Nyt starttaa Cinia Junior Grand Prix!

Junior Grand Prix tai kaverien kesken JGP on saanut uuden ja upean nimen, kun Suomen Tennisliiton tuore pääyhteistyökumppani Cinia Group Oy lähti tukemaan nuorten kilpailusarjaa vahvasti.

Cinia Junior Grand Prix’n ensimmäinen osakilpailu pelataan 5. kesäkuuta alkaen Hangossa, missä jatketaan siitä, mihin vuoden kahdessa aiemmassa JGP-kisassa jäätiin.

- Tennisliitto jakaa arvomme ja kannustaa terveisiin elämäntapoihin. Olemme iloisia voidessamme olla mukana upeiden urheilijoiden kehityksessä - niin jo huipulla pelaavien kuin sinne pyrkivienkin, toteaa Cinia Groupin toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Tennisliiton ja Cinian yhteisenä tavoitteena on levittää liikunnan ilosanomaa paitsi kilpailutapahtumiin, myös lapsille, joilla ei ehkä muuten olisi mahdollisuuksia tutustua lajiin. Tennistä jokaiselle -hanke käynnistyy kesällä.

Cinia Junior Grand Prix esittäytyy Hangossa upouusin ilmein ja osallistumislahjoin. Kaikki osallistujat saavat Hangossa kolme t-paitaa, ja marraskuun osakilpailussa jaossa on juomapulloja.

- Kiitos Cinian, joulukuun Masters-voittajamme pääsevät keväällä 2018 matkalle Barcelonan ATP-kilpailuun. Se on nuorille pelaajille ihan huikea juttu, Tennisliiton kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen iloitsee.

Tennisliiton ja älykkäitä verkko-, pilvi- ja ohjelmistopalveluita tarjoavan Cinia Groupin yhteistyön myötä myös aikuisten maajoukkueet kantavat jatkossa tiimisponsorinsa nimeä. Miesten joukkue tunnetaan nyt Cinia Davis Cup Team Finlandina ja naisten joukkue Cinia Fed Cup Team Finlandina.

- Cinia-yhteistyön avulla voimme kehittää tennistä pitkäjänteisesti ja yhteisellä, positiivisella vireellä. Erityisen iloinen olen siitä, että Cinia tukee sekä huippu-urheilua että tulevaisuuden lupausten kilpailutoimintaa Junior Grand Prix’ssä, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho sanoo.

Cinia JGP -palkinnot/osakilpailu:

• Kaksinpelissä pokaalit

• Nelinpelissä mitalit

• Kaksinpelien voittajille mustat CINIA JGP -t-paidat

• Jokaisessa osakilpailussa palkitaan keltaisella t-paidalla CINIA JGP Fair Play -pelaaja.

 

Palkitse pelikaverisi - voitte voittaa matkan Porsche Tennis Grand Prix'hin

Porsche ja Tennisliitto haluavat yhdessä kerätä tarinoita urheilun parista löytyneestä ystävyydestä sekä perheistä, joita tennis harrastuksena sitoo yhteen. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä "Palkitse pelikaverisi" -kampanjassa etsitään tarinoita pelikaveruudesta ja yhteistyöstä.

Paras tarina palkitaan pääpalkinnolla, kahden hengen matkalla Porsche Tennis Grand Prix -kilpailuun huhtikuussa 2018. Matka sisältää lennot, majoituksen ja sisäänpääsyliput kahdelle tennistapahtumaan. Matkan aikana tavataan Porschen Ambassador -pelaaja, nautitaan huipputenniksestä ja tutustutaan Porschen uusimpiin malleihin.

Täytä tietosi osoitteessa http://www.porsche.fi/tennis/palkitse-pelikaveri ja julkaise tarinasi Facebookissa ja Instagramissa. Käytä julkaisussasi #palkitsepelikaveri ja #porschetennisfinland hashtageja ja merkitse julkaisuun Suomen Tennisliitto ry (@tennisfin / Instagram).

 

Suomi jälleen voittamaton Hangossa

Hanko isännöi Davis Cup -tapahtumaa jo kolmatta kertaa - ja tarjosi Suomelle jälleen menestyksekkäät puitteet.

Jarkko Nieminen ja Emil Ruusuvuori kannustivat joukkueen voittoon.

Suomi voitti huhtikuussa 2017 Madagaskarin 3-2 Davis Cupin Euroopan/Afrikan lohkon toisen ryhmän putoamiskarsinnassa. Näin ollen Suomi jatkaa ensi vuonna toisessa ryhmässä.

Suomen voitto sinetöityi, kun Harri Heliövaara voitti viidennen ja ratkaisevan ottelun Madagaskarin Lucas Andriamasilalaoa vastaan 6-2, 6-1, 6-1.

- Sain Kimiltä (kapteeni Kim Tiilikainen) luottamuksen pelata ja näytin, että minuun voi luottaa. Tiesin olevani kovassa kunnossa, Heliövaara kommentoi.

- Harri käsittelee paineet erittäin hyvin ja pelasi lauantaina tosi hyvätasoista nelinpeliä. Vaikka hänellä ei olisi ollut hyvä päivä, hän olisi hoitanut matsin kotiin, Tiilikainen kiitteli.

Harri Heliövaara oli voitokas molemmissa otteluissaan.

Ottelun ratkaisua haettiin viidennestä ottelusta, kun Niklas-Salminen oli perjantaina voittanut Jean-Jacques Rakotohasyn, Eero Vasa taipunut hurjassa flow'ssa pelanneelle Antso Rakotondramangalle, Suomi voittanut Henri Kontisen ja Heliövaaran johdolla nelinpelin Rakotondramangaa sekä Lofo Ramianamanaa vastaan ja Niklas-Salminen hävinnyt Rakotondramangalle.

