Kolumni: Juniorina ulkomaille – tie tähtiin vai vararikkoon?

Lupaava suomalainen tennisjuniori on kilpailukalenteria tehdessään kovassa paikassa. Otteluita olisi hyvä pelata paljon ja mielellään vielä oikeantasoisia vastustajia vastaan. Kisoissa menestyminenkään ei olisi pahitteeksi. Mutta kuinka ihmeessä juniori osaa valita oikeat kilpailut?

Kansainvälisillä kentillä Euroopassa pelataan Tennis Europe Touria 12-, 14- ja 16-vuotiaille sekä ITF Junior Touria 18-vuotiaille unohtamatta joukkuekilpailuja ja erilaisia edustustehtäviä niihin valituille pelaajille. Useimmiten viikon kestävissä kilpailuissa pelataan karsintojen lisäksi nelinpeliä, ja kisoja järjestetään niin lähialueilla kuin ympäri maailmaa. Vastustajat vaihtuvat näissä peleissä useasti, minkä lisäksi omaa tasoaan pääsee mittaamaan muiden maiden menestyneimpien pelaajien kanssa.

Ulkomailla pelatessa juniori saa myös arvokasta kansainvälistä kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Suomen kansallisen rankingin sijaan poimittavana on TE- tai ITF-pisteitä, jotka nostavat kansainvälistä rankingia ja mahdollistavat pääsyn isompiin kisoihin. Kova kansainvälinen ranking saattaa tuoda mukanaan sponsoreita sekä menestyshypeä, ja tänä päivänä ulkomaille junioreita ovatkin työntämässä niin valmentajat, vanhemmat kuin Tennisliittokin. Mutta onko laajamittainen ulkomailla pelaaminen nuoresta pitäen ainoa avain onneen?

***

Kehittyäkseen juniorin on harjoiteltava, pelattava otteluita ja levättävä. Harjoittelumäärä riippuu paljon pelaajan iästä, mutta varmasti jo yläasteikäisenä olisi hyvä tehdä kunnon tennisharjoitusta vähintään 10 tuntia viikossa ja tähän fyysinen harjoittelu päälle. Nuorelle pelaajalle harjoittelu on tekniikka- ja taktiikkaosaamisen kehittämiseksi tärkeää, mutta tosiasiassa pelaamaan oppii vain pelaamalla otteluita. Suositeltavalle ottelumäärälle ei ole ylärajaa, mutta 100 ottelua vuodessa pitäisi olla kehittyvälle juniorille aivan minimimäärä. Tämän yli sadan ottelun vuosimäärän saavuttaa vain voittamalla suurimman osan matseistaan, mielellään yli 75 prosenttia.

Lisäksi vähintään kerran kahdessa viikossa olisi hyvä pitää täysi lepopäivä. Kuinka hyvin tämän tavoitteen täyttävät toistuvat viikon tai kahden kisamatkat esimerkiksi Keski-Eurooppaan, joista matkustus syö kaksi päivää, harjoittelu kisapaikalla koostuu lähinnä puolen tunnin pallottelusta puolella kentällä eikä ottelumäärästäkään ole suuria takeita?

Ja jos joku sanoo, ettei Suomessa riitä junioripelaajalle kansallisissa kisoissa vastusta, otan ilomielin haasteen vastaan seuraavassa miesten avoimen luokan kilpailussa.

***

Ehdotankin kaikille junioreillemme mullistavaa tapaa kilpailla ahkerammin kotimaassa. Kisapaikalle ei tarvitse lentää tai kulkea laivalla kahta päivää etukäteen, vaan harjoitella voi rauhassa ja huolella omassa kotiseurassaan koko alkuviikon ennen viikonlopun otteluita. Koulunkäynti sujuu paremmin, kun ei tarvitse yksin opiskella etätyönä, ja kavereita sekä perhettäkin ehtii nähdä.

Kansallisissa kisoissa pelataan monesti useita sarjoja, joten mikä sen kätevämpää kuin ilmoittautua omaan ikäluokkaan harjoittelemaan paineiden alla pelaamista tavoittelemalla kisavoittoa ja kokeilla rahkeitaan paineettomammin toisessa sarjassa vanhempien junioreiden tai aikuisten kanssa. Kisapaikat ovat ajoittain jopa niin lähellä, että matsien välissä voi päästä yöksi omaan sänkyyn nukkumaan, eikä muussa tapauksessakaan kaverin luona yöpyminen tai maksimissaan kaksi hotelliyötä maailmaa kaada.

***

Jos tennistä aikoo joskus pelata ammatikseen, ehtii ulkomailla varmasti pelata aivan tarpeeksi vanhempanakin. Suomessa pelattu ottelu on nuorena aivan yhtä arvokas kuin ulkomailla pelattu, varsinkin jos voiton myötä avautuu mahdollisuus pelata vielä toinenkin ottelu. Hyvällä juniorirankingilla ei ole vielä kukaan voittanut yhtään ammattilaisottelua saati tienannut palkintorahaa.

