Serena Williams selätti slummin ja masennuksen

Serena Williamsin lapsuuden slummissa pallot eivät pomppineet. Kuva: All Over Press​
Serena Williamsin lapsuuden slummissa pallot eivät pomppineet. Kuva: All Over Press​

Se kommentti oli takuuvarmaa Serenaa. Yhdysvaltalainen maailman ykkönen oli juuri hävinnyt Petra Kvitovalle Madridin turnauksen semifinaalissa.

- En ollut tänään oma itseni, tunsin itseni totaalisen väsyneeksi, Williams sanoi toukokuun alkupuolella kärsittyään tappion ensimmäistä kertaa urallaan Kvitovalle.

Williams toteaa hävittyään lähes poikkeukseutta pelinsä olleen kaukana parhaastaan. Vastustaja ei saa kiitosta hyvästä pelistään kuin korkeintaan sivulauseessa, ja sen takia Williams leimataan helposti ylimieliseksi.

Toisaalta objektiivisesti tarkasteltuna Williams, 33, on yleensä oikeassa. Ei häntä nykyään kukaan pysty voittamaan, kun yhdysvaltalainen pelaa edes normaalia peliään.

Ennen Kvitovalle kärsimäänsä tappiota Williams oli voittanut 27 ottelua peräkkäin. Edellinen tappio oli lokakuulta 2014.

Sekin oli jonkinlainen vahinko. Hän hävisi Simona Halepille WTA:n mestaruusturnauksen lohkovaiheessa 0-6, 2-6. Pelaajat kohtasivat uudelleen finaalissa. Silloin kentällä oli normaali Williams. Hän möyhensi Halepin 6-3, 6-0.

Pieni tyttö uskoi Serena Williamsiin ja auttoi hänet takaisin huipulle. Kuva: All Over Press​
Pieni tyttö uskoi Serena Williamsiin ja auttoi hänet takaisin huipulle. Kuva: All Over Press​

Ikä parantaa

Mielenkiintoiseksi Williamsin ylivoiman tekee se, että hän on yli 30-vuotiaana pelannut elämänsä parasta tennistä. Syy siihen on ilmeinen.

Vuoden 2012 kesäkuussa hän viimeinkin hankki itselleen ammattivalmentajan, ranskalaisen Patrick Mouratogloun. Tämä toi Williamsiin peliin erityisesti selkeän pelisysteemin ja vastustajien pelin huolellisen opiskelun.

Aikaisemmin Williamsia valmensi hänen isänsä Richard Williams, ja lapsena Williams oli viisi vuotta isosiskonsa Venuksen kanssa Rick Maccin akatemiassa. Mutta suuren osan peliurastaan hän on vaeltanut isänsä opein, jolloin pelistä on puuttunut viimeinen silaus.

Ei Mouratoglou Williamsin peliä varsinaisesti muuttanut, mutta jämäköitti taktista puolta. Ja todennäköisesti ranskalaisen vaikutus on ollut suurin henkisellä puolella.

- Jopa minä tunnen itseni aika ajoin epävarmaksi. En aina usko pystyväni voittamaan jotain tiettyä vastustajaa, mutta Patrick uskoo minuun aina, Williams on sanonut.

Mouratogloun uskosta valmennettavaansa kertoo hyvin eräs hänen vastauksensa. Häneltä tiedusteltiin alkuvuodesta Williamsin mahdollisuutta nousta grand slam -voittojen määrässä ykköseksi.

- Ilman muuta se on mahdollista, mutta en väitä, että se on helppoa. Se vaatii halua nousta joka aamu ylös ja aloittaa kova työnteko. Toistaiseksi hänellä on se halu, Mouratoglou sanoi.

Margaret Court voitti aikanaan 24 grand slamia ja Steffi Graf ylsi tenniksen avoimella aikakaudella 22 grand slam -voittoon. Williamsilla mestaruuksia on 19.

Viime vuodet Williams on kerännyt ison nipun suuria voittoja, esimerkiksi Mouratogloun kanssa hän on voittanut kuusi grand slamia 11 mahdollisesta.

Mutta vaikeitakin hetkiä on ollut. Erityisen hankalaa oli 2006, jolloin Williams kärsi masennuksesta. Sen takia hän oli kentiltä poissa kuusi kuukautta yhteen menoon, eikä voittanut koko vuonna yhtään turnausta. Mutta siitäkin alhosta Williams nousi, terapian ja yllättävän ulkopuolisen avun turvin.

Hän tapasi sattumalta pienen tytön, joka ihaili Williamsia. Tyttö sanoi uskovansa Williamsin pystyvän vielä parantamaan peliään. Se inspiroi Williamsia, ja jo 2007 Australian avoimissa hän oli voittamaton.

Rikkooko Serena Williams vielä grand slam -ennätyksen? Kuva: All Over Press​
Rikkooko Serena Williams vielä grand slam -ennätyksen? Kuva: All Over Press​

Vaarallinen suhde?

Mouratogloun ja Williamsin valmennusuhde on erikoinen, koska sen aikana ranskalaisesta on tullut Williamsin poikaystävä.

Se on vaaralliselta kuulostava yhtälö, ja ilmeisesti pari on välillä ollut erossa, mutta Williamsin peli on silti kulkenut.

Williams on muutenkin tehnyt asioita vasten yleisiä uskomuksia. Ensin hän nousi maailman huipulle Los Angelesin slummeista. Mustana hän on joutunut kohtaamaan myös rasismia.

Hauska yksityiskohta Williamsin slummitaustasta tuli hiljattain lehdistötilaisuudessa. Williamsin vastaus oli hieno ja monella tapaa myös opettava.

Useat muut pelaajat olivat valittaneet turnauksessa käytetyistä palloista.

- Minä opin pelaamaan nuhjuisella kentällä, ja käyttämämme pallot hädin tuskin pomppasivat. Ei minun mielestäni näissä turnauksen palloissa ole mitään vikaa, Williams sanoi.

Siskosten ammattilaisuran alkuvaiheessa medialla oli kaksi yleistä keskustelunaihetta. Ensiksi heidän uskottiin lopettavan tenniksen varhain, koska he eivät kuulemma tunteneet lajia kohtaan tarpeeksi mielenkiintoa. Toinen yleinen väittämä oli se, että siskosten isä päätti heidän keskinäisten otteluidensa tulokset.

Jälkimmäiseen väittämään on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta urat ovat jatkuneet molemmilla huomattavan pitkään.

Serena puuhasteli uransa alkuaikoina esimerkiksi jonkin verran näyttelijänä ja muotisuunnittelijana, ja voi olla, että osittain sen takia tulokset eivät olleet silloin aivan niin hyviä kuin olisivat voineet olla.

Mutta nyt häntä motivoi selvästi halu nousta ykköseksi grand slam -voittojen määrässä. Ranskan avoimissa on touko-kesäkuun vaihteessa taas mahdollisuus voittaa yksi iso kannu lisää, mutta Roland Garrosissa Williamsilla on perinteisesti ollut grand slameista kaikkein vaikeinta. 

Lue myös Riitta Närhen arvio Richard Williamsin kirjasta: http://tennislehti.fi/issues/3/jalkipeli/kirja-nain-tehtiin-supertahtia-williamsilaisittain

Twiitti käyttäjältä @henrikontinen

Tennisliiton vieraana Tanja Poutiainen: Urheilun makeat tunteet kelpaisivat yhä, aallonpohja ei

Olympiamitalisti ja alppihiihdon maailmancupin juhlittu kuningatar Tanja Poutiainen jätti urheilu-uralleen hyvästit keväällä 2014. Jäähyväiset eivät kuitenkaan olleet haikeat.

- Sopeuduin niin sanottuun tavalliseen arkeen yllättävänkin helposti. Sain urheilla niin pitkään huipulla, että näin, mihin rahkeeni riittävät, Poutiainen sanoo. 

- Viimeisinä vuosina mietin - ja pelkäsinkin - mitenköhän ikinä totun tunneskaalani laimentumiseen. Urheilijana sitä nousi voiton hetkellä mielettömiin korkeuksiin, mutta toisaalta vajosi pettyneenä aallonpohjalle. Nämä arjen tunteet ovat riittäneet minulle hyvin. Ne makeat fiilikset kelpaisivat yhä, mutta sitä pohjaa en kaipaa lainkaan.

Poutiainen lunasti opiskelupaikan Lapin yliopistoon Rovaniemelle yli 10 vuotta sitten. Alussa hän ehti päntätä alppihiihdon rinnalla, mutta menestyksekkäimpinä vuosina koulukirjat jäivät kotiin.

- Alitajuntaan opiskelupaikka toi kuitenkin turvaa. Oli lohduttavaa tietää, että voin jatkaa opintojani koska vain. Ammattiurheilusta ei ikinä tiedä; ura voi päättyä silmänräpäyksessä, Poutiainen tietää.

Loukkaantumiset ja vammat koettelivat myös häntä - samoin kuin epäonnistumiset. Kuitenkin suomalaisten mieliin on piirtynyt kuva urheiljasta, joka jaksoi hymyillä reippaasti synkimpinäkin hetkinä.

