Raisan roti: Tietämättömyys ei saa olla syy dopingrikkomukseen

Suomen Tennisliitto tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n kanssa. Tennisliitto on sitoutunut noudattamaan Suomen Antidopingsäännöstöä ja laatinut oman antidopingohjelman. Antidopingtyö perustuu maailmanlaajuisiin säännöstöihin (Maailman Antidopingsäännöstö 2015), joita urheilijat ja urheilun parissa toimivat sitoutuvat noudattamaan. Säännöstöissä on määritelty dopingrikkomukset ja niiden seuraamukset.

ADT vastaa dopingvalvonnasta Suomessa, tekee dopingtestejä, kouluttaa sekä toimii aktiivisesti kansainvälisten ja suomalaisten yhteistyökumppanien kanssa. Dopingvalvonnan tavoitteena on ehkäistä dopingin käyttöä ja havaita dopingrikkomukset.

ADT julkaisee vuosittain uusiutuvan Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon, joka perustuu Maailman Antidopingtoimisto WADAn ylläpitämään luetteloon urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä. Urheilija on aina itse vastuussa käyttämistään aineista, eikä tietämättömyys saa olla syy dopingrikkomukseen.

Urheilijan tulee aina lääkärillä asioidessaan muistaa mainita kuuluvansa dopingvalvonnan piiriin. Tällöin lääkäri pystyy jo heti lääkitystä suunnitellessaan tarkistamaan, (yhdessä urheilijan kanssa), ettei hoidoksi ajateltu lääke ole urheilussa kielletty. Jos kyseisen sairauden hoitoon ei ole olemassa urheilussa sallittua vaihtoehtoa tai muusta syystä kielletyn lääkkeen tai menetelmän käyttö on välttämätöntä urheilijan sairauden hoidossa, erivapausmenettely voi tehdä mahdolliseksi tällaisen hoitomuodon käytön.

Miten toimia, kun urheilija joutuu käyttämään sairauden hoidossa kiellettyä ainetta?

Monet varsin yleisten sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet kuuluvat kiellettyihin aineisiin, esimerkiksi osa astmalääkkeistä. Mikäli urheilija pelaa yleisten SM-kilpailujen pääsarjassa tai Tennisliigassa, kuuluu hän pelaajaryhmään, jonka tulee hakea urheilussa kiellettyjen lääkkeiden ja menetelmien käytölle ADT:lta erivapaus ENNEN otteluihin osallistumista. Hätätilanteita lukuun ottamatta edellä mainitun tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden ei tule aloittaa urheilussa kiellettyä lääkitystä tai hoitoa ennen kuin sille on myönnetty erivapaus. Lääkärin kirjoittama resepti tai lääkärintodistus ei riitä.

Erivapaus tulee hakea osoitteessa: www.antidoping.fi/erivapaus-urheilijan-laakityksessa olevien ohjeiden mukaisesti urheilijan iästä riippumatta. ADT:n myöntämät erivapaudet koskevat kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja Suomessa, eivätkä ne ole automaattisesti ilman kansainvälisen lajiliiton antamaa tunnustusta voimassa kansainvälisissä kilpailuissa.

Muissa kansallisissa kilpailuissa ei vaadita etukäteistä erivapauksien hakemista, mutta mahdollisen dopingtestin jälkeen urheilijan tulee hakea erivapautta takautuvasti sen osoittamiseksi, että urheilussa kiellettyjen lääkkeiden ja menetelmien käytölle on ollut erivapauden myöntämiseksi edellytetyt lääketieteelliset perusteet.

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien urheilijoiden erivapausmenettelystä vastaa kansainvälinen lajiliitto ITF.

Asiasta lisätietoa: www.antidoping.fi ja http://www.itftennis.com/.

Raisa Törnroos-Heinonen on Suomen Tennisliiton kilpailupäällikkö.

 

Micke Kontinen lopettaa ammattilaisuransa

Micke Kontinen oli tänä vuonna mukana Davis Cupeissa sekä Monacossa että Portugalissa. Kuva: Iina Airio/STL

Jo vuosikausia lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Suomen Davis Cup –joukkueen vakiokokoonpanoon kuuluva Micke Kontinen on päättänyt lopettaa tennisammattilaisen uransa.