Eero Vasa pelasi kolmannen Davis Cup -maaottelunsa.

Jännitys oli Hangon Urheilutalossa ratkaisevan ottelun alussa katossa, mutta jo pian kävi selväksi, että Heliövaara on voittamaton. Suomalaiskannattajien tuki oli koko kolmipäiväisen maaottelun ajan vankkumaton, ja erityisesti lauantain nelinpelissä oli huikea tunnelma.

Patrik Niklas-Salminen pelasi Hangossa ensimmäisen kotimaaottelunsa.

- Kiitos pelaajillemme, Hangon kaupungille, Hangon Tenniskerholle, Hangon Satama Oy:lle sekä muille yhteistyökumppaneillemme, jotka mahdollistivat tämän upean tapahtuman. Otteluissa oli katsojia kaikkiaan 1 500, ja kouluvierailuidemme yhteydessä kaikilla Hangon lapsilla esikouluikäisistä lukiolaisiin oli mahdollisuus tutustua tennikseen, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho kertoo.

Henri Kontisen ja Harri Heliövaaran nelinpeli oli saumatonta.

Suomen loistavasta yhteishengestä kertoo se, että entinen kaksinpeliässä Jarkko Nieminen ja Georgia-maaottelussa mukana ollut Emil Ruusuvuori olivat kannustamassa kavereitaan joukkueen penkillä koko viikonlopun ajan. Sitoutumisen osoitus on myös se, että ATP-rankingin kaksin- tai nelinpelin hallitseva ykkönen ei ole koskaan aiemmin edustanut maataan Davis Cupin toisessa ryhmässä. Kontinen teki siis näin Davis Cup -historiaa.

- Joukkueessamme on Henkan ja Harrin kaltaisia kokeneempia pelaajia, ja nuorilla kyvyillämmekin on ensi vuonna jo mukavasti Davis Cup -kokemusta alla. Tulevaisuus näyttää oikein hyvältä, Tiilikainen summaa.

Tulokset: http://www.daviscup.com/en/draws-results/tie.aspx?id=M-DC-2017-G2-EPA-REL-MAD-FIN-01

Kiitos, Hanko! - Katso upea Davis Cup -viikko kuvina

TIISTAI: Hangon koululaiset pääsivät ihailemaan maajoukkueen otteita kentälle - ja kolme onnekasta nuorta pelaajaa pääsi testaamaan nelinpeliä tähtien kanssa. Juontajana toimi Jari Hedman.
TIISTAI: Katsomo oli täpöten täynnä ja koululaistapahtuma onnistunut.
TIISTAI: Madagaskarin joukkue viihtyi hyvin Hangossa koleasta kelistä huolimatta. Kuva tiedotustilaisuudesta.
TIISTAI: Port of Hanko toimi Suomen joukkueen team sponsorina Hangossa. Suuri kiitos Hangon Satama Oy:lle!
KESKIVIIKKO: Päivä täyttyi harjoittelusta ja hallin viimeistelystä ottelukuntoon. Suomen joukkue saapui Magasinet-ravintolassa järjestetylle viralliselle illalliselle Tennisliiton yhteistyökumppani Porschen komealla kyydillä.
KESKIVIIKKO: Magasinetin menu oli niin maittava, että ITF:n referee Tim Kinloch kehui sitä elämänsä parhaaksi.
KESKIVIIKKO: Hangon Tenniskerhon toiminnanjohtaja Risto Alén (vas.) ja puheenjohtaja Niklas Rosvall saivat Henri Kontiselta ja Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purholta kiitokseksi upeista järjestelyistä paidat Kontisen nimikirjoituksilla.
TORSTAI: Henri Kontisen vierailu sai Hangö Centralskolanin ja Hangon keskuskoulun oppilaat kiljumaan innosta.
TORSTAI: LähiTapiola StreetTennis -kiertueen suojelija ja kummipelaaja Henri Kontinen ehti kentälle pienten pelaajien kanssa.
TORSTAI: Yhteiskuva ATP-rankingin ykkösen kanssa - mikä sen jännempää!
TORSTAI: Arvonta järjestettiin auringonpaisteessa kylpeneellä Hangon Kaupungintalolla. Pallot sai nostaa kaupunginjohtaja Denis Strandell.
PERJANTAI: Näin käynnistyivät ottelut molempien maiden kansallislauluilla.
PERJANTAI: Patrik Niklas-Salminen vei Suomen 1-0-johtoon, mutta Antso Rakotondramanga ei antanut Eero Vasalle armoa. Lauantaihin lähdettiin tilanteessa 1-1.
LAUANTAI: Porsche Junior Team Finland eli nuorten maajoukkue vieraili Hangossa lauantaiaamuna. Info-osuuden jälkeen nuoret lupaukset pääsivät yhteiskuvaan Henri Kontisen kanssa, joka julkisti samana päivänä yhteistyönsä Porsche Finlandin kanssa.
LAUANTAI: Madagaskar ei mahtanut Suomen superpari Henri Kontinen/Harri Heliövaaralle mitään.
LAUANTAI: Suomi juhli 2-1-johtoaan täpötäyden kotikatsomon edessä.
SUNNUNTAI: Antso Rakotondramanga oli jälleen voitokas ja tasoitti tilanteen 2-2:een. Näin viimeisestä ottelusta tuli todella jännittävä. Onneksi Harri Heliövaara oli lyömättömässä iskussa ja Suomi voitti 3-2!
KIITOS, HANKO! Meillä oli mahtava viikko!

