Taneli Tenhunen satsaa taas täysillä tennikseen: Tähtäin Tokiossa

”Uusi mahdollisuus oli minulle unelmien täyttymys”, Jarkko Niemisen kannustamana comebackin tehnyt Taneli Tenhunen sanoo.

Taneli Tenhunen kilpaili toissa viikolla Ruotsissa. Marraskuun alussa odottavat Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Antti Metson kanssa ja kuun lopussa Tenhunen pelaa Prahassa.

Tennislehti kertoi vuosi sitten Kuopion Tennisseuran valmentajasta Taneli Tenhusesta. Miehestä, joka oli menestyksekkään ammattilaisuran jälkeen löytänyt palon valmentamisesta. Tsempparista, joka ei antanut munuaisen vajaatoiminnan aiheuttaman peliuran äkillisen päättymisenkään masentaa.

Valmennettavat saivatkin nauttia Tenhusen positiivisuudesta ja taitavista opeista viiden vuoden ajan. Mutta sitten elämä tarjosi yllätyksen: Tenhunen sai mahdollisuuden palata tennisammattilaiseksi.

- Juttelimme Jarkko Niemisen kanssa viime vuoden lopulla Härmälä Cupin salibandyturnauksessa, ja Jarkko kysyi, että mikset ole palannut kentille. Hän sanoi, että anna mennä vaan. Kyllähän Jarkon kaltaisen miehen kannustus pitää ottaa tosissaan, Tenhunen muistaa miettineensä.

- Siitä se sitten lähti. Helmikuun alussa tein päätöksen satsata comebackiin. Jarkko lähti tukijaksi lahjoittamalla Supertähdet-ohjelmassa myydyn tennismailansa tuotot minulle.

Huutokauppa tuotti Tenhuselle 3 500 euroa, ja muitakin tukijoita löytyi yllättävän nopeasti. Pääyhteistyökumppaneista Tenhunen käy paraikaa neuvotteluita.

- Ehdin kiertää kilpailuita vajaat 10 vuotta, joista viisi ammatikseni. Kun munuainen petti ja rankat hoidot alkoivat, jouduin lopettamaan urani oman tahtoni vastaisesti. Tämä uusi mahdollisuus oli minulle unelmien täyttymys, Tenhunen sanoo.

"Ikä on tuonut viisautta ja rentoutta"

Rankingissa Tenhunen on toki haastajan roolissa. Ensimmäisenä tavoitteena on nousta sadan parhaan joukkoon.

- Kisoissa ei tunnu, että olisin väärässä paikassa. Pelini paranee koko ajan ja pysyn ihan hyvin mukana. Toki minun pitää olla realisti siinä, etten tavoittele kuuta taivaalta heti ensimmäisen kolmen kuukauden aikana.

Tenhunen lopetti päätoimiset valmennustyöt elokuussa ja alkoi keskittyä omaan uraansa. Toki hän tuuraa yhä valmennuksissa mielellään, kun se sopii aikatauluihin.

- Uskoisin, että minulla on nyt kaikki edellytykset pärjätä paremmin kuin nuorempana. Ikä on tuonut viisautta mutta myös rentoutta. Kokemieni vastoinkäymisten jälkeen olen oppinut, että tennis on kuitenkin vain tennistä.

Tenhusen ensimmäisen ammattilaisuran huippuhetki oli pääsy Pekingin paralympialaisissa toiselle kierrokselle. Nyt tähtäin on Tokiossa 2020.

- Ensin ajattelin, että menen vuosi kerrallaan. Mutta kyllä tämä niin hauskaa puuhaa on, että olen asettanut tavoitteekseni Tokion paralympialaiset. Täältä tullaan, pikkuhiljaa, Tenhunen hymyilee.

 

Juttelimme Tanelin kanssa noin vuosi sitten ja ajattelin, että vitsi kun Taneli saisi vielä tehdä comebackin. On aivan mahtavaa, että paluu kilpakentille toteutui. Vaikka arvostan toki suuresti Tanelin tennissaavutuksia, niin vielä korkeammalle nostan hänet ihmisenä: Taneli on mahtava , elämäniloinen persoona. Hänen asenteellaan ja lajitaidoillaan on hienot mahdollisuudet menestyä. Elän vahvasti hengessä mukana ja toivotan Tanelille kovasti tsemppiä!

Jarkko Nieminen

Katso Supertähdet-video Jarkosta ja Tanelista: http://www.ruutu.fi/video/2632491

 

Niklas-Salminen voitokkaana Taipeista Taliin

Nuorten maajoukkueen Patrik Niklas-Salminen, Eero Vasa ja Patrick Kaukovalta kiersivät Kiinan Taipeissa kolmen ammattilaiskilpailun miettaisen kiertueen. Etenkin toisen turnauksen nelinpelissä suomalaisilla kulki vahvasti, sillä Niklas-Salminen nappasi ensimmäisen ammattilaisvoittonsa ja Vasa/Kaukovalta ylsi välierään.

Patrik Niklas-Salmiselle ammattilaiskilpailun nelinpelivoitto oli ensimmäinen laatuaan. Parina pelasi Yunseong Chung.

Niklas-Salminen voitti 22. lokakuuta 10 000 dollarin ITF-kilpailun nelinpelin Etelä-Korean Yunseong Chungin parina kaadettuaan isäntämaan pari Chiu/Liun luvuin 7-5, 6-4.

- Olemme tunteneet Chungin kanssa toisemme jo muutaman vuoden ajan ja kiertäneet juniorina paljon samoja kilpailuita. Se auttoi yhteispelissä, etenkin kun pelasimme vasta ensi kertaa yhdessä, Niklas-Salminen sanoo.

- Pelasimme finaalissa parhaan ottelumme, vaikka lopussa olikin paljon tiukkoja tilanteita. Kaiken kaikkiaan hyvä kilpailu meiltä, kaksinpeleissä puolivälierään edennyt Niklas-Salminen iloitsee.

Viimeinen ITF Pro Circuit -kilpailu on vielä kesken, sillä Niklas-Salminen taisteli upeasti välierään. Arpaonni ei suosinut suomalaisia, koska toisen kierroksen ottelussa vastaan asettui niin ikään vahvasti otellut Kaukovalta. Reippaasti pelaavan Max Wennakosken ottelut jatkuivat Taipein kaksinpelin puolivälierään. 

Niklas-Salminen matkaa Taipeista Viroon, jossa pelaa 10 000 dollarin ITF-kisat niin Tallinnassa kuin Pärnussakin.

- Aika tiukka kisaputki menossa, energinen Niklas-Salminen naurahtaa.

Talissa kovat ammattilaiskisat

Suomessa Niklas-Salminen pääsee jatkamaan ammattilaismenestyksen tavoittelua 12. marraskuuta alkaen pelattavassa Tali Openissa. Kilpailun arvo on tällä kertaa jopaa 25 000 dollaria miehissä ja 10 000 dollaria naisten Aava Orto-Lääkärit Openissa.