- En minä niitä koskaan olankohautuksella ohittanut. Käsittelin asiat sellaisten läheisten ihmisten kanssa, jotka osasivat auttaa minua eteenpäin. Tiedostan sen kuvan, joka minusta julkisuudessa on. Se ei silti tarkoita, etteivätkö tunteeni olisi menneet nollasta sataan, Poutiainen muistelee.

Hän osaa suoraan nimetä uransa pahimman pettymyksen. Poutiainen sijoittui St. Moritzin MM-kilpailuissa 2003 pujottelussa 10:nneksi ja suurpujottelussa 23:nneksi vastoin suuria toiveitaan. 

- Nyt voin sanoa, että St. Moritz oli opettavainen kokemus. Tuolloin odotukseni ja suoritukseni eivät kohdanneet, ja se oli minulle tiukka paikka.

Toisaalta niitä huikeitakin hetkiä riittää, ja niistä Tanja Poutiainen muistetaan. 

- Maailmancupin kokonaiskilpailuvoitot ovat minulle ne merkittävimmät palkinnot, sillä kristallipallot symboloivat sitä, että olen ollut viikonlopusta toiseen paras. Maailmancupissa pitää sietää kauden läpi paineet, meni hyvin tai huonosti. Ja jos menee hyvin, pitää saada ajatukset irti siitä suuresta palkinnosta, joka mahdollisesti kauden lopussa odottaa.

- Mutta on Torinon olympiamitalikin minulle erittäin rakas, Poutiainen pohtii.

Tanja Poutiainen sanoo olevansa nyt jopa paremmassa kunnossa kuin urallaan. Kolotukset ovta jääneet pois.​
Tanja Poutiainen sanoo olevansa nyt jopa paremmassa kunnossa kuin urallaan. Kolotukset ovta jääneet pois.​

"Onneksi en pitänyt välivuotta"

Entinen alppihiihtosuuruus elää nyt opiskelijaelämää kotikaupungissaan Rovaniemellä. Viikot täyttyvät luennoista ja töistä - mukavassa suhteessa.

- Lähipiirini hoksasi uraa lopettaessani kannustaa minua opiskelemaan. Samoin sain kannustusta jatkaa lajin parissa. En jäänyt makaamaan viikkokausiksi sohvalle, vaan haalin aktiivisesti tekemistä. Onneksi en pitänyt välivuotta, johtamista pääaineenaan opiskeleva Poutiainen kertoo.

Hän työskentelee KPMG:llä osa-aikaisesti Sports Advisory -tiimissä ja on vahvasti mukana Levin alppihiihdon maailmancupissa. Urheiluliiketoiminta kiinnostaa Poutiaista.

- Menestykseni alppihiihtäjänä mahdollisti pitkän uran ja takasi taloudellisen rauhan. Toivon, että huipulla ja sen tuntumassa olevat voisivat keskittyä urheiluun lajiin katsomatta. Se on kova ammatti, jonka arvostusta tulisi nostaa Suomessa.

- Urheilu opettaa paineensietokykyä, pitkäjänteisyyttä ja tehokkuutta. Se opettaa myös keskittymään olennaiseen, mikä puolestaan johtaa tehokkuuteen, Poutianen luettelee työelämässäkin arvokkaita ominaisuuksia. 

Tennistä lapsuudesta asti

Kesällä Poutiainen aikoo viettää rentoa lomaa kotimaassa. Siihen kuuluu myös liikuntaa, mutta ihan harrastuspohjalta.

- Vielä viime kesänä liikuin aktiivisesti, mutta talven mittaan liikuntakerrat jäivät noin kolmeen viikossa. Talvella kävin maastohiihtämässä, nyt lenkkeilen ja kun loputkin lumet sulavat pohjoisesta, lähden maastopyöräilemään. 

- Tavallaan olen jopa paremmassa kunnossa kuin urallani. Tietyt urheilu-uran aikaiset kolotukset ovat jääneet pois. Nyt pitää vain pitää huoli siitä, etteivät kaikki lihakset häivy, rovaniemeläinen nauraa.

- Pallopelit ovat aina olleet lähellä Poutiaisen sydäntä. Pelasin pitkään jalkapalloa, mutta lopetin sen, kun en voinut sitoutua säännöllisiin treeneihin ja peleihin. Tennis on mukava harrastus, joka on kulkenut mukanani lapsuudesta asti. Sitä voi harrastaa koska vain, vaikka olisi vuosiakin taukoa.

Kauniina kesäiltana Poutiaisen saattaakin löytää Rovaniemen tai Helsingin Kalastajatorpan ulkokentiltä. Seurana on monesti se kavereista paras, oma avomies Vesa.

 

Fairchild ja Suomen Tenniksen Tukisäätiö tukevat Ruusuvuorta huipulle

Emil Ruusuvuori kuuluu Jarkko Nieminen Tennis Academyn nuoriin lupauksiin. Edvard Horellin (oik.) johtama Fairchild auttaa Ruusuvuorta kehittymään.​​
Emil Ruusuvuori kuuluu Jarkko Nieminen Tennis Academyn nuoriin lupauksiin. Edvard Horellin (oik.) johtama Fairchild auttaa Ruusuvuorta kehittymään.​​

Suomen Tennisliiton Team Finlandin yhteistyökumppani ja Tampere Openin tukija Fairchild on laajentanut yhteistyötään tenniksen kanssa. Yhtiö solmi huhtikuussa sponsorointisopimuksen 16-vuotiaan lahjakkuuden, Emil Ruusuvuoren, kanssa.

Ajatus pelaajayhteistyöstä syntyi Suomen Tenniksen Tukisäätiön hallituksen ja pelaajien yhteisessä illanvietossa.

- Pelailimme siinä ja mietimme, mitä muuta voisimme tehdä yhdessä. Siitä illasta se idea Emilin tukemisesta lähti, Fairchildin managing partner Edvard Horelli kertoo.

Hän on kuulunut Tukisäätiön hallitukseen vuodesta 2011 lähtien, ja tennis on Horellille rakas harrastus myös kentällä. 

- Ajatus siitä, että voimme olla mukana nuoren pelaajan matkalla huipulle, tuntuu mukavalta. On mielenkiintoista seurata Emilin kehitystä ja kilpailuita sekä voida auttaa hänen arjessaan, Horelli sanoo.

Juuri peruskoulunsa päättäneelle Emilille tuki on erittäin arvokas, ellei korvaamaton.

- Tämä on tosi iso juttu minulle. Tennis on kallis laji, ja erityisesti matkustaminen kilpailuihin vaatii rahaa. Fairchildin ansiosta voin toteuttaa kilpailu- ja treenisuunnitelmiani ulkomailla joutumatta miettimään, mihin on varaa. Se on suuri apu kehitykseni kannalta, Emil miettii.

Horelli vakuuttui Emil Ruusuvuoren sitoutuneisuudesta ja halusta kehittyä ammattilaiseksi.

- Emil on rauhallisen oloinen ja taktisesti taitava pelaaja. Hän vaikuttaa päämäärätietoiselta ja henkisesti vahvalta, Horelli kehuu.

Fairchildin ansiosta voin toteuttaa kilpailu- ja treenisuunnitelmiani ulkomailla joutumatta miettimään, mihin on varaa. Emil Ruusuvuori

"Urheilija ja johtaja eivät koskaan valmiita"

Fairchild on johtoportaan rekrytointiin erikoistunut yritys. Horellia kiehtookin yritysjohdon ja huippu-urheilun samankaltaisuus.

- Teemme paljon töitä huippujohtajien kanssa. Niin hyvä urheilija kuin hyvä johtajakaan ei ole koskaan valmis. Molemmat tekevät matkaa kehittyäkseen yhä paremmiksi omalla erikoisalallaan, Horelli vertaa.

Hyvänä esimerkkinä hän nostaa Jarkko Nieminen Tennis Academyn isän, Jarkko Niemisen. Tennistähden, joka on tuhansien pelaajien esikuva niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

- Jarkon akatemia on upea hanke, joka mahdollistaa nuorten lahjakkuuksien kehittymisen huipulle. Hänen pitkä uransa on hieno osoitus siitä, että menestys vaatii fyysisen voimakkuuden lisäksi henkistä vahvuutta.

Horelli muistuttaa, ettei uusien jarkkojen syntyminen ole itsestään selvää. JNTA ja ruotsalainen Good to Great ovat oivia malleja siitä, miten huomisen kyvyt löydetään ja miten heille luodaan parhaat puitteet kehittyä.

- Tennistä ei pidetä perinteisenä hyväntekeväisyyslajina, mutta nuoret pelaajat tarvitsevat taloudellista tukea niin tässä kuin muissakin lajeissa. Haastankin yritykset tukemaan tennislupauksiamme. Lähtekää matkalle mukaan, Horelli kannustaa.

Mukana nuoren kehityksessä

Suomen Tenniksen Tukisäätiö on luonut mallin, jossa säätiö tukee urheilijaa samalla summalla kuin yrityskin. Näin yrityksen myöntämää rahoitusta saadaan merkittävästi kasvatettua. Säätiö tekee jokaisesta tuettavasta urheilijasta erillisen päätöksen, mutta suhtautuu erittäin positiivisesti tämänkaltaisiin tukimuotoihin.

