Kuukauden kuumat: Joko tunnet puoliksi suomalaisen Pouillen?

Monfils kehittynyt viime hetkellä

Gael Monfils pelaa 30-vuotiaana elämänsä kautta ja on matkalla ensimmäiseen ATP-finaaliturnaukseensa Lontooseen. US Openissa hän oli välierissä, vuosi on sisältänyt myös Masters-finaalin. Kevättä ja alkukesää pilasi voimakas sairastelu, mutta nyt hän on taas vauhdissa. Monfils on löytänyt Mikael Tillströmin valmennuksessa hieman aiempaa enemmän fokusta tekemiseensä. Hänellä näkee tyypillisen showpelaamisen seassa jo vähän enemmän kaavamaisia ottelusuunnitelmia kuin aiemmin, eikä jatkuvaa atleettista reagoimista. On silti traagista, että yksi fyysisesti kaikkien aikojen lahjakkaimmista tennispelaajista löysi parhaan otteensa 30-vuotiaana. Miten paljon hän olisikaan voinut saavuttaa tekemällä jotain toisin jo aiemmin?

Joko tunnet lähes suomalaisen Lucas Pouillen?

Suomalaisäidin poika vauhdissa

Ranskan Lucas Pouille, 22, eteni US Openissa vuoden ja uransa toiseen Grand Slam -puolivälierään. Hän oli kahdeksan joukossa myös Wimbledonissa. Ranskalaisen isän ja suomalaisen äidin poika on kovassa nousussa. Hän on 1990-luvulla syntyneistä pelaajista yksi tasaisimmista. Pouille hallitsee kaiken syötöstä ja syötönpalautuksista verkkopeliin, on hyökkäävä ja osaa liikkeellään myös puolustaa. Pouillesta on kasvamassa yksi selkeimmistä koko kentän pelaajista tämän hetken tenniksessä. US Openissa hän ihastutti esimerkiksi valtavalla verkkoliikkumisellaan ja sen perään kenttään painetuilla tappovolleylla. Tässäkö Ranskan 33 vuotta kaivattu miesten Grand Slam -voittaja? Tällä hetkellä näyttää Ranskalle hyvältä, kun Pouille, Gael Monfils ja Jo-Wilfried Tsonga olivat US Openissa puolivälierissä.

Angelique Kerber on puhjennut kukkaan.

Kerberistä vanhin maailman ykkönen

Saksan Angelique Kerber voitti US Openissa tämän vuoden ja koko uransa toisen Grand Slam -tittelin. Vuoteen mahtuu Australian ja US Openin mestaruuksien lisäksi Wimbledonin finaalipaikka ja olympiahopea. 28-vuotiaana Kerber on historian vanhin naisten maailmanlistan ykköseksi ensimmäistä kertaa nouseva pelaaja. Kerberistä tuskin tulee ikänsä takia pitkäaikaista maailman ykköstä, mutta hänen tarinassaan on monta opetusta; työtä tekemällä voi päästä myöhäänkin pitkälle. Kehitä heikkouksia; Kerberin vahvan puolustamisen ohella rohkeus ja hyökkäyspeli ovat parantuneet, ja talvella Australian finaalissa Serena Williamsia vastaan hän myös syötti puoliksi riskillä kovempaa kuin yleensä. Saksalle maana voitot ovat merkittäviä; tennis valtaa taas 90-luvun jalansijaansa siinä kilpailussa, jossa jaetaan huomiota jalkapallon takana.

Karolina Pliskova – uuden ajan kynnyksellä

Tshekin Karolina Pliskova, 24, eteni US Openissa naisten loppuotteluun. Sitä ennen hän voitti Cincinnatin jättikisan. Kuukauden aikana tapahtui selvä läpimurto yhdeksi aivan parhaista pelaajista. Vaikka vielä ei ollut Pliskovan aika suurvoittajana, on hän enää millien päässä siitä tasosta. Tulevaisuus on Pliskovan ja Garbine Muguruzan kaltaisten pelaajien, jotka osaavat ratkoa tai pedata paikkoja syötöllään ja tulittaa peruslyönneillä. Pliskovan peli-idea on kuin miesten tenniksestä syöttö-kämmen-yhdistelmineen. Nämä pelaajat syövät elintilan Caroline Wozniackin ja Agnieszka Radwanskan kaltaisilta pallottelijoilta.

Nuorten maajoukkueella kiireinen ja voitokas kesä

Maajoukkuepelaajille koulujen loppuminen tarkoittaa vuoden tärkeimmän ja kiireisimmän tenniskauden alkua. Silloin on hyvä mahdollisuus hieman lisätä ja tehostaa harjoittelua sekä lähteä ulkomaille kilpailemaan. Kesä on kehittymisen aikaa, talvella ehtii huilata!

Laura Hietaranta huipensi kesänsä voittoon.

Alle 12-vuotiaat

Nuorimpien maajoukkuepelaajien massakausi käynnistyi Espanjassa yhdistetyllä leiri- ja kilpailumatkalla. Toukokuussa vuorossa oli kaksi Tennis Europen alle 12-vuotiaiden kilpailua. Päätapahtumana heinäkuussa oli kahden viikon matka, joka sisälsi kilpailun Saksassa, sen jälkeen kolmen päivän leirin ja huipentumana poikien ja tyttöjen Nations Challengen eli epävirallisen joukkueiden välisen EM-kilpailun. Pojat pelasivat oman koitoksensa Hollannissa ja tytöt Tsekeissä. Suomen joukkueessa pelasivat tytöissä Laura Hietaranta (HVS), Clarissa Blomqvist (HVS) ja Asta Miettinen (PTT) ja pojissa vastaavasti Oliver Byskata (ÅLK), Juho-Eric Biggs (SVS) ja Axel Eriksson (ÅLK).

Alle 12-vuotiaiden maajoukkuekesä päättyi turnauksella Latviassa. Monet pelaajat saivat hyviä otteluvoittoja, paljon kokemusta ja toivottavasti runsaasti intoa omaan tennikseensä. Tuloksellisesti parhaiten kesällä pärjäsi Laura Hietaranta, joka eteni kerran semifinaaliin ja kerran finaaliin ja kruunasi hienon kesän turnausvoitolla Latviassa.

Ella Haaviston ulkokausi oli menestyksekäs.

Alle 14-vuotiaat

14-vuotiaiden kesä on ollut erittäin kiireinen. Kilpailemassa on käyty muun muassa Sloveniassa, Slovakiassa, Virossa muutamaan otteeseen ja Hollannissa. Poikien joukkue Aleksi Löfman (HVS), Oliver Saarinen (ETS) ja Iiro Vasa (ÅLK) pelasiU14 Summer Cupin (joukkueiden EM-kilpailu) Ranskassa, jossa se sijoittui tiukkojen vaiheiden jälkeen kuudenneksi kahdeksan maan joukossa. Henkilökohtaiset Euroopan mestaruuskilpailut pelattiin totutusti heinäkuun lopulla Tsekeissä.

