Nadalin eläimellinen palo sammumassa?

Espanjan Rafael Nadal on tunnettu kovahermoisena pelaajana, mutta nyt hänen pelissään on pettänyt erityisesti pää, Arno Seiro kirjoittaa.

Rafal Nadal oli vielä 2014 Australian avoimissa oma itsensä.​ Kuva: EPA/NARENDRA SHRESTHA/AOP​
Rafal Nadal oli vielä 2014 Australian avoimissa oma itsensä.​ Kuva: EPA/NARENDRA SHRESTHA/AOP​

Rafael Nadalin uralla on ollut aika ajoin vaikeita hetkiä, mutta nyt eletään niistä vaikeinta. Kaikki ei ole ollut entisellään sen jälkeen kun Nick Kyrgios mätki Nadalin ulos Wimbledonin turnauksesta viime kesänä. Siihen asti ongelmat olivat koskeneet hänen fysiikkaansa, mutta nyt ei ole pettänyt keho vaan pää.

- Lyön palloa jo erittäin hyvin. Nyt minun täytyy saada hermoni kuntoon, Nadal sanoi avoimesti maaliskuisessa Miamin-turnauksessa hävittyään toisessa ottelussaan Fernando Verdascolle.

Viime viikonlopun kisa Monte Carlossa sujuikin jo paremmin. Semifinaalitappio Novak Djokovicille oli numerollisesti selvä, mutta Nadalin pelissä oli nähtävissä tuttua iskua.

Yleensä ongelmien korjaaminen onnistuu parhaiten kolmen T:n metodilla, eli kun tiedostaa, tunnustaa ja toimii. Nadal on jo toisessa vaiheessa eli hän on tiedostanut ongelmiensa liittyvän hermoihin ja myös tunnustanut sen avoimesti, eikä laittanut päätään pensaaseen.

Mutta toiminta eli pelin nostaminen aiemmalle, hämmästyttävän korkealle tasolle voi olla vaikeaa. Ja sen suhteen elämme mielenkiintoisia viikkoja. Ranskan avoimet alkavat 19. toukokuuta.

Siellä espanjalainen on aina ollut vahvimmillaan. Jos hänet sysätään sivuun massakenttien valtaistuimelta, puhutaan jo kriisistä.

Woods ja Nadal kovahermoisimmat

Nadalin Wimbledon-tappion jälkeinen ottelulista on ällistyttävää luettavaa. Hän on voittanut vain yhden turnauksen, vaikka toki välissä on ollut useitakin vammoja. Silti hänen menestyksensä on ollut niin heikkoa, että ennen Monte Carloa espanjalainen ei ollut päässyt liki vuoteen kohtaamaan kertaakaan kolmea muuta suurta eli Novak Djokovicia, Roger Federeriä eikä Andy Murrayta.

Nadal hävisi Wimbledonin 2014 jälkeen seuranneissa neljässä turnauksessa pelaajille, joiden keskiarvoranking oli 86. Vuoden 2015 aikana otteet ovat parantunut, mutta vielä pelistä puuttuu se raivo, joka on leimannut hänen peliään lapsesta saakka.

Timo Nieminen muisteli Tennislehdessä muutama vuosi sitten kohtaamistaan 16-vuotiaan Nadalin kanssa 2002. Suomalaiseen oli tehnyt vaikutuksen Nadalin silmien ”täysin eläimellinen palo”.

Yllättäväksi 28-vuotiaan Nadalin hermojen pettämisen tekee se, että espanjalainen on aina tunnettu erityisen loistavista pelihermoistaan. Hänen kykynsä pelata paineen alla on ollut yksi urheiluhistorian hämmästyttävimmistä voimannäytteistä.

Samanlaiseen henkiseen kovuuteen on yltänyt golfin puolella Tiger Woods, mutta ainakaan yhdysvaltalainen ei ole kyennyt palaamaan enää major-voittajaksi 2008 US Openin jälkeen.

Sama kohtalo voi olla Nadalillakin. Jostain pitäisi pystyä kaivamaan se palo, jonka Timo Nieminen näki Kanarialla.

Edellinen paluu jymymenestys

Mutta mikä ajaa Nadalia enää eteenpäin? Mikä motivoi häntä nousemaan sängystä sillä mielellä, että tänään hän tekee parhaansa ja vain parhaansa, oli kyseessä sitten harjoitus tai kilpailu?

Edellisen kerran Nadal joutui palaamaan kilpakentille loukkaantumisen jälkeen 2013. Se oli jymymenestys. Hän voitti heti kaksi massakisaa Etelä-Amerikassa, ja siihen perään Indian Wellsin. Sitten hän jatkoi hämmästyttävää menestystään voittamalla neljä massakisaa peräkkäin, huipennuksena Ranskan avoimet.

Wimbledonissa tuli stoppi ensimmäisellä kierroksella Steve Darcisia vastaan, mutta kovilla kentillä Nadal oli pitelemätön. Hän voitti Montrealin ja Cincinnatin Masters-tason kisat sekä niiden perään US Openin toisen kerran urallaan.

Tänä vuonna samanlaisia paluun merkkejä ei ole näkynyt. Monte Carlon kisa lupaili jo parempaa, mutta mihin se lopulta riittää? Sen näyttävät pian Pariisin massat.

 

Kommentti: Kuin raivohärkä

Rafael Nadalin lehdistötilaisuuksia on aina ollut hauska seurata paikan päällä. Espanjalainen vaikuttaa niissä välillä hyvinkin eri mieheltä kuin tenniskentällä.

Alkuaikoina Nadal puhui kömpelösti englantia ja turvautui usein tulkin apuun. Se vielä lisäsi vaikutelmaa ujosta ja melkein pelokkaasta nuoresta miehestä. Tunnettua on myös se, kuinka Nadal esimerkiksi huolehtii kauniilla tavalla äidistään.

Mutta kohtelias ja ujo Nadal muuntuu tenniskentällä kaiken edeltään raivaavaksi tenniskoneeksi. Lehdistötilaisuuksissakin on ollut joskus mahdollista nähdä Nadalin sisällä roihuava liekki. Kun esimerkiksi 2007 Wimbledonin turnauksessa Robin Söderling käyttäytyi kentällä epäkunnioittavasti Nadalia kohtaan, espanjalaisen kasvot olivat lehdistötilaisuudessa täynnä synkkää raivoa.

Voimakkaista tunnetiloista Nadal on ammentanut taistelutahtonsakin. On mielenkiintoista nähdä, mihin se vie Nadalin hänen uransa loppupuolella.

Arno Seiro

Katso Nadalin Hot Shot ATP:n Tennistv:stä (välierä, Monte Carlo):

 

Miten syntyi Smash-Kotkan menestys?

Tämän vuoden miesten Norpe Tennisliigassa pronssia voittanut Smash-Kotka on osoitus siitä, miten pitkäjänteinen juniorityö tuottaa tulosta. Miesten joukkue aloitti vuonna 2010 nousun neljännestä divisioonasta kohti ylintä sarjatasoa. Viime keväänä työ tuotti tulosta ja joukkue nousi Tennisliigaan. Tämän kauden huipennus oli, kun joukkueen kaulaan pujotettiin pronssiset mitalit. Seuran naisjoukkue on pelannut nyt neljä liigakautta ja vakiinnuttanut paikkansa liigassa.

Kotkalaiset ovat järjestäneet hienoja kilpailutapahtumia, joissa katsojia on palveltu esimerkiksi nettistreamillä. Katsomon yleisökapasiteetti on harmittavan rajallinen, joten paikalle ei kerralla mahdu kuin muutama kymmenen ihmistä. 

- En ole kovin näppärä näissä tietotekniikka-asioissa, mutta nettistream on niin yksinkertainen juttu, että jopa minä osaan sen tehdä. Varsinkin tenniksessä se todellakin toimii hyvin, kun kameran vain asettaa oikeaan paikkaan. Siitä on todella miellyttävää ja helppoa seurata ottelua, sanoo Smash-Kotkan valmentaja Pasi Ahti.