Päinvastoin, ammattilaisuraa luulisi olevan helpompi rakentaa, kun pankissa on enemmän kuin kymmenen vuoden nuorena maailmaa kiertämisen kuluttama -500 000 euroa ja pelaajan päässä kaupanpäällisenä tullut burn out. Ja jos joku sanoo, ettei Suomessa riitä junioripelaajalle kansallisissa kisoissa vastusta, otan ilomielin haasteen vastaan seuraavassa miesten avoimen luokan kilpailussa.

Kirjoittaja on entinen tennisammattilainen.

 

Henri Kontisen pari Marin Draganja loppukauden sivussa

Henri Kontinen ja Marin Draganja juhlivat viimeksi turnausvoittoa Barcelonssa. Kuva Ranskan avoimista.

Henri Kontisen nelinpelipari Marin Draganja joutui elokuun 13. päivä vuoksi leikkaukseen. Operaatio tehtiin Münchenissä.
- Valitettavasti hyvä ystäväni ja nelinpeliparini Marin joutui leikkauttamaan jo pitempään haitanneen vaivan. Itse leikkaus oli mennyt hyvin ja toipumisaika lienee noin neljä, viisi kuukautta. Joudun nyt ainakin loppukauden kisoihin etsimään mahdollisesti useampia eri pareja, Henri Kontinen kommentoi.
Kontinen suuntaa pienen loman päätteeksi Yhdysvaltoihin valmistautumaan kuun vaihteessa alkavaan US Openiin. Hänen parinsa varmistuu perjantaina ilmoittaumisajan umpeuduttua. Kontinen ei ole vielä varma, onko hän mukana myös sekanelinpelissä.
Nelinpeliässämme on menestynyt Draganjan lisäksi myös muiden parien kanssa: viime vuonna hän voitti Kitzbühelin ATP-turnauksen yhdessä Jarkko Niemisen kanssa ja tänä vuonna hän eteni saman kilpailun loppuotteluun Robin Haasen parina.

Kim Tiilikaisen työ on maailmalla, koti Puolassa ja sydän Suomessa

Davis Cupissa Kim Tiilikainen tsemppaa pelaajia peliä ennen, sen aikana ja sen jälkeen. Kuvassa Henrik Sillanpään kanssa Portugalissa. Kuva: Iina Airio

Kim Tiilikainen on mies, joka viettää vuodesta 230 päivää maailmalla ja ne loput perheensä luona Puolassa. Vaikka hän ei juuri Suomeen ehdi, sykkii sinivalkoinen sydän vahvasti Tiilikaisen rinnassa.

Suomen Davis Cup -joukkueen monivuotinen kapteeni ja pelaaja nauttii voidessaan antaa maaotteluissa kaikkensa synnyinmaan puolesta.

- Pelaajana ikimuistoisin kokemukseni Davis Cupista oli voittomme Italiasta 2002. Jarkko (Nieminen) oli joukkueemme ehdoton tähti, eikä minun varaani laskettu juurikaan. Onnistuin kuitenkin yllättämään Italian ykkösmiehen, vieläpä nousemallla 0-2-erätilanteesta voittoon. Jarkko hoiti helposti omansa ja Lauri Kiiski pelasi Jarkon kanssa nelinpelissä voitokkaasti. Se oli todella hieno viikonloppu, Tiilikainen muistelee.

- Kapteenina paras muistoni tulee nykyisestä asuinmaastani Puolasta, jossa pelasimme isäntiä vastaan lempikaupungissani Sopotissa. Matsit olivat täynnä dramatiikkaa. Muun muassa Michal Przysieznilla oli ottelupallo omassa syötössään Jarkkoa vastaan perjantaina, ja sitten Michal johti ratkaisevaa sunnuntain ottelua Henkkaa (Henri Kontinen) vastaan erissä 2-1 ja peleissä 4-1. Molemmat pojat voittivat ottelunsa ja koko maaotteluvoitto Suomelle 3-2. En ole herkkä mies itkemään, mutta tuo voitto vesitti silmät, Tiilikainen kertoo.

Puolassa tappiota ei otettu nöyränä vastaan, vaan jälkipuinti jatkui pitkään. Kolme linjamiestä menetti lisenssinsä maaottelun jälkeen Puolan Tennisliiton mielestä "väärin" nähtyjen linjatuomioiden johdosta.

- Sitä jupinaa ja tappion spekulointia oli suomalaisena mielenkiintoista seurata, Tiilikainen virnistää.

Ihovamma Norsunluurannikolta

Kaikista Davis Cupeista ei kuitenkaan ole jäänyt yhtä iloisia muistoja. On karvaita pettymyksiä, mutta myös fyysisesti ikäviä kokemuksia.

- Norsuunluurannikolla oli pelatessamme 50 asteeen kuumuus. Aurinkorasvahan ei hikoillessa pysy iholla, joten paloin todella pahasti. Mietin, pysynkö hengissä viikonlopun ajan, Tiilikainen sanoo.

- Lopputulos oli se, että kasvoistani, kaulastani ja niskastani piti leikata paloja pois. Iho oli turvonnut ja luomen ympärys muuttunut vitivalkoiseksi.

Yhä edelleen Tiilikanen joutuu olemaan varovainen auringossa, vaikka selvisikin leikkauksella ja säikähdyksellä.