 

Kuukauden kuumat: Espanjan Nadal ja Ramos-Vinolas nousussa

Nadal jälleen iskussa

Rafael Nadal päätti Monte Carlon Mastersissa vuoden tittelittömän jaksonsa. Espanjalainen Nadal on tämän vuoden alussa ollut lähes parhaiden aikojensa iskussa pelattuaan pari viime vuotta huonommin. Nadal tekee taas asioita energisesti ja liikkuukin miltei kuin ennen. Etenkin kämmenlyönnissä hän on jälleen oma itsensä; rintamasuunta aikaisin vasemmalle, liikkuminen nopeasti sivuttain, maila hyvissä ajoin taakse. Kämmenlyönti, jossa ei koskaan tunnu olevan kiirettä. Edelleen Nadal missaa muutaman kämmenen enemmän ottelussa kuin uransa huipulla, mutta tuttu dominoinnin keino on jälleen löytynyt ja Nadal on suosikki myös Ranskan avoimissa.

 

Celebrando una de las tradiciones del #Godó!! Muy contento con la victoria!

Henkilön Rafa Nadal (@rafaelnadal) jakama julkaisu

Ramos-Vinolasin uusi taso

Espanjan Albert Ramos-Vinolas eteni Monte Carlon Mastersissa finaaliin asti. Hän on 29-vuotiaana tekemässä suurta läpimurtoa jopa top 10 -tasolle. Nousu perus top 50 -pelaajasta kovemmaksi alkoi viime vuoden Ranskan avointen puolivälierällä. Edelleen hän menestyy lähinnä massalla, mutta sillä sitäkin paremmin. Järkevä vasuri on hyvä esimerkki siitä, kuinka pelin kehittäminen voi olla muutakin kuin maksimivoimaa. Kämmenlyöntipelaaminen on nyt todella tehokasta, vaikkei hän ole voimakkaimpia pelaajia. Kämmen, jaksaminen ja varmuus tuovat menestystä massalla.

Kontinen ja Peers kovassa kilpailussa

Henri Kontinen ja John Peers ottivat Australian avointen voitolla ja maaliskuun rankingnousulla selkeän aseman maailman ykkösparina nelinpelissä. Nelinpelissä on kuitenkin pienet marginaalit ja kovaa kilpailua. Australian jälkeen ei ole tullut turnausvoittoa. Tappioista useimmat ovat silti tulleet kymmenen pisteen tiebreakissa, jopa oman ottelupallon jälkeen, ja usein niin, että jo aiemmin olisi ollut mahdollisuus itse ratkaista ottelu. Nousussa on muitakin kuin suomalais-australialainen kaksikko, esimerkiksi kokeneet Lukasz Kubot ja Marcelo Melo, joille jenkki-Mastersit olivat menestys.

 

Harvinaisen mukava maanantai.

Henkilön Henri Kontinen (@henrikontinen) jakama julkaisu

Sharapovan paluu toi mietittävää

Maria Sharapovan paluu dopingkilpailukiellosta viime viikon Stuttgartin kisassa on nostanut esiin monia kysymyksiä. Osa pitää Sharapovaa pelastuksena sekavassa tilassa olevalla naisten maailman kärjelle. Serena Williamsin raskaus ja tuleva äitiysloma pitävät maailman parhaan pelaajan kauan sivussa, jos hän vielä palaa. Angelique Kerber ei ole pystynyt jatkamaan menestystään. Moni muukin ailahtelee. Samalla on kysytty esimerkiksi sitä, täytyisikö dopingtapauksissa miettiä kokonaan uusiksi perusteita villien korttien jakamiselle.

Etusivun kuva: All Over Press

Instagram-kuva käyttäjältä tennisfin

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

MAHTAVA PALUU, EMMA! LÄMPIMÄT ONNITTELUT! 🏆
Emma Laine loistaa nelinpelissä - toinen perättäinen ammattilaisvoitto tennis.fi

Emma Laine voitti jo toisen perättäisen tenniksen ammattilaiskilpailunsa, kun hän vei Japanin Yuuki Tanakan kanssa Turkin Antalyassa pelatun 15 000 dollarin ITF-kilpailun nelinpelimestaruuden. Laine ja Tanaka olivat Belgian Marie Benoit’ta…

U10-seminaari Tampereella antoi uusia työkaluja lasten tennikseen

Tampereen Tenniskeskukseen kokoontui huhtikuun lopussa innokkaita alle 10-vuotiaiden avaintekijöitä ympäri Suomea. Lasten tenniksen kehitysprosessi on hyvässä vauhdissa monessa eri seurassa. Viikonlopun seminaarin tavoitteena oli löytää toimivia työkaluja siihen, miten saadaan lisää lapsia toimintaan mukaan ja miten tehdään tenniksen alkutaipaleesta urheilullista sekä helppoa.

Lasten tenniksen arvostus on nousussa Suomessa. Toimintaan haetaan seuroissa laadukkaita valmentajia ja seurat näkevät ympäri Suomea U10-toiminnan tärkeänä tulevaisuuden kannalta.

Kansainvälistä osaamista viikonloppuun toi Englannista Merlin Van De Braam. Hän toi toimivia työkaluja kenttätoimintaan, pelaajien tekniseen sekä fyysiseen kehitykseen ja valmentajien kommunikointitaitoihin. Van De Braam yllättyi positiivisesti, miten innokkaita ja osaavia tekijöitä Suomesta löytyy. Saimme hänen vuorovaikutteisella tyylillä paljon keskustelua aikaan ja viikonlopusta paljon irti. Lisäksi pääsimme vaihtamaan ajatuksia eri seurojen välillä ja jakamaan osaamista sekä toimintatapoja eri paikkakunnilla.