Hän on myös Suomen Valmentajat ry:n valinta maaliskuun valmentajaksi.

- Ehkä siinä ovat vaihtoehdot olleet vähissä, vaatimaton Ahti naurahtaa.

- Näen tämän kokonaisuuden olleen ratkaiseva tekijä valinnassani. Olemme onnistuneet kehitystyössä ja tenniksen näkyvyyden lisäämisessä. Joukkueen nousu liigaan ja mitaleille ovat varmasti painaneet myös, koska tennis on erittäin kilpailtu laji. Tällainen nousu ei onnistu helposti, kun yrittäjiä on paljon, Ahti jatkaa.

​Pasi Ahti ja Smash-Kotka ovat mallina monelle.​
​Pasi Ahti ja Smash-Kotka ovat mallina monelle.​

Koulujen tuki tärkeää

Pasi Ahti toimii myös Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian tennisvalmentajana.

- Kymenlaaksossa on erittäin hyvä kulttuuri koulunkäynnin ja treenaamisen yhdistämisestä. Siinä, mitä mahdollisuuksia paikallisille urheilijoille tarjotaan, on urheiluakatemia näkyvässä osassa. Se astuu kuvaan silloin, kun urheilijat ovat yläaste-, lukio- tai korkeakouluikäisiä. Yksi meidän alueemme vahvuuksia on koulujen suhtautuminen opiskelijoihin ja heidän urheiluharrastuksiinsa, sanoo Ahti. 

Nykyinen heikko taloustilanne voi olla myös mahdollisuus seurojen väliseen yhteistyöhön. Kymmenisen vuotta sitten, kun kotkalaiset käynnistelivät toimintaansa, yhteistyö Smash-Tenniksen kanssa auttoi todella paljon - ja auttaa edelleen.

- Pidän äärimmäisen tärkeänä sitä, että pienet seurat yhdistävät voimansa ja pääsevät kehittämään toimintaansa. Kun puhutaan ammattimaisesta valmennuksesta ja siitä, mitä kaikkea se edellyttää, niin siihen pitää saada isompi organisaatio taakse. Näin resursseja jää paljon enemmän käyttöön toiminnan kehittämiseen, Ahti jatkaa.

"Menestys lähtee mineistä ja mideistä"

Smash-Kotkan menestys liigassa on kitkatonta vuorovaikutusta lahjakkaiden pelaajien ja hyvän valmennustiimin välillä. Osana valmennustiimiä ovat myös fysiikkavalmentajat. Myös minitenniksen roolia Ahti painottaa yhtenä menestystekijänä.

 - Meillä on fysiikkavalmentajina Risto Palonen ja hänen poikansa Matti Palonen sekä naprapaatti Petteri Koski. Aivan loistavia veijareita kaikki. Heidän piikkiin laitan ison osan menestystä. On tärkeää pitää pelaajat kunnossa ja ennaltaehkäistä kaikki mahdolliset vaivat. Heidän ei tarvitse itsekseen arvailla vaivojaan, vaan he voivat hakea ajoissa apua. Se on samalla myös valmentajien etu.

- Alueellista mini- ja miditennistouria olemme järjestäneet jo ennen Tennisliiton vastaavia tapahtumia. Täällä on kova perinne niiden suhteen. Sieltä se menestys lähtee, Ahti pohtii.

Kotkassa pelattiin tämän vuoden toinen Finnish Junior Tennis Tourin osakilpailu 17.-19. huhtikuuta, ja 24.-26.4 pelataan Vaasassa aikuisten Finnish Tourin toinen osakilpailu. 

- Pidän erittäin paljon siitä, että Tennisliitto on päättänyt järjestää tähän ajankohtaan vielä kaksi sisäturnausta. Vaasan kilpailusta tulee myös kovatasoinen, koska esimerkiksi Harri Heliövaara on kisassa mukana, Ahti innostuu.

Street Tennis -kiertue innostaa lapsia ja seuroja

Uuden harrastuksen ilo tarttuu lapsista aikuisiin.​
Uuden harrastuksen ilo tarttuu lapsista aikuisiin.​

Suomen Tennisliiton ja LähiTapiolan Street Tennis -kiertue näkyy ja kuuluu paraikaa kouluissa ympäri Suomen. Sen ideana on esitellä tennistä lajina ja innostaa lapsia liikkumaan. Sekä Tennisliitolle että mukana oleville seuroille on tärkeää madaltaa kynnystä tenniksen harrastamiseen.

Kiertueen suosio ja edut on huomattu erityisen hyvin Kurikassa, jossa Kankaan ja Paulaharjun koulujen tempaukset keräsivät lajin pariin 365 oppilasta.

- Puhuimme tammikuun seuratapaamisessa Street Tennis -kiertueesta, ja otimme sen jälkeen yhteyttä näihin kahteen kouluun. He ottivat tarjouksen innokkaasti vastaan. Kankaan koulun saimme päivässä läpi, mutta Paulaharjun koululla 257 oppilaan opastus vei kaksi päivää, Kurikka Tennis-Clubin puheenjohtaja Risto Poutanen kertoo.

Ohjaamisessa KuTC:in Poutasta, Kalevi Rajalaa, Heikki Kilpiää ja Matti Piitulaista auttoi Tennisliiton manageri.

- Toimiminen noin monen oppilaan kanssa oli haastavaa, mutta myös hauskaa. Oppilaatkin olivat pääsääntöisesti innoissaan mukana, mistä kertoi myös seuraavan sunnuntain tenniskerhomme osallistujamäärä, Poutanen sanoo.

Street Tennis -kiertue jatkuu toukokuun loppuun.​
Street Tennis -kiertue jatkuu toukokuun loppuun.​

Lapsille kipinä

KuTC:in maksuttoman tenniskerhon ensimmäiseen päivään osallistui jopa 50 lasta. Vielä sen jälkeenkin tuli yhteydenottoja.

- Moni kysyi, että vieläkö pääsisi mukaan. Ja toki pääsee!

Kurikkalaislapsilla ja -nuorilla on mahdollisuus osallistua ilmaiseen kerhoon toukokuun loppuun asti, minkä jälkeen alkavat kesän varsinaiset tenniskurssit.

- Kerhon osallistujamäärä on Street Tenniksen ansiosta moninkertainen verrattuna aiempien vuosien lehti-ilmoituksiin. Uskomme vakaasti, että saamme tätä kautta uusia harrastajia tuleville vuosille. Ainakin lapsille jää kipinä ja positiivinen muisto tenniskokeilusta, Poutanen miettii.

- Kiertue on seuroille erittäin hyvä tapa hankkia uusia jäseniä. Liitto on Street Tenniksen kautta suureksi avuksi seuroille, Poutanen sanoo.

Kurikan Tennis-Clubin tenniskerhossa oli huikeat 50 lasta Street Tennis -kiertueen jälkeen.​
Kurikan Tennis-Clubin tenniskerhossa oli huikeat 50 lasta Street Tennis -kiertueen jälkeen.​

Monipuolisuus tärkeää

Kokemuksensa innoittamana KuTC suunnittelee osallistumista myös lähivuosien Street Tennis -kiertueelle. Yksi pieni pulma koulupäivätoiminnassa oli.

- Koska kiertue on arkena ja normaaliin työaikaan, pääsivät meiltä ohjaajiksi vain työuransa jo lopettaneet tennisveteraanit, Poutanen sanoo.

Kurikassa luotetaan lasten ja nuorten tennishuuman jatkumiseen, mutta myös monipuolisuus on Poutasen mielestä tärkeää.

- Tennis on teknisesti vaikea laji, mutta eihän kaikista tule jääkiekkoilijoita tai salibandyn pelaajiakaan. Tärkeintä on tarjota lapsille ja nuorille erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Siten joukosta löytyvät myös ne tulevat tennistähdet. 