- Säätiön perustehtävänä on tukea nuoria lahjakkuuksiamme. Fairchildin aloittama toimintamalli kaksinkertaistaa urheilijan saaman tuen. On hienoa, että Fairchild on mahdollistamassa nuoren urheilijan kehittymistä, toteaa Tukisäätiön puheenjohtaja Pekka Ojanpää.

Suomen Tenniksen Tukisäätiö järjestää vuosittain hyväntekeväisyysgaala Finnish Tennis Awardsin, jonka tarkoituksena on kerätä varoja nuorille sekä luoda arvostava tapahtuma Tennisliiton vuoden parhaiden palkitsemiselle. Illan aikana jaetaan yli 30 000 euroa tukea muutamalle nuorelle urheilijalle. Suurimmat tuet ovat lähellä valtion huippu-urheilijoille maksamaa pientä urheilija-apurahaa.

- Tennisgaalan myynti on edennyt erittäin hyvin, ja olemme myyneet jo yli 25 yrityspöytää tilaisuuteen. Muutamia pöytiä on vielä vapaana. Uskomme myyvämme tapahtuman tänä vuonna täyteen, vakuuttaa Ojanpää.

Säätiön suunnitelmissa on tarjota kaikille mahdollisuus lahjoittaa pieni tai isompi summa, jolla tuetaan nuoria pelaajia.

- Olemme sopineet myös erään yksityishenkilön kanssa Fairchildin kaltaisesta lahjoituksesta. Tämä tullaan julkaisemaan Tennisgaalassa. On erittäin hienoa nähdä, että tennis on ihmisten sydänten lähellä ja että lajin parista löytyy ihmisiä, jotka haluavat tarjota nuorille mahdollisuuden kokeilla rajojaan rakkaan lajin parissa, Ojanpää kommentoi.

Tennistä ei pidetä perinteisenä hyväntekeväisyyslajina, mutta nuoret pelaajat tarvitsevat taloudellista tukea niin tässä kuin muissakin lajeissa. Edvard Horelli, Fairchild

Tennislehden pikatentissä Emil Ruusuvuori

Emil Ruusuvuori, 16, asuu ja harjoittelee Helsingissä. Hän edustaa HVS:ää. Kuva: Heidi Koivunen.​​
Emil Ruusuvuori, 16, asuu ja harjoittelee Helsingissä. Hän edustaa HVS:ää. Kuva: Heidi Koivunen.​​

1. Milloin aloitit tenniksen ja missä?

- Aloitin viisivuotiaana Helsinki Lawn-Tennis Klubissa (HLK) Mika Muilun valmennuksessa. Laji tuntui heti luontaiselta minulle ja tykästyin siihen pian enemmän ja enemmän. Vanhempani eivät pelanneet tennistä, joten laji oli koko perheelle uusi. He ovat tukeneet harjoitteluani alusta asti vahvasti ja pelailevat välillä itsekin mökkinaapureidemme kentällä.

2. Minkälainen on tyypillinen päiväsi?

- Syön aamiaisen kotona ja suuntaan sitten ensimmäisiin tennistreeneihin Taliin 7.30. Yhdeksältä syön nopeasti eväät ja jatkan kouluun. Kello 14.30 aloitan päivän toisen treenin, joka kestää 1,5-2 tuntia. Koululounaalla en jaksa iltaan, vaan syön kaupasta ostamiani välipaloja ennen ja jälkeen treenin. Alkuillasta teen vielä noin puolentoista tunnin fysiikkaharjoituksen. Syömme koko perheen kanssa illallista seitsemän, kahdeksan aikaan, ja sen jälkeen lepäilen ennen nukkumaanmenoa.

3. Miten koulun ja urheilun yhteispeli onnistuu sinulta? Mitä se vaatii?

- Yhdistäminen on sujunut tosi hyvin. Pohjois-Haagan yhteiskoulu, jonka peruskoulun kävin juuri loppuun, on tukenut harjoitteluani loistavasti. Moni muukin Jarkko Nieminen Tennis Academyn oppilaista käy samaa koulua. Jatkan syksyllä saman koulun lukioon. 

4. Mitä oppitunteja joudut jättämään treenien vuoksi väliin?

- Yleensä aamuisin on valinnaisia aineita, joten en ole jäänyt mistään turhan tärkeästä paitsi. Viime syksynä olin liikaa pois kotitaloudesta, ja silloin äiti piti minulle kokkikoulua kotona.

5. Mikä on unelmasi pelaajana?

- Haluan tennisammattilaiseksi.

6. Ketä tennistähteä ihailet?

- Jarkko Nieminen on hyvä esikuva. Hän käy treeneissämme Suomessa ollessaan, ja hänen pitkää ja menestyksekästä uraansa on ollut mielenkiintoista seurata.

7. Mikä on vahvuutesi pelaajana?

- Peliäly ja kämmenlyönti. 

8. Miten rentoudut?

- Kavereiden seurassa tai perheen kanssa mökillä.

9. Mikä on ikimuistoisin tennishetkesi?

- Ehkä se oli Rotterdamin ATP-kilpailu, johon pääsin Jarkon mukana ollessani 14-vuotias. Olin selkänikaman rasitusmurtuman vuoksi treenikiellossa, ja oli henkisesti aika kovaakin olla pitkään levossa. Tuossa kilpailussa käyminen oli elämys, joka vahvisti käsitystäni siitä, että minäkin haluan noille kentille ja huipulle.

10. Mikä on tämän vuoden pääkilpailusi?

- Ei mitään yksittäistä kisaa mutta tavoitteena saavuttaa menestystä kovemman tason ITF Junior -kisoissa.

Lue myös miten Fairchild ja Suomen Tenniksen Tukisäätiö tukevat Emilin uraa: http://tennislehti.fi/issues/3/kentalla/fairchild-ja-tukisaatio-tukevat-ruusuvuorta-huipulle

ITF Seniors: Hanko sai parikseen Helsingin

Riku Helminen on Helsingin kilpailun puuhamies.​
Riku Helminen on Helsingin kilpailun puuhamies.​

Suomessa on viimeisenä kolmena vuotena järjestetty kahdet ITF:n alaiset kansainväliset veteraanikisat. Tänä vuonna Vantaan Hiekkaharjun kisa putosi pois kalenterista, mutta ei hätää. Helsingin Talissa järjestetään heinäkuun lopulla Midnight Sun Open -kisa.

Jo kuudetta vuotta Hangossa järjestettävä Scandinavian EB Championships -turnaus on totutulla paikallaan elokuun alussa.

Helsingin kisan puuhamiehenä toimii tuttu tennispersoona Riku Helminen. Entinen ammattilainen ja top 100 -pelaaja Leo Palin on myös avustamassa Helsingin kisan järjestelyissä.

- Leo pystyy nimellään tuomaan kisaan kovia pelaajia, Helminen kertoi.

Midnight Sun Open -kisaa haettiin myöhässä, mutta sille myönnettiin järjestelyoikeus poikkeusluvalla.

- Keräsimme sitten nopeasti kasaan joukon tukijoita ja pistimme pystyyn esimerkiksi kisan Facebook-sivuston, Helminen kertoi.

Talin kisa järjestetään yhdessä HVS:n kanssa. Talissa pelataan kesällä 2016 veteraanien MM-kisat, joten tämän kesän kisa toimii sopivana harjoituksena sitä varten.

"Menee aika paljon Buranaa matsien jälkeen"

Helminen on pitkän linjan tenniksenpelaaja, joka aloitti pelaamisen Hämeenlinnassa 9-vuotiaana. Samaan aikaan Hämeenlinnan tennisseurassa pelasivat muun muassa hänen veljensä Hannu Helminen ja Timo Juvakoski, jotka molemmat ponnistivat SM-tasolle.

Helminen pelasi nuorten maajoukkueessa ja vuonna 1978, 23-vuotiaana, hän oli miesten SM-kisojen semifinaalissa. Sen ottelun hän hävisi Matti Timoselle.

- Parhaimmillaan olin kuudenneksi rankattu Suomessa, 1978 ja 1979, Helminen kertoi.

Helminen on jatkanut kilpailemista myös vetaraani-iässä. Hän voitti 2012 sisäkenttien 55-vuotiaiden EM-kisojen nelinpelin yhdessä tanskalaisen Allan Rasmussenin kanssa.

Palo tennikseen on edelleen kova. Se tukee myös Suomen lääketeollisuutta.

- Nykyään menee aika paljon Buranaa matsien jälkeen, Helminen naurahti.

Nyt Helminen pääsee kokeilemaan, miltä tuntuu järjestää kansainvälistä veteraaniturnausta. Suomen kisat ovat kesällä sopivasti peräkanaa.

- Olemme hyvin tyytyväisiä ajankohtaan juuri ennen Hangon kisaa, Helminen sanoi.

Joakim Berner (vas.) on tuttu isäntä Hangossa. Kuvassa ruotsalaisen Jörgen Åbergin kanssa.​
Joakim Berner (vas.) on tuttu isäntä Hangossa. Kuvassa ruotsalaisen Jörgen Åbergin kanssa.​

Viiden kerroksen kisoja

Hangossa järjestettävän kisan takaa löytyy tuttu mies, Joakim Berner.

- On erittäin hyvä asia saada kaksi kisaa Suomeen ja vielä peräkkäin. Kotimaiset kisat madaltavat pelaajiemme kynnystä lähteä ulkomaille kilpailemaan, itse jopa Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Argentiinassa veteraanikisoja pelannut Berner sanoi.