Ennen kaikkea Davis Cupista ovat vuosien varrella jääneet rinnalle ystävät. Jarkko Niemistä ja Henri Kontista Tiilikainen näkee ATP-kilpailuissa.

- On tosi hauska käydä yhdessä illallisilla, treenailemassa ja jutella klubilla. Jarkko lopettaa, mutta onneksi Henri kiertää yhä monissa samoissa kisoissa. Toivotaan, että nuoret pelaajat seuraavat Jarkon jalanjälkiä ja näen heitäkin tulevaisuudessa maailmalla.

Kim Tiilikainen on edustanut Suomea vuosikausia pelaajana ja kapteenina Davis Cupissa. Kuva: Iina Airio

Valmentaja, joka tuntee pelaajan tunteet

Tiilikainen on valmentanut reilun kuuden vuoden ajan puolalaista Jerzy Janowicziä (ATP 47) .

- Jo pelatessani ajattelin monesti, että voisin olla monessa suhteessa parempi valmentaja kuin pelaaja. Analysoin jo silloin peliä paljon, mistä on nyt apua. Ja vaikka en tiedäkään Jarkon tavoin, miltä tuntuu pelata grand slamin välierässä, niin tiedän kuitenkin tietyt ammattilaisen läpikäymät tunteet ja osaan tunnistaa ne valmennettavassani, Tiilikainen sanoo.

Janowicz ja Tiilikainen ovat kokeneet monet menestyksen hetket yhdessä - nousseet kohti huippua yhtä matkaa. Vaikka Janowicz on yltänyt Wimbledonissa välierään, muistaa Tiilikainen uskomattomimpana suorituksena Pariisin Masters-kilpailun finaalipaikan.

- Jerzy nousi karsintojen kautta pääsarjaan ja voitti matkalla finaaliin viisi top 20 -pelaajaa ollessaan itse sijalla 69. Ihan huikea kisa. Minun lisäkseni varmasti moni muukin tiesi Jerzyn potentiaalin, mutta silti läpimurron tapahduttua sitä oli vaikea uskoa. Wimbledonissa hänellä oli jo vähän nimeä, joten grand slam -kilpailun välieräpaikka ei ollut aivan yhtä suuri pommi minulle kuin Pariisi. Se oli totta kai aivan huikea saavutus, ja menee sellaisenaan Pariisin edelle, Tiilikainen vertaa.

- Jerzy on on-off-pelaaja. Kun hänellä on flow päällä ja itseluottamus kunnossa, peli on käsittämättömän hienoa. Jos hänen tuntumansa ei ole hyvä, peli heittelee todella paljon. Kaiken kaikkiaan Jerzy on todella vaarallinen pelaaja varsinkin kärkimiehille, jotka hänen hyvän päivän potentiaalinsa tuntevatkin.

Kim Tiilikainen tuulettaa Puolan Jerzy Janowiczin voittoa yhdessä valmennettavansa kanssa. Niin ylä- kuin alamäetkin ovat yhteisiä. Kuva: All Over Press

Pojat hullaantuivat jalkapalloon

Tiilikainen on asunut Puolassa vuodesta 2003 lähtien lukuun ottamatta Lontoossa vietettyjä vuosia 2006-2008. Hänen seitsemän- ja yhdeksänvuotiaat poikansa eivät pelaa kuitenkaan isän jalanjäljissä tennistä.

- Isompi poikani on ihan futisfriikki, ja pienempi on seurannut hänen esimerkkiään, isä nauraa.

Suomi on muuttunut vuosien varrella etäisemmäksi, mutta sen merkitys ei ole vähentynyt.

- Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan suomalaista luontoa ja suomalaisten ihmisten luonnetta. Esimerkiksi Davis Cup -pelaajamme ovat kaikki todella hyviä, oikeat elämänarvot omaavia ja rehellisiä ihmisiä. Olen onnellinen saadessani tehdä heidän kanssaan töitä. Nautin jokaisesta maajoukkuepäivästä heidän kanssaan.

Twiitti käyttäjältä @CaroWozniacki

Instagram-kuva käyttäjältä henrikontinen

Sari ja Micce Mika Hedmanin tenniskoulussa - syöttö

Sari Multala ja Mikaela Ingberg Mika Hedmanin tenniskoulussa - osa syöttö.

https://youtube.com/watch?v=f2WHDFN9_X4

Nousussa ja laskussa: Bencic vie Sveitsiä WTA-huipulle

Belinda Bencic jatkaa Sveitsin tenniksen menestystarinaa. Kuva: All Over Press

Sveitsin toivo: Belinda Bencic

Roger Federer ja Stanislas Wawrinka ikääntyvät, Sveitsin tenniksen jatko ei ole näyttänyt niin hyvältä. Juuri silloin 18-vuotias Belinda Bencic voitti Toronton jättimäisen kisan lyömällä kuusi huippupelaajaa – ja nousi WTA-sijalle 12. Bencic pelaa hyvällä ajatuksella. Hän ei syötä tai lyö välttämättä niin lujaa, mutta lyönneissä on hyvä pituus, ja hän on hyvä liikkumaan syvyyssuunnassa ja nopeuttamaan tällä peliä. Pelissä on naisten sarjaan erilaisia elementtejä.