U10-toiminnassa tärkeässä roolissa on ilmapiiri. Lapsien ja vanhempien kohtaaminen ja huomaaminen seurojen toiminnassa tuo perheitä tennisyhteisöön mukaan. Ilo ja innostus ovat toiminnan kannalta ratkaisevia asioita lasten urheilussa. Hyvänä mittarina tähän toimii se, että harjoituksiin saavutaan täynnä tarmoa ja harjoituksista lähdetään hymy huulilla. Hyvään ilmapiiriin sisältyy myös toiminnan laatu ja vaatimustaso, joka johtaa kehittymiseen. Osaaminen koukuttaa ja lapsilta tulee rakkaudella vaatia aina yritystä ja uusien tasojen löytymistä, kuitenkin pilke silmäkulmassa.

Tennis on monia eri taitoja vaativa peli. Se mahdollistaa mihin tahansa muihin urheilulajeihin hyvät lähtökohdat. Siksi meidän tuleekin olla ylpeitä omasta lajistamme. Voimme markkinoida tennistä loistavana lajina liikuntakykyjen monipuoliseen kehittymiseen. Pehmeämmät pallot, pienemmät mailat ja kenttäkoot antavat meille hienon mahdollisuuden pelistä innostumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Parhaimmassa tapauksessa peli tulisi olla leikin jatke lasten maailmassa.

U10-toimintaa tullaan jatkossa kehittämään systemaattisesti, ja seuraava yhteinen kokoontuminen tullaan järjestämään syksyllä 2017. Viikonloppu Tampereella puhalsi paikallaolijoihin paljon energiaa ja innostusta. Tavoitteena tuleville vuosille on, että tennis tarjoaa laadukkainta lasten urheilua. Toivon, että tenniksen elinvoimaisuus lisääntyy maassamme entisestään.

Kirjoittaja on Tennisliiton koulutusvastaava

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

PATRIK NIKLAS-SALMINEN JA MILKA-EMILIA PASANEN VOITTOIHIN FINNISH TOURILLA Uudistuneen Finnish Tourin ensimmäinen osakilpailu vuonna 2017 on pelattu Vaasassa. Voittajiksi itsensä taistelivat Patrik Niklas-Salminen miesten puolella ja Milka-Emilia Pasanen naisten sarjassa. Miesten loppuottelussa Suomen tämän hetken ykköspelaaja, kaavion ykkössijoitettu Niklas-Salminen kohtasi kolmanneksi sijoitetun Lauri Kiisken. Erittäin tasaisessa kamppailussa ennakkosuosikki Niklas-Salminen piti kuitenkin pintansa ja vei lopulta voiton lukemin 7-6(6), 6-4. Naisten finaalissa olivat vastakkain ykkössijoitettu Milka-Emilia Pasanen ja sijoittamaton Emilia Hartman, joka oli välierissä pudottanut kakkoseksi kaaviossa sijoitetun Ella Leivon loppuottelusta. Finaalissa Pasanen ei kuitenkaan antanut yllättää itseään, vaan otti voiton selvästi erin 6-1, 6-0. LÄMPIMÄT ONNITTELUT VOITTAJILLE! Tulokset löytyvät täältä: http://tennisassa.fi/modules/system/stdreq.aspx?P=7&VID=default&SID=942026648376155&A=open%3akj%3akilpailu_detail%3a2814&S=1&C=33643 Kuvat: Teemu Ala-Mikkula

Uncovered: Monte-Carlo Hot Shots 2017

ATP World Tour Uncovered presented by Peugeot relives all of the best Hot Shots from this year's Monte-Carlo Rolex Masters. Photo: Getty Images SUBSCRIBE YouTube Channel: http://bit.ly/2dj6EhW DISCOVER Online: http://www.atpworldtour.com/ Mobile: http://www.myatp.com/ FOLLOW THE ATP WORLD TOUR Check live scores: http://www.atpworldtour.com/en/scores View the latest rankings: http://www.atpworldtour.com/en/rankings Meet the players: http://www.atpworldtour.com/en/players Follow the tournaments: http://www.atpworldtour.com/en/tournaments Catch up on tennis news: http://www.atpworldtour.com/en/news JOIN THE CONVERSATION! Like us on Facebook: https://www.facebook.com/ATPWorldTour/ Follow us on Twitter: https://twitter.com/ATPWorldTour Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/atpworldtour/ Follow us on Google+: https://plus.google.com/+ATPWorldTour

https://youtube.com/watch?v=1sDldYH-V7A

U10-seurat esittelyssä: Lohja-Tennis

Tennisliitto käynnisti tämän vuoden alussa kehityshankkeen alle 10-vuotiaiden lasten tennistoimintaan. Tavoitteena on saada lajin pariin lisää harrastajia, kehittää seurojen ohjatun harjoittelun laatua sekä ohjata lapsia kilpatennikseen. Kaksivuotiseen hankkeeseen valittiin yhdeksän pilottiseuraa eri puolilta Suomea. Jokainen hankkeessa mukana oleva seura tullaan esittelemään Tennislehden juttusarjassa. Tavoitteena on samalla jakaa hyviä käytäntöjä. Kuudentena vuorossa on Lohja-Tennis.

Lohja-Tennis edistää tennistä monella tasolla

Lohjalla on pelattu tennistä jo 1950-luvulta lähtien. Tennisseura Lohja-Tennis perustettiin vuonna 1995, kun Lohjan Verkkopalloseura ja Lohjan Pelitoverit yhdistivät voimansa. Tänä päivänä seurassa on hieman yli 200 jäsentä, ja sen toiminta-ajatuksena on kasvattaa tennisharrastusta Lohjalla kaikilla taitotasoilla ja edistää omalta osaltaan lasten liikunnallisuutta.

Seurassa on toimintaa sekä lapsille että aikuisille ja pelaaminen on mahdollista niin harrastemielessä kuin kilpaillen. U10-toimintaan Lo-Te on panostanut jo useamman vuoden. Seura lähti mukaan Tennisliiton kehitysohjelmaan, koska se haluaa kehittää valmennuksen laatua, pysyä mukana junioritenniksen trendeissä ja omalta osaltaan edistää myös Suomen tennistä, kertoo seuran puheenjohtaja Toni Remander. Kehitysohjelmasta on hyötyä erityisesti pelaajille, Remander jatkaa. Seuran toimijat ovat saaneet koulutusta ja löytäneet myös yhteistyömalleja muiden tennisseurojen kanssa.