Miehissä on Niklas-Salmisen, Kaukovallan ja Vasan lisäksi suomalaisista mukana ainakin hyvän kauden pelannut Emil Ruusuvuori.

- On tosi kiva pelata Talissa "toisella kotikentälläni" muutaman vuoden tauon jälkeen. On aina eri fiilis pelata Suomessa kotiyileisön edessä. Se on myös mukavaa vaihtelua siihen, kun kilpailen ympäri vuoden maailmalla, Niklas-Salminen sanoo.

Naisissa kaksinpelin voittoa tavoittelee nälkäisesti Emma Laine, joka on aiemmin yltänyt Talissa kerran finaaliin ja kaksi kertaa välierään. Aasiasta kotiin palaava Oona Orpana nähdään myös ammattilaiskentillä Helsingissä. 

Kilpailu juhlistaa samalla Talin Tenniskeskuksen 40-vuotista menestystarinaa.

Lisätietoa: www.taliopen.fi

Raisan roti: Suurpanostuksia kilpailutoimintaan

Seurat ja Tennisliitto ovat päättäneet tehdä merkittäviä panostuksia huippukilpailujemme suhteen. Vuoden 2017, ja suurelta osin myös vuoden 2018, kilpailukalenteri on nyt lyöty lukkoon ja arvokilpailujen järjestelyoikeudet myönnetty. Nämä näkyvät vuoden 2017 osalta Ässässä. Kansallinen kärkemme pystyy rakentamaan kilpailukalenterinsa hyvin Tennisliigan, Finnish Tourin ja Suomessa pelattavien Futures-kilpailujen kautta. Junioreilla tätä täydentävät vielä Suomessa pelattavat kansainväliset TE- ja ITF18–kilpailut sekä Finnish Junior Tennis Tourin osakilpailut.

Merkittäviä muutoksia Finnish Tourille

Vuonna 2017 Finnish Tourin palkintorahat tulevat kasvamaan merkittävästi ja mukaan kilpailuihin toivotaan myös ulkomaisia ATP- ja WTA-tason pelaajia (ei yleiset SM-kilpailut). Muutosten taustalla on ollut tavoite luoda kansallinen huippusarja, joka tarjoaa pelillisen ja rahallisen astinlaudan ammattilaisuraa tavoitteleville nuorille pelaajille sekä toisaalta mielekkään mahdollisuuden uran jatkolle kokeneille kansallisille pelaajille.

Finnish Tourilla tullaan miehissä pelaamaan 32 pelaajan pääsarja ja naisissa 16 pelaajan pääsarja (ei koske yleisiä SM-kilpailuja). Näistä paikoista ulkolaisille pelaajille varataan miehissä neljä kiintiöpaikkaa ja naisissa kaksi. Ulkomaalaiset pelaajat ilmoittautuvat kilpailunjärjestäjälle. Seura esittää kilpailuun ilmoittautuneet ulkomaalaiset Tennisliittoon ja Tennisliitto määrittää heidän järjestyksen. Ensisijaisena määrittelynä käytetään ATP/WTA-rankingia ja toissijaisena kansallista rankingia. Näiden paikkojen lisäksi muissa kuin yleisissä SM-kilpailuissa järjestävällä seuralla on miehissä neljä villiä korttia ja naisissa kaksi. Näitä seura voi jakaa joko suomalaisille tai ulkomaisille pelaajille. Tämän lisäksi Tennisliitolle varataan yksi villi kortti per kilpailu, joka voidaan antaa edellisen Finnish Junior Tennis Tour -osakilpailun voittajalle, mikäli hän ei rankingin perusteella mahtuisi mukaan kilpailuun.

Suomessa pelattavat Futures-kilpailut

Vuonna 2017 tulevat palkintorahat nousemaan ITF:n päätöksellä Futures-kilpailuissa. Minimipalkintoraha on 15 000 (vuonna 2016 se on ollut 10 000). Järjestävät seurat ja Tennisliitto ovat jo nyt panostaneet merkittävästi näihin kilpailuihin taatakseen suomalaisille kotimaassaan alimman tason ammattilaiskilpailuja. Vuonna 2017 nämä panostukset tulevat siis entisestään kasvamaan. Onneksi meillä on maassamme tenniksen ja pelaajien etuja ajavia seuroja, jotka pyrkivät kaikin keinoin mahdollistamaan nämä kilpailut. Vuoden 2017 osalta emme ole vielä pystyneet lyömään lukkoon Futures-tason kilpailuja, mutta työ niiden eteen on käynnissä. Mikäli onnistumme tavoitteessamme, tullaan Futures-kilpailuja pelaamaan Suomessa seuraavasti:

vko 29 naiset
vko 30 naiset + Challenger, miehet
vko 31 miehet
vko 32 miehet
vko 33 miehet
syksyllä naiset + Challenger, miehet

Pelaajien tukemista

Ennen Tennisliitossa työskentelyä pidin edellä mainittuja kilpailuja itsestään selvyytenä. Pelaajien tukemisen muotona näin ainoastaan suorat urheilijoille kohdistetut stipendit. Vasta nyt minulle on kokonaisuudessaan valjennut se työn ja rahallisen panostuksen määrä, joka näiden kilpailujen eteen tehdään. Seuratasolla tarvitaan merkittävä määrä vapaaehtoisia, jotka työskentelevät ennen kilpailua ja sen aikana. Seurat keräävät rahaa kilpailuihin sponsoreilta. Lisäksi Tennisliitto osallistuu merkittävällä summalla kaikkiin näihin kilpailuihin. Tämä työ ja rahallinen panostus huomioiden toivon, että myös muiden silmät avautuvat. Kyseessä on suuri panostus pelaajiemme eteen. Nämä kilpailut tulisi nähdä merkittävänä tukemisen muotona kansalliselle huipullemme!

Nauttikaamme yhdessä tästä upeasta kilpailutarjonnasta – niin pelaajina, katsojina kuin kilpailujen järjestäjinä!

Kirjoittaja on STL:n kilpailupäällikkö.

 

Kuukauden kuumat: Kontinen/Peers lähellä jättipottia

Henri Kontinen ja John Peers ovat voittaneet tällä kaudella yhdessä kolme ATP-kilpailua.

Lontoon ATP-finaaliturnaus on nelinpelipareille suuri maali. Kauden kahdeksan parhaan parin kisassa jaetaan nelinpelissäkin merkittävät palkintorahat. Pelkkänä osallistumispalkkiona pari saa 88 000 dollaria. Ilman alkulohkotappioita kisan voittava pari saa 455 000.