Alle 14-vuotiaissa on ollut ilahduttavaa kova innostus kansainväliseen kilpailemiseen ja kehittymiseen ja myös mukavia tuloksia on saavutettu – monet pelaajat nostivat asemiaan kevään ja kesän aikana ja pääsivät kokeilemaan terävimmän kärjen tasoa 1.-kategorian kilpailuissa. Kirkkaimpana saavutuksena oli Ella Haaviston (Smash-Kotka) historiallinen 1.-kategorian turnausvoitto Hollannin Velpissä heinäkuussa. Voitto ei tullut todellakaan helpolla, vaan neljä viimeistä matsia Ella taisteli kotiin kolmieräisten trillerien jälkeen. Ella jatkoi hyviä otteitaan vielä Latviassa elokuun lopulla etenemällä ensimmäiseen ITF:n 4-tason kilpailun finaaliin.

Emil Ruusuvuori loisti nelinpeleissä.

Alle 16- ja 18-vuotiaat

Alle 18-vuotiailla on ollut kaksi maajoukkuekalenteria: osa pelaajista on kiertänyt 4- ja 5-tason ITF-kilpailuja ja osa 1- ja 2-tason kisoja. Emil Ruusuvuori (HVS) kunnostautui alkukesästä nelinpelissä. Saksan 1-tason turnauksesta oli kotiin tuomisina yhdessä Patrick Kaukovallan (HVS) kanssa hopeiset mitalit ja Tsekin 2-tason turnauksessa hopea kirkastui kullaksi yhdessä saksalaisen Rudolf Möllekerin kanssa. Loppukesästä Emil saavutti ensimmäisen kaksinpelin semifinaalipaikan 2-tason kilpailussa Serbiassa. Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi vuoden junioreiden Grand Slam -kilpailuja.

Alemmalla tasolla suuri joukko suomalaisjunioreita on hakenut ensikosketusta tai menestystä pääasiassa lähimaissa pelatuissa turnauksissa. Turnausohjelmaan ovat kuuluneet matkat Viroon, Tanskaan, Latviaan, Liettuaan ja Ruotsiin. Parhaiten näissä turnauksissa pärjäsi polvioperaation jälkeen kentille palannut Oona Orpana (HVS), joka voitti peräti neljä turnausta. Nyt Oonalla odottavat uudet haasteet seuraavalla tasolla.

16-vuotiaat pelasivat omat EM-kilpailunsa Moskovassa ja 18-vuotiaat Sveitsin Klostersissa. 16-vuotiaissa Suomea edustivat Otto Virtanen (HVS), Roni Rikkonen (Tats), Oona Orpana ja Bea Kivikoski (HLK). 18-vuotiaiden joukkueen muodostivat Emil Ruusuvuori ja Patrick Kaukovalta. ”Alaikäiset” Otto ja Oona pärjäsivät hienosti Venäjällä: Otto selvitti tiensä 4. kierrokselle eli 16 parhaan joukkoon ja Oona eteni peräti puolivälieriin!

15-vuotias Oona Orpana vei voiton myös yleisissä SM-kilpailuissa.

Alle 21-vuotiaat

Patrik Niklas-Salmisella ja Eero Vasalla kesäkuukaudet kuluivat ahkerasti kilpaillen. Patrikin kesän kohokohtiin kuului ensimmäinen puolivälieräpaikka Puolassa pelatussa Futures-kilpailussa, ensimmäinen Futures-semi Virossa ja toiselle kierrokselle pääsy Tampereen ATP Challenger-kisassa. Näiden tulosten ansiosta Patrik nousi omiin ennätysrankinglukemiinsa 818 ATP-listalla. Eeron kesän menestyksekkäimmät ammattilaisturnaukset osuivat Ruotsiin ja Taliin. Näissä Futures-kilpailuissa Eero oli puolivälierissä voittaen kaksi peliä pääsarjassa.

Kesä siis sisälsi runsaan määrän turnauksia, mukavaa menestystä ja muutamia huipputuloksia. Mutta ennen kaikkea toivoisi, että kaikki eri-ikäiset pelurit olisivat saaneet paljon oppia ja intoa. Näin syksyn saapuessa halu kehittyä kasvaisi entisestään.

Tennisliiga alkaa pian - katso kutkuttavat pelaajasiirrot

Norpe Tennisliigan kausi 2016-2017 tuo tullessaan useita kutkuttavia pelaajasiirtoja. Tennislehti listasi niistä mielenkiintoisimmat.

Patrik Niklas-Salminen, HVS-Tennis
Kaksi edellistä kautta hyvällä menestyksellä Grani Tenniksessä pelannut Patrik Niklas-Salminen siirtyy tulevaksi kaudeksi HVS-Tenniksen vahvuuteen. Tällä hetkellä kaksinpelin ATP-rankingissa sijalla 838 eli parhaimpana suomalaisena oleva kesän 2015 Wimbledonin poikien kaksinpelin semifinalisti nostaa helsinkiläiset yhdeksi liigan kovimmista mestarisuosikeista. Niklas-Salminen oli GT:n toissa kauden kultajoukkueen avainpelaajia ja tärkeässä roolissa myös viime kauden hopeajoukkueessa.

Sabrina Santamaria, HVS-Tennis
Myös HVS-Tenniksen naisten joukkue saa kovan luokan vahvistuksen, kun WTA-listalla sijalla 425 oleva Sabrina Santamaria liittyy joukkueeseen. 23-vuotias yhdysvaltalainen on edustuskelpoinen, sillä hän asuu tällä hetkellä Suomessa. Tuleva kausi on Santamarialle ensimmäinen Norpe Tennisliigassa.

Sabrina Santamaria ja Emma Laine ovat pelanneet nelinpeliä voitokkaasti ammattilaiskilpailussa.

Kenneth Raisma, HVS-Tennis
HVS-Tenniksen miesten joukkueen toinen kova hankinta on etelänaapurin huippulupaus Kenneth Raisma. 18-vuotias virolainen on junioreiden ITF-rankingissa sijalla 16 ja ATP-listalla sijalla 909. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että vain yksi suomalainen on tällä hetkellä häntä korkeammalla ATP-rankingissa. Raisma ei ole esiintynyt aiemmin tennisliigassa.

Mia Eklund, Smash-Tennis
Naisten liigan kestomenestyjä Smash-Tennis saa kovan vahvistuksen, kun Suomen kolmosnainen Mia Eklund liittyy joukkueeseen. Tosin nähtäväksi jää, kuinka usein WTA-listalla sijalla 907 oleva ammattilaiskenttiä kiertävä Eklund on joukkueen käytettävissä. Myöskään hän ei ole aiemmin pelannut Tennisliigassa.

Eero Vasa pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan.

Eero Vasa, Sata-Tennis
Alkuvuodesta Davis Cup debyyttinsä tehnyt Eero Vasa pelaa tulevalla kaudella Sata-Tenniksen joukkueessa. Kaksi edellistä kautta Tennis Club Tapiolaa edustanut Suomen rankingissa sijalla kuusi ja ATP-listalla sijalla 1282 oleva 19-vuotias Vasa on viime kauden pronssijoukkueelle mieleinen vahvistus ja nostaa heidät tiukasti mestaruustaistoon.

