Wimbledon-mestari Petra Kvitova Tennislehdelle: Olen rennompi tauon jälkeen

Petra Kvitova on valloittanut Wimbledonin jo kaksi kertaa.​
Petra Kvitova on valloittanut Wimbledonin jo kaksi kertaa.​

Petra Kvitovan uraa on leimannut melkoinen ailahtelevaisuus. Kun tsekin biorytmit ovat kohdallaan, hän on lähes pitelemätön. Kun peli ei ole uomissaan, se ei ole kaunista katseltavaa.

Alkukaudesta kaksinkertainen Wimbledonin mestari koki jotain uutta urallaan. Peli ei kulkenut, ja sen johdosta hän sai valmentajaltaan David Kotyzalta tekstiviestin, jossa ehdotettiin taukoa peleistä.

Kvitova mietti asiaa neljä päivää ja päätti tehdä, kuten valmentaja suositteli. Kuuden viikon tauko teki hyvää.

- Olen ilman muuta rennompi tauon jälkeen. Tunnen oloni iloisemmaksi kentällä ja nautin tenniksestä entistä enemmän, Kvitova kertoi Tennislehdelle.

Hänen paluuottelunsa koitti huhtikuussa Fed Cupissa Ranskaa vastaan. Tsekki voitti molemmat kaksinpelinsä.

Sen jälkeen varsinaisessa ensimmäisessä turnauksessaan hän hävisi Stuttgartissa heti ensimmäisellä kierroksella.

- Alku paluun jälkeen oli vähän vaikea, mutta silti tauon pitäminen oli todella hyvä päätös, 25-vuotias Kvitova vakuutti.

Jo seuraavassa turnauksessa lyönnit olivat jengoillaan. Kvitova voitti Madridin massaturnauksen ja siellä semifinaalissa Serena Williamsin, jonka 27 ottelun voittoputki katkesi samalla.

Ranskan avoimissa Kvitova pääsi neljännelle kierrokselle, mutta menestysodotukset nousevat ennen kaikkea Wimbledonin lähestyessä.

Ruoho sopii Kvitovalle

Tsekin pelityyli on kuin valettu ruohokentille. Hänellä on kova vasurisyöttö. Sen perään hän pystyy latomaan sekä kämmeneltä että rystyltä suoria läpilyöntejä. Parhaana päivänään Kvitova on pitelemätön. Edes hänen hieman hidas liikkumisensa ei ole este menestykselle, kun lyönti kulkee ja vastustaja on se, joka juoksee.

Kaksi Kvitovan uran parasta peliä on sattunut juuri Wimbledonin finaaleihin. Kvitova voitti 2011 loppuottelussa Maria Sharapovan 6-3, 6-4 ja 2014 loppuottelussa Eugenie Bouchardin 6-3, 6-0.

Matka on ollut pitkä Fulnekin pikkukylästä, jossa hän aloitti isänsä kanssa tenniksen.

- Ensimmäinen tennismuistoni on turnauksesta, jossa pelasin kuusivuotiaana. Isäni videoi ottelua, ja voitin sen kolmessa erässä. Siitä minulla on todella iloiset muistot.

Kvitova menestyi juniorikisoissa hyvin, mutta kesti vielä hyvän tovin, ennen kuin hän päätti ryhtyä ammattilaiseksi.

- 16-vuotiaana aloin harkita vakavasti ammattilaisuraa. Olin siihen asti ollut isäni valmennuksessa Fulnekissa, mutta silloin muutin Prostejoviin harjoittelemaan. Näin siellä monien hyvien pelaajien harjoittelevan todella kovaa ja tein niin itsekin.

Prostejovin kuuluisassa tennisakatemiassa tsekkihuiput, kuten Tomas Berdych ja Lucie Safarova, harjoittelevat. Paikka kerää muidenkin maiden ammattilaisia erityisesti joulunaikaan. Muun muassa Jarkko Nieminen on harjoitellut Prostejovissa.

- Harjoituskaudella pelaan tennistä kolme tuntia päivässä ja siihen päälle tulee puolitoista tuntia fysiikkaharjoittelua. Eli yhteensä harjoittelua on päivässä neljä ja puoli tuntia, joskus viisikin.

Onnistuuko Kvitova jälleen Lontoossa?​
Onnistuuko Kvitova jälleen Lontoossa?​

Kaikki itsestä kiinni

Kvitova nauttii edelleen tenniksestä.

- Tämä on todella hieno, globaali laji. Ja tenniksessä kaikki riippuu sinusta itsestäsi. Jos häviät, se on vain omaa syytäsi, ja voitto on aina omaa ansiotasi.

Jotain huonoa tenniksestä sentään löytyy.

- Huonoin asia on matkustaminen ja se, että on poissa kotoa ja joutuu asumaan hotelleissa yhden matkalaukun kanssa.

Se huono puoli unohtuu, kun pääsee nostamaan voittokannua. Kvitova lähtee Wimbledonin turnaukseen yhtenä voittajasuosikkina, mutta hänen yllään leijuu aina kysymysmerkki:

Mihin suuntaan biorytmit osoittavat tällä kertaa?

Kolumni: Kadonneen flow'n arvoitus

Siitä oli liikkunut tarinoita pukuhuoneiden perimäissä nurkissa. Siitä oli kuiskittu kenttien reunoilla. Sen oli jo huhuiltu kadonneen kokonaan.

Seuran vanhimmat senioripelaajat muistelivat flow'n olleen yleistä silloin, kun valkoista palloa vielä lyötiin puisilla mailoilla ja kun pelikaverin onnistumista saattoi peräti ääneen kehua. Vaatteetkin olivat silloin lähinnä valkoisia, jos sinistä ja punaista raitaa kauluksessa ei lasketa.

Oliko flow sittemmin kulunut loppuun? Vai ehkä se oli Euroopan Unionin direktiivillä kielletty pohjoisilla leveyksillä.  Voihan olla, että se on varastoitu jonnekin otettavaksi käyttöön viimeisessä hädässä.  

Sen aika oli tullut ilmestyä uudelleen.

***

Hallin kahviossa senioripelaajat muistelivat entistä aikaa, niin kuin he aina tekivät tavatessaan. Pikkujunnut kuuntelivat vaivihkaa vieressä ymmärtämättä mitään jostain flow'sta. Kummia jorinoita, outoja tarinoita. Jutut olivat kuin toisesta ajasta, niin kuin ne tietysti olivatkin. Ihmeelliseltä kuulostivat pienten korvissa tarinat vaivattomasti sujuvasta pelaamisesta, pitkistä ja virheettömistä palloralleista ja väsymättömästä yrittämisestä. Pikkujunnujen lyönneillä sen sijaan tuntui olevan aivan oma tahto ja virheet kasvoivat elämää suuremmiksi. Oli kuulemma pallokin senioreilla näyttänyt tosi isolta ja lähestynyt hitaasti.  

Siihenhän olisi helppo osua, ajattelivat pikkujunnut yksissä tuumin.  

Flow'ta olisi kiva päästä koettamaan. Oikeastaan sitä on ihan pakko päästä kokeilemaan.