Kerhon osallistujamäärä on Street Tenniksen ansiosta moninkertainen verrattuna aiempien vuosien lehti-ilmoituksiin.

 

Sari ja Micce tenniskoulussa - Katso videolta Jarkon vinkit aloittelijalle

Uunituore kansanedustaja Sari Multala ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön asiantuntija Mikaela Ingberg tutustuvat tenniksen saloihin. Matkalla ensimmäiselle Mika Hedmanin vetämälle tenniskoulutunnille he näkevät vanhan kaverinsa Jarkko Niemisen. Jarkko kertoo Sarille ja Micelle, miten aloittelija pääsee hyvin alkuun.

Raisan roti: Hyvä käytös kunniaan

Essi Mäkelä sai kauniista käytöksestään Talissa SEB Fair Play -pelaajapalkinnon.​
Essi Mäkelä sai kauniista käytöksestään Talissa SEB Fair Play -pelaajapalkinnon.​

Miksi kilpailupaikoilla nähdään mailan heittelyä ja kirosanat kimpoilevat? Kenen pitäisi asiaan puuttua? Miksi eri lajien parissa huonoon käytökseen pureudutaan eri tavoin, ja miksi käytös on erilaista?

On erikoista, miksi juuri tenniksessä nähdään harjoituksissa ja kisapaikoilla niinkin paljon huonoa käytöstä. Mielestäni vanhempien, valmentajien ja kilpailunjärjestäjien pitäisi suhtautua näihin asioihin vielä napakammin. Jo pieniä tenniksen harrastajia tulee kasvattaa tennistaitojen lisäksi käytösasioissa. Vanhempien pelaajien tulee näyttää pienemmilleen mallia. Mailan heittelyn ja kiroilemisen ei tule olla sallittua  - eikä varsinkaan ihailtua.

Monissa seuroissa ja kisapaikoilla tehdään tässä erinomaista työtä. Positiivisen toiminnan kautta päästään antamaan omasta valmennustoiminnasta ja kasvatuksesta hyvä kuva. Tämä lisää harrastajien määrää. Sama positiivinen kierre on ollut nähtävissä kilpailupaikoilla. Ne kilpailunjärjestäjät jotka puuttuvat käytökseen ja ohjaavat pelaajia, saavat positiivista palautetta ja paljon osallistujia myös seuraaviin kilpailuihin. Sama linja tulisi saada levitettyä kaikkialle.

Jäin itse miettimään näitä käytösasioita käydessäni katsomassa sulkapallon Finnish Openia. Siellä en nähnyt vastaavaa huonoa käytöstä. Ainoa tapaus oli yksi mailanheitto josta seurasi heti varoitus ja rahallinen sakko. Kansallisissa kilpailuissa jokaisen varoituksen käsittelee kuulemma erillinen kurinpitoryhmä. Huonoa käytöstä ei juurikaan esiinny.

Pelaajien käytöksen kehittämisen lisäksi meidän tulisi jakaa aktiivisesti myös tietoa vanhempien roolista kilpailupaikoilla. Vanhemmat tai valmentajat eivät saa osallistua pelin kulkuun millään tavoin. Vanhemmat tai valmentajat eivät saa antaa pelaajalle ohjeita. Pelaajille sattuu varmasti virhetuomioita, mutta niihinkään ei voi kentän ulkopuolelta puuttua.

Joskus harvoin joku pelaaja saattaa systemaattisesti nähdä "väärin", jolloin on asiallista kutsua kilpailujen johtaja paikalle seuraamaan ottelun kulkua. Hänellä on oikeus ja velvollisuus puuttua näkemiinsä väärinkäytöksiin. Vanhemmat voivat laskea pisteitä pelaajien mukana, ja epäselvissä tapauksissa ja jos molemmat pelaajat pyytävät, auttaa ottelua jatkumaan oikeudenmukaisesti. Aikuinen on aina omalla käyttäytymisellään esimerkki, sekä nuoremmilleen että toisille aikuisille.

Tennisliitto julkaisee toukokuun aikana pelaajan ja vanhemman oppaan kilpailemiseen liittyen. Siihen on kerätty tärkeää perustietoa ja ohjeita liittyen kilpailemiseen, käytökseen ja rooleihin. Toivottavasti esimerkiksi seurat ottavat materiaalin avuksi opastaessaan pelaajiaan ja heidän vanhempiaan.

Nuoren Suomen Lasten ja nuorten kilpailutoiminnan suosituksissa todetaan, että kilpailuissa lapsen tulisi pystyä kokeilemaan omia rajojaan ja kokea huikeita tunne-elämyksiä turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Kisailu, kilvoittelu ja kilpaileminen ovat tärkeä osa lasten ja nuorten urheilua. Kil­paileminen kiehtoo ja se tarjoaa vahvoja elämyksiäHyvin toteutettuna kilpailemi­nen tarjoaa turvallisia mahdollisuuksia tunteiden käsittelyn harjoitteluun, itsetun­non vahvistamiseen, sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja oman kehittymisen seu­raamiseen. Parhaimmillaan kilpaileminen on lapsen oma juttu, joka innostaa lasta ja nuorta jatkamaan urheilun harrastamis­ta ja kilpailemista.

Huonon käytöksen lisäksi on syytä puhua myös hyvästä käytöksestä. SEB JGP -osakilpailuissa palkitaan joka kerta SEB Fair play -pelaaja. Valinnan suorittaa kilpailunjohtaja. Onneksi hyviä ehdokkaita on ollut helppo löytää ja osa hyvällä käytöksellä erottuneista junioreista on pystytty palkitsemaan. Helsingin osakilpailussa palkinnon saivat KoTS:n Ville Salminen ja ETS:n Essi Mäkelä.

Hyvästä ja kannustavasta käytöksestä on palkittu myös Koululaisten mestaruuskilpailun yhteydessä. Palkinnon siellä saivat sekä hyvin käyttäytyvä kilpailija, HVS:n Aleksi Löfman, että positiivinen vanhempi, ÅLK:n Johanna Byskata.  Tuntuu hyvältä palkita myös tällaisesta menestyksestä!

Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö​
Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö​

 

Twiitti käyttäjältä @TeemuSel8nne

Norpe Tennisliiga -gaalassa kuplia ja kultaa

Norpe Tennisliigan finaalipäivä huipentui palkintogaalaan. Finaalijoukkueet saivat kulta- ja hopeamitalinsa ja sen lisäksi palkittiin kauden parhaat.

Naisten MVP-pelaaja (liigan arvokkain pelaaja) Ella Leivo, TaTS
Miesten MVP-pelaaja (liigan arvokkain pelaaja) Panu Virtanen, GT
Paras nuori naispelaaja: Oona Orpana, Smash-Kotka
Paras nuori miespelaaja: Patrik Niklas-Salminen, GT
Naisten Fair Play -pelaaja: Oona Orpana, Smash-Kotka
Miesten Fair Play -pelaaja: Lauri Kiiski, TaTS
Paras tuomari: Erkki Viitasaari
Kunniamaininnat Tennisliigan hyväksi tehdystä työstä: Grani Tennis ja Smash-Kotka

Tyytyväiset mitalistit suoriutuivat nopeasti finaaleista juhlakuntoon.​
Tyytyväiset mitalistit suoriutuivat nopeasti finaaleista juhlakuntoon.​
Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho toivotti juhlijat tervetulleiksi.​​
Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho toivotti juhlijat tervetulleiksi.​​
Kippis!​
Kippis!​
TaTS:in Hannu "Hönö" Granroth oli syystäkin tyytyväinen joukkueisiinsa.​
TaTS:in Hannu "Hönö" Granroth oli syystäkin tyytyväinen joukkueisiinsa.​
Kulta- ja hopeamitalistit iloitsivat saavutuksistaan. Palkintoa vastaanottaa Seppo Nurmelta Henrik Sillanpää.​
Kulta- ja hopeamitalistit iloitsivat saavutuksistaan. Palkintoa vastaanottaa Seppo Nurmelta Henrik Sillanpää.​
Smash-Kotkan Oona Orpana ja GT:n Patrik Niklas-Salminen palkittiin parhaina nuorina pelaajina.​
Smash-Kotkan Oona Orpana ja GT:n Patrik Niklas-Salminen palkittiin parhaina nuorina pelaajina.​
TaTS:in naiset ja komea voittopokaali.​
TaTS:in naiset ja komea voittopokaali.​
STL:n kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen, Suvi Orpana ja Smash-Kotkan Pasi Ahti nauttivat buffet'n antimista.​
STL:n kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen, Suvi Orpana ja Smash-Kotkan Pasi Ahti nauttivat buffet'n antimista.​

 

Tennislehden pikatentissä Oona Orpana

Tennislehti esittelee pikatentissä nuorten maajoukkueen pelaajat. Ensimmäisenä vuorossa 14-vuotias suurlahjakkuus, Haminasta Helsinkiin muuttanut Oona Orpana. Hän edustaa HVS:ää ja harjoittelee Jarkko Nieminen Tennis Academyssä.