Henri Kontinen ja John Peers käytännössä varmistivat paikkansa Lontoooseen Shanghain Mastersin finaalipaikalla. Tämän viikon Baselin kisassa tuli vielä apua siitä, että Lontoon paikan uhkaajat, Mirnyi/Huey ja Rojer/Tecau, arvottiin kohtaamaan toisensa jo toisella kierroksella.

Kontisen ja Peersin kausi on ollut tasainen. Heillä on kolme turnausvoittoa yhdessä ja muun muassa Wimbledonin puolivälieräpaikka. Kauden pisteissä he ovat seitsemäntenä. Kaksikon vahvuuksiin kuuluu syötönpalautus. Peersillä se on ollut perinteisesti vahvuutena, Kontinen on kehittynyt tällä osa-alueella jatkuvasti. Hänen yhden käden piiskarystypalautuksensa ykkösruudusta ovat nykyisin todella vaarallisia.

Myös Kontisen syöttöpeli kestää maailman kärjen vertailun. Heikkoutena on Peersin hieman pehmeä syöttäminen ja hänen ajoittainen hermoilunsa.

Kaksikko on aina kaikkia vastaan yllätysvalmis, mikä antaa hyvän lähtökohdan myös finaaliturnaukseen sikäli, kun paikka sinne sinetöityy.

Ykkössija vaihtumassa

Novak Djokovic on viimeksi ollut maailmanlistan kakkonen ennen Wimbledonia 2014. Pari vuotta hänen hallintansa on tuntunut ikuiselta. Andy Murray on hiipinyt tänä vuonna tasaisilla huippusuorituksillaan jo tuntumaan. On miltei selvää, että uransa ensimmäistä listaykkössijaa hakeva Murray, 29, ohittaa Djokovicin jossain vaiheessa ennen ensi kevään Ranskan avoimia, jos pysyy terveenä. Vallanvaihto voi tapahtua kuitenkin jo tämän vuoden puolellakin. Murray pelaa erittäin motivoituneena. Viime vuonna Lontoon finaaliturnaus ei erityisemmin kiinnostanut, kun hänellä oli tulossa Davis Cupin finaali. Nyt Murray saa Lontoosta ykkössijamotivaattorin.

Djokovicin pelissä on näkynyt pientä itseluottamuksen murenemista, mikä on esimerkiksi johtanut peruslyöntien turhan usein lyhyeksi jäämiseen isoissa yhteyksissä. Murray jyllää koko lailla samoilla vahvuuksilla kuin Djokovic, ja juuri nyt on hänen vuoronsa olla maailman rautaisin ja kestävin peruspelaaja.

Andy Murray ja Novak Djokovic taistelevat ykkössijasta. Kuva: All Over Press

Kuka yllättää Lontoossa?

Roger Federer on päättänyt kautensa jo kauan sitten. Rafael Nadal päätti hiljattain ottaa loppukauden mittaisen tauon. Lontoon ATP-finaaliturnauksessa on tilaa yllätyksille Novak Djokovicin, Andy Murrayn ja Stan Wawrinkan takana. Milos Raonic on syöttöineen hyvä hallipelaaja, mutta hidas alusta ei suosi häntä. Kei Nishikorin, Gael Monfilsin ja Dominic Thiemin kaikkien toisistaan poikkeava peruspeli voi jyllätä tällä areenalla, jos paikka kisassa tulee. Pitkään huipulla olleet Nishikori ja Monfils osaisivat arvostaa voittoa tai finaalipaikkaa.

Kuznetsovan ihmepaluu

Svetlana Kuznetsova, 31, on kärsinyt viime vuosina pariin otteeseen pahoista vaivoista. Hän on päättänyt kauden viimeksi top 5:ssä 2009. Sen jälkeen jopa top 30 on tehnyt ajoittain tiukkaa, ja on kaudenpäätösranking ollut sijan 70 huonommallakin puolella. Tällä kaudella Kuznetsova on palannut huippukuntoon. Hän otti paikan Singaporen WTA-finaaliturnaukseen viimeisestä kisasta Moskovassa – turnausvoitolla. Singaporessa kaatui alkajaisiksi viime vuoden voittaja Agnieszka Radwanska. Kuznetsovan pelissä on aina ollut hyvä perusta; hän on ollut naisten sarjan edelläkävijöitä voimakkaalla yläkierrepelillä, vahvalla liikkumisella ja taktisuudella sekä kick-syöttämisellä. Kaksinkertainen Grand Slam -voittaja hakee vielä hurjaa loppusuoraa uralleen.

Tennisselostaja STL:n tuomarikoulutuksessa - Mikä oli oppi?

Yksi mielenkiintoinen tapa päästä mukaan kilpatennikseen on toimia päätuomarina. Kaikkiaan 17 ihmistä oli syyskuun lopulla suorittamassa Talin tenniskeskuksessa tuomarikurssia, jonka jälkeen he ovat kelpuutettuja kansallisten kisojen otteluihin päätuomareiksi.

Ja jos ei tuomarin ura kiinnosta, niin tuomarikurssi antaa erittäin arvokasta tietoa erilaisista sääntökohdista vaikkapa omiin kisaotteluihin.

Tai niin kuin omalla kohdallani, kaipasin lisätietoa sääntönippeleistä työtäni varten. Selostan tennistä Eurosport-kanavalla, ja aika ajoin vähän erikoisemmallekin tiedolle on käyttöä.

Yhtenä esimerkkinä itselleni uudesta säännöstä oli se, ettei viereiseltä kentältä ykkös- ja kakkossyötön välissä tullut pallo välttämättä oikeuta kahteen palloon eli ykkössyötön uusintaan.

Tilanne on selvä, jos kesken pisteen pallo tulee viereiseltä kentältä. Silloin peli keskeytetään, ja tilanteesta tuomitaan kaksi palloa.

Mutta entä jos pallo lentää kentälle ykkös- ja kakkossyötön välissä? Silloin tuomitaan kaksi tai yksi palloa, tilanteesta riippuen.

Jos syöttäjä oli epäonnistunut ykkössyötössään ja vasta valmistautuu kakkossyöttöönsä, hän ei saa uutta ykkössyöttöä. Mutta jos hänen syöttöliikkeensä on alkanut, oikea tuomio on kaksi palloa eli pelaajaa lykästi siinä mielessä, että hän saa kokeilla ykkössyöttöä uudestaan.

Tennisliiton tuomarikursseja järjestetään neljästi vuodessa. Kouluttajana on viime aikoina toiminut Petri Nylund, ITF-tason tuomari ja referee. Hänellä itsellään on niin sanottu white badge –tuomaritutkinto suoritettuna. Se on seuraava askel ylöspäin kansallisen tason tuomaritutkinnosta.

Seuraava taso white badgesta on bronze badge. Sitä ylemmäs ei voi koulutuksella mennä, vaan silver ja gold badge -tasot myönnetään riittävien ansioiden perusteella.