***

Senioripelaajien jutut olivat jo siirtyneet terveyskeskusvierailujen vertailuun. Siitä pikkujunnut ymmärsivät vielä vähemmän. Vanhoilta ei siis kannattanut flow'sta enää udella. Jospa valmentajalla olisi parempaa tietoa tästä mystisestä asiasta. Valmentajahan tietää kaikesta kaiken, ajattelivat pikkujunnut.  

Vai flow teillä on mielessä, tuumaili valmentaja, kun pikkujunnut yhteen ääneen pommittivat häntä kysymyksillään.  Oliko valmentaja nähnyt flow'ta näillä kentillä? Oliko valmentaja ehkä jopa itse päässyt kokeilemaan sitä?Jännitys nousi lähes sietämättömäksi, kun vastaus viipyi. Valmentaja tuumaili ja pohdiskeli aikansa, ennen kuin vastasi hiljaisella äänellä: jokaisella pelaajalla on flow aina mukanaan. Pienet pää pyörivät ympäriinsä. Mitä ihmettä, hämmästelivät pikkujunnut! Ei heillä ollut mukanaan muuta kuin maila ja juomapullo. Sen täytyi olla siis pullossa.  Mutta kun jokainen vannoi ottaneensa ihan pelkkää vettä pukuhuoneen hanasta, asia ei tullut sen selvemmäksi.  Senioreiden pulloja ei tässä yhteydessä tarkistettu.

***

Valmentaja ei sanonut enempää vaan harjoittelu alkoi. Ja hyvin se sujuikin. Paremmin kuin koskaan ennen ja paremmin kuin kukaan olisi uskonut osaavansa. Onnistumiset seurasivat lähes katkeamattomana nauhana. Harvinaisiin epäonnistumisiin ei jääty piehtaroimaan vaan pikkujunnujen ajatukset siirtyivät luontevasti seuraavaan pisteeseen. 

Mikään ei tuntunut häiritsevän pelaamista. Kävi ihan kuin senioripelaajat olivat väittäneet. Pallo tuntui hitaalta ja isolta - siihen oli helppo osua puhtaasti. Jalat eivät väsyneet, vaikka tavallisesti jo puolivälissä harjoitusta teki pikkujunnujen mieli käydä kentän laidalle istumaan. Kaikilla oli ihmeellinen taistelumieli, vaikka valmentaja löi pahoja palloja ihan kentän nurkkiin.   

Ei tuntunut tennis lainkaan vaikealta. Vaikka kukaan ei halunnut harjoituksen loppuvan, loppui se kuitenkin aikanaan.  Valmentaja kiitti pikkujunnuja ja muistutti lopuksi: flow on aina mukanasi, jos niin haluat.

Pikkujunnujen katseissa oli hitusen enemmän kunnioitusta senioripelaajia kohtaan, kun he seuraavan kerran kohtasivat hallin kahviossa. Taisivat kokeneet sittenkin tietää, mistä puhuivat.

Kirjoittaja on tennisvalmentaja.​​
Kirjoittaja on tennisvalmentaja.​​

 

Tennisliiton vieraana: Urheilu Mervi Kalliolle iloa ja itkua

MTV:n urheilutoimittaja Mervi Kallio kiinnostui tenniksestä jo lapsena, mutta pelailu jäi satunnaisen ”höntsäilyn” tasolle, sillä hänen kotikunnassaan Loviisassa ei ollut sisähalleja. Seitsemän, kahdeksan vuotta sitten Kallio alkoi pelata tennistä aktiivisesti kesäisin, ja viimeiset pari vuotta hän on harrastanut lajia säännöllisesti vuoden ympäri.

- Välillä treenitunteja tulee viikossa viisi tai jopa kuusi, toisinaan ei yhtään. Pelaan Taivis Cupia eli naisten ”puulaakisarjaa”, joten silloin kun se on käynnissä, pelaan myös matseja. Teen kaksivuorotyötä (toimittajana MTV:llä ja lentoemäntänä Finnairilla), joten aikataulut eivät aina natsaa pelikavereiden kanssa. Silloin on helpompi lähteä vaikka lenkille, Kallio sanoo.

- Entisenä jalkapallopelaajana minua kiehtoo tenniksessä se, että olen itse vastuussa pelistäni. Jos se ei kulje, en voi syyttää kuin itseäni.

Kallion voi löytää tenniskenttien lisäksi myös lenkkipolulta, nyrkkeilysalilta, joogamatolta, kuntosalilta, lumilautarinteestä ja hiihtoladulta. 

- Olen valmis kokeilemaan mitä tahansa lajia. Aloitin viime kesänä myös golfin. Siinä vasta vaikea laji, Kallio nauraa.

Urheilu on hänelle oiva tapa tavata ystäviä.

- Meillä on ihana tyttöryhmä, jonka kanssa järjestämme jokainen vuorollamme urheilullista tekemistä.

Mervi Kallio nauttii kesästä töitä tehden ja tennistä pelaten.​
Mervi Kallio nauttii kesästä töitä tehden ja tennistä pelaten.​

Tunteella mukana

Silloin kun urheilutoimittaja ei seuraa työkseen urheilua tai urheile, hän seuraa urheilua vapaa-ajallaan. Tietenkin.

- Nyrkkeilyä, tennistä, F1:stä ja jääkiekkoa katson vielä muitakin lajeja tiiviimmin. Myös töissäni mieleenpainuneimmat projektit ovat liittyneet näihin lajeihin. Esimerkiksi viime kevään jääkiekon MM-kisat Tshekissä ja Monacon F1-viikonloput ovat olleet sellaisia, Kallio sanoo.

Kalliolle urheilu ei ole tilastonikkarointia tai viilipyttymäistä tuomarointia. Se on jännitystä, iloa ja myötäelämistä.

- Olen tunnetusti toimituksemme itkupilli. Jos meillä on lähetyksessä vähänkään herkkä juttu, minua varotetaan siitä etukäteen, etten pillahda itkuun kesken lähetyksen, ankkuri hymyilee.

- Välillä tuntuu vaikealta jututtaa rajusti pettynyttä urheilijaa, kun haastattelun sijaan tekisi mieli halata ja lohduttaa.

Urheilijoissa Kallio arvostaa niin ikään aitoutta ja rehellisyyttä.

- On helppo tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat haastatteluissa omia itsejään. Arvostan erityisesti sellaisia urheilijoita ja muidenkin alojen ammattilaisia, jotka ovat omalla työllään saavuttaneet unelmansa. 

Mervi Kallio pelaa tennistä keskimäärin kaksi tuntia viikossa.​
Mervi Kallio pelaa tennistä keskimäärin kaksi tuntia viikossa.​

Wimbledon kutsuu

Kallion kesä kuluu töiden merkeissä, mutta siihen mahtuu kaksi pientä virkistysmatkaa. Molemmat liittyvät tennikseen.

- Pääsen pariksi päiväksi seuraamaan legendaarista Wimbledonin tennisturnausta kuun vaihteessa, ja heinäkuussa lähdemme ystävien kanssa Hankoon viikonlopun tennisleirille. Muuten menen vain sään, fiiliksen ja vapaapäivien ehdoilla, Kallio suunnittelee.

Street Tennis liikutti keväällä 13 000 lasta

Street Tennis kiersi 90 koulussa ympäri maan.​
Street Tennis kiersi 90 koulussa ympäri maan.​

Suomen Tennisliiton ja LähiTapiolan Street Tennis -kiertue rullasi maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun asti ympäri Suomea. Tenniksen ilosanomaa vietiin kaikkiaan 90 kouluun ja 13 000 oppilaalle Hangosta Rovaniemelle.