​
1. Milloin aloitit tenniksen ja missä?
Aloitin tenniksen 5-vuotiaana Haminan tenniskoulussa. Valmentajanani toimi Teijo Seppä.
2. Minkälainen on tyypillinen treenipäiväsi?
Käyn aamuisin ennen koulua pelaamassa puolitoista tuntia. Koulun jälkeen on toinen tennistreeni, kaksi tuntia. Sen jälkeen teen vielä puolitoistatuntisen fysiikkaharjoituksen.
3. Miten koulun ja urheilun yhteispeli onnistuu sinulta? Mitä se vaatii?
Se on sujunut hyvin, mutta vaatii tosi paljon omatoimista opiskelua.
4. Mikä on ollut ikimuistoisin kilpailusi?
Kesän 2014 yleisten SM-kisat.
5. Mikä on unelmasi pelaajana?
Haaveilen tennisammattilaisuudesta.
6. Ketä tennistähteä ihailet?
Minulla ei ole yksittäistä suosikkipelaajaa.
7. Mikä on vahvuutesi pelaajana?
Yritän aina loppuun asti. En anna koskaan periksi.
8. Mitä muita harrastuksia sinulla on?
En ehdi harrastaa muita lajeja. Yritän liikkua mahdollisimman monipuolisesti, joten käyn esimerkiksi harjoittelemassa pikajuoksua kerran viikossa.
9. Mikä on tenniksessä parasta?
Pelaaminen ulkomailla.
10. Mikä on tämän vuoden pääkilpailusi?
Kesän EM-kilpailut heinäkuun lopussa.

Tennisliiton vieraana: Emilia Vuorisalmi deittailee tenniskentällä

Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purhon vieras, lääkäri Emilia Vuorisalmi vinkkaa eväät energiseen arkeen. Hän tietää, että rakkaus voi syttyä tenniskentällä.

Emilia Vuorisalmi rojahtaa sohvan pohjalle ottaakseen huikan vettä. Tiivistahtinen tennistuokio on nostattanut hien lääkärinä ja media-alan yrittäjänä tunnetun naisen otsalle. Mutta jo juttelun alkaessa Emilia on täynnä virtaa. 

- Olen harrastanut urheilua aina. Asuessani nuorena tyttönä maalla harrastin tenniksen lisäksi yleisurheilua. Äitini jaksoi viedä minut lähes 40 kilometrin matkan treeneihin. Se oli tosi tärkeä tuki, Emilia kiittelee.

- Valitsin lopulta yleisurheilun, ja tennismailani sai levätä vuosia kaapissa. Varsinaisesti aloitin pelaamisen uudelleen vasta viime kesänä. Nyt olen taas koukussa. Pelaajana olen kilpailunhaluinen ja tahdon lyödä kovaa sekä kehittyä, Emilia kuvailee.

Tenniksessä häntä viehättää vuorovaikutteisuus. Vaikka kyse onkin yksilölajista, on vastassa ihminen: hyvä ystävä, satunnainen pelikaveri tai vaikka deittikumppani.

- Tennis on muuten hyvä laji deittailuun. Olen kokeillut sitä itsekin. Pelailun ohessa toiseen pääsee tutustumaan aidoimmillaan. Liikkeet, eleet ja pelityyli kertovat paljon luonteesta. Positiivista on, jos deittikumppani voittaa pelin, Emilia naurahtaa.

Hän tutkii parhaillaan rakkautta ja parinvalintaa sekä valmistelee aiheesta väitöskirjaa. Myös tutkimukset osoittavat liikunnan merkityksen parisuhteen onnistumisessa.

- Parit, jotka hikoilevat yhdessä, tuntuvat pysyvän yhdessä ja ovat yleensä keskimääräistä onnellisempia.

Lapsi mukaan liikkumaan

Liikunta on itsestäänselvä osa Emilian ja hänen 9-vuotiaan Lilia-tyttärensä arkea.

- Tennis sopii hyvin äidille tai isälle, sillä se ei vie liikaa aikaa. Lapsen voi ottaa kentälle mukaankin, vaikka pallotytöksi, Emilia kertoo.

Yhteiset tai erilliset urheiluhetket vaativat pienten lasten vanhemmilta järjestelyitä, mutta liikunnan ilo palkitsee. Hyötyliikunta, kuten siirtymien kävely ja pyöräily, ovat tärkeitä.

- Lilian ollessa tanssitunnilla suuntaan lenkille tai itsekin tanssimaan. Kotona venyttelemme ja tanssimme yhdessä. Pienenkin lapsen kanssa voi jumpata hyvin käyttäen vauvaa painona. Siinä nauttivat sekä vanhempi että lapsi, Emilia vinkkaa.

Hyvä olo syntyy liikunnan lisäksi levon ja ruokavalion harmoniasta. Emilia syö kaikkea, mutta harkiten.

- Dieetit eivät ole minua varten. Tarvitsen kunnon ruokaa, joka parantaa vastustuskykyä ja auttaa jaksamaan. Tuorepuristetut mehut ja vaikkapa banaaneista, marjoista sekä avokadosta koostuvat smoothiet antavat tärkeitä vitamiineja. Ne maistuvat myös lapsille.

Emilia lorauttelee hyviä kasviöljyjä niin salaatin päälle kuin muihinkin ruokiin. Erityisesti oliivi- ja kookosöljy ovat ahkerassa käytössä.

- Säännölliset ruokailuajat ja sopivat annoskoot ovat tärkeitä. Isoa ateriaa ei kannata syödä ainakaan juuri ennen urheilua, Emilia muistuttaa.

Emilia Vuorisalmelle ja hänen Lilia-tyttärelleen liikunta ja lepo ovat arjessa tärkeitä.​
Emilia Vuorisalmelle ja hänen Lilia-tyttärelleen liikunta ja lepo ovat arjessa tärkeitä.​

Päiväunista virtaa

Emilia Vuorisalmi työskentelee yksityisellä lääkäriasemalla ja luo sen lisäksi oman yrityksensä kautta lääketieteesen liittyviä mediakonsepteja. Hän on toiminut lääkärinä myös koripallojoukkue Helsinki Seagullsissa, jonka osaomistajiin kuuluu. Työnsä kautta hän on testannut myös erilaisia applikaatioita, jotka auttavat tutustumaan oman kehon toimintaan. 

- Oli mielenkiintoista monitoroida sykkeen vaihtelua Firstbeat-mittarin avulla ja nähdä, mitkä asiat vaikuttavat uneni laatuun ja kehoni palautumiseen. Yksi lasi viiniä ei vielä vaikuta syvän unen määrään, mutta kaikki yli sen näkyy jo unessa selvästi.

Kirjan lukeminen ennen nukkumaanmenoa auttaa nukahtamaan ja parantaa unen laatua.

Emilia pyrkii nukkumaan vähintään kahdeksan tuntia yössä ja nappaa mieluusti myös pienet päiväunet.