Milka-Emilia Pasanen, Tampereen Tennisseura
Viime kaudella mestaruuden Oulun Verkkopalloseurassa voittanut Milka-Emilia Pasanen tekee paluun Tampereen Tennisseuraan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2013-2014. Suomen rankingissa sijalla kuusi oleva hallitseva sisäkenttien Suomen mestari otti viime kaudella liigassa 14 voittoa 17 ottelusta ja vahvistaa entisestään tamperelaisten laajaa pelaajamateriaalia.

Ristomatti Lanne palaa juurilleen.

Ristomatti Lanne, Tampereen Tennisseura
Yksi mielenkiintoisimmista siirroista on ehdottomasti myös Ristomatti Lanteen paluu kasvattajaseuraansa Tampereelle. Viime vuodet USA:n yliopistotennistä pelannut hallitseva ulkokenttien Suomen mestari on edellisen kerran esiintynyt liigassa HVS:n paidassa kausilla 2012-2014, jolloin tuloksena oli kultaa ja pronssia. Suomen rankingissa sijalla 8 ja ATP-listalla sijalla 1909 oleva Lanne on kova vahvistus mestaruutta puolustavan TaTS:n miehistöön.

Sami Huurinainen, Grani Tennis
Grani Tenniksen miesten joukkue saa riveihinsä ison annoksen kokemusta, kun kaksi edellistä kautta ykkösdivaria Hyvinkään Tennisseurassa pelannut Sami Huurinainen tekee paluun korkeimmalle sarjatasolle. Huurinaisen edelliset kolme esiintymistä Tennisliigassa ovat tuoneet yhtä monta mitalia. Jyväskylän Tennisseurassa hän sai hopeaa kaudella 2011-2012. HVS-Tenniksessä tuli mestaruus 2012-2013 ja pronssia 2013-2014. Kiinnostavan siirrosta tekee myös se, että kansallisessa rankingissa sijalla 18 oleva Huurinainen päässee pelaamaan ainakin osan otteluista kolmospelaajana.

Jesper Saarni, Smash-Tennis
Miesten kansallisessa rankingissa sijalla 27 oleva Jesper Saarni siirtyy viime kaudella vain niukasti karsinnat välttäneeseen Smash-Tennikseen. Edellisellä viidellä kaudella Tennis Club Tapiolan paidassa yhden kullan, yhden hopean ja yhden pronssin sekä yhteensä hurjat 52 otteluvoittoa ottanut Saarni tuo arvokasta osaamista sekä kaksin- että nelinpeliin ja nostaa Smashin vahvaksi mitalisuosikiksi.

Otto Virtanen on pelannut vahvan kauden.

Otto Virtanen, Sata-Tennis
Joku voi ihmetellä, miksi Suomen rankingin sijalla 71 oleva Otto Virtanen mahtuu kuumimpien siirtojen listalle. Kannattaa käydä kauden aikana paikan päällä selvittämässä syy. ITF-rankingissa sijalla 578 oleva vasta 15-vuotias HVS-Tenniksen kasvatti on hyvää vauhtia nousemassa yhdeksi Suomen tenniksen tulevaisuudenlupauksista. Viime kaudella yhden ottelun liigassa pelannut Virtanen saa Harri Heliövaaran ja Eero Vasan rinnalla arvokasta kokemusta ja tuo myös lisää leveyttä joukkueen pelaajamateriaaliin.

Lisää tietoa muista mielenkiintoisista siirroista ja joukkueiden kokoonpanoista löydät miesten osalta täältä ja naisten osalta täältä. Norpe Tennisliigan kausi 2016-2017 käynnistyy 15. lokakuuta viidellä miesten ja kolmella naisten ottelulla. Koko otteluohjelma löytyy täältä.

Finnish Tennis Pro Circuitin arvokas apuvoima - vapaaehtoiset

Mitä olisikaan suomalainen urheilutapahtuma ilman vapaaehtoisia? Ei paljon mitään. Sen tunnistaa jokainen vähänkään isomman kilpailun järjestäjä. Erityisen paljon vapaaehtoisia vaaditaan Finnish Tennis Pro Circuitilla eli kansainvälisissä ATP- ja ITF-kilpailuissamme.

Jonain päivänä, toivon mukaan, roolit vaihtuvat ja pallopoikana toimiva Leo Stenlund onkin kisassa mukana pelaajana. Kuva: Jussi Vanto

Hyvinkään HyTS on jo konkari 10 000 dollarin arvoisen WIP Tennis Openin järjestämisessä, ja ÅLK isännöi puolestaan saman suuruista Admares Openia ensi kertaa. Molempien kilpailujen projektipäälliköt kiittävät vuolain sanankääntein vapaaehtoisiaan.

Mutta mistä ja miten vapaaehtoisia löytyy? Entä kuinka paljon ja missä tehtävissä heitä tulisi olla?

- Haimme vapaaehtoisia jäsenkirjeessämme ja nettisivuillamme, mutta ne eivät poikineet juurikaan ilmoittautumisia. Henkilökohtaiset kyselyt tuottivat sen sijaan useimmiten kyllä-vastauksen. Kilpailun alettua kentille ilmestyi auttaja toisensa perään, Johan Skogman ÅLK:sta kiittelee.

Hyvinkäällä vapaaehtoisia putkahteli listoille jo keväällä aiempien vuosien kokemuksen ja tapahtuman hyvän maineen innoittamana.

- Meillä oli mukana 44 vapaaehtoista. He olivat töissä kilpailutoimistossa, kenttähuollossa ja ravintolassa. Lisäksi lääkärimme päivystivät vapaaehtoisina. Kisaviikon aikana tehtiin yli 150 henkilötyöpäivän työpanos, mikä vastaa noin 30 000 euron palkkasummaa, WIP Tennis Openin projektipäällikkö Jari Järvinen laskeskelee.

- Yhteistyökumppanien lisäksi talkoolaisten rooli on merkittävä.

Isoveli Oliver näyttää Lotalle, kuinka kentät tulee harjata. Oliver pääsi vapaaehtoisena kenttäpoikana läheltä seuraamaan miltä ammattilaistennis näyttää. Kuva: Johanna Byskata

Itseohjautuva kaarti

ÅLK:lla vapaaehtoisia oli myös yli 40 ja hyvin moninaisissa tehtävissä; myymässä lippuja, tarjoilemassa samppanjabaarissa, kirjaamassa tuloksia, majoittamassa pelaajia ja luotsaamassa VIP-vieraita. Kisavalmistelut, kuten uusien tuulipressujen asentaminen, kenttien viimeistely ja katsomojen kokoamiset suoritettiin noin 15 hengen talkoovoimin.

Linjatuomareita ja pallopoikia sekä -tyttöjä tarvittiin semifinaaleissa ja kaksinpelin finaalissa.

- Voi olla, että tehtävän vaativuus pelotti alkuun, eikä vapaaehtoisia meinannut siksi löytyä. Loppujen lopuksi meillä oli hyvin itseohjautuva kilpailunjärjestäjien kaarti. Suuri kiitos teille kaikille vapaaehtoisille, jotka mahdollistitte kilpailun järjestämisen maamme tuleville tähdille ja maailman huipuille, Skogman painottaa.

HyTS teetti talkoolaisten keskuudessa kyselyn, jonka tulos oli mannaa järjestäjille.

- Käytännössä kaikki vapaaehtoisemme haluavat olla mukana myös ensi vuonna. Lämmin kiitos kaikille, Järvinen sanoo.