- Koulut ovat olleet todella tyytyväisiä Street Tenniksen tarjoamaan sisältöön. Liikunnanopettajat ovat kiitelleet saamiaan virikkeitä ja oivallusta siitä, että tennistä voi hyvin pelata koulussa, Tennisliiton seurapäällikkö Henrik Zilliacus kertoo.

Tapahtumat, joissa koululaiset pääsivät ryhmissä pelaamaan puoli tuntia tennistä, ovat kouluille maksuttomia. Tennisvalmennuksesta kiertueella vastasivat Tennisliiton kiertuemanageri ja paikallisten seurojen valmentajat. 

Street Tennis on seurojenkin näkökulmasta onnistunut toimintamalli, sillä koululaisista löytyy uusia tenniksen harrastajia. Kun paikalliset koulut ovat seuroille tuttuja, on yhteistyön jatkaminen helppoa, Zilliacus sanoo.

Moni koulu on innostunut tilaamaan Tennisliiton kautta edullisia varusteita jatkopelejä varten.

Street Tennis on meille erittäin tärkeä toimintamalli. Tätä kautta saamme lajia tutuksi ja tenniksen yhdeksi varteen otettavaksi harrastukseksi. Seuraavaksi tarvitsemme aktiivisempaa markkinointia, jotta saamme siirrettyä lapset suoraan kouluista ohjattuun tennistoimintaan, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho miettii.

Hän muistuttaa, ettei tenniksen tarvitse etenkään lapsille olla maineensa veroinen kallis laji.

- Sitä voi harrastaa välitunneillakin esimerkiksi koulun ostamilla välineillä. Toivon, että vanhemmat innostuisivat pallottelemaan yhdessä lastensa kanssa kaupungin ilmaisilla kentillä. Niillä on helppo tutustua tennikseen maksutta, Purho jatkaa.

Kouluissa lapsia opasti kaksi ohjaajaa ja Tennisliiton kiertuemanageri.​
Kouluissa lapsia opasti kaksi ohjaajaa ja Tennisliiton kiertuemanageri.​

"Yksikin uusi lapsi seuralle lottovoitto"

Vuoden 2015 kiertue oli tähän mennessä laajin. Kasvua vuodesta 2014 oli 10 koulun ja 2000 oppilaan verran. Hämeestä mukana olivat Kangasala, Lempäälä ja Valkeakoski. 

Lempäälän Tennisseura oli mukana kolmatta kertaa. Seuran kaksi ohjaajaa ja kiertuemanageri tutustuttivat yhteensä 250 kolmas- ja neljäsluokkalaista tenniksen saloihin Sääksjärven ja Kuljun kouluissa.

- Konsepti on upea; kaikki välineet tuodaan valmiina, rastit ovat koukuttavia ja alueen tapahtumista vastannut Jarno Saari hoiti koulukäynnit ammattimaisesti. Lapset olivat innolla mukana. Kaikille tuli onnistumisen elämyksiä ja vaihtelua koulun arkeen, Timo Reunanen Lempäälän Tennisseurasta kertoo.

Seuran näkökulmasta Street Tennis antaa enemmän kuin ottaa. 

- Lempäälän Tennisseurasta oli mukana kaksi ohjaajaa, joten valtavia resursseja ei tarvita. Seuramme kevään kursseille tuli useita lapsia mukaan, kun kipinä syttyi Street Tenniksessä. Kurssien jälkeen lähes kaikki jatkavat myös ohjatuissa harjoitusryhmissä kesällä, Reunanen sanoo.

- Yksikin uusi lapsi on pienehkölle seuralle kuin lottovoitto, ja useamman mukaan tulo jo eurojackpotin päävoitto! Tärkeintä on, että seura pystyy vastaamaan tapahtuman jälkeen huutoonsa eli sillä on heti tarjota harrastusmahdollisuuksia ja toimintaa tenniksen parissa. 

Reunanen lupaa Lempäälän Tennisseuran olevan mukana Street Tenniksessä myös jatkossa.

- Kaikista ei tarvitse tulla kilpapelaajia, vaan oman harrastuksen löytäminen on yhtä arvokasta. Paras palaute tennisihmiselle on lasten tekemisen riemu ja aito ilo. Ja niitä Street Tenniksessä riittää.

Koulumme osallistui ensimmäistä kertaa Street Tennis -tapahtumaan. Meillä se järjestettiin ulkona, keinonurmella päällystetyllä jalkapallokentällä. Toimintapisteet olivat kaikki hienosti motivoivia ja eskarilaisetkin onnistuivat niissä. Ohjaajan kanssa sovimmekin jo ensi syksyn päivistä, sillä otamme heidät ilolla uudestaan koulullemme. Sovimme, että ryhmä voi olla pienempi ja aika vaikka hitusen pidempi. Suosittelen ehdottomasti Tennisliiton järjestämää tennispäivää muillekin kouluille.

Anniina Laukkanen, Kirkkoharjun koulu, Kangasala

Lasten ilo on ohjaajille paras palkinto.​
Lasten ilo on ohjaajille paras palkinto.​

Tennis sopii pihalle ja puistoon

  • Street Tennistä voi hyvin pelata pihalla tai puistossa. Verkoksi kelpaa vaikka penkki tai puiden väliin viritetty naru. Mailoja ja palloja saa tennishallien välineshopeista tai hyvin varustetuista urheilukaupoista.
  • Kesäisin ulkotenniskentillä pääsee pelaamaan usein hyvin edullisesti tai kaupungin kentillä jopa ilmaiseksi. Lähimmät kentät löytää yleensä paikallisen tennisseuran tai kaupungin liikuntapalveluiden nettisivuilta.
  • Tennisseurojen järjestämät kesäleirit tai alkeiskurssit ovat myös hyvä tapa aloittaa tennisharrastus.

Vinkit antoi Suomen Tennisliiton seurapäällikkö Henrik Zilliacus

Nousussa ja laskussa: Varokaa tätä miestä!

Kakkosviulun ykkösääni: Lucie Safarova

Tshekki pelasi Ranskan avoimissa ensimmäisen kaksinpelin grand slam -finaalinsa ja voitti nelinpelin Australian avointen tavoin Bethanie Mattek-Sandsin kanssa. Tähän asti Safarova on jäänyt kotimaassaan Petra Kvitovan ja entisen poikaystävänsä Tomas Berdychin varjoon, muttei enää. Safarova on ajan myötä oppinut käyttämään vasurin kämmentään tehokkaasti myös sisältä ulospäin. Krossi ja pitkin linjaa ovat toimineet aina.

Andy Murray on jälleen iskussa. Kuva: All Over Press​
Andy Murray on jälleen iskussa. Kuva: All Over Press​

Paluu huipulle: Andy Murray

Kun Andy Murray pelasi elämänsä massakauden, tarkoittaa se sitä, että hän on kaikilla muilla alustoilla entistä vaarallisempi. Kehittynyt kakkossyöttö vähentää puolustuspalloja myös ruoholla ja kovilla kentillä. Ja peruslyöntien pituus ja rentous pääsevät oikeuksiinsa, kun hän voi massan ulkopuolella olla kenttäasemaltaan entistä aggressiivisempi.