Hangon kisalla on grade 2 -luokittelu.

- Tavoitteemme on päästä grade 1 -tasolle, Berner kertoi.

Alkuun Helsingin kisa menee Grade 5 –luokittelulla eli alimmalla mahdollisella. 

Vertailun vuoksi grade 2 -kisan voittaja saa 120 rankingpistettä, grade 5 -kisan voittaja 40.

Vaikka Helsinki joutuu aloittamaan alimmalta tasolta, tavoitteet ovat kovat.

- Haluamme nousta jopa G1-tasolle asti, Helminen kertoi.

Roland Garros rakennettiin muskettisotureille

Roland Garros sytyttää ranskalaiset yhä isänmaalliseen huumaan Davis Cupeissa. Kuva: All Over Press​
Roland Garros sytyttää ranskalaiset yhä isänmaalliseen huumaan Davis Cupeissa. Kuva: All Over Press​

Ranskan mestaruuskilpailut olivat suuri tapahtuma Pariisissa aina vuodesta 1891 lähtien, jolloin ylväät tennismiehet ottelivat ensimmäisestä kaksinpelin tittelistä. Naiset pääsivät kilpailuun mukaan jo kuusi vuotta myöhemmin. Ulkomaalaisille mestaruuskilpailut avattiin kuitenkin vasta 1925, jolloin turnaus pelattiin Stade Francais -klubilla ja Racing Club de Francella. 

Lähivuosina kävi selväksi, että alati laajentuva kilpailutapahtuma tarvitsi näyttävämmät puitteet. Lopullinen sykäys Roland Garrosin tennisstadioninin rakentamiseen ei tullut kuitenkaan Ranskan avoimista vaan Davis Cupista 1927.

Ranska voitti yllättäen isännät Davis Cupin finaalissa Yhdysvaltain maaperällä, mikä oli yhtä kuin 20-luvun urheilumaailman ykkösjuttu. Ranskalaisiksi muskettisotureiksi nimetyt pelaajat Jacques "Toto" Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet ja René Lacoste olivat kansallissankareita, joiden taidonnäytteitä haluttiin ihailla kotimaan kentillä.

Niinpä Stade Francais ilmoitti lahjoittavansa kolme hehtaaria maata Ranskan tennisliitolle, jotta Yhdysvaltojen ja Ranskan välinen ottelu saatettiin pelata Pariisissa 1928 urheilujuhlan arvolle sopivissa puitteissa.

Stade Francais luovutti stadion-tontin kuitenkin yhdellä ehdolla: tulevan tennisareenan nimeksi tulisi tulla Roland Garros seuran edesmenneen jäsenen, vuonna 1913 maailman ensimmäisenä miehenä Välimeren ylittäneen lentäjän mukaan.

1928 tuliterällä stadionilla pelattiin siis kaksi huikeaa tapahtumaa: ensin Ranskan avoimet ja sen jälkeen odotettu uusinta Ranska-Yhdysvallat. Ja tuon ottelun muskettisoturit jälleen voittivat kotiyleisön suureksi riemuksi. Heidän voittokulkunsa Davis Cupissa jatkui aina vuoteen 1933 asti, jolloin hopeinen salaattikulho jätti Pariisin. Siihen mennessä Ranskan avoimet oli vakiinnuttanut paikkansa yhtenä suurimmista kansainvälisistä turnauksista.

Mestarien aika

Vuosina 1940-1945 Pariisissa ei mitelty mestaruuksista, mutta toisen maailmansodan jälkeen tennis ja Roland Garros nousivat entistä suurempaan suosioon. Tenniksestä tuli koko kansan laji, jonka paremmuudesta amatöörit ja ammattilaiset pelasivat ensi kertaa avoimessa Grand Slamissa rinta rinnan vuonna 1968.

1970-luvun loppu ja 1980-luku olivat tenniksen maagista aikaa ympäri maailman, mutta erityisesti Roland Garrosilla. Björn Borg voitti Pariisissa upeat kuusi kertaa tarjoten keskuskentän katsojille unohtumattomia otteluita ja henkeäsalpaavia jännityksen hetkiä. Miehistä myös Ivan Lendl, Mats Wilander ja Gustavo Kuerten kuuluvat Pariisin muistettuihin mestareihin.

Naisista Chris Evertin ja Martina Navratilovan tiukat taistot, ranskalaissydämet valloittaneen Steffi Grafin kuusi mestaruutta ja Monica Selesin voitot 1990-1992 ovat Ranskan avointen historiaa aidoimmillaan.

Tänä päivänä Roland Garrosin erinomaiset massakentät isännöivät yhä upeaa turnausta, vaikka ranskalaiset eivät olekaan päässet juhlimaan siellä mestaruutta vuosiin. Naisissa Nelly Landry (1948), Françoise Durr (1967) ja Mary Pierce (2000) sekä miehissä Marcel Bernard (1946) ja Yannick Noah (1983) ovat ainoina onnistuneet tuossa vaikeassa tehtävässä.

Rafael Nadal on osallistunut Ranskan avoimiin kymmenen kertaa - ja voittanut niistä yhdeksän. Kuva: All Over Press​
Rafael Nadal on osallistunut Ranskan avoimiin kymmenen kertaa - ja voittanut niistä yhdeksän. Kuva: All Over Press​

Rafael Nadalille Roland Garros on sopinut paremmin kuin hyvin. Vasenkätinen Espanjan massaässä on nostanut pokaalin voiton merkiksi huulilleen uskomattomat yhdeksän kertaa. Nadal ei ole nyt kuitenkaan parhaassa iskussaan, joten nähtäväksi jää, onnistuuko hän nousemaan vielä kymmenenteen mestaruuteensa yhdennessätoista visiitissään Roland Garrosille.

Vuosien varrella maineikas turnaus on kasvanut jättimäiseksi tapahtumaksi, jonka otteluita pelataan 20 kentällä ja 8,5 hehtaarin alueella. Historian havina ja 20-luvun tennishenki eivät silti unohdu perinteikkäässä turnauksessa. Roland Garros -museoon pääsee kilpailun aikana katsomolipulla ilmaiseksi.

Lähteet: Roland Garrosin You Tube -tili ja www-sivut: www.rolandgarros.com

 

Kolumni: Egot ja vitsit elävät pukuhuoneissa

Harri Heliövaara US Openissa...​
Harri Heliövaara US Openissa...​

Ammattilaiskisoissa harva pelaaja kiertää yksin. Mukana kulkee mukana perhettä ja valmennusryhmää kotoa, ystäviä ja tuttavia kisapaikalta sekä kaikkea siltä väliltä. Varsinkin ammattilaiskisoissa pelaajien lounge- ja ravintolatilat ovat täynnä vieraita, mutta kisapaikoilla on kuitenkin lähes aina yksi paikka, johon asiaa on vain pelaajalla ja hänen henkilökohtaisella valmentajallaan. Taso ja varustelu vaihtelevat, mutta pukuhuone se on pienikin huone.

Novak Djokovicin tai Gael Monfilsin saapuminen pukkariin ei jää keneltäkään huomaamatta pikkuhuumorin ja kommentoinnin lennellessä vähän joka suuntaan.

Toisille pelaajille pukuhuone tarkoittaa rauhaa ja mahdollisuutta keskittyä omaan otteluun, kun taas toisille se on mahdollisuus jutella muiden pelaajien kanssa asiasta kuin asiasta. Pukuhuoneessa voi rauhassa keskustella läpi vammat ja pelifiilikset ilman pelkoa vedonlyöntivilpistä, mutta kuulee pukuhuoneessa monesti myös parhaat vitsitkin. Joku nukkuu penkillä päiväunia samalla kun kulman takana toinen virittää grippejä viimeisen päälle valmiiksi.

Eri pelaajien käyttäytymistä pukuhuoneissa on mielenkiintoista seurata. Novak Djokovicin tai Gael Monfilsin saapuminen pukkariin ei jää keneltäkään huomaamatta pikkuhuumorin ja kommentoinnin lennellessä vähän joka suuntaan. Ehkä eri syystä huomaamatta tuskin jää myöskään Roger Federerin tai Rafael Nadalin tulo, sillä he nauttivat ymmärrettävästi suuresta kunnioituksesta myös muiden pelaajien keskuudessa. Oma lukunsa ovat myös muutamat erittäin suuren egon omaavat pelaajat kuten vaikkapa italialainen Fabio Fognini, jonka en ole vielä koskaan nähnyt liikuttavan raajojaan siirtyäkseen pois toisen tieltä. Toista se oli omalla kohdallani vaikkapa eräänä vuonna US Openissa, jossa viereisen kaapin haltija oli Andy Murray. Ihan kiltisti suomipoika siirsi laukkunsa niin, että Andy pääsi hyvin ottamaan uudet pelivaatteet kaapistaan.

...Ja US Openin pukuhuoneessa.​
...Ja US Openin pukuhuoneessa.​

Tennisammattilaiset ovat kiinnostuneita muustakin kuin tenniksestä, joten ei liene yllätys, että pukuhuoneissa kuulee tämän tästä kiisteltävän esimerkiksi jalkapallosta. Argentiinalais- ja brasilialaispelaajat viihtyvät pääosin omissa oloissaan - useimmiten keskustellen jalkapallosta. Yllättävän moni seuraa myös jääkiekkoa, ja varsinkin tsekkiläisen Radek Stepanekin ja Jarkko Niemisen keskusteluja on ollut välillä suorastaan riemukasta seurata. Brittitaustaisten maiden edustajien krikettikeskusteluista ei sen sijaan meinaa saada selvää mitenkään.