Ohjattua toimintaa kaiken ikäisille

Lo-Ten valmennuksessa on kuluvalla kaudella 115 pelaajaa, joista 55 on U10-toiminnassa. Viikoittaisia harjoitustunteja on yhteensä 31. Valmentajina toimivat Reino Jokinen, Anette Skog, Timo Lehtimäki, Samu-Matias Kaasalainen, puheenjohtaja Toni Remander sekä tenniskerho-ohjaaja Nanna Havia. Harjoitukset pidetään Lohjan Tennarissa.

Sisäkaudella alle 10-vuotiaiden valmennustoiminta on jaettu 3-5-vuotiaille tarkoitettuun tenavatennikseen sekä 5-9-vuotiaiden mini- ja miditennikseen. Tenavatenniksessä opetellaan pallon ja mailan hallintaa sekä liikunnallisia perustaitoja pelien ja leikkien avulla. Harjoitukset on kerran viikossa. Mini- ja miditenniksessä harjoitellaan 1-2 kertaa viikossa lajitaitoja ja liikunnan perustaitoja sekä tutustutaan kilpailemiseen. 7-10-vuotiailla on mahdollista osallistua myös midikilpavalmennukseen, joka sisältää 1-3 viikoittaista tennisharjoitusta, pelitunnin kerran viikossa ja kilpailuja noin kerran kuukaudessa.

Yli 10-vuotialle seurassa on tarjolla juniori-, aikuis- ja kilpavalmennusta. Lisäksi Lo-Te on tehnyt tennistä tutuksi Lohjan Liikuntakeskuksen kanssa syyskuusta huhtikuuhun kerran kuukaudessa järjestetyissä Tenavatohinoissa. Tapahtumissa lapset saavat kokeilla tennistä yhdessä vanhemman kanssa.

Kesällä seura järjestää lapsille kaksi kolmen päivän leiriviikkoa, yhden kesäkuussa ja yhden elokuussa. Tennistä ja muuta liikuntaa sisältävää ohjelmaa on maanantaista keskiviikkoon neljä tuntia päivässä. Lisäksi kesällä pidetään 7-12-vuotiaiden alkeiskursseja sekä Tennistä työikäisille -kursseja, joiden kautta seuraan on tullut uusia harrastajia.

Seuran valmennuksessa hyödynnetään eri kenttäkokoja ja palloja (punainen, oranssi ja vihreä), mihin myös Tennisliiton uusi U10-opetussuunnitelma kannustaa. Aika ajoin keskustelua herättää se, milloin on sopiva aika siirtyä tasolta toiselle. Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa sääntöä, sillä siirtymään vaikuttavat yksilölliset asiat kuten fyysinen kehitys ja kyky oppia uusia asioita. On myös huomattava, että eri kenttäkokoja ja palloja voi käyttää rinnakkain siten, että joitain asioita harjoitellaan isommalla ja toisia pienemmällä kentällä.

Lohjan Tennarissa on hyvät harjoitusolosuhteet, mutta kenttäaikaa on tarjolla niukasti. Minitenniksessä hyödynnetäänkin tenniskenttien lisäksi palloilukenttää, johon saa tehtyä tenniskentät siirrettävillä minitennisverkoilla. Kilpapelaajille on kuitenkin tärkeää, että kenttäharjoitusaikaa on riittävästi. Tämä onkin yksi seuran tulevaisuuden haasteista. Lohjalaisten vahvuutena on tosin se, että moni pelaaja harrastaa myös muita lajeja kuten salibandya, jalkapalloa ja yleisurheilua. Tämä on osaltaan mahdollistanut heidän kehittymisensä myös tenniksessä aina kansalliselle kärkitasolle saakka.

Tenniskerhoja Lohjan kouluilla

Lohja-Tennis on viime vuosina tehnyt aktiivista yhteistyötä koulujen kanssa. Seura sai vuosille 2013-2015 Opetus- ja kulttuuriministeriöltä seuratukea, jonka avulla pyöritettiin tenniskerhoja viidellä koululla. Tuen päätyttyä toiminta jatkui vielä kolmella koululla, mutta täksi talveksi toiminta keskitettiin Tennariin, johon lapsia tulee eri kouluilta. Seuratuen avulla Lo-Te sai kokeilla uusia toimintamalleja ja löysi niistä toimivat.

Kerhotoiminta jatkuu myös lukukaudella 2017-2018. Kouluyhteistyöstä vastaava hallituksen jäsen Anette Skog haaveilee siitä, että yhteistyö laajenisi taas useammalle koululle. Yhtenä tenniskerhon vahvuutena hän pitää sitä, että kynnys osallistumiseen on vielä matalampi kuin seuran valmennuksessa. Ja seuran kannalta hyvää on se, että osa kerholaisista on myöhemmin siirtynyt valmennusryhmiin.

Solbrinkenin koulu pääyhteistyökouluna

Lohja-Tenniksen pääyhteistyökoulu on Tennarin vieressä sijaitseva Solbrinkenin koulu, jossa tennistä pelataan liikuntatunneilla noin kerran kuukaudessa. Ohjaajana toimii koulun opettaja Marica Strömberg. Yhteistyö lähti liikkeelle, kun koulu sai Lo-Ten ja Tennisliiton tuella minitennisverkkoja, lasten mailoja ja soft-palloja.