***

Kultatytön syöksykierre: Eugenie Bouchard

Kanadan Eugenie Bouchard eteni viime vuoden kolmessa ensimmäisessä grand slamissa neljän joukkoon, Wimbledonissa finaaliin. Ensimmäisen grand slam -voiton piti olla ajan kysymys. Petra Kvitova murskasi Bouchardin Wimbledon-finaalissa 6–3, 6–0, ja siitä lähtien on mennyt huonommin. Nousua kesti kaksi vuotta. Kun Bouchard, 21, on joutunut syöksykierteeseen, ei hän ole löytänyt keinoja katkaista sitä. Pelaaminen meni koheltamiseksi, kun miltei suurvoittaja haki vielä kehitystä. Bouchardin tapa yrittää olla parempi on aina ollut intensiteetti, mutta nyt sitä pitäisi laskea hieman. Aggressiivinen peruslyöntipeli on olemassa, mutta liika yrittäminen syö tehoja. Onko megajulkisuus imagopaineineen ottanut jotain pois urheilusta?

Ainaisessa hississä: Ernests Gulbis

Ernests Gulbisin ATP-ranking romahti 58 pykälää sijalle 87, kun hän putosi Ranskan avoimissa toisella kierroksella ja menetti edellisvuoden välieräpisteet. Olkapäävamma rajoitti tähän kauteen valmistautumista, mutta silti hän joutuu 26-vuotiaana miettimään, hyväksyykö epätasaisuuden ja tenniksen playboyn aseman – vai haluaako yrittää kehittyä, kuten Stanislas Wawrinka kasvaessaan suurvoittajaksi?

Katso tuorein ATP-ranking ja WTA-ranking

Instagram-kuva käyttäjältä henrikontinen

TennisHUBista löydät kaverin

​

TennisHUB avattiin kesäkuun 8. päivä, ja sinne on rekisteröitynyt jo satoja pelaajia. Pelivuorojen haussa on mukana 16 pelipaikkaa ja lisää tulee kesän aikana. Mikäli teidän hallinne haluaa liittyä palveluun, olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen. Pelikaveripalvelu on myös osoittautumassa suosituksi. Jo lähes 200 pelaajaa on luonut ennakkoon pelaajaprofiilin. Palvelu otetaan käyttöön juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kannattaa käydä tutustumassa TennisHUBiin osoitteessa www.tennishub.fi.

TennisHUB toimii sitä paremmin, mitä enemmän sinne rekisteröityy pelaajia. Seurojen apu on kullanarvoista, sillä jäsenkirjeidenne ja verkkosivujenne kautta saamme levitettyä tietoa TennisHUBista entistä tehokkaammin. TennisHUB on myös teidän jäsenillenne hyödyllinen palvelu!

Olethan itse jo rekisteröitynyt?

Jos et, niin rekisteröidy palveluun osoitteessa www.tennishub.fi ja saat liittymisetuna MTV Katsomon Total Sport yhden vuorokauden katseluoikeuden. Lisäksi voit osallistua Scandic Vierumäen sporttiviikonlopun arvontaan ja saat muita hyödyllisiä etuja ja alennuksia. TennisHUBiin liittyminen on maksutonta.

TennisHUB on kaikille tenniksen harrastajille ja tenniksestä kiinnostuneille suunnattu palvelu, jonka avulla pelaajat voivat etsiä ja varata vapaita kenttiä, löytää pelikavereita, saada etuja ja alennuksia sekä pitää yhteyttä tenniskavereihin. TennisHUBin toimintoja kehitetään ja uusia palveluita avataan säännöllisesti. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki tennikseen liittyvät palvelut löytyvät samasta paikasta ja niihin pääsee yhdellä kirjautumisella.

Kontinen lähellä grand slam -finaalia Ranskassa

Henri Kontinen ja Jie Zheng pelasivat sekanelinpelin välierässä.​
Henri Kontinen ja Jie Zheng pelasivat sekanelinpelin välierässä.​

Henri Kontinen oli lähellä tehdä suomalaista tennishistoriaa yltämällä grand slam -turnauksen finaaliin Ranskan avoimissa. Hän selviytyi sekanelinpeliparinsa Jie Zhengin kanssa välierään, jossa kärsi kuitenkin niukan tappion (5-7, 6-7 (5-7)) Lucie Hradecka-Marcin Matkowskille.

- Pienestä se jäi kiinni. Vastustajien likka (Hradecka) paukutti kyllä hyvin, Kontinen kertoi Pariisista.

Kontinen oli ottelun jälkeen pettynyt, vaikka nauttikin tiukan ottelun jokaisesta hetkestä. Jo välieräpaikka oli loistosaavutus.

- Hauskaa oli taas, mutta kyllähän tuon matsin olisi halunnut voittaa. 

Nelinpelissä Kontinen jäi parinsa Marin Draganjan kanssa toiselle kierrokselle. Jarkko Nieminen taisteli puolestaan upeasti ensimmäisellä kierroksella Novak Djokoviciä vastaan, mutta joutui lopulta taipumaan hirmuiskussa olleelle maailman ykköselle.

Patrik Niklas-Salminen debytoi Pariisissa grand slam -tasolla. Hän pelasi sekä poikien kaksin- että nelinpeliä, joista jälkimmäisessä pääsi toiselle kierrokselle norjalaisen Viktor Durasovicin kanssa. 

Seuraavaksi samat sinivalkoiset pelaajat tavoittelevat grand slam -menestystä Wimbledonissa.

Eurosport, MTV ja Yle tv-tenniksen valtiaat

Tenniksen televisiointioikeuksista tehdyt sopimukset ovat yleensä monivuotisia. Tennisfania kiinnostaa, miten ne jakautuvat Suomessa ja mikä on sopimusten tilanne nyt ja tulevaisuudessa?

Eurosport-kanava mullisti Suomessa ammattilaiskilpailujen katsomisen televisiosta, kun se aloitti 1989. Yhtäkkiä tennisfani sai muutaman kisan sijasta seurata miesten ATP-kiertuetta sydämensä kyllyydestä.

Eurosport on säilyttänyt asemansa tenniksessä erityisesti grand slam -kisojen osalta. Se näyttää Australian, Ranskan ja Yhdysvaltain avoimet kokonaisuudessaan.

Mutta kuinka pitkät sopimukset Eurosportilla on näiden kolmen grand slam –turnauksen kanssa?

Eurosportin varatoimitusjohtaja Geraldine Filiol aloittaa Australian avoimista.

- Sitä koskeva sopimuksemme on voimassa vielä ensi vuoden kisan eli 2016. Käymme jatkosta jo neuvotteluja, Filiol kertoo.

Eurosportin edellinen sopimus Australian avointen kanssa oli nelivuotinen.

Eurosport on pitkään ollut ranskalainen yritys, ja vaikka viime aikoina amerikkalainen Discovery on ostanut itsensä enemmistöosakkaaksi, sopimus ”kotikisan” kanssa on pitkä.

- Ranskan avoimet pysyvät meillä ainakin vuoteen 2021 asti, Filiol kertoo.

US Open näkyy puolestaan Eurosportin kanavilla ainakin vuoteen 2017 saakka. Tänä kesänä Eurosport lisäsi ensimmäistä kertaa historiassaan Wimbledonin repertuaariinsa, tosin vain Belgiassa. Siellä kisa näkyy 2015-2017 Eurosportilla.