Tulossa uudelleen: John Isner

Isnerin alkuvuosi oli Miamin Mastersin välieräpaikkaa lukuun ottamatta melko keskinkertainen kovaksi pelaajaksi, mutta tutusti Yhdysvaltain kesän kovien kenttien kiertueella on jälleen kulkenut. Atlantassa tuli kisavoitto, Washingtonissa finaalipaikka, Montrealissa Masters-puolivälierä. Aina kun Isner tekee tulosta, 208-senttisen pelaajan peruspeli on syöttämisen ja pommittamisen ohella hyvässä kuosissa ja hän kaapii sillä hieman ekstrapisteitä. Niin on ollut nytkin. Hyvä mahdollisuus vielä kahdeksan parhaan finaaliturnaukseen.

***

Taudin riivaama: Petra Kvitova

Maailmanlistan nelonen ilmoitti sairastavansa mononukleoosia eli viruksen aiheuttamaa kuumetautia. Keväällä huippuvireessä ollut tshekki epäili itsekin, että tauti voi vaikuttaa lähikuukausien harjoitteluun ja vireeseen. Esimerkiksi Mario Ancic, ja käytännössä myös Robin Söderling, ovat joutuneet lopettamaan uransa tämän sairauden takia. Toisaalta Roger Federer selvisi takavuosina tästä taudista vähällä. Vaikutuksen kesto on epämääräinen, joten Kvitovan paluussa huippukuntoon on oltava malttia hänellä itsellään ja yleisöllä.

Lunastamaton lupaus: Gael Monfils

Ranskan Gael Monfils on kyllä ATP-listalla sijalla 16 ja huippujen haastajia, mutta aina törmätään siihen, että esitykset ovat toisinaan yllättävän vaisuja, eikä nousua ihan kärkeen tapahdu. Cincinnatissa Monfils hätäili avauskierroksen ottelussaan ja asiantuntijat epäilivät jopa kiirettä golfkentälle. Atleettisuudeltaan Monfils olisi maailman top kolmea, mutta saavuttaako hän koskaan potentiaalinsa mukaista tasoa ja tasaisuutta?

Tutustu maajoukkueiden uusiin nettisivuihin

Tervetuloa Suomen tennismaajoukkueiden internetsivuille! Lue pelaajista, katso kilpailut kalenterista ja perehdy pelaajan polkuun juniorista huipulle.

http://www.tennisteamfinland.com

Leena Ranta kilpaillut tauotta juniorista senioriksi

Scandinavian EB Championships by Mandatum Lifen N60-luokan kolme parasta: Elina Myöhänen (vas., 2.), Leena Ranta (1.) ja Riina Raig Virosta (3.). Kuva: Mari-Liis Parmas

Seniorien 2. kategorian ITF-kisoissa Leena Ranta otti kaksi luokkavoittoa ja oli kolmannen finaalissa.

Läheltä piti, ettei Leena Ranta olisi toistanut Helsinki Midnight Senior Openissa edellisellä viikolla ottamaansa kolmea luokkavoittoa myös Scandinavian EB Championships –turnauksessa Hangossa. N60-kaksin- ja nelinpelin voitot hän otti, mutta sekanelinpelin finaalissa – päivän neljännessä ottelussa - tuli tappio Venäjän Elena Pokladokille ja Sami Rajalalle.
Nelinpelissä Rannan parina oli Elina Myöhänen ja sekanelinpelissä norjalainen Petter Wendelborg.
Suomalaisista kaksoisvoittoihin pystyivät myös Mari-Liis Parmas N40-luokan kaksin- ja sekanelinpelissä parinaan Tuomas Männistö sekä Hans Söderström M70-luokan kaksin- ja nelinpelissä parinaan Zimbabwen Clive Kileff.
- Hangossa on ihan oma fiiliksensä, sinne menee kuin kotiinsa, sanoo helsinkiläinen Ranta.
- Olen kisannut Hangossa 1970-luvulla kuuluilla tennisviikoilla ja nyt sitten taas seniorien ITF-kisoissa niiden alusta eli vuodesta 2010 lähtien. Valtaosa osallistujista on Hangossa lomalla ja pysyy pelipaikalla niin kauan kuin on kisassa mukana. Kotipaikkakunnan kisoista, olivatpa ne SM-tasoa tai kansainvälisiäkin, menee pelien jälkeen kotiin laittamaan ruokaa tai imuroimaan, Ranta naurahtaa.
Hän kuitenkin iloitsi myös uudesta seniorien ITF-kisasta Helsingissä.
- Se houkutti mukaan monia ensikertalaisia, mikä on tietysti mukavaa ja hyväksi senioritennikselle.