Mutta miten olisi yksi aito Jarkko Niemisen kertoma pukuhuonevitsi, joka ei ollut tarkoitettu vitsiksi ollenkaan? Jarkko on oiva tarinankertoja, joten ei ollut yllätys, että hänen alkaessaan kertoa ostaneensa hiljattain uuden auton kerääntyi ympärille useita pelaajia monesta suunnasta. Jännitys tiivistyi Jarkon kertoessa uuden autonsa olevan oranssi. Puolalaisen Jerzy Janowiczin kanssa aloimme jo arvuutella ääneen italialaisia automerkkejä. Niinhän se kuitenkin oli, että Jarkko oli ostanut mökillensä oranssin kymmenvuotiaan käytetyn Fordin. Ehkä kuitenkin parempi niin, ettei käy niin kuin australialaiselle Bernard Tomicille, joka pääsee nykyään kertomaan kerta toisensa jälkeen kokemistaan yhteishetkistä oranssin BMW M3:nsa ja poliisin kanssa. 

TennisHUB tulee, oletko valmis?

TennisHUB aukeaa toukokuun aikana.​
TennisHUB aukeaa toukokuun aikana.​

Tennisliiton seurapalvelupäällikkö Henrik Zilliacus kertoo, mikä tässä kuussa avautuva TennisHUB tai kaverin kesken Hubi on, kenelle se sopii ja millaisia etuja siitä on käyttäjilleen.

Mikä TennisHUB on?

TennisHUB on Tennisliiton uusi verkkoyhteisö, joka tarjoaa palveluita tenniksen harrastajille. Ensimmäisessä versiossa pelaajat voivat etsiä ja varata vapaita kenttiä, löytää pelikavereita, saada etuja ja alennuksia sekä pitää yhteyttä tenniskavereihin. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki tennikseen liittyvät palvelut löytyvät samasta paikasta ja niihin pääsee yhdellä kirjautumisella.

Ketä se palvelee?

TennisHUB palvelee kaiken ikäisiä ja tasoisia tenniksen harrastajia.

Millaisia palveluita TennisHUB tarjoaa?

Toukokuussa avattava ensimmäinen versio sisältää palveluita pelivuorojen varaamiseen, pelikavereiden löytämiseen ja tennikseen liittyvään viestintään. TennisHUBiin kirjautuneet saavat myös automaattisesti uutiskirjeen uuden Tennislehden ilmestyttyä ja pääsevät ensimmäisten joukossa lukemaan uusimmat uutiset.

Mitä hyötyä TennisHUBista on esimerkiksi pelikaverien suhteen?

Rekisteröityneet pelaajat voivat luoda itselleen pelaajaprofiilin, joka mahdollistaa uusien pelikaverien löytämisen. TennisHUBin avulla voi myös muodostaa itselleen pelikaveriyhteisön, jonka kesken kommunikointi on helppoa ja nopeaa. Pelikaveripalvelu avataan heti, kun riittävän moni pelaaja on luonut pelaajaprofiilin.

Mitä alennuksia HUBiin tulee?

TennisHUBiin rekisteröityneet pelaajat saavat säännöllisesti päivittyviä etuja mm. pelaamiseen ja välineisiin. Liittymisetuna kaikki elokuun 2015 loppuun mennessä rekisteröityneet pelaajat saavat yhden vuorokauden Katsomon MTV Total Sport katseluoikeuden. Lisäksi HUBiin tulee Scandic Kesäkilpailu, jossa tennispariskuntaa innostava palkinto.

Käy rekisteröitymässä TennisHUBiin osoitteessa http://www.tennishub.fi.

Myös tenniksen harrastajat pääsevät vaikuttamaan siihen, miten TennisHUBia kehitetään ja mitä uusia palveluita sinne rakennetaan.

 

 

Twiitti käyttäjältä @ATPWorldTour

Sari ja Micce Mika Hedmanin tenniskoulussa - kämmenlyönti

Sari Multala ja Mikaela Ingberg Mika Hedmanin tenniskoulussa. Osa: kämmenlyönti.

Kontinen ja Draganja tulikuumia Barcelonassa

Henri Kontinen ja kroatialainen Marin Draganja sinetöivät Barcelonan ATP 500 -turnauksen nelinpelivoiton hurjan supertiebreakin päätteeksi huhtikuun lopussa. Kontinen-Draganja kukisti Jamie Murray-John Peers-kaksikon 6-3, 6-7, 11-9.

- Ensimmäisessä erässä olimme tulikuumia ja otimme monta pistettä. Emme saaneet toista syötönmurtoa, mutta veimme kuitenkin erän. Toisessa Murray ja Peers nostivat selkeästi tasoaan. Tiebreakissa he ottivat loistopalautuksella vielä minibreakin, ja erä oli heidän, Henri Kontinen kertoi Barcelonasta.

Tiebreak oli Murrayn ja Peersin taisteluvoitto 8-6. Tasatilanteessa finaali ratkaistiin supertiebreakilla, joka oli niin ikään tasainen. Kontinen-Draganja näytti kuitenkin vahvuutensa keräämällä tarvittavat pisteet 11-9-voittoon.

- Olimme siinäkin tappiolla, mutta nostimme tasoamme lopussa kuten aiemmissakin otteluissa. Sekä Marin että minä löimme huikeita lyöntejä, ja siitä palkintona tuli voitto, Kontinen iloitsi.

Barcelonan kuninkuus oli Kontinen-Draganjalle jo vuoden kolmas ATP-kilpailuvoitto. Alkutalvesta he olivat parhaita Marseilles’n ja Zagrebin nelinpeleissä.

- Pelimme kulkee koko ajan paremmin ja paremmin. Yhteistyömme on lähtenyt rullaamaan hyvin, ja olemme pienessä ajassa kehittyneet tosi paljon, Kontinen sanoo.

- Meillä synkkaa todella hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella. Uskon, että tästä pelimme paranee vain. Ei nyt kannata odottaa voittoa per kuukausi, sillä ylä- ja alamäkiä tulee aina. Mutta kaikki edellytykset (menestykseen) on olemassa.

Seuraavaksi kaksikko kamppailee menestyksestä Ranskan avoimissa.

Sunnuntai 26. huhtikuuta oli suomalaiselle tennikselle riemun päivä myös Patrik Niklas-Salmisen turnausvoiton ansiosta. Hän kaatoi Bulgariassa poikien ITF G2 -kilpailun loppuottelussa Romanian Dragos Madarasin 6-4, 6-2.

Mallia mestarista: Maria Sharapovan "kämmen"

Onko kuvassa jotain outoa? Kuva: Splash News/All Over Press​
Onko kuvassa jotain outoa? Kuva: Splash News/All Over Press​

Maria Sharapova lyö ahdistetussa asemassa kämmenlyöntinsä vasemmalla kädellään. Tiukassa paikassa lahjakas ja kokenut pelaaja soveltaa tekniikkaa, muuttaa sitä ja tekee kaikkensa saadakseen pallon vielä kerran verkon toiselle puolelle. Parempi ruma pelastus kuin hienolla lyönnillä virhe!

Kukaan ei halua joutua kuvan mukaiseen tilanteeseen, mutta joskus näin kuitenkin käy. 

Lisää ulottuvuutta

Maria on venyttänyt pitkän vartensa äärimmilleen ja päästänyt oikean käden irti mailasta lyödäkseen hätätilanteessa vasemman käden kämmenpelastuksen.

Tasapainoinen liuku

Tilanteeseen on tultu vauhdilla, ja osumaan se vauhti pitää saada jarrutetuksi. Massakentällä on hyvä osata käyttää liukumista hyväkseen. Muutoin juoksumatkat pitenevät mahdottomiksi ehtiä. Vahvajalkaiset ja taitavat pelaajat liukuvat kovilla kentilläkin.

Osumakohta 

Tässä lyönnissä näyttäisi osuma olevan mailan kehyksessä, mutta joskus se riittää ja lyönnistä tuleekin yllättävä. Ja jos pallo menee verkon toiselle puolelle on vielä mahdollisuus voittaa.

Kaikkiin palloihin yrittäminen

Maria ei varmasti olisi halunnut joutua kuvan tilanteeseen, mutta voitontahto on niin suuri, että kaikkiin palloihin on yritettävä päästä kiinni.

Opittu vaan tuskin opetettu

Lahjakkaalle pelaajalle ei tarvitse opettaa kaikkea. Hän etsii ja löytää ratkaisuja itse, ja junioripelaajat ovat sillä löytöretkellä pelatessaan omia pelejään ohjattujen harjoitusten ulkopuolella. Siksi pelaajien omat harjoitukset ovat taidon monipuolisen kehittymisen kannalta välttämättömiä. 