Jos tuomariura kiinnostaa, niin kannattaa olla Tennisliittoon yhteydessä ja kysyä seuraavasta koulutuksesta.

Legendat-sarjassa Emma Laine: Vahvat hermot ja vikkelät jalat

Emma Laine, 30, on kaikkien aikojen korkeimmalle sijoitettu suomalainen naistennispelaaja. Uraan on mahtunut isoja vaikeuksia mutta myös huippuhetkiä.

Emma Laine löysi tenniksen sattumalta viisivuotiaana kesäleirillä. Aluksi pelikaverina oli oma sisko. Ikävuosien karttuessa rakkaaksi lajiksi nousi myös koripallo, jota Laine pelasi yli 10 vuotta.

– Halusin myös jääkiekkomaalivahdiksi, mutta lopulta oli oli pakko tehdä lajivalinta, kun aika ei enää riittänyt kaikkeen. Ehkä tenniksen haasteellisuus vei sydämeni, ja luonteelleni sopii paremmin yksilölaji.

Harjoitteluaikaa Englannissa Laine pitää virstanpylväänä urallaan.

– Menin 14-vuotiaana Englantiin harjoittelemaan. Siellä opin tekniikan, esimerkiksi oikean otteen rystyyn ja syöttöön. Aloin harjoitella ammattimaisesti kaikilla osa-alueilla. Sain sieltä myös paljon tietoa ja apua kansainvälisen tenniksen kilpailuista.

Erityisen kiitollinen Laine on vanhemmilleen, jotka antoivat kaikkensa tyttären pelaamiselle.

– Äitini kiersi ja kuskasi junnuvuodet minua kisoihin ja isäni kiersi maailmalla kanssani kolmisen vuotta. Silloin pelasin urani parasta tennistä ja saavutin toistaiseksii parhaimmat sijoitukseni maailmanlistalla. Vanhemmat ovat olleet urallani tärkeässä roolissa.

Emma Laine keskittyy matsiin Tampereella vuonna 2009.

Tennis kaiken edelle

Emma Laine voitti aikuisten suomenmestaruuden vain 14-vuotiaana. Ottelu on jäänyt mieleen.

– On vaikea nostaa esiin vain muutama hieno voitto, mutta SM-finaalin muistan kun eilisen. Aikuisten kisoista muistan erityisesti Luxembourgin WTA-kisan, jossa voitin Magdaleena Maleevan, joka oli sijalla 25.

Korkeimmillaan Laine oli WTA-maailmanlistalla vuonna 2006, jolloin hänen sijoituksensa kaksinpelissä oli 50 ja nelinpelissä 64. Vahvuuksikseen Laine nostaa henkisen kantin, nopeuden ja palavan halun tehdä töitä kunnolla.

– Pää ja jalat ovat suurimpia vahvuuksiani. Olen vahva henkisesti ja liikkuminen kentällä on hyviä puoliani. Olen aina nauttinut harjoittelusta ja tehnyt sitä tosi paljon. Laitoin tenniksen kaiken muun edelle. Olin todella määrätietoinen ja päättäväinen. Motivaationi ei ole koskaan ollut ulkoista vaan sisäistä paloa tehdä sitä, mistä tykkää ja katsoa, mihin omat rahkeet riittävät. Minua ei ole koskaan pakotettu pelaamaan tennistä.

Kovia vastustajia

Laineen suosikkeja ovat Australian avoimet ja US Open.

– Pääsin Australian avoimissa keskuskentälle pelaamaan Martina Hingistä vastaan. Katsomo oli täynnä, sillä kaikki tahtoivat tulla katsomaan Martinan comebackiä. Se oli mieletön kokemus.

Ranskan avoimissa Laine pelasi Venus Williamsia vastaan keskuskentällä.

– Ja minulla oli eräpallo ensimmäisessä erässä, hän hymyilee.

US Openissa Laine on pelannut TOP-10-naisia Francesca Shiavonea ja Jelena Dementievaa vastaan.

– Indian Wells Kaliforniassa on suosikkikisani grand slam -turnauksien lisäksi. Olen aina tykännyt pelata myös kotikisoissa, koska silloin on eniten sukulaisia ja ystäviä katsomossa.

Sairastuminen pysäytti

Lähes 10 vuotta sitten Laine joutui jättämään pelaamisen vakavien terveysongelmien takia. Se oli sokki vasta 21-vuotiaalle nuorelle pelaajalle.

– Olin pysynyt täysin terveenä ilman mitään isompia loukkaantumisia ja treenitaukoja. Sitten kuulin lääkäriltä, etten ehkä koskaan pääse pelaamaan tennistä ja että ura on ohi.

Laine kärsi ylikunnosta, jonka takia keho oireili voimakkaasti monella tavalla.

– Kroppa oli sekaisin, eikä minulla ollut siihen mitään kontrollia. Sain koko ajan pelätä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja pystynkö tekemään edes normaaleja arkijuttuja. Toipumiseen meni kauan, sillä jouduin myös olkapääleikkaukseen.

Emma Laine on menestynyt viimeisen vuoden aikana jälleen mainiosti ITF:n ammattilaiskilpailuissa..

Ura jatkuu

Laine oli kilpakentiltä sivussa kaksi vuotta. Kun terveys kohentui, hän pelasi muutamia satunnaisia kisoja. Virallinen paluu koitti 2014. Moni asia on nyt toisin.

– Osaan arvostaa sitä, että pääsen pelaamaan ja nautin tenniksestä vielä enemmän kuin aikaisemmin. Pelaaminen ei ole enää itsestäänselvyys. Olen myös oppinut kuuntelemaan kroppaa paremmin ja treenaamaan monipuolisemmin. Paljon on tullut lisää erilaisia palauttavia lajeja, kuten joogaa ja uintia.

 

Emman vinkit nuorelle pelaajalle

 • Tehkää kaikki treenit laadukkaasti. Nauttikaa matkasta ja päivittäisestä tekemisestä.
 • Terveys on tärkeintä! Muistakaa kuunnella kroppaa ja kunnioittaa sitä. Tenniksessä pitää pystyä kisaamaan koko kausi eli 11 kuukautta, jotta pysyy muiden tahdissa mukana.
 • Uran aikana on tärkeää kuunnella ja ottaa neuvoja vastaan. Loppujen lopuksi pitää muistaa itse olla pomo, joka tekee lopulliset päätökset. Ulkomailla tulee vastaan kaikenlaisia valmentajia, jotka haluavat sinusta palasen.

Mitä mietin juuri nyt?

Juuri nyt parasta elämässä on ihana perhe ja pieni Elvi-koirani, joka on oikea kultakimpale. Olen onnellinen ja elämä on tasapainossa.