WIP Tennis Openin vapaaehtoiset taitavat homman vuosien kokemuksella. Kuva: HyTS

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Vaikka Kontinen/Peersin pelit US Openissa päättyivät liian varhain, on pari yhä Doubles race -listan kahdeksannella sijalla ja näin ollen mahdollisuudet pelata Lontoon ATP-finaalissa ovat hyvät. Loppukauteen kaivataan kuitenkin mainioita turnauksia, sillä Rojer/Tecau vaanii vain 30 pisteen päässä. Elokuussakin turnausvoittoon yltänyt Kontinen on miesten nelinpelaajien rankingissa sijalla 26, kun taas Peersin sijoitus on painunut vuoden alun kärkikymmeniköstä 28:nneksi. Henkalla on ollut kaikkiaan parempi kausi kuin parillaan.
Rankings | Doubles Race to London | ATP World Tour | Tennis atpworldtour.com

Official doubles team rankings in the race to qualify for the ATP World Tour's year-end tournament, featuring the world's top ranked doubles teams in men's professional tennis.

Kolumni: Illness vai wellness?

Tämän Tennislehden jutussa HyTS ja ÅLK kiittävät sitä suurta vapaaehtoisten joukkoa, joka mahdollisti 10 000 dollarin ITF-kilpailuiden järjestämisen Hyvinkäällä ja Kaarinassa. Seniorien MM-kilpailut oli myös jättimäinen hanke, joka olisi jäänyt toteutumatta ilman talkoo- ja tsemppihenkeä.

Me Tennisliiton toimistolla olemme ihaillen seuranneet näitä ja monia muita Suomessa ammattimaisesti ja upeasti toteutettuja tenniskilpailuita - tai yhä useammin urheilutapahtumia.

Meille vuoden suurhankkeita ovat Davis Cup -tapahtumat, joista Kittilässä toteutettu Suomen ja Zimbabwen kohtaaminen ei unohdu ainakaan minulta koskaan. ITF:n tarkat säännöt ja viime hetken yllättävät muutokset pitivät huolen siitä, että painoimme töitä kellon ympäri, jotta kenttä ja puitteet olivat ensimmäisen ottelun alkaessa tiptop-kunnossa. Onkohan pizza koskaan maistunut niin hyvältä kuin 15-tuntisen päivän jälkeen? Vaikka kukaan mökissä ei jaksanut enää jutella, oli fiilis mahtava. Me teimme sen.

Tämä ei unohdu: ensi kertaa lumessa.

Toinen palkitseva, konkreettinen muisto minulle on zimbabwelaisten hymy Levin huipulla; kun ohuisiin tuulitakkeihin pukeutuneet aikuiset miehet koskivat ensi kertaa lunta, muodostivat siitä palloja ja alkoivat leveästi nauraen tahkoa niitä toistensa niskaan. Loimme kohtaamisen ja kokemuksen, joka painoi unholaan kentällä koetun tappion. Sellaisen, joka kulkee loppuelämän tuon kaukaa tulleen vierasjoukon mukana.

Myös Kittilästä kuuluu iso kiitos vapaaehtoisille.

***

Aloitin Tennisliiton viestinnässä reilut puolitoista vuotta sitten. Joka kuukausi olen positiivisesti ilahtunut siitä me-hengestä, joka lajissa vallitsee.

Yhä useampi seura on löytänyt keskuudestaan some-vastaavan, joka ehtii napata arvokilpailuista käyttöömme kuvan tai kaksi. Tennislehden valmentajaesittelyt keräävät Facebookissa niin paljon tykkäyksiä, että asialla ovat varmasti muutkin kuin oman seuran valmennettavat. Nuorten menestys maailmalla saa aina tsemppivirrat liikkeelle ja Henri Kontisen Wimbledon-voitto varmisti myös viimeisille epäilijöille, että kyllä Suomessa riittää tennistaitureita Jarkko Niemisen jälkeenkin.

Kesän Seurafoorumin keskustelu oli innostunutta ja idearikasta. Oli hienoa kuulla eri seurojen toimintamalleista ja poimia niistä parhaat vinkit. Näin Tennisliigan kynnyksellä haluan nostaa esiin Grani Tenniksen otteluiden yhteydessä järjestämän oivan tennisbrunssin. Ehkä ruokatarjoilu sopisi teidänkin seuranne tapahtumiin? Entä muistatteko vielä OVS:n vuosi sitten järjestämän US Open -illallisen? Siinä toinen erinomainen esimerkki yhteisöllisyyden kasvattamisesta.

Törmäsin hiljattain somessa englanninkieliseen ajatukseen ”When ”i” is replaced with ”we” even illness becomes wellness". Ihan kirjaimellisesti sitä ei kannata ottaa, mutta sanaleikki jää mieleen. Sillä niinhän se on, että yhdessä olemme enemmän kuin yksin.

Kaverillista syksyä!

Kirjoittaja on STL:n tiedottaja.

 

Kontiselle uran 10:s ATP-voitto: ”Pari löytyi tunti ennen deadlinea”

Henri Kontinen  ja  Guillermo Garcia-Lopez  juhlivat ATP 250 -kilpailun voittoa Yhdysvaltain Winston-Salemissa. Takaa-ajoasemasta tullut voitto on Kontiselle merkkipaalu, sillä hän on voittanut ATP-turnauksen miesten nelinpelissä nyt kaikkiaan 10 kertaa. Kontinen ja...

Lue koko juttu: http://www.tennis.fi/sitenews/view/-/ngid/1/nid/16754

Legendat-sarjassa Aki Rahunen: Täydellisen lyönnin taitaja

Aki Rahusesta on sanottu, että hänen osumansa oli maailman parhaita. Sen lisäksi hän löi nousevaa palloa niin taitavasti, että vastustaja oli usein auttamattomasti myöhässä.

Aki Rahunen Wimbledonissa 1990.

Aki Rahunen, 45, oli vuonna 1990 maailmanlistalla sijalla 57. Vuotta aiemmin hän oli voittanut nuorten kaksinpelin Euroopan mestaruuden. Kova harjoittelu ja siihen nivoutuva täydellisyyden tavoittelu olivat Rahusen valtteja.

– Olin kilpailuhenkinen ja jonkin tasoinen perfektionisti. Saatoin haluta lyödä treeneissä kämmenkrossia kaksi tuntia putkeen, kunnes kädet tulivat täyteen rakkoja. Muut vahvuuteni vaihtelivat eri aikoina liikkumisesta peruslyönteihin. Koska pelasin nousevaa palloa, ajauduin aika ajoin verkolle lopettamaan pisteen, mutta aina toivoin, etten joutuisi moisiin äärimmäisyyksiin turvautumaan, Rahunen hymyilee.

Menestykseen auttoivat myös nopeus sekä kyky ennakoida vastustajan lyöntejä. Juuri samat tekijät mahdollistivat pelaamisen nousevaan palloon.

– Otin ikään kuin vähän varaslähtöä siihen suuntaan, mihin oletin vastustajan seuraavan lyönnin tulevan. Mitä kovempi vastus, sitä paremmin pelaaja tietenkin pystyy piilottamaan seuraavan lyönnin ja vaihtelemaan strategiaa kesken pisteen.