Strömbergillä ei itsellään ole aiempaa kokemusta tenniksestä, mutta hän huomasi nopeasti, että tennis soveltuu hyvin myös koululiikuntaan. Sopivat harjoitteet Strömberg on löytänyt netistä mm. mailapeliliittojen (tennis, pöytätennis, sulkapallo ja squash) ylläpitämältä mailapelit.fi-sivustolta. Kokemus muista urheilulajeista sekä opettajan työstä on helpottanut tennisharjoitteiden soveltamista omille luokille.

Strömbergin ohjaamalla tunnilla tenniskenttä on jaettu useaan eri pisteeseen, jossa jokaisessa on erilaisia tehtäviä mm. maatennistä, seinää vasten lyömistä, paripomputtelua, pallottelua, kuperkeikkaa ja hyppynarulla hyppimistä. Jokaisella pisteellä on ohjelaput, joista oppilaat voivat tarkistaa, mitä pisteellä piti tehdä. Kaikille riittää mielekästä tekemistä ja oppilaat viihtyvät hyvin. Tunnin kruunaa tietysti loppupeli, jossa leikkimielisesti kisataan ja mitataan omia taitoja.

Koulun tennisopetus on poikinut seuralle uusia pelaajia. Seura järjestää silloin tällöin viikonloppuisin lisäharjoituksia koulun oppilaille. Niihin osallistuu noin puolet koulun tennistunneilla mukana olleista.

U10-toiminta avaa ovet kilpapelaajan polulle

Lohjalla on vahvat perinteet myös kilpatenniksessä. Seuran miehet pelasivat edellisen kerran SM-tasolla eli tennisliigassa kaudella 2013-2014. Sieltä tuli tosin pudotusta aina 3-divisioonaan saakka, mutta ensi sisäkaudeksi joukkue nousi taas 2-divisioonaan. Junioripuolella seura on kasvattanut säännöllisesti hyviä kansallisesti menestyviä kilpapelaajia.

Pelaajien kilpapolku alkaa seuran sisäisistä kisoista, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Aiemmin kisoja oli useammin ja tämä malli on tavoitteena palauttaa. Noin kymmenen seuran U10-valmennuksessa olevaa pelaajaa osallistuu myös kansallisiin kisoihin. Skogin mukaan alle 10-vuotialle erityisesti Tykkimäki-joukkuekisa on hyvä, koska siinä kisoihin mennään yhdessä joukkueena.

Yhteinen visio luo pohjaa tulevaisuudelle

Seuran tulevaisuuden visiona on harrastetenniksen jatkuvuuden ylläpitäminen sekä kilpapelaajien määrän lisääminen. Etenkin jälkimmäisen eli kilpatenniksen kannalta panostus U10-toimintaan on seuralle tärkeää. Vaikka tenniksessä kilpapolulle voi hypätä teini-iässä tai vasta aikuisena, mielekkäiden kilpailukokemusten saaminen jo nuorena madaltaa kynnystä kilpailemiseen ja tuo lisämotivaatiota harjoitteluun.

Lohjan kokoisessa kaupungissa yhtenä seuratoiminnan jatkuvuuden haasteena on se, että nuoret lähtevät muualle opiskelemaan ja töihin. Valmentajia ja muita seura-aktiiveja ei aina ole helppo saada mukaan toimintaan. Kilpapelaajien ja lasten vanhempien innostaminen mukaan seuran toiminnan pyörittämiseen on Lohja-Tennikselle lähes elinehto. Lohjalla onkin onnistuttu tässä hyvin.

Yhteinen visio, avoimuus ja yhdessä tekeminen ovat seuratoiminnassa kulmakiviä. Lohjalla toimijoiden keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki ja asioista päätetään yhdessä. Näillä eväillä seuralla on hyvä mahdollisuus kehittää toimintaa vielä seuraavalle tasolle.

Hyviä käytäntöjä:

  • vanhempien ja lasten yhteiset Tenavatohinat

  • yhteistyökoulu Solbrinken

  • harjoitteissa käytettävät ohjekortit

  • pelaajat harrastavat myös muita lajeja

Kirjoittaja on Tennisliiton seurapalvelupäällikkö.

 

Instagram-kuva käyttäjältä tennisfin

Pääkirjoitus: Tennislehti siirtyy uusiutuvalle tennis.fi-sivustolle

Kirjoittaja on Tennislehden päätoimittaja ja Suomen Tennisliiton toimitusjohtaja.

Kulunut vuosi on alkanut tenniksen osalta erittäin menestyksekkäästi. Ammattilaiset ovat jo siirtyneet massakiertueelle, ja Suomessakin päästään ulkopelit aloittamaan keväisessä säässä. Henri Kontisen menestys on tuonut lajille paljon kiinnostusta. Henrin otteita seurataan valtamedioissa tiiviisti, ja samalla koko lajiin liittyvät uutiset saavat kiinnostusta aivan uudella tavalla.

Tennisliitto uusi viime vuoden aikana strategiaansa, ja alkuvuoden aikana uusia valintoja on viety käytännön toteutukseen. Viestinnän osalta haemme toisaalta uusien harrastajien tavoittamista ja samanaikaisesti haluamme tuoda nykyiselle jäsenistöllemme kiinnostavaa sisältöä säännöllisesti luettavaksi. Viime vuonna tehdyn analyysin pohjalta totesimme viestintämme hajautuvan tällä hetkellä liian monelle eri sivustolle. Siksi olemmekin alkuvuodesta olemme käynnistäneet verkkosivujen uusimista koskevan projektin, jonka tarkoituksena on saada sisällöt yhdelle, hyvin muokattavalle alustalle.