Jo yli 45 vuotta kilpatennistä

- Hangossa tapaa aina paljon vanhoja tuttuja, tekee ikään kuin paluun menneisyyteen, sanoo Ranta.
Seniorikisat ovat tuoneet lisäksi uusia tuttavuuksia, sillä kovin harvat naiset, jotka ovat aloittaneet kilpauransa varhaisina juniorivuosina, ovat jatkaneet kisaamista toisin kuin monet miessenioreistamme. Aktiivisesti kisaava Ranta on harvinainen poikkeus. Alle 14-vuotiaiden kilpailutoimintaan mukaan mennyt Ranta ei ole pitänyt sen kummemmin pelaamisessa kuin kisaamisessakaan vuodenkaan pituisia pausseja neljästä lapsesta ja aktiivisesta työurastaan huolimatta.
- Tottahan kisoissa haluaa voittaa, mutta en ota enää voittamisesta paineita, sanoo Leena.
- Olen pelannut kaiken tasoisissa kisoissa ja eri ikäluokkien sarjatenniksessä. Pelaamista olen jatkanut, koska se on mielestäni hauskaa.
Ranta on osallistunut firmatenniksiin ja pelannut esimerkiksi vakuutusväen mestaruuskisoissa. Hän on voittanut muun muassa työpaikan nelinpelin mestaruuden miehensä kanssa.
Ranta ei varsinaisesti treenaa kisoihin, mutta pelaa monen ikäisten, sekä itseään nuorempien että vanhempien naisten, kanssa.
- Pelikumppaneista tulisi melkoinen määrä, jos laskisi kaikki vuosien varrelta, sanoo Ranta.
- Kansainvälisissä kisoissa törmää joihinkin junioriaikaisiin pelaajiin. Siinä sitten ihmetellään, että ’oletko sinä sinä’, siis jostain 40-45 vuoden takaa.
Senioritasolla Ranta aloitti kansainvälisen kisaamisen MM-joukkuekisoissa vuonna 2003 edesmenneen Katariina Hietaniemen innostamana. N45-joukkueessa kolmantena oli Elina Myöhänen. Sen jälkeen hän on ollut joukkuekisoissa vuosina 2008, 2009, 2013 ja tänä vuonna. Samoilla reissuilla hän on osallistunut muutaman kerran myös henkilökohtaisiin MM-kisoihin.
ITF-kisoja Leena on pelannut kotimaassa sekä Baden-Badenissa ja Mallorcalla.
Kotimaisissa kisoissa ja senioriliigassa naisseniorit pelaavat kolmessakin eri ikäluokassa, mutta kansainvälisissä kisoissa omassa ikäluokassa pelaaminen on tärkeää ja niissä myös iän tuomat erot tulevat selvemmin näkyviin.
Tänä vuonna Leena pääsi osallistumaan N60-ikäluokkaan.

Tennis alkoi kotipihalta

Ranta aloitti tenniksen Pirilän nelilapsisen perheen nuorimpana, kun Veikko-isä rakensi tenniskentän kesäpaikalle Tuusulan Paijalaan. Vain tytöt, Leena ja häntä neljä vuotta vanhempi Laila (nyk. Malinen) innostuivat kilpailemaan ja kumpikin eteni naisten maajoukkueeseen asti. HVS:ään Leena liittyi 10-vuotiaana.
Leena kertoo kulkeneensa kilpaurallaan Lailan perässä. Nykyisin isosisko on jättänyt kisaamisen taakseen.
Suvun seuraavasta sukupolvesta Leenan veljen, Pekka Pirilän, tyttäret Satu ja Outi jatkavat tenniksen parissa. Myös Leena ja Pekka Rannan kaikki neljä lasta – nyt jo nuoria aikuisia – kävivät aikoinaan tenniskoulun ja omaavat tennistaidot, mutta kukaan heistä ei ole lähtenyt kilpauralle. Liikkujia heistä kaikista kuitenkin tuli: Paula ja Kaisa kilpailivat joukkuevoimistelussa, Hertta koripallossa ja Atte jalkapallossa.
It-alalla työuransa tehnyt kauppatieteen maisteri jää vuodenvaihteessa eläkkeelle. Mahdollisuus arkena päivisinkin pelaamiseen tuntuu mukavalta.

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Suomessa pelattavien ITF-kisojen tunnelmia voitte seurata myös Finnish Tennis Pro Circuit 2015 -kisojen omilta Facebook sivuilta. https://www.facebook.com/FinnishTennisProCircuit2015?ref=hl
Finnish Tennis Pro Circuit 2015

Welcome to Finnish Tennis Pro Circuit 2015! Here you can find all news about 2015 ITF and ATP professional tournaments in Finland.

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

12-vuotiaiden SM-tunnelmia Kotkasta!

Kirja: Huippufysioterapeutin ohjeet tennispelaajille

Bill Norris [with Richard Evans]: Pain, Set and Match. William Bill Norris, Boca Raton 2014. 205 s.
ISBN 9780692224120.