- Suomen suhteen en osaa sanoa mitään. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan hankkimaan erilaisia oikeuksia eri maille, Filiol sanoo.

MTV:n sopimus kattaa vuoden 2016

Suomessa MTV näyttää Wimbledonia tänäkin vuonna, joten kisan seuraaminen on taattu Suomen televisiossa. Miten on jatkon laita, MTV:n urheilun lähetysoikeuksista vastaava Tatu Lehmuskallio?

- Wimbledonista meillä on sopimus myös ensi vuodesta ja samoin miesten ATP-kisoista, Lehmuskallio kertoo.

MTV on ollut viime aikoina taloudellisissa vaikeuksissa. Jatko tenniksen parissa on hämärän peitossa.

- Yhtiössä on myllerrys päällä. Kesän jälkeen tiedämme paremmin, miten etenemme näiden oikeuksien suhteen. Mitään hoppua ei ole, Lehmuskallio kertoo.

Tenniksenystävälle on MTV:n Total Sport -paketin kautta näkynyt miesten kisojen lisäksi  C More -kanavalla jonkin verran myös naisten WTA-kilpailuja. Myös Davis Cupin finaali on tarkoitus näyttää tänä vuonna.

Eurosport näytti WTA-kilpailuja vielä 2012, mutta menetti neoikeudet tarjouskilpailussa. Sen jälkeen niitä kaupitellut IEC-yhtiö ei ole saanut tehtyä Suomeen sopimusta.

Eurosport on kuitenkin onnistunut tekemään erillissopimuksia valikoitujen ATP- ja WTA-kisojen kanssa. Esimerkiksi miesten puolella isommat ATP1000 ja ATP500-kisat ovat kuitenkin ainakin tällä hetkellä MTV:n heiniä.

Olympiatennistä Ylellä

Viime aikoina internetin kautta välitetty kuva on lisääntynyt voimakkaasti. Esimerkiksi Eurosport näytti parhaimmillaan Ranskan avoimista otteluita kaikilta 15 kentältä Eurosport Playerin kautta.

Ja kun kameroita alkaa olla kaikilla kentillä, esimerkiksi Yle pystyi näyttämään suomalaisotteluita Ranskan avoimista.

- Ranskan avointen lähetyksemme vetivät yleisöä todella hyvin. Laji sopii televisioon hyvin, ja siinä pelaa todellisia maailmantähtiä. Ja on hyvä, että suomalaispelaajia taistelee huippujen kanssa, Ylen urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman kertoo.

Esimerkiksi Ranskan avointen miesten finaalia seurasi parhaimmillaan melkein 300 000 ja keskimäärin noin 200 000 katsojaa.

- Lukemat olivat todella hyviä. Vuodesta 2016 meillä ei ole kuitenkaan vielä tietoa muusta, kuin että kanavillamme näkyy Rio de Janeiron olympiatennistä, Portman sanoo.

Nuorten maajoukkue Kalastajatorpalla mediatreenissä

Peetu Pohjola Mervi Kallion ohjauksessa.​
Peetu Pohjola Mervi Kallion ohjauksessa.​

Nuorten maajoukkueen mediakoulutus järjestettiin aurinkoisilla Kalastajatorpan tenniskentillä kesäkuun alussa. Yhdeksän lahjakasta nuorta koulutti MTV:n urheilutoimittaja Mervi Kallio.

Koulutus oli hyvin käytännönläheinen; jokainen kertoi itsestään yhteisellä esittelykierroksella ja antoi positiivisia kehuja seuraavalle puhujalle. Kallio näytti myös erittäin koskettavan videon huippunyrkkeilijä Jussi Koivulan tarinasta, jota käytiin yhdessä urheilijoiden kanssa läpi rakentavasti keskustellen. Otettiin kantaa, millainen on hyvä urheilija median edessä, ja kuinka yhteispeli toimii urheilijan ja median edustajan kanssa.

- Kyllä molemmilla pitää selkeästi olla rento meininki, jotta yhteinen sävel haastatteluun löytyy. Toimittajalta toivoisin jonkinlaista asiantuntevuutta, kun tullaan haastattelemaan, mutta ei se pakollista ole, 16-vuotias lahjakkuus Emil Ruusuvuori kertoo.

Kallio korosti sanattoman viestinnän tärkeyttä nuorille urheilijoille. Haastatteluissa pitää ottaa huomioon pukeutuminen, jossa sponsoreiden kanssa sovitut logot ja painatukset näkyvät. Hyvä käytös luo jo jo loistavat lähtökohdat työskennellä median kanssa, vaikka muutama "paha poika" urheilijamaailmassa onkin medialle miellyttävä haastateltava persoonansa ansiosta. 

Nuorten maajoukkueella oli rento meininki tauolla.​
Nuorten maajoukkueella oli rento meininki tauolla.​

Kallio otti kantaa sosiaalisen median voimaan nykypäivänä, ja tämä ilmiö vain kasvaa kasvamistaan. Nuorilla urheilijoilla olikin jo vankka kokemus "somettamisesta". Koko porukan voimin käytiin kuitenkin läpi, mitä someen kannattaa laittaa ja kannattaako "urheilijaminä" erottaa omasta yksityiselämästään.  

Tilaisuuden lopuksi Kallio teki jokaisesta erikseen videoidun urheilijahaastattelun, mikä antoi nuorille urheilijoille hyvää treeniä median edessä työskentelyyn. Monia jännitti aluksi, mutta tunnelma rentoutui hyvinkin nopeasti.

- Hieno päivä takana! Tuli opittua paljon uusia asioita mediasta ja siitä, miten työskennellä sen kanssa, kun tulevaisuudessa tulee varmasti oltua enemmän sen kanssa tekemisissä. Muutama haastattelu minulla onkin ollut jo, mutta tämän päivän jälkeen osaan käsitellä haastattelutilanteet paremmin, naurahtaa lupaava tennisässä Aaro Pöllänen.

Suomi on saamassa tulevaisuudessakin todella hyväkäytöksisiä tennistähtiä median eteen.

Tennislehden pikatentissä Patrik Niklas-Salminen

Patrik Niklas-Salminen suuntaa kesäkuun lopussa Wimbledoniin. Kuva: Heidi Koivunen​
Patrik Niklas-Salminen suuntaa kesäkuun lopussa Wimbledoniin. Kuva: Heidi Koivunen​

Patrik Niklas-Salminen, 18, pelasi uransa ensimmäisen junior grand slamin Ranskan avoimissa. Keväällä hän voitti kaksinpelissä ITF G2 -turnauksen Moldovassa ja nelinpelissä ITF GA -turnauksen Milanossa. Hän edustaa Tampereen Tennisseuraa. 

1. Milloin aloitit tenniksen ja missä?

- Aloitin pelaamisen neljävuotiaana Tampereen tenniskeskuksen "tuhnukentällä".

2. Minkälainen on tyypillinen treenipäiväsi?

- Aloitan treenaamalla 7.30-9 tai 9-10.30, ja sitten lähden kouluun. Toinen tennistreeni on 14.30-16.30, jonka jälkeen on vielä puolentoista tunnin fysiikkaharjoitus.