Samanaikaisesti siirrämme Tennislehden kiinnostavat sisällöt osaksi verkkosivujamme. Tuotamme kiinnostavia artikkeleita aiempaa tiiviimmin ja julkaisemme ne entistä ajankohtaisempana. Haluamme tehdä tennis.fi-sivustosta kaikkien tenniksen harrastajien portaalin, josta löytyy kaikille kiinnostavia sisältöjä. Kerromme lisää uusista sivuista kesäkuun alkupuolella. Julkaisemme sivut juhannuksen aikoihin ja varsinainen sisällön kehitystyö käynnistyy lukijakyselyllä alkusyksystä.

 

Raisan roti: Kilpailutoiminnassa muutoksia

Tennisliiton strategia vuosille 2017-2020 asettaa yhdeksi tavoitteeksi saada lisää kilpapelaajia. Kohderyhmänä ovat kaikki alle 10-vuotiaista aikuisikäisiin. Yksi jo toimivaksi konseptiksi osoittautunut uusi kilpailumuoto on ollut Tykkimäki Team Tour. Sarja on toiminut hyvänä astinlautana kilpailutoimintaan tutustumisessa. Siinä sekä mini- että miditennispelaajat ovat pelanneet joukkueena sekä tennisotteluita että kilvoitelleet fysiikkatehtävien parissa. Iloinen meininki jatkuu, kun sarja starttaa jälleen sisäkaudella 2017-2018. Sarjaa pelataan sekä Etelä-Suomessa että Kaakkois-Suomessa.
Lisätietoja sarjasta ja ilmoittautuminen viimeistään 26.5.2017: http://www.tennis.fi/kilpailut/tykkimaki+mini-+ja+miditennis/tykkimaki+mini-+ja+miditennis+team+tour/

UUDISTUKSIA!

Sarja 9-vuotiaille

Alle 10-vuotiaiden kilpailemisen kasvu mini- ja miditennisluokissa on ollut ilahduttavaa. Toki alueellisia eroja ilmenee, mutta kokonaismäärät ovat selkeässä kasvussa. Haasteena on kuitenkin nähty siirtyminen Tykkimäki yksilösarjasta 10-vuotiaiden JGP-kilpailuihin. Harppaus asteelta toiselle on ollut melko pitkä.
Tähän haasteeseen pyritään vastaamaan aloittamalla vuonna 2018 9-vuotaiden kilpailusarja. Suomi jaetaan kahteen osaan, ja molemmilla alueilla järjestetään useampi päiväkilpailu. Ottelut pelataan kokonaisella midikentällä, oranssilla pallolla ja kaikki saavat useamman lyhennetyn ottelun. Tavoitteena on tuottaa lapsille positiivinen oppimisympäristö kenttävalvojineen. Vanhemmille järjestetään luentoja lasten kilpailemiseen ja liikkumiseen liittyen. Sarjasta kerätään pisteitä. Eniten pisteitä keränneet kutsutaan alkuvuodesta 2019 leirille Pajulahteen. Konsepti ja päivämäärät tarkentuvat vielä. Asiasta tiedotetaan vielä tarkemmin syksyllä 2018.

Yleinen sarjatennis uudistuu

Yleinen sarjatennis uudistuu sisäkaudesta 2017-2018 alkaen. Miehissä pelataan kuudella eri tasolla (SM-5-divisioona) ja naisissa neljällä eri tasolla (SM-3-divisioona). Jotta kaikilla joukkueilla ja pelaajilla olisi mielekkäitä otteluita, on alimpien sarjatasojen peliformaattia ja tasorajoja muokattu.

Alla koottuna keskeisiä sisältöjä ja muutoksia.

Miesten 5-divisioonassa ja naisten 3-divisioonassa (ent. Harrasteliiga) pelataan edelleen kaksi 2-peliä ja yksi 4-peli (aikapeleinä). Mukana saa olla korkeintaan D-luokan pelaajia.

Miesten 4-divisioonassa pelataan kaksi 2-peliä ja yksi 4-peli. Mukana saa olla korkeintaan B-luokan pelaajia.

Miesten 3-divisioonasta ylöspäin pelataan edelleen kolme 2-peliä ja yksi 4-peli, sekä naisten 2-divisioonasta ylöspäin kaksi 2-peliä ja yksi 4-peli. Kolmannet erät pelataan edelleen match tiebreakkina 10:een. Jokaisesta voitetusta ottelusta tulee sarjataulukkoon yksi piste.

Koska alimpien tasojen divisioonissa on pelaajien tasoja rajattu, saa miehissä hakea ennen kauden alkua suoraa paikkaa 3-divisioonasta mikäli joukkueessa on a) 2 x B1-luokan pelaajaa tai b) 1 x A-luokan ja 1 x B2-luokan pelaaja. Naisissa suoraa paikkaa 2-divisioonaan voi hakea mikäli joukkueessa pelaa yksi C-luokan pelaaja.

Ilman edellä mainittuja hakemuksia tai vetäytymisilmoituksia, jatkaa joukkue sillä sarjatasolla missä se pelasi (tai nousi/laski) edellisellä vastaavalla kaudella.

Huom! Nousukarsinnoissa saavat pelata jatkossa vain runkosarjassa pelanneet pelaajat. Liitosta voi hakea tähän poikkeuslupaa, mutta näiden pelaajien tulee olla tasoltaan alempana kuin runkosarjassa pelannut heikoin pelaaja. Tämä sääntömuutos astuu voimaan jo ulkokaudella 2017.

Luokkamestaruussarja vuonna 2018

Sarjan tavoitteena on tuoda kiinnostava peliformaatti uusille harrastajille (alimmat luokat), mutta ennen kaikkea tavoitteena on lisätä pelaajien kilpailu-/ottelumääriä. Sarjassa pelataan 2-pelejä, 4-pelejä ja sekanelinpeliä.