Nuori Aki nautti Vuokatin tennisleireistä.

Kirkonrottaa ja pihalätkää

Aki Rahunen aloitti tenniksen jo neljävuotiaana. Pelikaverina oli isoveli. Tennis oli myös vanhempien yhteinen harrastus. Espoossa varttunut Rahunen pelasi jalkapalloa Hongassa 10-vuotiaaksi. Kunto karttui myös pihaleikeissä, joihin kerrostaloympäristö tarjosi otolliset puitteet.

– Pihalla oli paljon lapsia. Kirkonrottaa, pehvistä, pesistä ja lätkää pelasimme aina, kun se oli mahdollista.

Tennis ajoi muiden lajien ohi yksinkertaisesti sen takia, että sen parista Rahunen sai parhaimmat kokemukset.

– Ajettiin perheen kanssa Espoosta Vuokattiin joka kesä tennisleireille. Ne olivat mahtavia reissuja. Samoin HVS:ssä oli upea meininki.

Nuoren tennislupauksen esikuvia olivat Björn Borg ja John McEnroe.

– Heidän matsejaan muistan katseelleeni nenä ruudussa.

"Forza Aki!"

Repe Jokinen oli Rahusen keskeisimpien nuoruusvuosien valmentajamaestro, jota hän muistelee hyvällä mielellä.

– Tunnelmani olivat katossa, kun vihdoin joskus voitin Repeltä erän. Myöhemmin ammattilaiskiertue-elämän myötä mukaan tulivat Jari Hedman ja Kent Carlsson, jotka niin ikään olivat mahtavan intensiivisiä coacheja.

Upean uran varrelta on vaikea nimetä makoisinta voittoa. Rahunen nostaa kuitenkin muutamat ottelut ylitse muiden.

– Hienoimpia muistoja on hyvin menneistä kisoista Stuttgartissa, Barcelonassa ja ehkä Philadelphiassa, jossa hävisin McEnroelle kvarteissa 15 000 katsojan edessä. Mieleen on jäänyt myös muutama viiden erän taisteluvoitto Australian avoimissa Gomezista ja Wimbledonissa Everndenistä.

Muistoissa on myös Firenze, jossa Rahunen oli ollut edellisvuonna semifinaaleissa. Hän oli saanut faneja, joista ei tiennyt mitään ennen ottelun alkua.

– Kun palasin seuraavana vuonna, katsomossa oli joukko kannattajia, joiden t-paitoihin oli kirjoitettu nimeni. He kannustivat minua läpi ottelun forza-huudoilla.

Aki Rahunen voitti vuonna 1989 Helsingissä muhkean palkinnon.

Ikävä flow'ta

Tennisura loppui 1993. Loukkaantumiset ja tekniikkaongelmat johtivat rankingin tippumiseen ja lopulta peli-ilon ja motivaation katoamiseen.

– Ehkä myös vuosien reissaaminen teki tehtävänsä, Rahunen miettii.

Kisa-aikoja tulee ikävä – aina joskus.

– Kaipaan täydellistä flow-tilaa, johon pääsin pelin aikana. Silloin on niin sisällä pelissä, ettei huomaisi, vaikka lauma kirahveja söisi istutukset kentän laidalta.

 

Mitä mietin?

Juuri nyt parasta elämässä on nähdä, miten 3- ja 5-vuotiaat lapseni nauttivat tutustuessaan maailmaan.

Aion vielä pelata yhden golf-kierroksen pariin.

On aivan turha murehtia eilisestä, se meni jo.

Kilpaura antoi minulle nöyryyttä, sitkeyttä, hyviä kavereita ja paljon ilmaisia lenkkareita.

U10-seurat esittelyssä: Lahden Verkkopalloseura

Tennisliitto käynnisti tämän vuoden alussa kehityshankkeen alle 10-vuotiaiden lasten tennistoimintaan. Tavoitteena on saada lajin pariin lisää harrastajia, kehittää seurojen ohjatun harjoittelun laatua sekä ohjata lapsia kilpatennikseen. Kaksivuotiseen hankkeeseen valittiin yhdeksän pilottiseuraa eri puolilta Suomea. Jokainen hankkeessa mukana oleva seura tullaan esittelemään Tennislehden juttusarjassa. Tavoitteena on samalla jakaa hyviä käytäntöjä. Kolmantena vuorossa on Lahden Verkkopalloseura.

Lahdessa pitkät tennisperinteet

Viime vuonna 80-vuotisjuhliaan viettänyt Lahden Verkkopalloseura kuuluu yli 300 jäsenellään Suomen kahdenkymmenen suurimman tennisseuran joukkoon. Seuran tukikohtana on toiminut jo pitkään kisapuistossa sijaitseva Lahden Tennis- ja Squashkeskus. Vuonna 2014 LVS sai käyttöönsä kaksi uutta sisäkenttää, kun parin kilometrin päähän kisapuistosta valmistui uusi Janus-Areena. Urheilukaupunkina tunnetussa Lahdessa onkin tällä hetkellä erinomaiset olosuhteet tenniksen harrastamiseen.

LVS järjestää ohjattua toimintaa niin junioreille kuin senioreille. Tänä vuonna seura otti yhdeksi kehityskohteeksi U10-toiminnan ja lähti mukaan vuoden alussa käynnistyneeseen Tennisliiton kehitysohjelmaan.

- Tavoitteena on selkiyttää alle 10-vuotiaiden lasten toimintaa ja saada aikaiseksi toimiva pelaajan polku, jossa lapsi saa jo nuorena hyvät lähtökohdat sekä kilpa- että harrastetennikseen, kertoo seuran toiminnanjohtaja Teemu Varpola.

Seurassa harjoittelevien pallokoululaisten määrä oli viime vuosina hieman pienentynyt, joten ohjelman myötä toivotaan myös piristysruisketta harrastajamäärien kasvuun.

Laadukasta harjoittelua, pelipäiviä ja kilpailuita

Seuran toiminnassa oli viime talvena mukana noin kolmekymmentä alle 10-vuotiasta lasta. Uudistetuille U10-kesäleireille osallistui yli kuusikymmentä leiriläistä ja nyt alkaneelle sisäkaudelle mukaan on tullut jo noin viisikymmentä pelaajaa. Toiminta on jaettu kolmeen ryhmään. Starter-ryhmän pelaajat harjoittelevat kerran ja Challenge-ryhmäläiset kaksi kertaa viikossa Janus Areenalla. Futures-ryhmällä on kahden Janus-Areenan harjoituksen lisäksi kolmas vuoro Pajulahdessa. Harjoituksissa hyödynnetään monipuolisesti eri kenttäkokoja ja palloja. Pajulahdessa on parhaimmillaan samaan aikaan käytössä punaisen, oranssin ja vihreän tason kentät, mikä mahdollistaa eri asioiden harjoittamisen eri kokoisilla kentillä.

LVS:n U10-valmennusvastaava Harri Suutarinen kertoo, että seurassa harjoitukset suunnitellaan lasten herkkyyskausien mukaan ja huomioiden yksilölliset kehitysmahdollisuudet. Harjoituksissa on esimerkiksi paljon motorisia taitoja ja nopeutta kehittäviä harjoitteita, myös muuta kuin pelkkää tennistä. Suutarisen mukaan yhtenä tavoitteena on tuoda lisää urheilullisuutta tennisharjoituksiin. Lapsia myös ohjataan ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan niin kentällä kuin kentän ulkopuolella.