3. Miten koulun ja urheilun yhteispeli onnistuu sinulta? Mitä se vaatii?

- Yhteistyö koulun (Pohjois-Haagan yhteiskoulu) toimii erittäin hyvin, mutta se vaatii suunnittelua ja keskustelua opettajien kanssa ennen matkoja. Reissut kestävät useita viikkoja. Koulun ja tenniksen yhdistäminen vaatii myös omatoimisuutta ja oma-aloitteisuutta.

4. Ehditkö viettää lainkaan kesälomaa?

- Pidin viiden päivän loman Ranskan avointen jälkeen.

5. Mikä on unelmasi pelaajana?

- Saada tenniksestä ammatti.

6. Ketä tennistähteä ihailet ja miksi?

- Ihailen Jarkko Niemistä, joka on loistava esimerkki muille pelaajille. Hän on rehti ja kova tekemään töitä.

7. Mikä on vahvuutesi pelaajana?

-  Hyvä syöttö, taistelutahto ja kämmen.

8. Miten rentoudut?

- Kaverien kanssa, kalastamalla ja kuuntelemalla musiikkia.

9. Mikä on ikimuistoisin tennishetkesi?

- Tämän kesän ottelut Roland Garrosilla (junior grand slam).

10. Mitä odotat saavuttavasi tänä vuonna?

- Toivon menestystä tulevissa grand slam -kisoissa. Seuraavaksi on vuorossa Wimbledon.

 

Raisan Roti: Kentän laidalla kuultua SEB JGP:ssä

Kesäkuun alussa junioripelaajat taustajoukkoineen kerääntyivät Tampereelle 3. SEB JGP -osakilpailuun. Kilpailunjohtaja Hannu Granroth oli erittäin tyytyväinen sekä osallistujamääriin kuin kilpailussa ilmenneeseen positiiviseen ilmapiiriin ja pelaajien hyvään käytökseen. Erityisesti alkuviikolla kun 14- ja 16-vuotiaat pelasivat, oli SEB Fair Play -pelaajan valinta haasteellista hyvien ehdokkaiden runsaan määrän ansiosta. 

Kilpailun aikana SEB Fair Play -palkinnon saivat Emilia Hartman, TaTS sekä Aaron Matikkala, OVS.​
Kilpailun aikana SEB Fair Play -palkinnon saivat Emilia Hartman, TaTS sekä Aaron Matikkala, OVS.​

Monet seurat olivat lähteneet kilpailuun isolla junioriporukalla valmentajansa johdolla. Esimerkiksi Ville Nygård, ÅLK, luotsasi noin 25 pelaajan ryhmää kilpailun aikana. Näin suuren ryhmän kanssa valmentaja pääsee kohtaamaan pelaajiensa kanssa sekä menestystä että tilanteita joissa pelaajien tappio ja pettymys pitää osata käsitellä. Vahvaa juniorityötä tehdään myös esimerkiksi Oulussa. Tämä näkyy seurasta kisaan osallistuvien pelaajien määrässä ja menestyksessä. OVS:n valmentaja Merike Stamberg onkin erittäin tyytyväinen seuran ja pelaajien tekemään työhön. Menestystä kansallisella tasolla tulee mukavasti. Mikäli omia rajoja halutaan testata vielä enemmän, voisi Meriken mielestä esimerkiksi ulkokauden harjoittelua tehostaa entisestään. Harjoittelumääriä voitaisiin lisätä samalle tasolle Euroopan menestyneiden maiden pelaajien kanssa. 

Ulkokauden tenniskilpailut saattavat asettaa pelaajat mielenkiintoisten ja muuttuvien sääolosuhteiden keskelle. Näin kävi tällä kertaa Tampereella. Onneksi aikatauluista pystyttiin pitämään hyvin kiinni kun otteluita siirrettiin tarvittaessa halliin sisäkentille. Ulkona pelaajille haasteita asetti kova ja pyörivä tuuli. HVS:n valmentaja Timo Kunnas totesikin, että kilpailussa nähtiin paljon mielenkiintoisia tilanteita tuulen otettua pallon haltuun. Kunnas muistutti myös, että haastavat olosuhteet kuuluvat tennikseen. Myös tuulessa pitää osata pelata. Monia ammattilaiskisojakin pelataan vähintään yhtä tuulisissa olosuhteissa. Silloin taidot ja hermojen hallinta ovat oleellisia. 

Tampereen SEB JGP toi monelle nuorelle iloisen ja odotetun alun kesälomalle.​
Tampereen SEB JGP toi monelle nuorelle iloisen ja odotetun alun kesälomalle.​

Tampereen SEB JGP -kilpailusta haluan nostaa esiin järjestäjien ystävällisyyden ja talkoohengen. Tampereen tenniskeskuksessa on loistavat puitteet suuren kilpailun järjestämiselle. Ulkona olevat minitenniskentät tarjosivat loistavaa viihdykettä pelaajille otteluiden lomassa. Hyvässä kilpailussa myös taustajoukot viihtyvät. Hyvinä ideoina mainittakoon arpojen myynti ja ulkona paistetut herkulliset vohvelit. Pienten lasten äitinä ilahduin myös lasten leikkipaikasta. Erityismaininnan ansaitsee TaTS:n Matti Varpula, joka on omin käsin rakentanut tenniskeskuksessa olevan leikkimökin. 

Seuraavat SEB JGP -kilpailut pelataan elokuussa. Kilpailut ovat samalla 12-, 14- ja 16-vuotaiden SM-kilpailut. Tervetuloa mukaan!

Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö.​
Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö.​

 

 

 

 

Sari ja Micce Mika Hedmanin tenniskoulussa: Rystylyönti

Sari Multala ja Mikaela Ingberg Mika Hedmanin tenniskoulussa. Osa: rystylyönti.

Mallia mestarista: Lucie Safarovan vaikea rysty

Lucie Safarova tekee sinnikästä nousuaan kirkkaimpaan kärkeen.​ Kuva: All Over Press​
Lucie Safarova tekee sinnikästä nousuaan kirkkaimpaan kärkeen.​ Kuva: All Over Press​

Ranskan avoimien hienoinen yllätysfinalisti Tsekin Lucie Safarova on noussut tasaisesti kohti kärkeä. Uusimmalla listalla hän komeilee jo sijalla seitsemän. Kovasti maannaistaan Petra Kvitovaa pelityyliltään muistuttava Safarova taiteilee kuvassamme hankalan rystylyönnin kanssa. Kuva kertoo monta asiaa, joita ilman ei tuosta asemasta lyöntiä saa aikaiseksi.

Voimaharjoittelua on tehty

Lucie on fyysisesti kovassa kunnossa. Mitään ylimäärästä ei hän kentälle vie, vaan se kaikki on saatu treenin kautta pois. Jäljellä on monipuolisesti toimiva keho, joka ei jätä pulaan hankalissakaan tilanteissa.

Jalkatyö tilanteen mukaan

Kämmeneltä kaikki lyövät koko ajan avoimesta asennosta, mutta välillä niin on pakko tehdä rystyltäkin. Serena Williams on varsinainen avoimen rystyn mestari. Lucie ei suinkaan ole halunnut tällaista asemaa, mutta jouduttuaan siihen hän pyrkii edelleen mahdollisimman hyvään lyöntiin.