Kipu – sen on moni tennispelaaja, olipa sitten harrastaja tai huippuammattilainen, kokenut ennen erä- ja otteluvoittoa.
Tennispelaajan kivuista tietää harvinaisen paljon yhdysvaltalainen urheilufysioterapeutti Bill Norris, joka ennen eläkkeelle jääntiään ehti toimia yli 30 vuotta ATP-kiertueen kokopäivätoimisena työntekijänä.
Hän on se silmälasipäinen, countrylaulaja John Denverin näköinen mies, joka totuttiin näkemään televisiolähetyksissä hoitamassa pelaajia puolenvaihtojen tai lääkitsemistaukojen aikana.
Norrisin työura alkoi baseballin ja koripallon parista, mutta nelisenkymmentä vuotta sitten hän siirtyi tennikseen, ensin vuonna 1973 World Team Tennikseen floridalais- ja sitten kalifornialaisjoukkueen fysioterapeutiksi. Norris toimi 14 vuotta USA:n Davis Cup -joukkueen fysioterapeuttina, ja ehtipä hän olla vastaavissa hommissa pari vuotta myös Intian DC-joukkueessa.
ATP-kisoissa pelaajia huoltava ja hoitava Norris näki ammattilaiskiertueen kasvun nykymittaansa ja oli toteamassa pelin muuttumisen entistä fyysisemmäksi ja vaativammaksi. Kirjansa alkuosassa Norris kuvaa näitä muutoksia muistelemalla työtehtäviään ja pelaajapersoonallisuuksia Rod Laverista Novak Djokoviciin.
ATP:n hommista eläköidyttyään nyt 72-vuotias Norris jatkaa työtään Floridassa, jossa hänen asiakkainaan ovat sekä Chris Evertin että Rick Maccin kuulujen tennisakatemioiden nuoret valmennettavat ja USTA:n pelaaja-akatemian pelaajat, unohtamatta harrastajapelaajanaapureitakaan.
Kirja loppuosassa, 86 sivun verran, Norris antaa arvokkaita ohjeita kaikille tennistä pelaaville siitä, miten välttää loukkaantumisia ja vammoja, ja jos niitä kaikesta huolimatta saa, miten niitä tulee hoitaa.
Jalat ovat tennispelaajan tärkeimmät työvälineet mailan ohella ja niiden toimintakyky ratkaisee, miten pelissä pärjää. Jokaiselle meistä sopivat Norrisin antamat ohjeet hyvien tenniskenkien valintaan.
Norris neuvoo myös, miten valmistautua tuleviin otteluihin tai pelaamiseen, millaista ravintoa tulee nauttia ja miten toipua rasituksesta.
On hienoa, että ammattilaistenniksen kokeneimman fysioterapeutin tietämys on saatu yksien kansien väliin. Mutta onko niin, ettei mikään kustannusyhtiö lähtenyt kirjaa julkaisemaan? Se on nimittäin Bill Norrisin omakustanne. Kirjan kasaamisessa häntä auttoivat erityisesti Lisa-tytär ja Ari-miniä. Kunnioitettavaa tietysti, mutta ammattiapu tekstin editoinnin ja ulkoasun suhteen olisi tehnyt sille hyvää. Muisteluosan kuvat on läntätty keskelle kirjaa, kuva per sivu –tyyliin, ja jälkiosassa kuntosalikuvat on otettu vastavaloon. Kaiken kukkuraksi huono painojälki tekee kuvituksesta sangen suttuisen. Painotyöstä vastaa Amazon.

Harmi juttu, kun kirjan asiasisältö on aivan briljanttia.

 

Hangon seniorien ITF-kisa jälleen kovatasoinen

Jörgen Aberg, Stephen Dance, Alan Rasmussen, Kathe Rasmussen, Pieter Van Houten ja Ingrid Gutmann-Resch viihtyivät Hangossa. Kuva ITF Scandinavian EM Championship

Kuudetta kertaa pelatussa seniorien 2. kategorian ITF-kisassa, Scandinavian EB Championships by Mandatum Life, oli osallistujia 13 maasta. Hangon-kisan taso oli jälleen kova. Ei siis ihme, että ITF-rankingeissä top 20:n joukossa olleet ulkomaiset pelaajat veivät kaksinpeliluokkien voittoja: N50-luokassa Itävallan Ingrid Gutmann-Resch (ITF 6), N70-luokassa Turkin Ruhan Esen (ITF 15), M50-luokassa Venäjän Alexey Karpenko (ITF 14) ja M60-luokassa Tanskan Alan Rasmussen ( ITF 19). Hollannin Pieter van Houten (ITF 12) hävisi M45-finaalissa Ruotsin Jörgen Åbergille (ITF 27).
Mutta jäihän luokkavoittoja Suomeenkin, jopa seitsemässä kaksinpeliluokassa. Naisten voittajia olivat Mari-Liis Parmas (N40), Silja Johansson (N55), Leena Ranta (N60) ja Lelle Blomqvist (N65).
Miesten kaksinpelin voittajia olivat Joakim Berner (M55), Roger Strömberg (M65) ja Hans Söderström (M70).
Viisi suomalaisparia ylsi voittoihin nelinpeleissä: N40 Laura Juvonen/Elina Lehtinen, N/M40 Mari-Liis Parmas/Tuomas Männistö, M50 Riku Moilanen/Kenneth Sundberg, N60 Elina Myöhänen/Leena Ranta ja N/M70 Rita Aikala/B-O Estlander. Voittajia ulkomaisten pariensa kanssa olivat myös Sami Rajala (N/M60) ja Hans Söderström (M70).

WIP Tennis Open loi kisasta urheilutapahtuman

Projektipäällikkö Jari Järvinen ja hänen tiiminsä suunnittelevat jo WIP Tennis Open 2016 -kilpailua.