- Niillä on todella palauttava vaikutus, ja päiväunet lisäävät myös luovuutta. Suosittelen lämpimästi, Emilia sanoo ja on jälleen valmiina singahtamaan uusiin haasteisiin.

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Ohessa ITF:n Senior IPIN rekisteröitymisohjeet. Kesän kolme ITF seniorikisaa vaativat pelaajilta kyseisen rekisteröitymisen, joten muistakaa tehdä tämä ajoissa! http://www.itftennis.com/media/124531/124531.pdf
www.itftennis.com itftennis.com

Teemu Selänne & Bermudan Kannu: Tennis yksi parhaista kesätreeneistä

Oletko kuullut tositarinan siitä, miten Teemu Selänne piipahti kesken Bermudan Kannun peliensä häihin vuonna 1994? Ystävän juhlien jälkeen puku vaihtui taas sortseihin ja Selänne voitti finaalin näytöstyyliin. Mutta Selänteen heitto, jonka mukaan peliasu olisi jäänyt häiden ajaksi puvun alle, on jäänyt vahvistamatta…

Tai oletko tiennyt, että Edmonton Oilers kirjasi 80-luvulla kausioppaaseensa sankarinsa Jari Kurrin saavutukseksi Bermuda Tennis -mestaruuden? Siinä se luki kaikkien muiden jääkiekkomeriittien rinnalla.

Vuoden 1998 kilpailussa uransa päättännyttä Kurria muistettiin juhlallisesti ikivanhalla Fiat 600 -autolla. Rekisterinumero oli JK-600 legendan 600 NHL-maalin kunniaksi.

- Toiset saavat suorituksestaan Rolls Royceja, toiset Fiateja, Kurri nauroi.

Jari Kurri ja lahja-auto Fiat 600.​
Jari Kurri ja lahja-auto Fiat 600.​

Yksi Suomen pitkäikäisimmistä hyväntekeväisyystempauksista on nähnyt vuosien varrella monta hilpeää tapahtumaa. Se kiinnostaa mediaa ja saa palstatilaa, sillä Bermudan Kannun osallistujat ovat maamme nimekkäimpiä jääkiekkoilijoita. 

- Koko osallistujakaarti, johon kuuluvat Kurrin ja Selänteen lisäksi muut huippukiekkoilijamme ystävineen, suunnittelee kesäohjelmansa Bermudan aikataulun mukaan. Tämän kesän päivämäärä, 4. heinäkuuta, on ollut jo pitkään lukittuna kalentereihin, Bermukan Kannun järjestäjä Jukka Miettinen iloitsee.

- Päivä Kalastajatorpan kentillä on urheilun lisäksi kiekkoilijoille hyvä mahdollisuus tavata kavereita ja pitää hauskaa.

Nieminen Bermudassa 2008

Tennis on monelle kiekkoilijalle rakas kesälaji. Kurri pallotteli aktiiviuransa aikana kesäisin lähes päivittäin tennisvalmentaja Tepi Saarentolan johdolla. Myös Selänne piti tennistä pitkään kakkoslajinaan, mutta golf vei vuosituhannen vaihteessa voiton. Peliuran päätyttyä into vanhaan ystävään on löytynyt, ja niin Kalifornian- kuin Kirkkonummen-kotienkin kentät ovat taas ahkerassa käytössä.

Coto de Cazan kentällä Selänne on saanut vastaansa monesti myös Jarkko Niemisen, joka on vieraillut ystävänsä luona Yhdysvaltain-matkoillaan. Nieminen pelasi nelinpelin näytösottelun Selänteen parina Bermudassa 2008 kiekkotähti Valtteri Filppulaa ja golfari Kalle Väinölää vastaan.

- Seuraan huipputennistä aina, kun se vain on mahdollista. Olen käynyt kannustamassa Jarkkoa ATP-turnauksissa Jenkeissä, ja pari vuotta sitten pääsin ensi kertaa Wimbledoniin, Selänne kertoo.

- Tennis on jääkiekkoilijalle yksi parhaista kesätreeneistä. Kentällä saa sykkeen nopeasti lähes lätkävaihdon tasolle ja ajatukset pois kaukalosta hauskalla tavalla, Selänne jatkaa.

Teemu Selänne ei ole jättänyt Bermudan Kannua 27 vuoteen väliin.​
Teemu Selänne ei ole jättänyt Bermudan Kannua 27 vuoteen väliin.​

Uusia pelaajia harkitusti

Bermudan Kannu sai alkunsa 1981 toimittaja Hannu Miettisen ja jääkiekkovalmentaja Matti Väisäsen päähänpistosta. Ideana oli pitää hauskaa ystävien kanssa, joten tennisturnaus kuulosti hyvältä tavalta toteuttaa se. Nimensä kilpailu sai Bermudan kolmiosta eli tuon ajan huippu-urheilijoiden ja muusikoiden suosimasta Töölön ravintoloiden lempinimestä.
Kilpailu päätettiin järjestää aina heinäkuun ensimmäisenä lauantaina yhtä aikaa Wimbledonin finaalien kanssa. Näin Bermudan Kannun voittajahaastattelu on monesti ajettu illan tv-lähetyksissä ulos rinta rinnan Wimbledon-voittajien kanssa.
Tuona lauantaina tennikseen hurahtaneille kiekkoilijoille ei siis kannata ehdottaa muita menoja - ei edes omia häitä.
Vuoden 1982 turnauksessa oli mukana lukuisia eri lajien urheilijoita ja kaksi Hurriganesin kitaristiakin. NHL- ja KHL-kiekkoilijoiden lisäksi kentällä nähdään myös muiden lajien kansainvälisiä huippujamme.

- Lähtökohta on, että pelaajat ovat ”Töölön omia poikia” eli Helsingin alueen urheilijoita. Nykyisillä pelaajilla on ikuinen kutsu, joten uusia pelaajia otetaan mukaan vain yksi tai kaksi vuosittain. Näin varmistamme kisan jatkuvuuden, Jukka Miettinen kertoo.

Sami Lepistö ja Valtteri Filppula nostivat Kannua 29:nnessä Bermudassa.​
Sami Lepistö ja Valtteri Filppula nostivat Kannua 29:nnessä Bermudassa.​

Mukana on seitsemän Stanley Cup -mestaria: Selänne (Bermudassa 27 kertaa peräkkäin), Kurri (32 kertaa peräkkäin), Valtteri Filppula, Jere Lehtinen, Esa Tikkanen sekä scout-tehtävissä Christian Ruuttu ja Matti Väisänen. Viime vuonna nuorin pelaaja oli 19-vuotias, NHL-uraansa aloitteleva Teuvo Teräväinen ja konkariosastoa edusti 74-vuotias kiekkoselostaja Pentti Lindegren

- Bermuda-henki kantaa huikean 55 vuoden ikäeronkin yli kevyesti, Jukka Miettinen hymyilee.

Töölön pojat viihtyvät Töölössä.​
Töölön pojat viihtyvät Töölössä.​

10-tuntisen kiivaan pelaamisen päätteeksi ystävykset kokoontuvat bankettiin, josta ei huulenheittoa ja huikeita puheita puutu.

Hyväntekeväisyys on merkittävä osa Bermudan ainutlaatuista tunnelmaa. Turnauksen tuotto ohjataan perinteisesti lasten mielenterveyden hoitoon HUSin ylläpitämälle Lastenklinikalle.

Kesän 2015 Bermudan Kannu pelataan 4. heinäkuuta Kalastajatorpalla.

Tennis on yksi parhaista kesätreeneistä, kertoo Teemu Selänne.