U10-pelaajien harjoituspakettiin kuuluu harjoittelun lisäksi kerran kuukaudessa Pajulahdessa järjestettävät pelipäivät. Niiden avulla pelaajat saavat esimakua kilpailemisesta. Osalla enemmän harjoittelevista pelaajista harjoitusmaksu sisältää myös Pajulahdessa pelattavia kansallisia kilpailuita. Nykyisin seura siis tarjoaa U10-pelaajille enemmän toimintaa kuin aiemmin. Tämä tiesi myös joidenkin osalta korotuksia harjoitusmaksuihin, mutta onneksi ihmiset ymmärtävät sen, että laadukkaat harjoitusolosuhteet ja ammattitaitoiset valmentajat eivät ole seuralle ilmaisia. Lähes kaikki ovatkin olleet erittäin tyytyväisiä uuteen toimintamalliin. Varpola kuitenkin painottaa, että toimintamallien muuttuessa on tärkeää viestiä avoimesti, mitä harjoitusmaksu sisältää. Näin ei jää vääriä käsityksiä.

Seuralla kolme yhteistyökoulua

LVS tekee aktiivista yhteistyötä lähikoulujen kanssa. Jo viime lukuvuonna Jalkarannan ja Kivimaan koulut aloittivat seuran yhteistyökouluina, ja tänä vuonna Kariston koulu liittyi mukaan. Yhteistyöhön kuuluu se, että seura järjestää kouluilla lajiesittelyitä, koulujen välisiä kilpailuita, kouluttaa opettajia sekä pitää 1-3-luokkalaisille tennispainotteisia liikuntatunteja. Lisäksi LVS on yhdessä Tennisliiton, LähiTapiolan ja Wilsonin kanssa lahjoittanut näille kolmelle koululle minitennissetin, joka sisältää minitennisverkkoja, lasten mailoja ja soft-palloja.

Kouluyhteistyön tavoitteena on ensinnäkin innostaa lapsia mukaan seuratoimintaan ja toiseksi saada tennis mukaan liikuntatunneille ja välituntiliikuntaan. Toiminnanjohtaja Varpola muistelee, että hänen ala-asteaikoinaan koululla ei pelattu tennistä. Nykyisin tilanne on siis siltä osin parempi. Kouluyhteistyö vie seuralta myös resursseja. Varpola kuitenkin kertoo, että seura on kokenut kouluyhteistyön panostusten arvoiseksi. Tenniksen ilosanomaa on saatu vietyä eteenpäin, mikä tuo lisää harrastajia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Opettajilta on myös saatu paljon kiitosta.

Seuralla hyvä U10-valmennustiimi

U10-toiminnasta vastaava Suutarinen pitää yhtenä tärkeimmistä asioista sitä, että toimintaa pyörittämään on saatu hyvä ja osaava tiimi. Siihen kuuluvat päätoiminen tennisvalmentaja Jukka Karjalainen ja muun päätyönsä ohella tennistä valmentavat Jenni Paljakka sekä Mertarannan veljekset Anssi ja Jasse. Apuohjaajina toimii lisäksi Pajulahden liikunnanohjaajaopiskelijoita ja seuran kilpapelaajia. Tiimiin kuuluu siis myös muita kuin pitkän linjan tennistaitajia. Luokanopettajana toimiva Paljakka on tuonut pedagogista osaamista sekä organisointi- ja viestintätaitoja. Mertarannan veljeksillä puolestaan on media- ja markkinointiosaamista.

Suutarinen toimii itse Tennisliiton 2-tason valmentajakoulutuksen pääkouluttajana. Hän pitää erittäin tärkeänä sitä, että pienten lasten toimintaan saadaan ammattitaitoisia valmentajia. Hän myös muistuttaa, että alle 10-vuotiaiden kanssa on toimittava lasten ehdoilla ja valmentajan on puhuttava lasten kanssa samaa kieltä. Valmentaja on onnistunut, jos hän on saanut lapsen innostumaan tenniksestä ja uuden oppimisesta. Monessa tennisseurassa on ilahduttavasti ollut viime aikoina trendinä se, että U10-toimintaan on saatu kokeneita valmentajia. Tämä on lajille eduksi, sillä monessa muussa lajissa parhaat valmentajat ovat edelleen A-junioreissa tai edustusjoukkueessa.

Toimintamallien jakamista ja yhteistyötä

LVS pyrkii hyödyntämään muissa seuroissa hyväksi todettuja toimintamalleja. Viime keväänä seura tarjosi koululaisille ilmaisia tutustumisia harjoituksiin eli niin sanottua Ekatennistä, johon malli oli saatu Tampereen Tennisseurasta. Suutarinen on myös saanut paljon apua HVS-Tenniksen valmennuspäälliköltä Saku Siivoselta, joka on aktiivisesti sparrannut kasvattajaseuransa toimintaa. Suutarisen mukaan Suomessa tennispiirit ovat pienet ja moni jakaa mielellään tietoa. Kaikkea ei tarvitse itse keksiä uudelleen.

LVS on tehnyt junioreiden kilpavalmennuksessa jo usean vuoden ajan tiivistä yhteistyötä Pajulahden urheiluopiston kanssa. Tänä vuonna yhteistyö laajeni U10-toimintaan. Pajulahdessa liikunnanohjaajaksi opiskelevat ovat mukana auttamassa harjoitusten ja pelipäivien toteutuksessa. Samalla opiskelijat suorittavat tenniksen peruskurssin. Näin molemmat osapuolet hyötyvät. Pajulahden olosuhteet tarjoavat myös erinomaiset puitteet harjoitteluun. Esimerkiksi uimahalli ja seikkailupuisto ovat käytössä pelipäivinä. Tämänlaiseen yhteistyöhön voi liittyä myös haasteita, sillä urheiluopiston ja urheiluseuran toimintatavat eivät aina ole samanlaisia. Varpolan mukaan hyvät kokemukset ja tutut luotettavat ihmiset ovat edesauttaneet sitä, että yhteistyötä on voitu laajentaa nykyiselle tasolle. Suutarinen kiittelee myös Pajulahden valmennuskeskusjohtajan Mikko Levolan myönteistä suhtautumista paikallisen seuratyön edistämiseen.

U10-toiminta luo pohjaa tulevaisuudelle

LVS haluaa varmistaa sen, että tennis on myös jatkossa mielekäs ja varteenotettava harrastusvaihtoehto Lahden seudun lapsille. Seuran tavoitteena on lähivuosina kasvattaa U10-pelaajamäärä noin sataan. Laadukas U10-toiminta on perusta koko seuran valmennustoiminnalle, sillä sieltä tulee tulevaisuuden harrastajia ja mestareita. Toiminnanjohtaja Varpola on mielissään siitä, että U10-toiminta otettiin seurassa painopisteeksi ja toivoo, että sama linja jatkuu. Hänen mukaansa hyvä henki U10-toiminnassa on heijastunut myös muualle seuratoimintaan ja toimihenkilöihin.