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

LähiTapiola Street Tennis kiertueen viikko oli ennätyksellinen. Yli 3200 lasta pääsi pelaamaan tennistä koulupäivän aikana. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että määrä on lähes sama kuin koko ensimmäisellä Street Tennis kiertueella vuonna 2012. Kiertue vieraili kolmella koululla Loviisassa (Koskenkylän koulu, Forsby skola ja Länsiharjun koulu), Rovaniemellä (Ylikylän koulu, Viirikankaan koulu ja Nivavaaran koulu) ja Seinäjoella (Toivolanrannan koulu, Lintuviidan koulu ja Mattilan koulu), kahdella koululla Helsingissä (Brändö lågstadie ja Kulosaaren ala-aste), Järvenpäässä (Järvenpään yhteiskoulu ja Kinnarin koulu), Kemissä, Lempäälässä (Sääksjärven koulu ja Kuljun koulu) ja Kouvolassa (Naukion yhteiskoulu ja Korian koulu) sekä yhdellä koululla Kangasalalla (Kirkkoharjun koulu), Vaasassa (Suvilahden koulu) ja Valkeakoskilla (Roukon koulu). Yhteensä mukana oli siis 22 koulua 11 eri kaupungista. Koko kiertuekalenteri löytyy osoitteesta http://streettennis.fi/kiertuekalenteri.

Veli Paloheimo ja Tampere Open juhlivat kesällä merkkipäiviä

Tampereella pelataan miesten ATP Challenger -turnauksen lisäksi naisten 10 000 dollarin ITF-turnaus sekä Futures Stars -kutsukilpailu junioreille.​
Tampereella pelataan miesten ATP Challenger -turnauksen lisäksi naisten 10 000 dollarin ITF-turnaus sekä Futures Stars -kutsukilpailu junioreille.​

Aamulehti Tampere Openissa on tänä kesänä syytä juhlia ainakin kahta merkkipaalua. Kovatasoinen ATP-kilpailu pelataan nimittäin Tampereella jo 34. kerran, ja 25 vuotta se on kulkenut Challenger Tour -nimellä.

- Olemme kuulemma Euroopan pitkäikäisin Challenger-kisa, minkä kunniaksi ATP luovuttaa meille kesällä palkinnon, kilpailunjohtaja Veli Paloheimo iloitsee.

Toinen merkkipäivä onkin Paloheimoon itseensä liittyvä. Entinen tennisammattilainen toimii nimittäin tänä vuonna jo 10:ttä kertaa Tampere Openissa. 

- Juu, niinhän se taitaa olla. Vuonna 2006 olin ensi kertaa mukana, Paloheimo laskeskelee yllättyneenä.

Tampereen turnaus on Paloheimolle tuttu myös pelaaja-ajoilta. Hän muistaa olleensa mukana kahdeksan kertaa, joista kolme, neljä kertaa pelasi semifinaalissa ja kerran finaalissa. Voitto jäi harmittavasti saavuttamatta.

- Kivoja muistoja on paljon. Oli hauska pelata kotiyleisön edessä. Niiltä ajoilta olen yrittänyt ammentaa oppia myös kilpailun järjestämiseen.  

- Pelaajille on tosi tärkeää, että kuljetukset hoituvat sujuvasti ja majoitus on mukava. Treenipallojen pitää olla helposti saatavilla. Sellaisilla pienillä jutuilla on suuri merkitys, Paloheimo sanoo.

Veli Paloheimo ylsi pelaajana Tampereella parhaimmillaan finaaliin.​ Kuva: Riitta Närhi​​
Veli Paloheimo ylsi pelaajana Tampereella parhaimmillaan finaaliin.​ Kuva: Riitta Närhi​​

TaTS osti Tampere Openin

Aamulehti Tampere Openin pistearvoa nostettiin lisäämällä pelaajille majoitus kilpailun ajaksi. Näin kilpailun säilyminen kansainvälisessä kalenterissa varmistui, ja toisaalta maksuton yöpyminen voi houkutella ulkomailta Suomeen nimekkäämpiäkin pelaajia.

- Haluamme olla jatkossakin mukana, joten majoituslisäys oli tarpeen. Saamme jakaa 50 000 dollarin kilpailussa pisteitä 75 000 dollarin kisan verran, Paloheimo kertoo.

Samalla viikolla Tampereen Tenniskeskuksen kentillä pelataan myös naisten 10 000 dollarin ITF-turnaus sekä Futures Stars -kutsukilpailu junioreille.

Hulinaa kesäisessä kaupungissa riittää myös monipuolisen oheisohjelman ansiosta. Keskiviikkona InterSport Hippo -päivä viihdyttää lapsia, torstaina järjestetään Seuraforum ja perjantaina kukitetaan Miss Tampere Open -voittaja. Myös yritystennis mahtuu ohjelmaan.

- Lipunmyynti on jo vauhdissa, mutta kuten suomalaisissa kesätapahtumissa yleensäkin, päätökset osallistumisesta tehdään viime hetkellä sään mukaan. Toki Jarkko Niemisen mukana olo houkuttelee myös yleisöä mukavasti paikalle.

Tampereen Tennisseura osti Tampere Open Oy:n, ja Paloheimo vastaa toimitusjohtajana koko osakeyhtiöstä.Hänen tukenaan on joukko luotettavia ja kokeneita tenniskilpailun järjestäjiä.

- Tämän tehtävän kautta olen ymmärtänyt, miten suuri joukko ihmisiä vaikuttaa kilpailujen onnistumiseen. Olen ihan eri tavalla muistellut omankin urani tapahtumia. Varsinkin h-hetken lähestyessä tämä on meille täyspäiväistä hommaa, mutta teemme kilpailun eteen töitä ihan vuoden ympäri.

Palkitsevinta Paloheimolle on nuorten pelaajien ilo.

- Se, jos joku saa Tampereelta potkua uralleen tai apuja menestykseen, on paras palkinto minulle. On mahtavaa voida auttaa junnuja, Paloheimo sanoo.

 

Finnish Tennis Pro Circuit kerää ammattilaiskisat yhteen

Tennisliitto julkaisi toukokuun puolivälissä internetsivun http://www.finnishtennisprocircuit.com, joka kokoaa yhteen Suomessa 2015 pelattavat ATP- ja ITF-kilpailut.

​
​

Yhteissivulta pääsee kenttäpohjia klikkaamalla suoraan kilpailujen omille sivuille. Samalla sieltä voi lukea Facebook-jakona uusimmat Suomen-kilpailuita koskevat uutiset. Finnish Tennis Pro Circuitista kannattaa toki käydä tykkäämässä myös suoraan Facebookissa (https://www.facebook.com/FinnishTennisProCircuit2015), jolloin saat tunnelmat, kuvat ja ennen kaikkea tulokset suoraan vaikka puhelimeesi. 

Uutisia Facebookiin päivittävät kilpailujen järjestäjät, Tennisliitto ja mieluusti myös pelaajat itse.​
Uutisia Facebookiin päivittävät kilpailujen järjestäjät, Tennisliitto ja mieluusti myös pelaajat itse.​
​

 

Raisan roti: Ulkokausi täynnä herkkuja

Suomessa pelataan ulkokaudella useita kansainvälisiä kilpailuja. Katsojia ja pelaajia hemmotellaan eri ikäluokissa. Pajulahti järjestää Tennis Europen kilpailun 14- ja 16-vuotiaille sekä ITF kilpailun 18-vuotiaille. Senioreiden kilpailunäyttämöinä toimivat Helsinki ja Hanko. Pelillistä haastetta parhaimmille pelaajillemme ja mahdollisuutta kerätä ATP-pisteitä tarjoavat miehissä kolme 10 000-kilpailua (Vierumäki, Hyvinkää ja Helsinki) ja naisissa kaksi (Tampere ja Savitaipale). Ja kirsikkana kakun päällä Aamulehti Tampere Open, jossa myös Jarkko Nieminen on mukana. Tennisliitto haluaa palvella yleisöä ja pelaajia viestinnän osalta vielä paremmin. Juuri on julkaistu upouusi Finnish Tennis Pro Circuit 2015 -koontisivu (http://www.finnishtennisprocircuit.com), josta sekä yleisö että pelaajat näkevät kaikki vuoden aikana pelattavat palkintoarvoltaan 10 000- ja 50 000-kilpailut.

Ulkokauden kansallisen arvokilpailukavalkadin aloittaa Kaarinassa pelattava Finnish Tourin osakilpailu upealla ÅLK:n Aktia Arenalla. Arvokilpailujen osalta esiin täytyy ehdottomasti nostaa Turussa järjestettävät yleiset SM-kilpailut, jotka pelataan juhannuksen jälkeen. Voittajat saavat palkinnoksi villit kortit kesän ensimmäisiin 10 000 -kilpailujen pääsarjoihin - miehissä Vierumäelle ja naisissa Tampereelle. 3.-5. heinäkuuta kansallinen kärkemme ratkoo SM-liigacupmestaruuksia Kotkassa. Juniorit pelaavat kesäkuun alussa SEB JGP-osakilpailussa Tampereella ja SM-mitalit ratkotaan elokuussa. Mikäli et pääse paikalle katsomaan huipputennistä, tullaan useimmista paikoista lähettämään varmasti myös livestreamia verkon kautta! 