 

 

 

 

Maajoukkuepojat Bordigheran massaleirillä

Nuorten maajoukkueen pojat saivat Italiassa mallia muun muassa Jarkko Niemiseltä.​
Nuorten maajoukkueen pojat saivat Italiassa mallia muun muassa Jarkko Niemiseltä.​

Viisi suomalaispoikaa aloitti valmistautumisen kesän massakenttäkauteen huhtikuun alussa Italian Bordigherassa. Mukana olivat Eero Vasa, Patrik Niklas-Salminen, Aaro Pöllänen, Patrick Kaukovalta sekä Emil Ruusuvuori. Leirillä päästiin harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa massakenttäpelaamista ja aloittamaan ulkokausi jotakuinkin samaan aikaan muiden eurooppalaisten kanssa. Monissa paikoissa kun massakausi alkaa jo viimeistään maaliskuussa, jos ei aiemminkin.

Leiri sujui hyvin ja tavoitteiden mukaisesti. Ainoastaan Emilin osalta kuumeinen flunssa ja angiina hidastivat menoa. Muut pojat pystyivät viemään hyvin suunnitellun, melko fyysisen leiriohjelman läpi ja ainoastaan muutamat rakot kiusasivat pelaajia. Tennistä harjoiteltiin päivittäin kolmesta viiteen tuntia ja lisäksi oli puolestatoista kahteen ja puoleen tuntia fyysistä oheisharjoittelua. Siihen päälle tulivat verryttelyt, venyttelyt ja muut kehonhuollolliset toimet. 

Olosuhteet leirillä olivat mahtavat.​
Olosuhteet leirillä olivat mahtavat.​

Olosuhteet ja ympäristö Bordigherassa, joka muuten on Italian vanhin tennisklubi, olivat mainiot tämänlaiselle leirille: kahdeksan massakenttää, toimiva kuntosali sekä maukasta italialaista ruokaa tarjoava klubiravintola. Myös harjoitusvastustajien osalta Bordighera oli loistovalinta, sillä poikien treenejä vauhdittivat muun muassa Jarkko Nieminen, Andreas Seppi, Marco Cecchinato, Stefano Napolitano, Alexander Bublik, Gian Marco Moroni, Simone Roncalli sekä Kristofer ja Mattias Siimar. Jarkko ja Seppi olivat valmistautumassa Monte Carlon ATP-turnaukseen. Bordighera on vain 20 minuutin ajomatkan päässä Monte Carlosta. 

Jarkko pääsi välillä tuomariksi poikien kiistatilanteeseen.​
Jarkko pääsi välillä tuomariksi poikien kiistatilanteeseen.​

Toivottavasti vauhdikas massakenttäkauden aloitus antaa pojille hyvät eväät menestykseen tulevalla kesäkaudella. Paljon on ainakin mielenkiintoisia kansainvälisiä turnauksia ja otteluita luvassa kesän aikana - ja siis samalla hyviä mahdollisuuksia kehittyä sekä kamppailla ulkomaisia kilpakumppaneita vastaan.

Kirja: Lendl teki Murraysta Wimbledon-voittajan

Mark Hodgkinson: Ivan Lendl – The Man who made Murray, Aurum Press, London 2014. 344 s. ISBN  978-1-78131-290-2​
Mark Hodgkinson: Ivan Lendl – The Man who made Murray, Aurum Press, London 2014. 344 s. ISBN 978-1-78131-290-2​

Ennen kuin Ivan Lendlin ja Andy Murrayn tiet yhdistyivät, heillä oli monta yhteistä tekijää: kumpaakin oli valmentanut äiti ja kumpikin oli tunnettu kovana työntekijänä sekä pyrkimyksestään jatkuvasti kehittää itseään. Kummastakaan ei ollut - saavutuksistaan huolimatta - tullut suuren yleisön suosikkia eikä kumpikaan ollut onnistunut voittamaan Wimbledonin miesten kaksinpeliä.
Toinen heistä oli Tsekkoslovakiassa 1960 syntynyt kivikasvoinen, Iivana Julmaksi nimitetty, kahdeksan Grand Slam -turnauksen voittaja Ivan Lendl, toinen Skotlannissa 1987 syntynyt Andy Murray.
Brittitoimittaja ja -kirjailija Mark Hodgkinson oli yksi niistä toimittajista, jotka jo keväällä 2011 uutisoivat, että Ivan Lendl on kiinnostunut valmentamaan Murrayta, jolla oli ollut tuolloin tuloksiltaan surkea alkukausi.
Hodgkinson kirjoittaa kirjassaan yhdeksästä kuukaudesta tapaamisia, keskusteluja, kokeellisia valmennussessioita sekä Murrayn lähipiirin pohdiskeluja, jotka edelsivät yhteistyön alkamista. Valmennusyhteystyö oli menestyksekäs: Lendl valmensi skottia vuoden 2012 alusta kevääseen 2014 asti, jona aikana skotti voitti kaksinpelin olympiakultaa sekä Wimbledonin ja US Openin.
Yhtä yllättäen kuin Lendl ilmoitti kiinnostuksestaan tähän työhön, hän myös, Murrayn harmiksi, ilmoitti siitä luopuvansa. Murray jatkaa uraansa Amelie Mauresmon valmennuksessa, Lendl valmentajatyötään omassa akatemiassaan ja erillisprojekteissaan.
Sujuvasti kirjoitettu ”The Man who made Murray” luo hienosti kuvan Ostravassa syntyneestä Lendlistä ja hänen komean uransa vaiheista. Se kuvaa myös Murrayn tenniskarriääriä ja sen alkuvaiheessa vaikuttaneita taustavoimia. Harvoin saa lukea näin mielenkiintoista kirjaa pelaaja-valmentaja -yhteistyöstä.

Twiitti käyttäjältä @serenawilliams

Instagram-kuva käyttäjältä jnta.fi

ATP: Onnea, Jarkko, 400:sta voitosta!

Jarkko Nieminen (ATP-70) on pelannut alkuvuoden ahkerasti, mutta kaksinpelit eivät ole tuottaneet haluttua tulosta. Jarkko ei ole pelannut huonosti, mutta muutama tiukka tappio on pudottanut hänet ulos turnauksista. Nelinpeleissä Jarkon helmenä on Buenos Airesin ATP-turnauksen voitto yhdessä brasilialaisen Andre Sá:n kanssa. Myös Indian Wellsin ATP-turnauksessa saavutettu, tour-tason 400 voittoa, ilahdutti Jarkkoa kovasti. Saavutus, johon ei kovin moni ole päässyt. Seuraavaksi Jarkko lähtee metsästämään menestystä Turkkiin, Istanbulin ATP 250 -turnaukseen.  

Katso ATP:n Jarkon 400. voiton kunniaksi tekemä haastattelu:

Henri Kontisella (nelinpelin ATP-39) on ollut loistokas alkuvuosi yhdessä kroatialaisen parinsa Marin Draganjan kanssa. Zagrebin ja Marseillen ATP-turnausten voitot antoivat kaksikolle kovaa itseluottamusta tulevaisuutta ajatellen. Hienot otteet jatkuivat myös Miamin ATP-kilpailussa, jossa he hävisivät tiukassa puolivälierässä Pospisil-Sock-kaksikolle. Vaikka Monte Carlossa noutaja tuli jo ensimmäisellä kierroksella, niin alkuvuosi on ollut Henkalla loistava.

Micke Kontisen (ATP-389) vuosi alkoi hienosti, kun hän voitti Espanjassa $10.000 Futures-turnauksen. Maalis-huhtikuussa Marokon $10.000 Futures-kilpailuissa hän selviytyi välieriin ja puolivälieriin asti, mutta Casablancan turnauksessa hän jäi jo karsintoihin.

Henrik Sillanpään alkuvuotta on leimannut rannevamma, jonka vuoksi muutama turnaus on jäänyt viime hetkellä väliin. Egyptissä pelatussa $10.000-turnauksessa helmikuussa Henrik selviytyi finaaliin, mutta hävisi sen serbialaiselle Marko Tepavacille. Nyt Henrikillä on jälleen positiivinen meininki päällä ja odotukset korkealla.

