 10-vuotiaiden lasten määrää. Yhtenä haasteena on eri lajien välinen kilpailu harrastajista.

- Laajasalossa muut lajit ovat tehneet hyvää työtä ja etenkin jalkapallo on jalkautunut hyvin kouluihin, kertoo päävalmentaja Tihveräinen. Hänen mukaansa alueen koulut ovat avoimia yhteistyölle.

Sata haluaa tarjota kaikille laajasalolaisille mahdollisuuden tutustua tennikseen. Hyvinä keinoina ovat lajiesittelyt kouluissa ja koulujen kerhotoiminta. Ensi syksynä Sata on mukana Helsingin kaupungin rahoittamassa kolmen seuran vetämässä monilajikerhossa. Lisäksi seura aikoo kutsua koulujen oppilaita ilmaisiin tutustumiskertoihin tennishallille. Yhtenä tärkeimmistä rekrytointikeinoista on myös laadukas toiminta. Kun lapset viihtyvät tenniksessä, he kertovat siitä kavereille ja sitä kautta mukaan tulee uusia lapsia.

Innostavat valmentajat seuralle elintärkeitä

Seuran valmennustoiminnasta vastaavat päävalmentaja Tihveräinen ja aikuistennisvastaava Olli Penttilä. Lisäksi valmennustoiminnassa on mukana muutama tuntivalmentaja. Yksi heistä on viime joulukuussa ylioppilaaksi valmistunut Oona Eskoli, joka aloitti valmentamisen pari vuotta sitten seuran kesäleireillä. Tällä hetkellä Eskoli valmentaa noin kymmenen tuntia viikossa Temppu-, Red- ja Orange-Tennistä sekä ohjaa alakouluilla toimivia tenniskerhoja. Eskoli kertoo, että hänelle motivaatio valmentamiseen tulee siitä, kun saa lapsia innostumaan tenniksestä. Tässä hän on onnistunut hyvin, sillä esimerkiksi moni hänen ohjaamiensa tenniskerhojen oppilaista on kerhojen päätyttyä siirtynyt seuran valmennukseen.

Oona Eskoli osaa innostaa lapsia.

Seuran kaikki valmentajat ovat käyneet vähintään Tennisliiton 1-tason valmentajakoulutuksen. Päävalmentaja Tihveräinen toimii myös Tennisliiton kouluttajana ja viime syksynä hänen vetämäänsä 1-tason koulutukseen osallistui viisi nykyisin Satassa valmentavaa uutta ohjaajaa. Seura pitää kuukausittain valmentajapalavereita, joissa käydään läpi tulevien viikkojen valmennustoimintaa ja suunnitellaan tunteja yhdessä. Harjoitukset sisältävät monipuolisesti teknisiä, taktisia ja fyysisiä taitoja kehittäviä harjoitteita ja jokaisella viikolla on oma teema, jonka ympärille harjoitukset rakennetaan.

- Valmentajapalaverit auttavat suunnittelemaan toimivia tunteja, kiittelee Eskoli. Hänen mukaansa on myös paljon hyötyä siitä, kun saa neuvoja kokeneemmilta valmentajilta ja pääsee valmentamaan heidän kanssaan samalle kentälle.

Valmentajien kouluttaminen ja heidän työviihtyvyydestään huolehtiminen on tennisseuralle elintärkeää. Puheenjohtaja Kailaheimo kertoo, että seuran hallitus arvostaa valmentajien tekemää työtä ja haluaa panostaa heidän kehittämiseensä. Hän korostaa, että hyvin koulutettujen valmentajien avulla seura voi erottua edukseen. Yhtenä osoituksena tästä on syksyllä käynnistetty Tempputennis, joka kauden aikana kasvoi yhdestä ryhmästä kolmeen. Päävalmentaja Tihveräisen mukaan innostavat ohjaajat ovat suurin syy Tempputenniksen suosiolle.

Valmentajien tehtävänä kannustaa kilpailemiseen

Tennis on Suomessa suosittu harrastus, mutta suhteellisen harva seuratoiminnassa mukana oleva osallistuu kilpailuihin. Tihveräinen arvelee yhden syyn olevan se, että suurin osa lasten vanhemmista ei tiedä, miten kilpaileminen tulisi aloittaa. Hän painottaa, että pelkät tiedotelehtiset ja sähköpostit eivät riitä vaan tarvitaan henkilökohtaista kontaktia myös lasten vanhempien kanssa. Satassa onkin panostettu siihen, että seuran päätoimiset valmentajat tapaavat heti kauden alkuvaiheessa sekä uudet toimintaan mukaan tulevat lapset että heidän vanhempansa. Lisäksi seuran valmentajat tuovat säännöllisesti esille sekä kotimaisia että kansainvälisiä huippupelaajia ja -kilpailuja ja kannustavat näin lapsia seuraamaan kilpatennistä.