Arvokilpailujen lisäksi tennisharrastajamme mittelevät kansallisissa kilpailuissa ja sarjatenniksessä. Monille kilpapelaajille on muodostunut vakiokilpailuja, joissa kesän aikana on mukava vierailla, esimerkkinä mainittakoon juhannusturnaukset sekä Savitaipaleen Sapassi Cup. Pelipaikkoja ja luokkia löytyy varmasti kaikille harrastajille kesän aikana. Sarjatenniksessä on mukana jälleen huima määrä joukkueita, miehissä 185 ja naisissa 30. Suositussa sarjatenniksessä on ulkokaudelle muutettu sääntöjä siten, että mahdollinen kolmas erä pelataan kaksinpeleissäkin 10-tiebreakkina.

Kesän uutuus on Harrasteliiga. Korkeintaan C-luokkalaisille tarkoitetussa sarjassa ratkotaan alueelliset mestaruudet. Mukana joukkueissa on riemuksemme monta uutta kilpapelaajaa. Harrasteliiga keräsi ensimmäisellä kaudellaan mukaan miehissä 30 joukkuetta ja naisissa 18. Harrasteliigaa tullaan ehdottomasti jatkamaan myös sisäkaudella 2015-2016.

Toivottavasti pelaajat saavat osakseen sopivasti haasteellisia otteluita ja onnistumisen elämyksiä. Yleisölle tarjotaan varmasti kiinnostavaa tennistä ympäri Suomen. Mukavaa tenniskesää!

Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö.​
Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö.​

 

Kirja: Richard Williamsin tähtitehdas

Richard Williams with Bart Davis: Black and White. The Way I See It, Atria Books, New York 2014.292 s. ISBN 978-1-4767-0420-3​​
Richard Williams with Bart Davis: Black and White. The Way I See It, Atria Books, New York 2014.292 s. ISBN 978-1-4767-0420-3​​

Richard Williamsilla on kahdeksan omaa lasta; kaksi tyttöä ja kolme poikaa avioliitosta (1965-73) Betty Johnsonin kanssa, kaksi tyttöä liitosta (1980-2002) Oracene Pricen kanssa ja 3-vuotias poika vuonna 2010 solmitusta liitosta häntä 37 vuotta nuoremman Lakesha Grahamin kanssa. Oracenen myötä Williamsilla on lisäksi kolme bonustytärtä.

Williams näki sattumoisin televisiosta Romanian Virgiania Ruzicin saavan 40 000 dollarin voittosekin tennisturnauksesta. Häneen teki vaikutuksen tv-kommentaattori Bud Collinsin toteamus, että rahapalkinto tuli neljän päivän kisaurakasta. Miten kukaan nainen voi tehdä noin paljon rahaa noin lyhyessä ajassa? Williams luki kaikki käsiinsä saamat lehtijutut Ruzicin voitosta. Williamsin missioksi tuli hankkia kaksi tytärtä ja tehdä heistä tennistähtiä.

Hän kirjoitti 78-sivuisen toimintasuunnitelman ja alkoi perehtyä lajiin. Tyttäretkin syntyivät peräkkäisinä vuosina, Venus 17.6.1980 ja Serena 26.9.1981. Loppu on tennishistoriaa.

Työ tyttärien eteen on kiintoisaa luettavaa, mutta vaikutuksen tekevät Williamsin kertomukset hänen suvustaan ja omista kovista lapsuuden kokemuksistaan Louisianassa, jossa luokka- ja rotujen väliset erot olivat suuret. Williams myöntää, että häntä on vienyt elämässä eteenpäin luja luonto ja syvä viha.

Williams antaa kirjassaan 10 kohdan ohjelman menestykseen niin tenniksessä kuin elämässä yleensä. Tyttärien osalta opit ovat toimineet merkillisen hyvin.

Muita lapsiaan Williams ei kirjassa esittele, toteaa lopuksi vain, että 3-vuotiaasta Dylan-pojastaan hän ei aio tennistähteä tehdä, mihin hän ”sellaista enää tarvitsisikaan”. Pojasta tulee isän mukaan miljardööri. Williams on mielestään näyttänyt toteen, että kannattaa unelmoida suuria.

Jari Hedman: Selostaminen on minulle taivaanlahja

Kun Jari Hedman pikkupoikana asteli isänsä Heikki Hessu Hedmanin kanssa vanhaan Tennispalatsiin katsomaan tennismaajoukkueen miesten treenejä, hän ei voinut tietää, että tulisi tekemään elämänmittaisen uran tenniksen parissa. Pieni aavistus siitä kuitenkin saattoi olla.

- Hessu pelasi silloin maajoukkueessa, ja hän oli usein sanonut minulle, että kun mennään halliin, niin siellä ei saa kävellä ihan missä sattuu. Pitää kävellä ihan seiniä pitkin. Pekka Pancho Säilä oli siellä myös treenaamassa, eikä hän huomannut, että olin kävellyt hänen taakseen. Pancho veti mailan taakse ja se osui minua otsaan, sitten lähti taju. Rakkaudesta se hevonenkin potkii ja siitä minun rakkauteni tennikseen sitten alkoi, muistelee Jari.

- Meillä oli tennismailat ja -pallot leluinakin. Siinä on aina kaksi puolta, kun joku laji on mukana elämässä voimakkaasti. Siinä voi käydä niin, ettei halua enää harrastaa sitä lajia ollenkaan tai sitten sitä kasvaa mukaan siihen hommaan täysillä, analysoi Jari.

Nyt 54-vuotias Jari voitti omalla tennisurallaan Suomen mestaruuksia juniorisarjoissa. Stipendivuosinaan USA:ssa Texasin Shcreiner Collegen riveissä hän voitti vuonna 1979 kolmannen sijan yliopistojen välisissä mestaruuskisoissa. Amerikkalaista jalkapalloa Jari pelasi Helsingin Roosterseissa ja voitti viisi Suomen mestaruutta sekä Euroopan mestaruuden vuosina 1982-1989.

Jari kiersi maailmaa Veli Paloheimon valmentajana 1990-luvun alussa ja sai myös kunnian toimia Suomen Davis Cup -joukkueen valmentaja-kapteenina. Ne vuodet jäivät erityisesti Jarin mieleen kokemuksina, joita hän muistelee vielä kaiholla kiikkustuolissa. 

Selostajan tärkein ominaisuus vahva lajituntemus 

- Koulutusta tähän selostajan duuniin minulla ei ole, joten olen täysin itseoppinut. Hessu on tietenkin ollut tärkeä osa, koska yhdessä niitä hommia tehtiin. Ensimmäinen selostuskeikkani oli Hessun avustajana Davis Cup -finaalissa Saksa-Ruotsi. Minun tehtävänäni oli laskea kaksoisvirheet ja ykkössyöttöjen prosentit. Hessu aina välillä kysyi sitten minulta tilastoja selostustyönsä tueksi, Hedman sanoo.

23 vuotta sitten Eurosportilta soitettiin ja kysyttiin, että kiinnostaisiko minua selostaa heille tennistä. Totta kai kiinnosti. Tehtiin joku kisa kokeeksi ja palaute oli hyvää. Pari asiaa vain hiottiin, treenattiin ja siitä se sitten lähti - 18 vuotta selostin heille Tukholmasta käsin. Vietin 150-200 päivää vuodessa siellä.

Erikoistuminen on tärkeää. Selostajan hyvä lajituntemus kunnioittaa myös katsojia. Monet selostajat tekevät liian monia lajeja.

- Selostajan tärkein ominaisuus on vahva lajituntemus. Pitää pystyä antamaan katsojille jotain hienouksia tai taktisia juttuja lajista, jota selostaa. Joskus minulle soitettiin Eurosportilta ja kerrottiin, että joku suomalainen selostaja oli sairastunut. He tarvitsivat tuuraajan selostamaan mäkihyppyä sekä naisten maastojuoksun MM-kilpailujen 3000 metrin juoksua. Sanoin olevani tennisselostaja, enkä välttämättä pysty antamaan katsojille lajeista mitään hienouksia. Kyllähän jokainen suomalainen osaa selostaa mäkihyppyä ja sanoa hyppyjen pituudet, mutta vain lajia tunteva pystyy kertomaan hypyistä ne tärkeimmät asiat, analysoimaan. Selostin edellä mainitut kilpailut, mutta aika jännäähän se oli, sanoo Jari Hedman päätään pudistaen.

Innostun joskus liikaa pallorallien aikana

Nykyään Jarilla on oma yritys, Jari Hedman Tennis Company, joka työllistää miestä aikaisesta aamusta iltaan asti. Tekemistä riittää; tenniksen opetusta, tennismatkojen ja erilaisten tapahtumien järjestämistä sekä selostamista MTV Sportille. Yritys perustettiin loppuvuodesta 2014, mutta varsinaisesti toimintaan saatiin vauhtia tämän vuoden tammikuussa. Kiireitä riittää, mutta sosiaaliselle miehelle se sopii hyvin. 

Minulle tämä selostustyö on taivaanlahja. Jos tätä ei olisi, en tiedä jaksaisinko tehdä tätä työtä. Saan seurata hyvin läheltä huipputennistä ja kaikkinensa saan tästä hyvin paljon. Työn huonoihin puoliin kuuluu tietenkin se, että työajat voivat olla todella hankalia jo aikaerojenkin takia. Live-urheilu on tämän päivän juttu. Se mikä ei ole liveä, niin se ei ole minkään arvoista, Hedman pohtii.