Twiitti käyttäjältä @ivette_1205

Senioriässä: Tuija Hannukainen maajoukkuepelaaja kahdessa lajissa

Jo 104 henkilökohtaista kaksin-, nelin- ja sekanelinpelin tenniksen Suomen mestaruutta voittanut Tuija Hannukainen, 66, kisaa seniorinaisten maajoukkueessa, paitsi tenniksessä myös golfissa.

Tuija Hannukainen (oik.) kohtasi tammikuussa Seefeldissä EM-kisojen välierissä 65-vuotiaiden ITF-rankingykkösen, Saksan Heidi Eisterlehnerin.​​
Tuija Hannukainen (oik.) kohtasi tammikuussa Seefeldissä EM-kisojen välierissä 65-vuotiaiden ITF-rankingykkösen, Saksan Heidi Eisterlehnerin.​​


Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta urheilulajia eikä koskaan ole liian myöhäistä menestyä maajoukkueessa ja voittaa sekä EM- että MM-mitaleja.
Tuija Hannukainen oli 27-vuotias, kun aloitti tenniksen silloisen aviomiehensä Taiston innostamana. Tämä oli B-valmentaja ja veti tenniskursseja Hedmanien Lohjansaaressa. Perhe vietti kesäisin lomia Vuokatin urheiluopistossa, jonka tenniskursseilla Tuija hioi tennistaitojaan, samoin kuin kotona Oulussa OVS:n valmennusryhmissä muun muassa Karel Trammin valmennuksessa.
- Saatoin pelata paljon, kun olin opettajana kauppaopistossa. Iltapäiviin järjestyi aikaa tennikselle, ja kesäisin oli pitkät lomat. Lapset Pia ja Juho treenasivat tennistä omissa ryhmissään. Valmistelin seuraavan päivän opetustunnit iltaisin, kun lapset olivat nukkumassa.

Selkäleikkauksesta tennistauko


Kilpailuhenkiseksi itsensä arvioima Tuija halusi nopeasti kansallisiin turnauksiin. Vuokatin juhannuskisojen naisten C-luokka 1970-luvulla oli hänen ensimmäisiään kisojaan. Hannukaiset liikkuivat kisoissa asuntovaunulla.
Tuija on voittanut tähän mennessä 104 henkilökohtaista SM-kultaa kaksin- ja nelinpeleissä. Hopeisia mitaleja on 20, pronssisista hän ei ole pitänyt lukua. Näiden lisäksi hänellä on toistakymmentä seniorien naisten joukkuemestaruutta luokissa 55v, 60v ja 65v, kuten juuri päättyneeltä kaudelta HVS:n joukkueissa. Yksi SM-joukkuemestaruus tuli OVS:n riveissä naisten SM-liigassa.
Nämä vaikuttavat mestaruusmäärät Tuija on saavuttanut siitäkin huolimatta, että piti vuonna 1999 tehdyn selkäleikkauksen jälkeen liki kahdeksan vuoden tauon tenniksessä. Hän palasi kilpakentille vasta vuoden 2007 sekanelinpelin SM-kisoissa, kun kaipuu hikiurheiluun oli käynyt suureksi.
Mestaruusmäärät tekevät vaikutuksen, kun tietää, ettei Tuija ole vuosiin osallistunut seniorien ulkokenttien SM-kisoihin. Kesäisin hän pelaakin toista pallopeliä, golfia, jonka aloitti toivuttuaan selkäleikkauksesta. 
- Olin saavuttanut tenniksessä jo niin paljon, että teki mieli tutustua uuteen lajiin.
- Neljätoista eri mailaa ja niihin omat lyöntitekniikkaansa sekä vaihtuvat kenttä- ja peliolosuhteet vaativat jatkuvaa opettelemista. Se, jos mikä, koukuttaa. Olen hurahtanut täysin golfiin.
Vaikka Tuija aloitti golfin vasta 2000-luvulla, hänen tasoituksensa on 8.5; parhaimmillaan se oli neljä vuotta sitten 6.9.
Tuija ei olisi Tuija, ellei hänellä olisi myös seniorigolfin Suomen mestaruuksia, kuten kuusikymppisenä voitettu reikäpelin 50v-luokan ja lyöntipelin 65v-luokan mestaruus. Hän on ollut kahdeksan vuotta naisten seniorimaajoukkueessa ja tavoittelee paikkaa heinäkuussa pidettäviin EM-kisoihin.
- Kilpailu maajoukkuepaikoista on kova, kertoo Tuija.
- Valintaan vaikuttavat tarkat kriteerit, kuten tulokset alkukauden Senior Tourin seitsemästä kisasta, tasoitus ja aikaisemmat meriitit. Valinnan tekee maajoukkuekapteeni. Golfliitto maksaa joukkueen kilpailumatkat ja kustantaa asut.
Tuijalla on tenniksessä vuodelta 1993 yksi nelinpelin maailmanmestaruus 45v-luokassa ja myöhemmin kolme pronssia. Hän on voittanut yhden kaksinpelin EM-kullan 45v-luokassa ja kaksi nelinpelin EM-kultaa 40v ja 45v-luokissa. Näiden lisäksi hänellä on kolme EM-hopeaa ja viisi EM-pronssia kaksin- ja nelinpeleissä.
- Tuorein MM-pronssi on viime syksyltä sekanelinpelissä. Pronssit jaettiin neljälle joukkueelle, kun kisa jäi kvartsien jälkeen kesken huonojen sääolojen vuoksi Turkissa.
Tuija oli viime lokakuussa N65v-ikäluokan ITF-rankingissa sijalla 13, nyt ranking on 38.
- Pitäisi kiertää enemmän kansainvälisiä kisoja, jotta ranking nousisi.

Monipuolista liikuntaa

Tuija kävisi mainiosti Kunnossa kaiken ikää -ohjelman esikuvaliikkujaksi, joka superseniori-ikäisenäkin pitää huolta itsestään liikkumalla monipuolisesti. Taustalla ovat lapsuuden ja nuoruuden lukuiset urheilulajit - olipa hän yleisurheilussa alle 17-vuotiaissa ikäkausien parhaimpia silloisessa viisiottelussa (pituus, korkeus, aidat, kuula ja 200m – laji on nyt seitsenottelu). Tuija lopetti lajin, kun tuli aika siirtyä naisten yleiseen luokkaan ja keskittyi koulunkäyntiin.
- Pituushypyssä paras tulokseni oli 545, jonka saavutin 16-vuotiaana, kertoo Tuija.
- En hävinnyt koskaan Pirkko Heleniukselle, joka sittemmin voitti EM-pronssia Roomassa 1974.
Tuija oli samoilla SUL:n nuorten harjoitusleireillä Riitta Salinin (o.s. Hagman) ja Pirjo Häggmanin (o.s. Vilmi) kanssa.
Valmistuttuaan Svenska Handelshögskolanista kauppatieteiden maisteriksi hän muutti Rovaniemelle.
- Olin niin innostunut laskettelusta, että oli päästävä rinteiden ääreen, kertoo Tuija.
- Kouluttauduin hiihdonopettajaksi ja vedin kursseja parinkymmenen vuoden ajan.
Tuija ei enää laskettele, mutta hiihtää murtsikaa edelleen aktiivisesti.
- Tenniksessä en varmaankaan enää teknisesti kehity, mutta kentällä jaksan, kertoo Tuija.
Hän käy säännöllisesti kuntosalilla erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla pitääkseen yllä lihaskuntoa. Lihashuollon, verryttelyn ja venyttelyn sekä hieronnan kanssa Tuija ei lepsuile. Hän syö terveellisesti ja tankkaa tarkasti sekä ennen otteluita että niiden aikana. Sisäpelikaudella Tuija harjoittelee golfia 1,5 tuntia viikossa.


 

Mallia mestarista: Roger Federerin kämmen kuin unelma

Miesten paremmuusjärjestyksessä kakkoseksi tiukasti majoittuneen Roger Federerin pelivire on kohdallaan. Hän on valmis haastamaan sekä selvän ykkösen Novak Djokovicin että massakenttien kuninkaan Rafael Nadalin. Kaikkien kolmen on kyettävä ehdottomaan parhaaseensa voittaakseen toisensa, ja takana vaanii monta kovaa haastajaa.  Miesten tennis on jälleen hyvin mielenkiintoista seurattavaa.