Kilpailemisen ei tarvitse olla liian vakavaa vaan se on lapsille hauska tapa mitata omien taitojen edistymistä ja motivoi myös harjoittelemaan. Hyvien kilpailukokemusten kannalta on tärkeää, että lapset pääsevät aloittamaan sopivan tasoisissa kilpailuissa ja heitä opastetaan siihen, miten kilpailuissa toimitaan. Sata on pyrkinyt madaltamaan kilpailukynnystä järjestämällä omaa MM Tour -kilpailusarjaansa. Siinä pelataan Red-, Orange- ja Green-luokkia ja kaikki seuran harjoituksissa mukana olevat voivat osallistua kilpailuihin. Seura on myös perustamassa tulevalle talvikaudelle omaa U10-tiimiä, jossa pelaajat harjoittelevat useamman kerran viikossa ja kausiohjelmaan kuuluu käynti Tykkimäki-sarjan kilpailuissa sekä alle 9- ja 10-vuotiaiden kansallisissa kilpailuissa. Seurassa koetaan tärkeäksi, että valmentajat vievät pelaajia joukkueena kisoihin. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Satan miesten edustusjoukkue pelaa Norpe Tennisliigassa. Tavoitteena on tulevaisuudessa saada lisää omia kasvatteja liigajoukkueeseen. Edustusjoukkueen pelaajat harjoittelevat Laajasalon hallilla ja vierailevat säännöllisesti MM Tourin osakilpailuissa sekä silloin tällöin myös junioreiden harjoituksissa. Näin pelaajat toimivat hyvinä esikuvina nuorille tuleville kilpapelaajille. Puheenjohtaja Kailaheimolla itsellään on hyviä kokemuksia omilta juniorivuosiltaan, jolloin seuran silloiset kärkipelaajat ottivat nuorempia suojateikseen. Hän pitää myös arvokkaana maajoukkuepelaaja Heliövaaran kokemusten hyödyntämistä seuratoiminnassa.

Sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin

Yksi Satan toiminnassa silmiinpistävä piirre on hyvä seurahenki. Pienenä mutta tärkeänä esimerkkinä on se, että valmentajat moikkaavat jokaista hallilla vastaantulevaa jäsentä. Puheenjohtaja Kailaheimo kertoo, että liigajoukkueen sisällä vallitseva hyvä yhteishenki on saatu välitettyä koko jäsenistöön. Hän on myös ylpeä siitä, miten sitoutuneesti hallitus ja valmentajat ovat kehittäneet seuraa. Päävalmentaja Tihveräinen on samoilla linjoilla ja kiittelee seuran hallitusta siitä, että seuralle on valittu selkeä suunta sekä korostaa hyvän yhteishengen merkitystä.

Seuran kehittäminen vaatii määrätietoista työtä paitsi työntekijöiltä myös hallitukselta. Ottaessaan vastaan puheenjohtajan tehtävän Kailaheimo ei osannut arvioida, kuinka paljon aikaa siihen uppoaisi. Hän pitää tärkeänä sitä, että jokaiselle hallituksen jäsenelle löydetään mielekäs vastuualue. Nykyään puheenjohtajan työtaakka onkin kohtuullisempi. Tänä kesänä seuran on tarkoitus päivittää viisivuotissuunnitelmaansa ja täsmentää sitä, mihin se tulevaisuudessa panostaa. Seuraava iso askel on jo näköpiirissä, sillä Laajasaloon suunnitellaan 1-2 uutta sisätenniskenttää. Laajennus toisi seuralle kaivattuja lisävuoroja valmennustoimintaan. Seuran tulevaisuus näyttääkin valoisalta, vaikka uusi aikakausi on vasta alkutaipaleella.

Hyviä käytäntöjä/Sata-Tennis:

  • Valmentajien kouluttaminen ja säännölliset valmentajapalaverit
  • Oma MM Tour -kilpailusarja
  • Edustusjoukkueen vierailut MM Tourin osakilpailuissa ja lasten harjoituksissa
  • Yhteistyö lähialueen muiden seurojen kanssa
    Kirjoittaja on Suomen Tennisliiton seurapalvelupäällikkö