Luokkamestaruussarjaa tullaan pelaamaan E-, D-, C- ja B-luokissa. Suomi jaetaan kahteen alueeseen ja kullakin alueella pelataan kuusi osakilpailua. Parhaat pelaajat luokittain kutsutaan vuoden lopussa masters -turnaukseen. Pelaajia otetaan mukaan kilpailuun seuraavasti:
Miehet 2-peli kaavio: 32 pelaajaa
Naiset 2-peli kaavio: 24 pelaajaa
4-pelit ja mixti kaavio: 16 paria

Kilpailujen järjestelyoikeudet haetaan 1.-15. syyskuuta. Kilpailut myönnetään ennen kansallista kisahakua.

Tournament software -ohjelmisto

Tennisliitto siirtyy käyttämään ulkokauden 2017 alkupuolella uutta sähköistä kilpailujärjestelmää – Tournament softwarea. Uuteen järjestelmään siirretään pelaajien kaikki tiedot, muun muassa otteluhistoriat ja kuluvan vuoden maksut. Siirtymän jälkeen kun pelaaja kirjoittaa osoitteeksi www.tennisassa.fi, vaihtuu vain näkymä – palvelut pysyvät samoina elleivät jopa parane. Ilmoittautuakseen kilpailuihin ja ostaakseen lisenssin, tulee pelaajan aktivoida rekisteröityminen uudessa järjestelmässä. Tästä pelaajat saavat vielä tarkempia ohjeita.

Nykyisten sisältöjen lisäksi seurat voivat käyttää uutta ohjelmaa muun muassa hallisarjojen ja seuran sisäisten kilpailujen järjestämiseen. Noin 60 seuraa on tällä hetkellä osallistunut uutta ohjelmistoa koskeviin kilpailunjohtajakoulutuksiin.

Ulkokauden 2017 sarjatenniksen otteluohjelma julkaistaan nykyisessä Ässässä viimeistään 15.5.2017. On erittäin tärkeää, että joukkueet sopivat kesän sarjaotteluiden peliajat ja kirjaavat ne nykyiseen ohjelmaan vielä toukokuun aikana. Nämä tiedot siirretään uuteen ohjelmistoon Tennisliiton toimesta.

Tästä koko prosessista ja siirtymästä lähetetään pelaajille ja seuroille vielä tarkempaa tietoa.

Naisille E-luokka

Harrastepelaaminen ja kilpaileminen on mukavassa myötätuulessa. Erityisesti alimpien luokkien kilpailuissa ovat osallistujamäärät kasvaneet. Harrastepelaamista tuetaan nyt luomalla myös naisille E-luokka. Ensimmäistä kertaa tämä on käytössä jo 11. toukokuuta 2017 julkaistavassa tasoluettelossa. Toivomme, että kilpailunjärjestäjät lisäävät loppuvuoden kilpailuihinsa myös naisten E-luokkaa.

Ja kaikille pelaajille muistutuksena, pelaajan taso ja tasoluettelossa oleva luokka ei määrittele sitä, mihin luokkiin pelaaja saa osallistua kilpailuissa. Esimerkiksi E-luokan nainen voi osallistua naisten D-luokkaan, mikäli kokee sen tasoiset kilpailut itselleen mielekkäiksi ja kehittäviksi.

Kohti uusia tuulia!

Kirjoittaja on Tennisliiton kilpailupäällikkö.

 

Tärkeä teos seuraan ja vanhemmille


 

Olli Rauste: Lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöt. Taloussanoma Oy, Helsinki 2017. 310 s. ISBN 978-951-885-424-4

Varatuomari Olli Rauste on tuttu urheilun oikeudellisten kysymysten asiantuntijana. Jo 1997 hän kirjoitti Urheiluoikeus-kirjan. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, hän on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen teoksen lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöistä.
Rausteen kirja antaa vastauksia päivittäin eri seuroissa velloviin kysymyksiin. Siinä on tusina eri asiakokonaisuutta. Tarkastellaan, mihin seura tai ryhmä sitoutuu, kun se ottaa lapsen toimintaan ja toisaalta sitä, mihin lapsi sitoutuu liittyessään seuraan tai ryhmään. Samoin valotetaan sitä, mistä kaikesta on tiedettävä, kun lapsi siirtyy toiseen seuraan.
Lapsen vanhempien on hyvä olla perillä siitä, millaiset seuran sisäiset päätösvalta- ja taloudelliset suhteet ovat; näistä tekstiä on liki puolet kirjan sisällöstä. Talouteen liittyen avataan myös, mitä lapsen ja seuran yhteistyösopimuksissa tulee ottaa huomioon.
Lapselle on tärkeää, että häntä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Kirja avaa perusteellisesti, mitä säädökset määräävät yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta seurassa, joukkueessa ja ryhmässä.
Tietosuojakysymykset ovat nousseet tärkeiksi koko yhteiskunnassa ja koskevat kaikenikäisiä kansalaisia. Kirja valottaa hyvin oikeuksia, joita meillä on omien ja lastemme henkilötietojen osalta.
Kurinpitokysymykset nousevat tavan takaa esille myös julkisuudessa. Teoksessa ohjeistetaan hyvin, miten kurinpidon kohteena olevaa henkilöä on kuultava, mistä asioista voidaan rangaista ja miten seuraamuksia voidaan määrätä.
Jos asiat eivät ihmisten kesken keskustelemalla ratkea, teos antaa vaihtoehtoja, miten erimielisyydet ratkaistaan.
Kirjan lopussa on malleja muun muassa seuran toimintasäännöistä, joukkueen säännöistä, päätöksenteosta ja taloussäännöistä.
Kirjan lähteenä on käytetty urheilun oikeusturvalautakunnan, korkeimmin oikeuden, tietosuojavaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun antamia ratkaisuja lasten ja nuorten urheilua koskien.
Rauste on koonnut kattavan tietopaketin, joka on viisasta ottaa käyttöön.