Tasapaino hallussa

Painopiste on matalalla, jalat toimivat vahvana tukena ja keskivartalo pitää ryhtinsä. Kaikki nämä ovat edellytyksenä laadukkaalle lyönnille.

Vahva hartiakierto

Koska jalkatyö on vaatinut lievän kompromissin lyöntiasennon ja sitä kautta voimantuoton osalta, hartiakierto ja kädet tekevät pääosan työstä. Se näkyy tässä kuvassa mainiosti ja sekin näkyy, että käsillä on tehty muutakin kuin heilutettu mailaa.

Katso palloa koko ajan 

Lucie katsoo lähestyvää palloa tiukasti ja loppuun saakka. Parempi osuma – tarkempi ja kovempi lyönti.

Katso wtatennis.comin video:

 

Senioriässä: Koomikot sparraavat Mari-Liis Parmasta

Mari-Liis Parmas kotiutui Tallinnasta Tampereelle, jossa valmentaa TaTS:in lapsia.​
Mari-Liis Parmas kotiutui Tallinnasta Tampereelle, jossa valmentaa TaTS:in lapsia.​

Tuore MM-hopeamitalisti Mari-Liis Parmas on tallinnalaistyttö, josta on tullut pesunkestävä manselainen.
Tampereen Tennisseuran lasten tenniskoulun vastaavan valmentajan omiin treenikavereihin kuuluvat mm. Kummelit Silvennoinen ja Vihinen.

- Em mää suomea puhu, sanoo Tallinnassa 44 vuotta sitten syntynyt Mari-Liis Parmas. - Mää puhun tamperetta.
Kun Mari-Liis oli pieni, perheessä katsottiin televisiosta YLEn ohjelmia. Sen kummempaa suomen kielen opetusta hän ei ole saanut.
- Suomeksi kirjoittaminen on vaikeaa, koska se sotkeutuu helposti viroon. Kun käyn Virossa ja puhun sukulaisten kanssa viroa, he naureskelevat, että sulla on sitten hassu korostus.
Eipä kai se ihme olekaan, onhan Mari-Liis Parmas asunut Tampereella kauemmin kuin Tallinnassa. Perhe Parmas muutti Suomeen vuonna 1989, kun Jaak ja Tiiu Parmas tulivat valmentajiksi Tampereen Tennisseuraan. Muuttoon vähän nihkeästi suhtautunut, tuolloin 19-vuotias Mari-Liis aikoi viettää Mansessa korkeintaan yhden vuoden, kun opiskelupaikka Tallinnan yliopiston liikuntatieteelliseen jäi harmittavasti saamatta.
- Pääsykokeet menivät muuten hyvin, mutten selvittänyt telinevoimistelun testiä, muistelee Mari-Liis.
Parmaksen vanhemmat palasivat Viroon kuuden vuoden jälkeen, mutta tyttären vuoden Tampere-visiitti on jo venynyt 26 vuoden pituiseksi. Tiiu Parmas kuoli elokuussa 2011 syöpään ja hieman sen jälkeen, kolme vuotta sitten, Jaak Parmas, 77, muutti tyttärensä luokse Tampereelle.
- Isän näkö on heikentynyt sen verran, että yksin asuminen ei enää onnistu. Isällä ja koirallani PocoLocolla (espanjaksi vähän hullu) on päivisin mukavasti seuraa toisistaan.

Monipuolisuutta lasten liikuntaanMari-Liis Parmas työskentelee TaTS:n lasten tenniskoulun vastaavana valmentajana.
- Kun he oppivat pelaamaan, annan heidät seuraaville valmentajille, sanoo Mari-Liis.
- Pikkuisten kanssa on mukava toimia.
Kesä- ja elokuussa hänet työllistää Hippo-Tennis, johon ilmoittautui yli 200 lasta. Op-ryhmän sponsoroima 5-7-vuotiaiden vasta-alkajien tenniskoulu on lapsille ilmainen. Se pyörii Tampereen Tenniskeskuksen kentillä arkisin klo 17.30-19.30.
- Kaikki lapset eivät ole koulussa yhtä aikaa, osa on lomalla tai poissa muista syistä, mutta palaa sitten kouluun takaisin.
TaTS:n nuorten viikottaiset tennisleirit kestävät arkisin klo 9-15. Välissä on lounas ja tenniksen ohessa pelataan jalkapalloa, sulkista ja muitakin lajeja. Osallistujat ovat 6-12-vuotiaita.
Alkukesästä kohistiin Nuorisotutkimusneuvoston tekemästä tutkimuksesta, jossa todettiin nuorten urheilijoiden erikoistuvan liian nopeasti vain yhden lajin harrastajiksi. Tulevan urheilu-uran kannalta sitä pidettiin haitallisena. Tutkimukseen oli haastateltu liki sataa 45:n eri lajin urheilijaa ja selviteltiin heidän urapolkujaan.
- Olen aivan samaa mieltä tuon tutkimuksen kanssa, sanaa Parmas.
- Vielä lapsi-ikäiset joutuvat valitsemaan päälajinsa ja keskittymään yksin siihen. Sen lajin harkkoja on sitten joka päivä eikä muiden lajien harrastamiseen ole yksinkertaisesti aikaa.
- Haastattelin tennisleiriläisiämme tässä eräänä päivänä ja kyselin, mitä lajeja he harrastavat. Tampereella kun ollaan, pojat pelasivat joko jääkiekkoa tai jalkapalloa, tytötkin paljon jalkapalloa tai taitoluistelua. TaTS:n sisarseuran, Classicin, myötä salibandyn harrastajia oli heitäkin paljon.Koomikot sparraajina
 

Mari-Liisin työt sisäpelikaudella painottuvat arkisin iltaan, klo 15-20 väliin. Viikonloppuisin hän on töissä aamupäivät.
- Perjantait ovat vapaita tenniksestä, kertoo Parmas.
Silloin hän käy kuntosalilla, jumpassa tai pyöräilee, kuten edellisviikolla Lempäälään Ideaparkiin ja takaisin. Kunnon puolesta hän ei anna tasoitusta pelikentillä, jolla on saavuttanut jopa MM-mitaleja.
Omia tennistreenejä hän vetää aamupäivisin, tiistaisin TaTS:n naisten 30-, 40- ja 45-joukkueen pelaajien kanssa.
- Me kutsutaan näitä mummoreeneiksi, nauraa Mari-Liis.
- Eniten kuitenkin treenaan miesten kanssa.
Joidenkin treenikavereiden nimet ovat tuttuja, mutteivat tenniksestä. On Silvennoista ja Vihistä, Fredi Liliusta ja Riku Suokasta, siis kuuluja koomikkoja. Heidän lisäkseen Mari-Liisia sparraa moni näyttelijä ja Ilveksen kiekkoilijakin.
- Olen kannustanut Kummeleita osallistumaan kisoihinkin, kun ovat niin innokkaista treenaajia, muttei se kuulemma käy, kun heitä jännittäisi liikaa.Maailmanmestari vuosimallia 2013