Viime viikolla pelattu WIP Tennis Open 2015 - ITF Pro Circuit oli suurmenestys. Aurinkoinen sää helli Pihkalan Urheilupuistoa, suomalaisväriä riitti kentillä etenkin viikon alussa ja paikallislehden raportoinnin ansiosta katsomoon löysivät tiensä muutkin kuin tutut laji-ihmiset.

Toista kertaa Hyvinkäällä järjestetty 10 000 dollarin ammattilaisturnaus oli ottanut onkeensa ensimmäisen vuoden palautteesta ja kehittänyt palveluitaan entistä monipuolisemmiksi. Urheilukilpailu kasvoi todelliseksi urheilutapahtumaksi.

- Pelaajat ja tuomarit toivoivat parannusta ruokatarjoiluun, ja tänä vuonna he saivatkin kaksi lämmintä ruokaa päivässä. Myös kentät hiottiin priimakuntoon viikkoa ennen kisaa tehdyssä huollossa. Niistä saimme nyt paljon hyvää palautetta, projektipäällikkö Jari Järvinen kertoo.

- Järjestimme tänä vuonna kolmena iltana VIP-tapahtuman yhteistyökumppaneillemme ja heidän asiakkailleen. Runsas osanotto yhdistettynä mielenkiintoisiin matseihin takasivat mukavat ja arvokkaatkin illanvietot osallistujille. Pelaajat pääsivät puolestaan tutustumaan Players’ Partyssä suomalaisiin ruokiin, kuten loheen ja ruisleipään.

Lapsia viihdyttänyt minitennisturnaus ja sponsoriturnaus täydensivät Hyvinkään urheilutapahtuman.

Yleisö viihtyi jännittävien matsien ääressä, eikä säässäkäään ollut moittimista.

Suomalaiset vetivät katsomot täyteen

Järvinen hehkuttaa erityisesti tiistai-illan tunnelmaa. Tuolloin kentällä nähtiin Suomen kärkimiehistä sekä Harri Heliövaara, Micke Kontinen että Patrik Niklas-Salminen. Katsomoihin mahtui noin 250 hurraavaa tenniksen ystävää.

- Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että sijoitimme kovimpien suomalaisten ja paikallisten pelaajien ottelut iltaan. Olisi jatkossa mukava tarjota katsojille sama nautinto myös semifinaaleissa perjantai-iltana. Tämä pitänee sopia referee Lauri Julinin kanssa hyvissä ajoin. Onneksi kaikki ottelumme näkyivät live streamin kauttaa suorina ja myös jälkilähetyksinä nettisivuillamme, Järvinen sanoo.

Keskiviikko oli suomalaisittain harmillinen päivä, sillä sekä Kontinen että Heliövaara karsiutuivat vammautuneina. Eero Vasa pelasi parhaana suomalaisena puolivälierässä.

Eero Vasa (oik.) eteni WIP Tennis Openissa parhaana suomalaisena puolivälieriin.

Jokainen vuosi tuo lisäoppia

Ensi vuodeksi Hyvinkäällä on suunnitelmissa jatkaa samalla vahvalla organisaatiolla ja vastuunjaolla. Jukka Muotka, Heikki Kulta, Jukka Tuomi, Matti Paakkolanvaara, Martti Huttunen, Merja Laitinen, Esko Rossi ja Petteri Kangas muodostavat yhdessä Järvisen kanssa toimivan tiimin, jota täydentää luotettu vapaaehtoisten talkooporukka niin kentällä kuin keittiössäkin.

- Kilpailubudjettimme on 25 000 euron luokkaa. Viime vuodesta jatkaneiden yhteistyökumppaniemme ja uusien tukijoidemme avulla olemme pärjänneet ihan hyvin. Myös Hyvinkään kaupungin panostus on taloudellisen tuen ja kenttämateriaalin muodossa merkittävä. Suurkiitos kaikille tukijoillemme.

- Vinkkinä sanottakoon, että kuluja voi laskea merkittävästi esimerkiksi etsimällä tuomareille perhemajoituksen, kuten me teimme, Järvinen mainitsee.

Tehokas viestintä kuvineen ja livestreameineen sekä mediayhteydenpitoineen on auttanut Hyvinkään Pro Circuit -kisaa nyt ja auttaa varmasti myös tulevaisuudessa esimerkiksi sponsorihankinnassa.

- Olemme sitoutuneet tähän kolmeksi vuodeksi. Vuonna 2017 kisan arvo nousee 15 000 dollariin. Se nostaa kustannuksia, joten meidän tulee kehittyä ja kehittää toimintaamme jatkuvasti. Tämä vuosi antoi jälleen rutkasti oppia, Järvinen kiittelee.

Lue myös viime vuoden WIP Tennis Openista: http://tennislehti.fi/issues/4/kentalla/wip-tennis-open-hyva-palaute-innosti-jatkamaan

Raisan roti: Harrasteliiga valloittaa myös sisäkauden

Suomenlinnan verkkopalloseira ja Team Lefties kohtasivat Kulosaaressa Harrasteliigan merkeissä. Elokuinen ilta tarjoili molemmille tiimeille mukavan ja hyvän matsikokemuksen.