Hyviä käytäntöjä:

  • harjoitusmaksuun sisältyy pelipäiviä ja kilpailuja
  • yhteistyökoulut
  • panostus U10-valmentajien osaamiseen
  • yhteistyö urheiluopiston kanssa
Kirjoittaja on STL:n seurapalvelupäällikkö.

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Onnea Ekenäs Tennisklubb, joka juhlii tänään 70-vuotista taivaltaan! Grattis Ekenäs Tennisklubben som fyller 70 år!

Valmentajaesittelyssä Ville Tihveräinen: ”On hieno nähdä, kun polte syttyy”

Ville Tihveräinen oli viime kaudella mukana nostamassa Sata-Tennistä miesten Norpe Tennisliigaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Pelaamisen lisäksi 33-vuotias itähelsinkiläinen toimii seuransa päävalmentajana luotsaten pääosin nuoria tulevaisuuden lupauksia.

Ville Tihveräinen aloitti tenniksen viisivuotiaana. Kuva: Brand Photo

Kaiken tasoisten ja ikäisten pelaajien valmentamisesta nauttiva Tihveräinen on kartuttanut tietotaitoaan valmentajan ammattitutkinnolla, erilaisilla seminaareilla ja parhaillaan työn alla on huippuvalmentajakoulutus.

Valmentamisen, pelaamisen, seura- sekä valmennustoiminnan kehittämisen ja liiton aluekouluttajan pestin jälkeen jäävällä vapaa-ajalla innokas penkkiurheilija tykkää vuodattaa hikeä salibandykaukaloissa tai hioa swingiään golfkentillä.

Milloin aloitit tenniksen?

- Isän kanssa viisivuotiaana ja Sata-Tenniksessä 10-vuotiaana. Ensimmäiset kilpailut kävin 10-vuotiaana.

Milloin aloitit valmentamisen?

- Kesäleiriohjaajana aloitin 16-vuotiaana, mutta päätoiminen valmennus alkoi 21-vuotiaana.

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

- Ihmisten kanssa toimiminen ja aito kiinnostus valmennettavista. Seuravalmennuksesta on tullut nähtyä laaja kuva sekä pelaajana että valmentajana, mikä toivottavasti näkyy vahvuutena seuravalmennustyössä.

Mikä on valmennusfilosofiasi?

- Joka päivä voi oppia jotain uutta ja kehittyä! Se on tärkeintä sekä pelaajalle että valmentajalle. Valmennus on ihmisten kanssa toimimista, joten haluan olla kiinnostunut kokonaisvaltaisesti valmennettavistani yksilöistä. Ja tietysti positiivisessa hengessä!

Miten olet pyrkinyt kehittämään valmennustaitojasi?

- Kouluttautumalla ja lukemalla. Viime aikoina lukeminen on ollut se mielekäs tapa kehittää itseään. Tietysti parasta oppia saa seuraamalla muita valmentajia ja vaihtamalla ajatuksia heidän kanssaan. Omat pelaajani ovat minulle erittäin tärkeitä opettajia.

Mieleenpainuvin valmentajakokemus?

- Kaikki kilpailumatkat ovat aina mahtavia. Sieltä on mahdoton eritellä jotain yksittäistä kokemusta.

Mikä on parasta tennisvalmentajana?

- Toimiminen erilaisten ihmisten kanssa on mielekästä ja haastavaa. On hieno nähdä vierestä, kun polte tennikseen syttyy!

Kuka on suosikkipelaajasi? Miksi?

- Novak Djokovic! Arvostan Novakin omistautumista lajille. Hän on varmasti tehnyt suurimman työn tullakseen parhaaksi ja tekee varmasti kaikki asiat mahdollisimman hyvin, jotta olisi mahdollisimman hyvä tennispelaaja. Roger Federer on tietysti hyvä kakkonen.

 

Nopeat valinnat:

Hyökkäys – Puolustus

Nelinpeli – Kaksinpeli

Andre Agassi – Pete Sampras,

Massakenttä – Kovapohjainen kenttä

Penkkipunnerrus – Kyykky -> ”Hah... Sumokyykky!”

Kämmenlyönti – Rystylyönti

Sulkapallo – Squash

Verkkopeli - Jälkipeli

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Onnea 30-vuotiaalle Mäntsälän Tennisseuralle!

Harrasteliiga hurmasi jälleen - onnittelut mitalisteille!

Vasemmalla kultaa vienyt HyTS MM ja oikealla hopealle sijoittunut Vete leidit: Meri Kekäle (vas.), Eveliina Uusiniitty, Eeva Hinttala, Susanna Kallio.

Harrasteliiga on pelattu ulkokauden 2016 osalta loppuun kuin Etelä-Suomen miehiä lukuun ottamatta. Joukkueita oli miehissä kaikkiaan mukana 45 ja naisissa 20.  - Harrasteliigan suosio oli kautta 2015 suurempaa sekä miehissä että naisissa, ja se on osoittanut...

http://www.tennis.fi/sitenews/view/-/nid/16773/ngid/1/

Raisan roti: Tykkimäki tulee taas - uutuutena mini- ja miditenniksen Team Tour

Monet seurat järjestävät nuorille pelaajillemme tärkeitä seuran sisäisiä mini- ja miditennistapahtumia, joihin on helppo tulla mukaan. Ensimmäiset tärkeät opit siitä, miten ottelutilanteessa toimitaan, saadaan tällä tasolla. Seuraava askel on ollut lähteä mukaan alueelliseen Tykkimäki-sarjaan, jonka osakilpailuja on sisäkauden aikana pelattu kuudella eri alueella. Tämä sarja tulee iloksemme jatkumaan sisäkaudella 2016-2017. Sarja profiloituu pelattavaksi kokonaan yksilösarjana. Tykkimäki Tourin ajankohdat ja järjestäjät näet Ässästä, www.tennisassa.fi

Ikärajat muuttuivat yksilösarjaan! Miniin saa osallistua 9v ja vuoden vaihteen jälkeen 10v, midiin saa osallistua 10v ja vuoden jälkeen 11v. Ikärajat siirtyivät siis vuodella eteenpäin. Muutos johtuu hyvästä palautteesta jota olemme saaneet…

Alla on lueteltu sarjan sääntöihin tulevat muutokset:

  • Yksilösarjassa ikärajat (minit 9 vuotta ja vuodenvaihteen jälkeen 10 vuotta. Mideissä 10 vuotta ja vuodenvaihteen jälkeen 11 vuotta). 
  • Minitenniksessä pisteenlasku: 3-3 alusta 15 pisteeseen, lohkojen jälkeen cup-kaaviot pelataan molempiin suuntiin (kaikki pelaajat jatkavat cup-kaavioissa).
  • Miditenniksessä pisteenlasku: tiebreak seitsemään, paras kolmesta erästä, lohkojen jälkeen cup-kaaviot molempiin suuntiin (kaikki pelaajat jatkavat cup-kaavioissa).
  • Miditennis pelataan jaetulla kentällä, jotta saadaan enemmän osallistujia mukaan.
  • Tykkimäen lahjakortit kahdelle parhaalle per luokka.
  • Pääsy mastersiin: 30 pistettä tai enemmän, osallistumisesta yhteen osakilpailuun pelaaja saa 10 pistettä.