Federer näyttää, kuinka kämmenlyönti viedään huolella loppuun saakka. Kuva: EPA/SEBASTIAN NOGIER/AOP​
Federer näyttää, kuinka kämmenlyönti viedään huolella loppuun saakka. Kuva: EPA/SEBASTIAN NOGIER/AOP​

Katse kohdallaan

Pää ja katse säilyttävät paikkansa siinä, missä maila kohtasi pallon, vaikka tässäkin kuvassa pallo on jo selvästi menossa kohti vastustajan kenttäpuoliskoa. Palloa pitää katsoa todella tarkasti silloin kun se lähestyy, mutta  sen seuraamisessa oman lyönnin jälkeen ei ole niin kiire. Tässä Federer on mestari.

Yläkierrettä

Mailan asento osuman jälkeen paljastaa voimakkaan yläkierteen lyönnissä. Koko käsi osallistuu kierteen tuottamiseen. Suljettu maila saatossa on ehdoton vaatimus kovalle lyönnille ja yläkierteelle.

Voimaa jaloista

Federer on korkealla ilmassa lyönnin aikana.  Joskus tuo hyppy on tarkoituksellinen, mutta vaikkapa tässä kuvassa ilmalento on seurausta jalkojen voimakkaasta voimantuotosta ja riittävästä ajasta se tekemiseen.

Tasapainoinen ilmalento

Mäkihyppytermeillä ilmaistuna Federerillä on tasapainoinen ilmalento ja linkkinä olevasta videosta voitte todistaa myös onnistuneen alastulon. Pelaaminen jatkuu, jos siihen on tarvetta. 

Federerin osuus alkaa 2.15 minuutin kohdalta. Lähde: www.atpworldtour.com 

 

Kolumni: Valmentaja hajoaa kappaleiksi

Entisinä, eikä aina niin hyvinä aikoina, rikoksentekijää ei rikesakotettu tai annettu ehdollista, vaan melko pienistäkin lainrikkomuksista muistutettiin sekä lainrikkojaa että koko yhteisöä tuntuvalla ruumiillisella rangaistuksella. Häpeäpaalussa torilla istuttaminen kaikkien pilkattavana oli rangaistusasteikon lievimmästä päästä. Yksi lopullisen tehokas lainpykälien toteuttamismuoto oli syylliseksi todetun sitominen jaloista ja käsistä neljän hevosen väliin. Neljä hevosta on vahvempi kuin yksi ihminen. Yksikin hevonen on, paitsi jos hevosien revittävänä on teräsmies. 

Nykyaikana valmentajaa kiskotaan samalla tavoin ainakin neljään eri suuntaan. Hyvin ei käy siinäkään, vaikka tuskalliselta hengenmenetykseltä vältytäänkin. Ei valmentaja ole silti teräsmies.

Neljä "hevosta" ovat raukkaparan raajoissa kiinni. Yhtä jalkaa vetää seuran tai hallin toiminnanjohtaja tai hallitus. Toista jalkaa kiskovat pelaajan vanhemmat nelikätisesti. Yhdessä kädessä roikkuvat pelaajan muut kiinnostuksen kohteet, ja toista kättä repii pelaaja itse monenlaisten motiiviensa, tavoitteidensa ja haaveittensa muodossa. 

Jos valmentajaraukalla olisi enemmän raajoja, olisi valmentajan puoliso niissä kiinni tiukalla otteella. Vuorovedollahan päästään nopeammin kohti vääjäämätöntä lopputulosta.

Seurojen päättäjiksi tulevat valituksi ne ihmiset, jotka syystä tai toisesta sinne haluavat tai eivät uskalla kunniasta kieltäytyä. Tai sellaiset, jotka tuntevat, että heidän asiantuntemuksensa ja kunnianhimonsa riittävät harrastustoiminnan pyörittämiseen ammattilaisten tasolla. Siis niissä seuroissa, joissa toiminta on ammattimaista.

Tennisvalmentajan työstä voivat siis olla päättämässä ihmiset, joilla ei ole kokemusta valmentamisesta tai urheilumaailmasta muutenkaan. 

Yhteen suuntaan valmentajaa repivät vanhemmat. He voivat olla joko laji-ihmisiä tai lajista tietämättömiä, mutta kuitenkin mielestään asiantuntijoita. Nämä tietäjät kertovat tilaisuuden tullen, kuinka he viikonlopun aikana perheen yhteisellä tennistunnilla korjasivat ja jopa harjoittivat juniorinsa peruslyöntien tekniikan rogerferederkuntoon. Siinä samassa laitettiin syötön kierteet, kick-syöttö mukaan lukien, turnauksen vaatimuksia vastaamaan. Taitaa se liikkuminenkin mukailla jotain rafaelnadalia. Eipä siinä jää seuran palkkaamalle valmentajalle muuta tehtävää kuin todeta tapahtunut ja kiittää yhteistyöstä - tai vähintään tehdystä työstä. 

Lajista tietämättömien kouluttaminen lajin pariin on yhtä vaativa tehtävä kuin pelaajan kouliminen kilpailuihin. On nimittäin vielä se vanhempien joukko, joka ei ole kiinnostunut tai jolla ei ole omien työ-  ja muiden kiireidensä vuoksi mahdollisuutta olla kiinnostunut lapsensa tennisharrastuksesta.

Miten valmentajan pitää palvella näitä äitejä ja isiä? Riittääkö yksi tai kaksi vanhempainiltaa kaudessa? Tai palaute jossain muodossa kauden lopussa? 

Pelaajalla on luonnollisesti omat motiivinsa, tavoitteensa ja haaveensa tenniksen suhteen. Vanhempien ja valmentajan on näitä kaikkia ruokittava realismikin joskus unohtaen. On visusti varottava ampumasta mitään alas.  Kun pikku Eemeli (8 v.) ilmoittaa ryhtyvänsä maailman ykköstennispelaajaksi, vahvistakoot äiti, isä ja valmentaja tämän toteutuvana tosiseikkana. Tämä tietenkin sen jälkeen, kun NHL ja stadionkonsertit rock-uralla on hoidettu alta pois. Haaveita on kuitenkin oltava, eikä niihin kajota – joillakin ne tuppaavat toteutumaan. Ollaan siis varovaisia sillä osastolla.

Ai niin, meinasi unohtua se valmentajan oma koti.  Siellä on aviopuoliso tai vastaava henkilö, joka vaatii ja ansaitsee osansa valmentajan ajasta ja energiasta. Siis siinä treenien väliin jäävässä rakosessa klo 21.00-08.00. Viikonlopuista on vapaana sisäkaudella kolme, heinäkuussa ainakin kaksi ja jouluaatto, jos se osuu viikonloppuun. Suhde pysyy raikkaana, eikä uutuudenviehätys helpolla lakastu, kun nähdään niin harvoin tai ainakin vähän aikaa kerrallaan. Ja sitten on vielä lapsi tai kaksi - ne omat.

Tervetuloa tennisvalmentajan antoisaan ammattikuntaan, sinä naimaton, huippukuntoinen, korkeasti koulutettu ja oman kilpailutaustan omaava monialaosaaja. Hallitsethan tietotekniikan vähintään tyydyttävästi, puhut kolmea tai neljää kieltä, tulet toimeen lasten, aikuisten, päättäjien, tietämättömien ja asiantuntijoiden kanssa?  Olethan valmis ilta- ja viikonlopputöihin koko ajan? Ja vastaathan puhelimeesi aina?  

P.S. Muista silti pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi ja hanki hyvä harrastus. 

Kirjoittaja Jukka Tanninen on tennisvalmentaja.​
Kirjoittaja Jukka Tanninen on tennisvalmentaja.​