Ulkokaudella 2015 käynnistynyt Harrasteliiga saa jatkoa sisäkaudella 2015-2016. Sisäpelikauden Harrasteliiga on oma uusi kokonaisuutensa, johon joukkueiden on ilmoittauduttava erikseen. Mukaan voi tulla siis muitakin kuin ulkopelikauden liigaan osallistuneita.

Pelikausi: 15.10.2015-28.2.2016. Ilmoittautuminen verkkosivujen lomakkeen kautta: www.tennis.fi/harrasteliiga

Harrasteliiga on alueellinen sarja, jonka on tarkoitus palvella harrastepelaajia mielekkään tasoisilla otteluilla, jotka on helppo järjestää lähialueella. Ottelut pelataan aikapeleinä (yhteen otteluun varataan tunti aikaa). Yhdessä sarjaottelussa pelataan kaksi 2-peliä ja yksi 4-peli. Miehet ja naiset pelaavat omissa sarjoissaan. Pelaajien taso saa olla ilmoittautumishetkellä korkeintaan voimassa olevassa tasoluettelossa C-luokkaa. Lohkovaiheen jälkeen alueen lohkojen voittajat pelaavat alueen mestaruudesta.

Joukkue saa koostua muistakin kuin samaa seuraa edustavista pelaajista. Kaikkien pelaajien tulee kuitenkin olla jonkin seuran jäseniä. Joukkue saa keksiä itselleen sopivan nimen. Lohkot ja tulokset ylläpidetään Ässässä. Voitetut ottelut kerryttävät normaaliin tapaan ranking pisteitä. Tämän sarjan lisäksi pelaaja voi pelata myös yleistä sarjatennistä tai seniorisarjatennistä.

Joukkueen sarjamaksu on 90euroa per joukkue. Se sisältää kilpailulisenssin tämän sarjan pelaamiseen. Erillistä kilpailulisenssiä ei siis tarvita, mikäli pelaaja ei osallistu muuhun viralliseen kilpailutoimintaan. Joukkuemaksu laskutetaan joukkueen yhteyshenkilöltä. Kotijoukkue vastaa ottelun kenttä- ja pallokuluista.

Suositus on, että joukkueessa olisi mukana 3-5 pelaajaa, toki mukaan mahtuu enemmänkin.

Ulkokaudella 2015 Harrasteliigaa pelattiin ensimmäisen kerran ja mukana oli joukkueita neljältä eri alueelta. Miehissä pelasi yhteensä 55 joukkuetta, ja naisissa yhteensä 35 joukkuetta. Noin puolet mukana olleista pelaajista oli uusia, kilpapeleihin osallistuvia tenniksen harrastajia. Toivottavasti saamme sisäkaudelle 2015-2016 joukkueita mukaan kaikilta alueilta ja kasvatamme joukkueiden kokonaismäärää! Sarja sopii erinomaisesti harrastepelaajille!

Lisätietoja harrasteliigasta: http://www.tennis.fi/kilpailut/tennisliiga+ja+sarjatennis/harrasteliiga+sisapelikaudella/

Raisa Törnroos-Heinonen on Tennisliiton kilpailupäällikkö

 

Mallia mestarista: Berankisin matala kahden käden rysty

Tarkkuuden, voiman ja kierteen säilyttäminen vaatii kovasti töitä. Kuva: All Over Press.

Liettuan Rikardas Berankis on hieman yllättävä valinta Mallia mestarista -palstalle, koska häneltä puuttuvat vielä suuret voitot. Hän pystyy napsimaan hienoja yksittäisiä voittoja kärkipelaajistakin, mutta pelitaso ei jaksa pysyä korkealla koko turnauksen ajan. Siitä huolimatta kuvassa on mestarillinen suoritus matalasta kahden käden rystystä, joka ansaitsee huomiomme.

Matala lyöntiasento

Rikardas on pakotettu lyömään hyvin matalasta pompusta, jolloin pelaajan kehonhallinta ja voima joutuvat koetukselle ja hänen on tehtävä kovasti töitä säilyttääkseen lyönnissä tarvittava laatu: tarkkuus, voima ja kierre.

Lyhyt saatto

Koska lyöntiasento on näin matala, saatto jää myös lyhyemmäksi kuin ehkä junioreille usein opetetaan. Pelaajan on kyettävä sopeutumaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja soveltamaan oppimiaan tekniikoita.

Lyönti käsillä

Matala rysty lähtee paljolti hartioilla ja käsillä. Jalkojen ja lantion tehtävä on pitää lyöntiasento koossa ja hallita tasapaino osumahetkellä. Nyrkkisääntönä käy, että matalasta pompusta käsillä ja korkeasta enemmän koko keholla.

Katse seuraa palloa

Berankis katsoo suunnilleen osumakohtaan, vaikka pallo on mennyt menojaan. Erityisen tarkkaan on katsottava sitä lähestyvää palloa.

Vasemman käden osuus

Kuvasta näkee kuinka kahden käden rystyssä vasen käsi tekee kovasti töitä lyönnin eteen. Ote on luja ja kädet ovat mailan kahvassa kiinni toisissaan.

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Lahden SEB JGP:n & 16 SM-kisojen kulta -ja hopeamitalistit aurinkoisissa tunnelmissa! Onnittelut mitalisteille 