- Valmistautuminen on tärkeää. Ei voi vain mennä studioon, lyödä luureja korviin ja antaa palaa. Itse valmistaudun keräämällä ennakkoon tiedot tilastoista ja pelaajista. Myös liikunta auttaa valmistautumaan selostustyöhön.

Selostajia on erilaisia. Kritiikkiä tulee paljon, eikä kukaan pysty miellyttämään kaikkia. Jarin tyyli on hyvin lennokas ja erilaiset kannustushuudot siivittävät pelaajien suorituksia.

- Perusideana tenniksen selostamisessa on, että kun pallo on pelissä, niin ollaan hiljaa. Itse kyllä innostun joskus liikaa pallorallien aikana puhumaan, Hedman naurahtaa.

Hän istuu MTV-studiolla ja valmistautuu selostamaan Miamin ATP-turnauksen finaalia. Mies on keskittynyt ja vaikuttaa jopa hieman jännittyneeltä. Kun peli alkaa, ei Jari Hedmania pidättele enää mikään. Vamos! 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Uusi tasoluettelo on julkaistu Ässässä (2-peli ja 4-peli). Tasoluettelossa on mukana pelaajien tulokset 3.5.2015 asti. Uusi lista otetaan käyttöön kansallisissa kilpailuissa viikonloppuna 15.-17.5, sarjatenniksessä noudatetaan heti uutta listaa. Muistattehan, että 4-pelissä sijoitukset tehdään 2-pelilistan mukaan. HUOM! Listalla ovat mukana vain aikuiset, joilla on voittotuloksia kahden vuoden aikana tai junioreita, joilla on voittotuloksia vuoden ajalta. Muiden pelaajien tulee tarkistaa tasonsa ennen kilpaotteluita (ei koske uusia kilpapelaajia)! www.tennisassa.fi
Tennisliitto - Kilpailujärjestelmä www.tennisassa.fi

En tennisambassadör i farten

Foto: David Szymanski​
Foto: David Szymanski​

Tennis har potential att etablera sig på nya orter. Det är slutsatsen av ett pilotprojekt i Sydösterbotten där tennisambassadören Bo-Eric Siren drog ut på en skolturné för att sprida tennisglädje. Här berättar han om sina erfarenheter.

På många orter i Finland har man förr haft en betydande tennisverksamhet. Sedan har eldsjälarna försvunnit och såväl planerna som verksamheten har gradvis tynat bort. På andra orter har enbart vuxna spelat med varandra, utan att någon tänkt på att erbjuda träningar eller spelmöjligheter för juniorer. Så finns det förstås orter där man aldrig upptäckt tennisen som motionsform. Följden är att förvånansvärt många av dagens ungdomar inte ens känner till att det finns en sport vid namn tennis.  Vi som verkar inom sporten kanske inte är medvetna om hur okänd tennisen är för en del människor.  Pilotprojektet gick ut på att se om en så kallad tennisambassadör kunde väcka och sprida intresset för tennis på nya orter och bland nya kategorier av spelare.

Pilotprojekt

Pilotprojektet började med att ambassadören först kontaktade skolor och marknadsförde Street Tennis-dagar. Sedan organiserade vi en två veckors turné med Street Tennis. Reaktionerna var positiva och eleverna helt klart intresserade. 

Projektet fortsatte med uppföljning på de orter där eleverna anmälde sig till en introduktionskurs i tennis. Under ett och ett halv år hölls sammanlagt 13 introduktionskurser i Sydösterbotten, både inomhus och utomhus. Finlands Tennisförbund hjälpte till med att förse turnén med bollar och tennisracketar. Inom projektet gav ambassadören också förslag på träningsmodeller som verktyg för fortsatt lokal verksamhet.

Potential finns

Erfarenheterna av pilotprojektet visar att det finns en klar potential i att sprida tennisen till flera orter. Utmaningen ligger i att skapa lokala självgående tennismiljöer där vuxna, föräldrar och barn hjälps åt att hålla igång verksamheten. 

Under turnén framkom tre grupper barn där potentialen är tydligast: Barn som ännu inte idrottar men som behöver nya motionsmöjligheter (passar till exempel föräldar och barn). Idrottare som gärna prövar många olika idrotter (de kan ha tennis som andra eller tredje sport och lägga grunden till en sport som de kan utöva efter sin huvudsakliga idrottskarriär). Barn som bor på små orter där det inte finns tillräckligt med ungdomar för att bilda lag i de stora lagsporterna.

Ambassadörens roll

Street Tennis kan också fungera som inkörsport för vuxna. De som är medhjälpare på skoltennisen är också villiga att fungera som kontaktpersoner för ortens egna ungdomar. Där kommer ambassadörens roll in för introduktioner och träningsmodeller. I det läget kan det också bli möjligt att starta pensionärstennis på orten. Under turnén framkom det att tennis är en rätt okänd sport även för flera äldre personer. De har kanske sett några glimtar av proffsen på TV, men känner inte till att det numera finns bollar och spelmodeller som även passar äldre seniorer.

Det optimala uppföljningen av projektet går ut på att bilda eftermiddagsklubbar som arrangeras direkt efter skoldagen, till exempel innan busstransporten hem startar. Då blir deltagandet naturligt och regelbundet. Ambassadörsuppdraget visade nämligen att det viktigt att anpassa sig till lokala förhållanden. Det gäller till exempel att utnyttja små salar, ishockeyrinkar, busstider och samarbeta med till exempel mor- eller farföräldrar.

Slutsatsen av pilotprojektet är att det finns outnyttjade potential i alla åldrar, bland barn, ungdomar, vuxna och seniorer. Gärna ska det ändå finnas en aktiv tennisförening som stöd. I Sydösterbotten följer vi nu upp projektet och fortsätter jobba med de mest intresserade nya spelarna.

Sirén fick en Wimbledon-resa av juniorspelarna i 2010.​
Sirén fick en Wimbledon-resa av juniorspelarna i 2010.​

 

Sartoria Rossi pukee maajoukkueen Portugaliin

Miesten maajoukkue edustaa Davis Cupin toisella kierroksella Portugalissa upouusissa mittatilauspuvuissa. Niistä on kiittäminen italialaista Sartoria Rossia, jonka Helsingin-liikkeessä Henri Kontinen ja Micke Kontinen kävivät mittauksessa. 

- Ranteeni kuntoutuu pikku hiljaa, mutta nyt voin jo pelailla ja hikoillakin. Vielä on vaikea sanoa, koska pääsen kilpailemaan, sillä ranteessa on vielä tuntemuksia, Micke Kontinen kertoi tähystyksestä toipumisestaan.

Henri Kontinen saapui Helsinkiin Roomasta, ja jo ensi torstaina matka jatkuu Pariisiin.

- Menemme Marinin (kroatialainen nelinpelipari Draganja) kanssa valmistautumaan hyvissä ajoin Ranskan avoimiin, Henkka Kontinen sanoi. 

Suomi kohtaa Portugalin Eurooppa-Afrikan II ryhmän toisella kierroksella 17.-19. heinäkuuta. Ennen tuota matkaa Kontisen veljesten lisäksi myös Jarkko Nieminen, Henrik Sillanpää ja kapteeni Kim Tiilikainen käyvät Sartoria Rossilla mitattavina. Ennen kuin komeat puvut ovat valmiit, tarkistetaan niiden istuminen vielä sovituksessa. Tennislehti seuraa pukujen tietä kohti Portugalia. 

Lisätietoa Sartoria Rossista: http://www.sartoriarossi.com/en/ 

 

 

Micke Kontinen teetti Thaimaassa mittatilauspuvun, josta ei tullut ihan toivotunlainen. Sartoria Rossilla tulos on taattu, sillä ohjelmassa on sovitus vielä ennen valmistumista.​
Micke Kontinen teetti Thaimaassa mittatilauspuvun, josta ei tullut ihan toivotunlainen. Sartoria Rossilla tulos on taattu, sillä ohjelmassa on sovitus vielä ennen valmistumista.​
Henri Kontinen ehti mitattavaksi Helsinkiin Rooman ja Pariisin välissä.​
Henri Kontinen ehti mitattavaksi Helsinkiin Rooman ja Pariisin välissä.​
Heikki Vedenoja ja Martina Verdigi tuntevat hyvän puvun salat. Micke Kontisen hihat tuntuvat hyviltä...​​
Heikki Vedenoja ja Martina Verdigi tuntevat hyvän puvun salat. Micke Kontisen hihat tuntuvat hyviltä...​​
...Ja hyvin istuu puku!​
...Ja hyvin istuu puku!​
Sartoria Rossin Helsingin-liikkeessä Kluuvikatu 1:ssä on tyylikkäitä pikkutakkeja sinisen eri sävyissä.​
Sartoria Rossin Helsingin-liikkeessä Kluuvikatu 1:ssä on tyylikkäitä pikkutakkeja sinisen eri sävyissä.​
Micke ja Henkka odottavat innolla Portugalin Davis Cupia, jossa Suomen miehet edustavat tyylikkäästi uusissa Sartoria Rossin puvuissaan.​
Micke ja Henkka odottavat innolla Portugalin Davis Cupia, jossa Suomen miehet edustavat tyylikkäästi uusissa Sartoria Rossin puvuissaan.​