Aion vielä toteuttaa haaveeni aloilleen asettumisesta, omasta perheestä ja lapsista. Haluaisin myös tehdä työtä, jossa voin tavalla tai toisella auttaa muita.

On aivan turhaa miettiä menneitä tai tulevia. Täytyy keskittyä olemaan ja elämään tässä hetkessä.

Kilpaura on antanut minulle paljon! En vaihtaisi mitään, vaikka onkin ollut sekä ylä- että alamäkiä. Olen saanut eväitä myös uran jälkeiseen elämään.

STL:n syyskokous 12.11. - Esittelyssä uusi strategia

Suomen Tennisliiton syyskokous järjestetään lauantaina 12. marraskuuta klo 12 alkaen Clarion-hotellissa. Kokouksessa esitellään Tennisliiton uusi strategia vuosille 2017-2020. Varsinaisen kokouksen asialistalla on hallituksen jäsenten valinta, toimintassuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen vuodelle 2017. Tennisliiton jäsenseurat ovat oikeutettuja lähettämään kokoukseen edustajansa.

Kokousmateriaalit ja virallinen kokouskutsu lähetetään kaikille jäsenseuroille perjantaina 28. lokakuuta.

Tervetuloa!

Lisätietoja: teemu.purho@tennis.fi

 

Tennisgaala juhlii pyöreitä - jo 10 vuotta tukea tennislupauksille

Tennisgaalana tunnettu Finnish Tennis Awards täyttää 10 vuotta. Gaala juhlii pyöreitä vuosiaan pian avautuvassa Clarion-hotellissa Helsingissä perjantaina 11. marraskuuta kello 18.30 alkaen.

Gaala myytiin jo varhain loppuun, mutta viime hetken peruutusten vuoksi muutama paikka on vapautunut. Niitä voi tiedustella STL:n toimitusjohtaja Teemu Purholta (teemu.purho@tennis.fi).

Tenniksen Tukisäätiön järjestämän juhlan tunnelmia ja palkittuja voi seurata Tennisliiton kanavissa jo samana iltana sekä seuraavana päivänä. Tuotto käytetään nuorten tennislupausten hyväksi.

Näin voit tukea tennisnuoria:

Voit lahjoitaa Mobile Payllä nuorten tennispelaajien tukemiseksi haluamasi summan.

Toimi näin:

 1. Lisää puhelimen yhteystietoihin numero 050 374 57 63 (Tukisäätiö)
 2. Lataa itsellesi Mobile Pay app ja rekisteröidy
 3. Kirjaudu sisään palveluun
 4. Valitse haluamasi lahjoitettava summa
 5. Valitse vastaanottajaksi tallennettu numero 050 374 5763 (Tukisäätiö)
 6. Vahvista lahjoitettava summa
 7. Kirjoita näytön alaosassa olevaan viestikenttään ”Lahjoitus Tennisgaala”
 8. Lähetä rahat pyyhkäisemällä alaosan näytön nuoli oikealle

Tenniksen Tukisäätiö:

 • Säätiö perustettiin vuonna 1998, kun Tennistuki ry:n ja Suomen Tennisliiton juniorirahaston pääomat yhdistettiin.
 • Säätiön peruspääoma on 250 000 euroa (1 500 000 markkaa)
 • Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea tennisharrastusta, tennisurheilua ja erityisesti junioritoimintaa Suomessa.
 • Säätiön perustoimintaan kuuluu varainkeruu ja nuorten pelaajien tukeminen.
 • Varainkeruuta säätiö tekee sijoitustoiminnalla, vuosipäivälahjoituksin sekä yritys/yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla.
 • Stipendejä säätiö myöntää vuosittain kansainvälisesti menestyneille, lahjakkaille pelaajille
 • Toimintansa aikana säätiö on jakanut yhteensä yli 550 000 € nuorille pelaajille.
 • Lisätietoja säätiön toiminnasta toimitusjohtaja Teemu Purholta, 040 523 1797 teemu.purho@tennis.fi

Instagram-kuva käyttäjältä tennisfin

Mouratogloun akatemia: Tennis vei teinin maailmalle

14-vuotias Ines Ojanpää lähti lukuvuodeksi Mouratogloun tennisakatemiaan pelaamaan ja käymään koulua. Vanhemmat Espoossa odottelevat nyt jokailtaista puhelinsoittoa tyttäreltään Ranskasta.

Ines Ojanpää nauttii treenistä ja koulunkäynnistä Ranskassa.

Alun perin sen piti olla vain kolmen viikon valmennusleiri Mouratogloun tennisakatemiassa Etelä-Ranskassa. Ines oli heti kuin kala vedessä: kansainvälinen meininki ja tennispelaajan taivas kolahtivat häneen täysillä.

Olimme heinäkuussa Inestä moikkaamassa, kun haku Tennis-Study-ohjelmaan oli käynnissä. Hieman vitsinä heitimme, että sehän saattaisi olla kiva kokemus. Ines oli heti myyty. Kävimme kuuntelemassa esityksen ja juttelemassa ohjelmasta, hakuprosessista ja käytännön järjestelyistä pitkät tovit. Järjestelmällisyys ja kokemus vakuuttivat myös meidän vanhemmat. Ehkä eniten kuitenkin vaikutuksen teki akatemian positiivinen ilmapiiri. (Eivätkä puitteetkaan hassummat olleet.)

Leirin jälkeen palasimme kotiin, ja sitten alkoi jännitys. Tieto paikasta tuli elokuun ensimmäisellä viikolla. Siihen asti oli ollut helppo spekuloida Ineksen lähtöä, mutta nyt oli tosi kyseessä. Olimme jo saaneet alustavasti koulusta vihreätä valoa lähdölle ja nyt teimme lopullisen anomuksen vuoden poissaolosta. Pisteet Ineksen koululle, sillä kaikki sujui tosi hyvin!

Ennen lähtöä meidän piti täyttää melkoinen nivaska papereita sekä käydä verikokeissa ja terveystarkastuksessa aina sydämen ultraa myöten. Pakkaaminenkaan ei ollut mikään ihan pieni urakka. Loppujen lopuksi tyttö, tennisbägi ja kaksi isoa laukkua lähtivät matkaan 11. syyskuuta.

Tiukkaa treeniä

Valittavana oli yhden, kahden tai kolmen hengen huone omalla kylppärillä ja parvekkeella. Me otimme Inekselle kolmen hengen huoneen. Huonekaverit ovat Englannista ja Venäjältä.

- Huone tarkistetaan joka päivä. Sänky pitää olla pedattu ja tavarat järjestyksessä, muuten tulee sanomista. Me pestään myös itse pyykit, mutta huonetta ei tarvitse siivota, Ines kertoo rutiineista.

Hän sanoo, että säännöt ovat tiukat ja treenit kovia, mutta kaikilla on silti kivaa. Myös koulussa pitää pärjätä: jos kokeista ei pääse läpi, on se aina pois seuraavista tennistreeneistä.