Mari-Liis on ITF:n seniorirankingeissa N40-ikäluokassa kaksinpelissä sijalla 14 ja nelinpelissä yhdeksäs.
- Osallistuin MM-kisoihin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Mallorcalla, kertoo Mari-Liis.
- Suomalaispelaajia näihin ikäluokkiin on ollut vaikea saada mukaan, siksi pareinani on ollut lähinnä virolaispelaajia.
Tuorein pari on Viron Ilona Poljakova, jonka kanssa hän voitti N40-luokan nelinpelin hopeaa Turkissa maaliskuussa. Pari koki tappion moldovalaisille Olga Cosicille ja Svetlana Kaeferille. Kaksin- ja sekanelinpelissä Mari-Liis eteni puolivälieriin.
Maailmanmestaruuden Mari-Liis voitti naisten nelinpelissä vuonna 2013 Viron Piret Ilveksen kanssa. Finaalissa kukistuivat ammattilaisena menestynyt Ranskan Sandrine Testud ja Italian Elisabetta Morici.
Kansallisella tasolla hän pelaa naisten liigaa N30- ja N40-joukkueissa ja osallistuu tilaisuuden tullen seniorien SM-kisoihin.
- Hangon Scandinavian EB Championships -kisa on ohjelmassa tänäkin kesänä. Talin seniorien ITF-kisa on samaan aikaan Tampere Openin, miesten ja naisten ammattilaiskisan, kanssa, joten se jää väliin.
Ja mitäs tehtäviä Tampere Open -kisassa on?
- Olen siellä infossa ja vastaan linjatuomareista, ompelen bagdeja paitoihin ja tarvittaessa toimin autokuskinakin.
 

Kirja: Bollis – suomalaisten urheilun pelikenttä

 

Erkki Alaja: Bollis – Töölön Pallokentän 100 vuotta. Teos. Helsinki 2015. 385 s. ISBN 978-951-851-574-9​
Erkki Alaja: Bollis – Töölön Pallokentän 100 vuotta. Teos. Helsinki 2015. 385 s. ISBN 978-951-851-574-9​Äkkiä ajatelleen voisi kuvitella Erkki Alajan kirjoittaman Bollis - Töölön Pallokentän 100 vuotta kirjan kiinnostavan lähinnä helsinkiläisiä – ja erityisesti töölöläisiä – jalkapallohulluja. Vaan eipä sitä tiennyt, mitä kaikkea venäläisten hylkäämälle kaalimaalle vuonna 1915 rakennetulla kentällä on sen satavuotisen historian aikana tapahtunut. Kustannusosakeyhtiö Teoksen kustantama kirja avartaa tietämättömän maailmankuvaa kummasti.
Myös Erkki Alaja, jonka Helsingin kaupungin liikuntavirasto kutsui kirjoittamaan Pallokentän historian, koki monia yllätyksiä uppoutuessaan tämän urheilupyhätön arkistomateriaalin, sillä esiin nousi jalka- ja jääpallon sekä maahockeyn lisäksi valtavan laaja sekä kesä- että talvilajien kirjo, jonka joukossa on myös tennis. Suomen kaksi ensimmäistä Davis Cup –kotiottelua on pelattu Pallokentällä ja liiton yksi viidestä perustajaseurasta, HLK, vuokrasi Oy Pallokentältä nykyisen jäähallin kohdalta maa-alueen, jolle nousi vuosiksi neljä tenniskenttää ja kerhorakennus.
Pallokentällä on nähty paljon muutakin kuin urheilua, kuten Armi Kuuselan kotiinpaluujuhla Miss Universum -kisoista 1952 ja talonpoikaismarssin kokoontuminen 1930.
Kirjassa valotetaan myös kaupunginosa Töölön historiaa ja kerrotaan Erik von Frenckellistä, joka teki aloitteen Pallokentän rakentamisesta ja joka vaikutti parivuosikymmentä Pallokentän kehittymiseen. Nykyinen Pallokenttä 2 nimettiin 13.6.2015 hänen kunniakseen Erik von Frenckellin kentäksi.
Sekä sisällöllisesti että kirjana Bollis on sekä laadukas että painava. Se on varsinainen tarinoiden aarrearkku, mutta myös kuva-anniltaan merkittävä, mistä kiitos lankeaa kuvatiimille ja sen vetäjä Pekka Jyrkiäiselle. Kirjan komeasta taitosta vastaa Jenni Saari.
 

 

WIP Tennis Open: Hyvä palaute innosti jatkamaan

Henrik Sillanpää ja Romain Arneodo olivat viime vuoden finalistit.​
Henrik Sillanpää ja Romain Arneodo olivat viime vuoden finalistit.​

Hyvinkään Tennisseura järjestää Miesten ITF Futures -tason 10 000 dollarin ammattilaisturnauksen Pihkalan Urheilupuistossa 8.-15. elokuuta. Se on osa ITF Pro Circuit Tennis Tournament 2015 -sarjaa, johon kuuluvat myös ovat Vierumäki (Hyvinkäätä edeltävä viikko) ja Tali (Hyvinkään jälkeinen viikko).

- Saimme viimevuotisen kisan järjestelyistä erittäin positiivista palautetta Kansainvälisen Tennisliiton ja Suomen Tennisliiton edustajilta, ja mikä tärkeää kisamme jatkon kannalta, myös pelaajilta ja yhteistyökumppaneiltamme, kertoo projektipäällikkö Jari Järvinen

Tänä kesänä turnauksen yhteyteen sijoitetaan hyvinkääläisille lapsille ja nuorille suunnattu oma turnaustapahtuma ja mahdollisuus seurata ammattilaistason tennistä omilla kotikentillä.

- Yhteistyökumppaneidemme tukemana kaikilla on vapaa sisäänpääsy turnaukseen koko kisan ajan. Lasten ja nuorten turnaukseen osallistuville on lisäksi luvassa ainutlaatuisia mahdollisuuksia testata taitojaan ammattilaispelaajia vastaan, Hyvinkään Tennisseuran puheenjohtaja Jukka Tuomi lupaa. 

​

WIP Asset Management kokee lasten ja nuorten harraste-, kilpailu- ja huippu-urheilun mahdollisuuksien tarjoamisen erittäin tärkeäksi. Siksi se on päätukijana Hyvinkään ITF-kilpailussa.

- Tennis tarjoaa urheilulajina tähän hyvät mahdollisuudet, ja haluamme omalta osaltamme olla kannustamassa Hyvinkään Tennisseuraa tämän yhteiskunnallisen tehtävän toteuttamisessa, hallituksen puheenjohtaja Peter Immonen WIP Asset Management Oy:stä kertoo. 

Hyvinkääläisittäin kisaan kohdistuu jälleen mielenkiintoisia kilpailullisia odotuksia. Kokeneita Sami Huurinaista ja Lauri Mäkikallia odotetaan mukaan kaavioon. Samoin Verneri Tuomi osallistuu kilpailuun. Nuorista haastajista Aleksi Tuukkanen ja Oskari Kulta tulevat tavoittelemaan ensimmäisiä ATP-pisteitään.

- Yllätyskorttimme voi olla SM-liigaa HLK:ssa pelannut Antti Tuomi, joka saattaa palata Hyvinkään kisan kaavioon monen vuoden tauon jälkeen, sanoo pelaajien taustoja selvitellyt Tuomi.

2015 Roland Garros Champion Serena Williams Thanks Fans

WTA on Facebook: http://www.facebook.com/WTA WTA on Twitter: http://www.twitter.com/WTA More Videos: http://www.wtatennis.com

https://youtube.com/watch?v=NSQFg1gFEG4