Team Tourilla matala kynnys

Joillekin siirtyminen seuran sisäisistä tapahtumista Tykkimäki-sarjaan on tuntunut isolta. Tätä kynnystä on haluttu madaltaa monipuolistamalla midi- ja miditenniksen kilpailutarjontaa. Tykkimäki mini- ja miditennis Tour (jo viime kaudella pelattu yksilösarja) saa nyt rinnalleen Etelä-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa pilottikokeiluna toimivan joukkuemuotoisen mini- ja miditennissarjan – Team Tourin. Sarjan toivotaan olevan helppo askel siirtyä seuran sisäisistä otteluista pelaamaan lähiseuroja vastaan joukkueena ja valmentajan johdolla.

Yksilösarjan sääntöjen sijaan, jossa pelaajille on asetettu osallistumiselle ikärajat, pyritään Team Tourille ohjaamaan pelaajat mukaan nimenomaan tason mukaan. Tärkeää onkin, että valmentaja ohjaa pelaajat heidän pelitasolleen sopivaan sarjaan, jotta ottelut ovat mielekkäitä kaikille. Mukaan voi tulla mineissä korkeintaan 10-vuotias ja mideissä 12-vuotias. Ikärajoja on nostettu sen vuoksi, että mukaan pääsevät myös esimerkiksi hieman yöhemmin harrastuksen aloittaneet joiden pelitaso sopii tälle tasolle. Tärkeintä Team Tourilla ei ole saavuttaa voittoa vaan kartuttaa positiivisia kokemuksia mielekkäillä otteluilla. Tenniksen lisäksi ottelutapahtumissa kilvoitellaan myös muissa liikunnallisissa tehtävissä. Joukkue saa pisteitä sekä otteluiden että liikunnallisen osion perusteella. Tennisliiton kanavissa ei tuoda esille yksittäisiä pelaajia ja heidän ottelutuloksiaan. Otteluissa on mukana joukkueen kapteeni ja niissä palkitaan tsemppareita!

MILLOIN?
Otteluita tullaan pelaamaan alla olevien viikonloppujen aikana:
29.-30.10.2016
17.-18.12.2016
28.-29.1.2017
4.-5.3.2017

KENELLE JA MITEN?
Minitennis:

* Joukkue muodostuu neljästä pelaajasta (tytöt ja pojat yhdessä). Pelaajia voi vaihdella kauden aikana. Joukkue keksii itselleen nimen, josta käy ilmi myös oma seura.
* Minitennis pelataan softispalloilla ja minitenniskentällä.
* Valmentajat ohjaavat joukkueeseen mukaan pelaajia, joiden pelitaso sopii minitenikseen. Korkeintaan mukana saa olla 10-vuotiaita.
* Yksi ottelupari kahden joukkueen välillä kestää yhden tunnin. Siihen tarvitaan yksi tenniskenttä, joka jaetaan minitenniskentiksi.
* Ottelut ovat 8 minuutin aikapelejä. Otteluparissa kaikki pelaavat kaikkia vastaan 2-pelit (yhdelle pelaajalle tulee neljä 2-peliä). Lisäksi pelataan neljä 4-peliä. Tennisotteluiden lisäksi kilvoitellaan muun urheilusuorituksen parissa.
* Joukkueen mukana tulee olla kapteeni, joka ohjaa ottelutapahtumaa toisen kapteenin kanssa.
* Jokainen osallistuja saa kunniakirjan. Jokaisessa otteluparissa vastustajajoukkueen kapteeni valitsee toisesta joukkueesta tsempparin. Viimeisen viikonlopun aikana jokainen osallistuja saa osallistumislahjan.

Miditennis:
* Joukkue muodostuu neljästä pelaajasta (tytöt ja pojat yhdessä). Pelaajia voi vaihdella kauden aikana. Joukkue keksii itselleen nimen josta käy ilmi myös oma seura.
* Miditennis pelataan oranssilla palloilla ja miditenniskentällä (tenniskenttä jaetaan puoliksi).
* Valmentajat ohjaavat joukkueeseen mukaan pelaajia joiden pelitaso sopii miditenikseen. Korkeintaan mukana saa olla 12-vuotiaita.
* Yksi ottelupari kahden joukkueen välillä kestää yhden tunnin. Siihen tarvitaan kaksi tenniskenttää jotka jaetaan miditenniskentiksi.
* Ottelut ovat 15 minuutin aikapelejä. Otteluparissa kukin pelaaja pelaa kaksi 2-peliä ja yhden 4-pelin. Tennisotteluiden lisäksi kilvoitellaan muun urheilusuorituksen parissa.
* Joukkueen mukana tulee olla kapteeni, joka ohjaa ottelutapahtumaa toisen kapteenin kanssa.
* Jokainen osallistuja saa kunniakirjan. Jokaisessa otteluparissa vastustajajoukkueen kapteeni valitsee toisesta joukkueesta tsempparin. Viimeisen viikonlopun aikana jokainen osallistuja saa osallistumislahjan.

LÄHDE MUKAAN ILOISEEN JOUKKOON!
 

Ilmoittautuminen viimeistään 13.9.2016: http://www.tennis.fi/kilpailut/tykkimaki+mini-+ja+miditennis/tykkimaki+mini-+ja+miditennis+team+tour/ilmoittautuminen/
Yhdestä seurasta voi ilmoittaa ensimmäisellä kaudella korkeintaan kolme joukkuetta mukaan sekä minitennikseen että miditennikseen.

Lisätietoja molemmista sarjoista: http://www.tennis.fi/kilpailut/tykkimaki+mini-+ja+miditennis/
 

Kirjoittaja on STL:n kilpailupäällikkö.

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Tennis innosti SATOkodeissa asuvia lapsia elokuussa järjestetyillä tennisleireillä Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Lue lisää leirin tunnelmista SATON Kotona-lehdestä.
SATOkotien lapset mukana tennisleirillä kotona.fi

Tennis innosti SATOkodeissa asuvia lapsia elokuussa järjestetyllä tennisleirillä Helsingissä.

Seniorien MM: Suuri kiitos mukana olleille!

Maailmanmestareita ja kisajärjestäjiä viimeistä kertaa yhdessä. Kuva: Adam Nurkiewicz.


Seniorien MM-kilpailut ovat onnellisesti ohitse ja on kiitoksen aika.
Tiivis kaksiviikkoinen keskikesän juhlan, juhannuksen, molemmin puolin meni kymmeniltä vapaaehtoisilta kisakoneistoon kuuluvilta järjestelytehtävissä, mutta se ei heitä tuntunut haittaavan. Hymyssä suin, iloisen kohteliaasti he hoitivat moninaiset tehtävänsä ja siitä heitä kiittivät niin pelaajat kuin Kansainvälisen tennisliiton ITF:n paikalla olleet virkailijat.
Kisat sujuvat, kun tekniset järjestelyt hoidetaan hyvin, mutta onnistuneen niistä tekevät ihmiset, jotka hoitavat tehtäviä iloisesti ja innostuneesti.

Suuri kiitos siis kaikille mukana olleille!

Joakim Berner Pekka Mäkelä
Järjestelytmk:n pj Kilpailunjohtaja