- Täällä kukaan ei sano opettajille vastaan ja tunneilla on tosi rauhallista. Yleensäkin kaikki ovat tosi kivoja toisilleen. Arkisin päivät ovat aika pitkiä eikä vapaa-aikaa kauheasti ole. Viikonloppuisin sitten nukun pitkään. Lauantaisin käydään usein retkillä, mennään yhdessä ostoksille ja pelataan tennistä, korista tai jalkapalloa. Sunnuntaisin tehdään läksyjä ja ollaan vaan kavereiden kanssa.

Akatemia on tiivisti yhteydessä kotijoukkoihin. Koulumenestyksestä sekä tennistreeneistä ja tavoitteista raportoidaan säännöllisesti. Nuoret eivät saa poistua alueelta ilman lupaa, joten iltaisin voi mennä siltä osin rauhassa nukkumaan. Olemme Ineksen kanssa joka päivä yhteyksissä, vaikka välillä puhelu saattaakin jäädä lyhyeksi, kun kaverit odottavat tai on kiire pelaamaan. Ilo siitä, että Ines viihtyy niin hyvin, menee ikävän yli.

Viimeisen päälle

Mouratogloun tennisakatemia sijaitsee Biotin kylässä, noin puolen tunnin matkan päästä Nizzasta. Aidatulla 12 hehtaarin tontilla sijaitsee 34 kenttää, joista kahdeksan on katettu ja kuudessa on Playsight-teknologia.

- Tänä kesänä valmistuneella kampusalueella sijaitsee asuntola, jossa on myös koululuokat, pesulatilat ja vapaa-ajan tiloja, kuten pelihuone ja studio. Alueella on myös Country Club -rakennus, missä on ruokala, kuntosali, lääkärikeskus ja pro shop, Tennis-Study-ohjelman koordinaattori Antoine Tassart kertoo.

Tänä vuonna ohjelmassa on mukana 169 nuorta 35 maasta: 115 poikaa ja 54 tyttöä ikähaarukassa 10-18 vuotta. Joukossa on myös 12 golfinpelaajaa.

- Valintakoe koostuu tennis-, fysiikka- ja koulutesteistä. Lisäksi asenne ja ajatukset omista tavoitteista ovat ratkaisevassa asemassa, Tassart kertoo.

- Päätavoitteemme on saada jokaisesta pelaajasta paras potentiaali esille sekä tenniksen että koulun osalta. Pitkän tähtäimen tarkoituksena on, että pelaajista tulisi ammattilaisia, valmentajia tai he siirtyisivät yliopistopelaajiksi. Meidän kauttamme jopa 50 opiskelijaa saa vuosittain paikan amerikkalaiseen yliopistoon”, hän jatkaa.

Tassart on ollut Akatemiassa töissä neljä vuotta.

- Viihdyn todella hyvin kansainvälisessä työympäristössä. Akatemia on kasvanut nopeasti, joten töitä riittää, mutta ilmapiiri on todella hyvä. Meitä kaikkia motivoi yhteinen visio, hän kertoo.

Patrick Mouratoglou itse viettää akatemiassa aikaansa niin paljon kuin mahdollista aina, kun ei ole tourilla. Poissa ollessaankin hän tietää päivätasolla, missä mennään.

- Hän on todella intohimoinen tenniksen suhteen. Jokainen valmentaja ja työntekijä on saanut osansa hänen opeistaan ja metodeistaan, Tassart tietää.

Novak Djokovic ja Ines.

Ammattilaispelaajista muun muassa Alizée Cornet, Jeremy Chardy, Serena Williams ja David Goffin harjoittelevat akatemiassa, myös Novak Djokovic ja Grigor Dimitrov aika ajoin. Ines kertoo nähneensä heistä kaikki.

- Ammattilaisetkin ovat tosi ystävällisiä meille. Olen pallotellut Goffinin kanssa ja kerran seurasimme kentällä, kun Dimitrov pelasi. Akatemian avajaisissa pääsin pallotytöksi "Nolen", Serenan ja ja kahden Mouratogloun elite-pelaajan neluriin.

Eipä siihen ole paljon lisättävää!

 

Tavallinen päivä:

Klo 6.45 herätys

(klo 6.15, jos aamutreenit klo 7-8)

Klo 7.15 aamupala

Klo 8-12.30 koulua

Lounas

Klo 13.45 alkulämmittely

Klo 14 tennis (2 h), fysiikkatreenit (1,5 h) ja loppuvenyttelyt (10 min)

Klo 18.30 iltaruoka

Klo 19.45 opiskelua opettajien johdolla (1,5 h)

Klo 22 huoneeseen

U10-seurat esittelyssä: Oulun Verkkopalloseura

Tennisliitto käynnisti tämän vuoden alussa kehityshankkeen alle 10-vuotiaiden lasten tennistoimintaan. Tavoitteena on saada lajin pariin lisää harrastajia, kehittää seurojen ohjatun harjoittelun laatua sekä ohjata lapsia kilpatennikseen. Kaksivuotiseen hankkeeseen valittiin yhdeksän pilottiseuraa eri puolilta Suomea. Jokainen hankkeessa mukana oleva seura tullaan esittelemään Tennislehden juttusarjassa. Tavoitteena on samalla jakaa hyviä käytäntöjä. Neljäntenä vuorossa on Oulun Verkkopalloseura.

Pohjois-Suomen ylpeys

Vuonna 2019 sata vuotta täyttävä Pohjois-Suomen ylpeys Oulun Verkkopalloseura on yli 400 jäsenellään Suomen kymmenenneksi suurin tennisseura ja pohjoisin liigapaikkakunta. Nallisportin tennishallissa tukikohtaansa pitävän OVS:n jäsenistä yli puolet osallistuu valmennustoimintaan ja lisäksi seura järjestää paljon erilaisia kilpailuita ja tapahtumia. Seuran pelaajat ovat menestyneet hyvin niin junioreiden kuin aikuisten kilpakentillä. Viime talven kruununa oli mestaruus naisten Norpe Tennisliigassa.

Yksi OVS:n toiminnan painopisteistä on alle 10-vuotiaiden lasten valmennus.

- Me uskomme siihen, että tennis on tärkeää aloittaa nuorena ja ammattivalmennuksessa, jotta lajin tukipilarit saadaan kohdilleen harjoittelun alkuvaiheessa, kertoo seuran päätoiminen valmentaja Tommi Nissinen.

Hän korostaa, että seuran tulevaisuuden pelaajat kasvavat U10-valmennuspolun avulla ja saavat hyvät lähtökohdat tennisuralleen - joko harraste- tai kilpapelaajana.

OVS lähti mukaan Tennisliiton vetämään U10-ohjelmaan, koska seura haluaa kehittää lasten valmennustoimintaa.

- Kehitysohjelma nähtiin tärkeänä, sillä haluamme saada vinkkejä muilta seuroilta, sekä asiantuntijoilta. Yhteinen opetussuunnitelma ja hyvien toimintamallien jakaminen nähtiin hyvänä mahdollisuutena kehittää valmennustoimintaa, sanoo Nissinen.

Tommi Nissinen on OVS:n päätoiminen valmentaja.

Eri tason kenttiä ja palloja

Seuran valmennustoimintaan osallistuu noin 250 pelaajaa. Alle 10-vuotiaiden toiminta on jaettu skiditennikseen, röllitennikseen, minitennikseen, miditennikseen ja vihreän pallon tennikseen. Niissä on tällä kaudella mukana yhteensä yli 100 lasta. Alle 10-vuotiaiden valmennuksesta pelaajat voivat jatkaa tenniskouluun tai kilpavalmennukseen. Seuralla on myös aikuisvalmennusta.

3-4-vuotiaille tarkoitetuissa skiditennisharjoituksissa yhdistyvät leikki, liiketaitoharjoitukset ja tennis. Lapset ja vanhemmat tekevät yhdessä harjoitteita valmentajan antamien ohjeiden mukaan. 5-6-vuotiaille suunnatussa röllitenniksessä kehitetään lasten motorisia taitoja, opetellaan tenniksen alkeita ja liikutaan iloisessa ja kannustavassa ilmapiirissä. Röllitenniksessä lapset harjoittelevat ryhmässä toimimista, parityöskentelyä ja itsenäistä opettelua valmentajan ohjeistuksella. Skidi- ja röllitenniksessä käytetään pehmeitä soft-palloja, ilmapalloja ja muita apuvälineitä, jotka helpottavat lajin alkeiden ja liikunnan perustaitojen opettelua.

7-9-vuotiaille tarkoitettu minitennis on jaettu kahteen tasoryhmään, joista toisessa pelaavat vasta-alkajat ja toisessa ne, jotka jo kykenevät pallottelemaan kaverin kanssa ja hallitsevat minitenniksen säännöt. Harjoittelussa keskitytään lajitaitojen ja -tekniikan opetteluun sekä harjoitellaan monipuolisia liikuntataitoja. 8-12-vuotiaat pelaavat joko miditennisryhmissä tai vihreän pallon ryhmissä. Heillä on mahdollisuus osallistua erillisiin lajiharjoittelua tukeviin oheisharjoituksiin.

Seura otti vuonna 2015 käyttöön minitennisvalmennukseen tarkoitetun oman minitennisalueen, joka tarjoaa hyvän ja rauhallisen paikan harjoittelulle. Aluetta ympäröiviä seiniä voi käyttää hyväksi harjoitteissa. Järjestely on myös tuonut lisää kenttäaikaa valmennustoimintaan. Nissinen pitää hyvänä sitä, että harjoitusryhmät on jaettu eri kenttäkokojen ja pallojen nopeuden mukaan. Erilaiset oppimisympäristöt tukevat seuran kokemusten mukaan pelaajien kehittymistä.

OVS:n minitennispelaajia valmentavat Jussi Pesonen ja Samu Rasila. He pitävät huolen siitä, että pelaajat viihtyvät harjoituksissa. Pesonen, jolla on päävastuu minitennistoiminnasta, kuitenkin muistuttaa, että harjoitteita ei voi valita pelkästään sen perusteella, mikä on lapsille kivaa. Urheilussa ja muussakin elämässä vaadittava henkinen kantti ei kehity sillä, että aina tehdään helppoja ja mukavia juttuja. Tennis voi opettaa lapsille myös esimerkiksi pitkäjänteisyyttä ja kykyä käsitellä epäonnistumisia.

Nykyään korostetaan pelilähtöisen opettamisen merkitystä. Harjoituksissa pyritään varmistamaan suuri toistojen määrä ja vasta-alkajienkin kanssa tavoitteena on mahdollisimman pian päästä siihen, että pelaajat kykenevät pallottelemaan keskenään. Oikean tekniikan oppiminen on kuitenkin tärkeää. Pesonen kaipaakin valmentajakoulutukselta lisää konkreettista apua siihen, miten oikeaa tekniikkaa opetetaan lapsille. Hän pitää myös hyödyllisenä keskusteluita muiden valmentajien kanssa.

Kausimaksulla pelitunteja ja kilpailuita

Osassa minitennisryhmiä sekä miditennis- ja vihreän pallon ryhmissä kausimaksu sisältää normaalien harjoituskertojen lisäksi kerran viikossa järjestettävän pelipainotteisen harjoituskerran, jonka aikana pelataan pisteitä ja harjoitusotteluita kaksin- ja nelinpelinä sekä joukkuepeleinä. Nissinen kertoo, että seurassa on alettu painottaa entistä enemmän pelaamista syötön kanssa. Pelitunnin aikana tehdään myös oheisharjoitteita.

Seuran sisäisen kilpailusarjan, Osuuspankki OVS Tourin, avulla seuran juniorit saavat ensimmäiset matalan kynnyksen kilpailukokemukset kotikentillä tuttujen ohjaajien avustuksella. Kilpailut sisältyvät kausimaksuun ja niitä järjestetään 3-4 kertaa syys- ja kevätkauden aikana. Tänä syksynä kilpailusarjaan on osallistunut jo yli 60 pelaajaa. Pesonen iloitsee siitä, että niin moni minitennisvalmennuksessa olevista on innostunut myös kilpailuista, sillä kilpaileminen tukee etenemistä pelaajan polulla.

Osuuspankki OVS Tourin lisäksi U10-toiminnan tapahtumakalenterissa on myös U10-pelipäiviä, jolloin kentät on varattu lasten vapaata pelaamista varten. Tuolloin juniorit saavat pelata keskenään sen kokoisilla kentillä ja niillä palloilla, joilla haluavat. Pesonen pitää tärkeänä sitä, että lapsille voidaan tarjota riittävästi harjoitus- ja peliaikaa.

Aktiivinen alueellisessa yhteistyössä

Etenkin etelän isojen kaupunkien ulkopuolella osallistuminen kansalliseen kilpailutoimintaan voi olla haasteellista, koska harvaan asutussa Suomessa tennisseurojen väliset etäisyydet ovat pitkiä. Vierailu naapuriseuran kilpailuun saattaa edellyttää useiden tuntien matkustamista. Pelaajat tarvitsevat kuitenkin uusia vastustajia myös oman seuran ulkopuolelta, jotta kilpaileminen on mielekkäämpää.

Pohjois-Suomessa alettiin pari vuotta sitten elvyttää seurojen välistä alueellista yhteistoimintaa. Mukaan saatiin seuroja myös Itä-Suomesta ja nykyisin voidaankin sananmukaisesti puhua puolen Suomen alueesta. Yhteistyön keskiössä ovat kilpaileminen, leiritoiminta ja seurojen avaintoimijoiden säännölliset tapaamiset. Nissinen, joka oli yksi nykymuotoisen aluetoiminnan luojista, kiittelee erityisesti alueen omia kilpailusarjoja. Hänen mukaansa juniorit ovat saaneet seuran sisäisten kilpailu- ja pelitapahtumien lisäksi arvokkaita pelikokemuksia matalan kynnyksen alueellisesta joukkuekilpailusta Puolen Suomen Junnuliigasta, jota pelataan vihreällä täpläpallolla ja täysimittaisella kentällä.

Oulun Verkkopalloseuran visio on olla Pohjois-Suomen johtava tennisseura ja kehittyä Suomen Tennisliiton huippuseuraksi. Voidaan sanoa, että visio on toteutunut hyvin, sillä Oulu on niin pelaajamäärällisesti kuin kilpailutuloksilla mitattuna Suomen pohjoisen puolikkaan menestynein tennisseura.

Hyviä käytäntöjä

 • minitennikselle oma minitennisalue
 • kausimaksuun sisältyvät peliharjoitukset
 • kausimaksuun sisältyvät Osuuspankki OVS Tour -kilpailut ja U10-pelipäivät
 • alueellinen yhteistyö

Koululaisten mestaruuskilpailut 26.-30.12.: Nyt voit ilmoittautua mukaan!

Joululoman suosittu suurturnaus, Koululaisten mestaruuskilpailut, pelataan 26.-30. joulukuuta Helsingissä. HVS-Tennis isännöi perinteistä kilpailua, jonka kaikki ottelut pyritään järjestämään Talin Tenniskeskuksessa.

Koululaisten mestaruuksista kilpaillaan jo 38:nnen kerran. Historian lisäksi myös osallistujamäärät kertovat tapahtuman suosiosta: viime vuonna HLK:n järjestämiin mestaruuskilpailuihin ilmoittautui jopa 571 pelaajaa.

Mini- ja miditennis pelataan 29. joulukuuta ja kaikki finaalit käydään 30. joulukuuta.

Ilmoittautuminen Tennisässässä on alkanut! Muistathan lisätä lisätietoja-kenttään lapsen edustaman koulun nimen: https://www.tennisassa.fi/direct.aspx?area=kj&oper=kilp&id=2764

Talin Tenniskeskus viettää nelikymppisiään vireänä ja kasvavana

Yannick Noah kipparoimassa Ranskan DC-joukkuetta, Goran Ivanisevic ja Aki Rahunen HBL Cupin finaalissa, Jimmy Connors treenaamassa, Todd Martin luennoimassa, Kristina Mladenovic OrtoLääkärit Openissa, Mats Wilander, Hans Simonsson ja Henrik Sundström Kings Cupissa, Novak Djokovic ATP Challengerissa ja Mikael Pernfors seniorien MM-kisoissa... Koko suomalaiskaarti Jarkko, Veli, Opa, Emma, Nanne, Petra ja Anne sekä monet muut ammattilaiset ovat esittäneet taitojaan Talissa.
Talin tenniskeskus Helsingissä on toiminut Suomen tenniksen päänäyttämönä jo 40 vuotta. Halli vihittiin virallisesti 13. marraskuuta 1976 ja syntymäpäiviä vietetään Talissa tiistaina 15. marraskuuta 2016, jolloin pelataan miesten 25 000 dollarin Tali Openia ja naisten 10 000 dollarin OrtoLääkärit Openia.

Auki aamusta yöhön


Tali on paljon, paljon muutakin kuin huipputennistä. Se on muutaman kymmenen ihmisen työpaikka ja reilun tuhannen päivittäisen kävijän harrastuspaikka. Tenniskeskus on päivittäin avoinna kello 6.30-23.30.
- Aamuseitsemän ja iltayhdeksän välillä Talin kentillä on joka tunti 60-80 henkilöä, kertoo toimitusjohtaja Pekka Mäkelä.
- Ja sisäkenttiähän on 22. Vuodessa meillä on kävijöitä 330 000-350 000.
Talin kaikesta toiminnasta on nykyisin jo yli puolet ohjattua toimintaa ja/tai tapahtumia.
Tali ei ole vain yhden tennisseuran, HVS-Tenniksen, kotihalli, vaan siellä toimivat myös Open Tennis Club ja Helsinki Tennis Club, sekä onpa tunteja myös HLK:lla. Lähes päivittäin pelataan jollain kentällä yksittäisiä sarjatennisotteluita eri ikäluokissa ja sarjatasoilla.
Paitsi seuroissa, parempia tennistaitoja haetaan myös tenniskouluista: Talissa toimivat Tenniskoulu Hedman Oy, Jari Hedman Tennis Company ja Tenniskoulu Mikko Horsma. Kotipaikakseen Talin valitsi myös Jarkko Nieminen Tennis Academy.
Menipä Taliin mihin aikaan tahansa, siellä on aina porukkaa, tenniskenttien lisäksi neljällä sulkapallokentällä, kuntosalissa ja golfin talviharjoittelupaikassa. Hierontaa ja fysioterapiaa tarjoaa urheilufysioterapiaan erikoistunut Teramus-yritys ja ravintolapalveluja Tennis Bistro. Talin tennisshopissa koulutetut myyjät ohjaavat laajaan väline- ja varustevalikoimaan, josta saa kokeiltavakseen testimailoja. Mailahuolto toimii luotettavasti ja nopeasti.
- Tali haluaa tarjota sekä harrastus- että kilpailumahdollisuuksia mahdollisimman monelle, myös oheisharjoitukset huomioon ottaen, sanoo Mäkelä.

Talin Tenniskeskus juhlii 40-vuotipäiviään 15. marraskuuta 2016.

Helsingissä oli viime vuoden vaihteessa asukkaita 620 715. Kun Talin tenniskeskus avattiin vuonna 1976, asukkaita oli 503 000. Kasvua on ollut myös Talissa: keskus aloitti kahdeksalla sisäkentällä, nyt niitä on jo 22 ja ulkokenttiäkin 11.
- Koska tarvetta on, tavoitteenamme on rakentaa vielä kuusi sisäkenttää nykyisen parkkialueen itäpuolelle. Hallilaajennuksemme on Helsingin uudessa yleiskaavassa, joka käsitellään - ja joka toivottavasti hyväksytään - tänä syksynä.

Talin rakennusvuodet

1976 ensimmäinen rakennusvaihe, kahdeksan tennis- ja kaksi sulkapallokenttää

1979 kaksi tenniskenttää

1991 kolme tenniskenttää ja kaksi sulkapallokenttää

2002 kuusi tenniskenttää

2010 kolme tenniskenttää