- Tiedän pelilliset kykyni ja tason, jolla pystyisin pelaamaan ja mihin rankingiin se tällä hetkellä suunnilleen riittäisi, mutta kroppani ei vain tunnu kestävän tämän lajin huipulla pelaamisen vaatimia fyysisiä rasituksia. Olenkin päättänyt nyt, yhdessä tukijoukkojeni kanssa, lyödä hyökkäyslyönnin kohti uusia haasteita, Micke Kontinen sanoo.

- Haluan kiittää perhettäni sekä Suomen Tennisliittoa ja kaikkia muita tukijoitani kaikesta avusta ja tuesta, jotka ovat tehneet tästä matkasta mahdollisen, Kontinen jatkaa.

Hän toivoo jatkavansa ainakin liigapelien parissa sekä Suomessa että ulkomailla.

- Tämä on suuri takaisku suomalaiselle tennikselle, mutta harmi ennen kaikkea Mickelle itselleen, kun kroppa estää lahjakkaan pelaajan uran kehittymisen. Kiitämme Mickeä Davis Cup -edustuksista ja toivotamme hänelle onnea uusiin haasteisiin, Suomen Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho sanoo.

Nousussa ja laskussa: Pennetta hyvästeli Grand Slamit voitolla

Kokemuksen voimaa: Flavia Pennetta

Flavia Pennetta kukisti maannaisensa finaalissa ja pääsi nostamaan pokaalin New Yorkin kattojen ylle. Kuva: All Over Press

33-vuotias italialainen Pennetta yllätti ja otti US Openissa ensimmäisen kaksinpelin Grand Slam -voittonsa uransa viimeiseksi jääneessä Grand Slam -kisassa. Kuvaavaa on, että loppuottelussa kaatui 32-vuotias maannainen Roberta Vinci. Tenniksestä on tullut yhä enemmän kokeneiden pelaajien peli. Kropasta osataan pitää aiempaa paremmin huolta. Kärsivällisyys on hyve; Pennettalla on ollut aiemminkin monipuoliset ja aggressiiviset peruslyönnit nousevaan palloon. Työ palkittiin lopulta.

Taktinen evoluutio: Federer ja pari naista

Roger Federer otti Cincinnatin Mastersissa käyttöön uudenlaisen chip-and-charge-taktiikan, jossa hän palauttaa kakkossyötön aivan syöttöruudun takaa ja ryntää verkolle. US Openissa pari naista testasi vastaavaa; Serena Williams ja Simona Halep kokeilivat tällaista palautusta puolittain, eivät kyllä yhtä läheltä eivätkä tulleet verkolle. Pelaajat ovat ottaneet Federerin konstin mietintään. Tennistä ei ole pakko pelata totutuilla keinoilla, kenttäaluettakin voi miettiä uusin tavoin. Kilpailuetua on uskallettava etsiä luovasti.

***

Raskasta soutua: Caroline Wozniacki

Doing a little sightseeing on my bus tour in NYC 😏

Kuva, jonka Caroline Wozniacki (@carowozniacki) julkaisi

Viime vuonna US Openin loppuottelussa, tänä vuonna putoaminen toisella kierroksella – tosin rankingissa vain yksi sija alaspäin kuudenneksi. 25-vuotias tanskalainen hävisi myös kummassakin US Openia edeltäneessä isossa kovien kenttien kisassa avauskierroksella. Wimbledonissa hän pääsi neljännelle kierrokselle, mutta Australian avoimet ja Ranskan avoimet päättyivät toiselle kierrokselle. Häviöt tulevat usein kovalyöntisille pelaajille. Siinäpä se – tämän pelaajan passiivinen pelaaminen ei enää riitä.

Lahjakkuuden tuska: Grigor Dimitrov

24-vuotias bulgarialainen Dimitrov eteni viime vuoden Wimbledonin välierään. Sen piti olla hänen läpimurtonsa kohti Grand Slam -voittoa. Sittemmin on ollut vaikeaa. Tänä vuonna ei yhtään titteliä ja US Openissakin lähtö toisella kierroksella. Dimitrov häviää aivan liiaksi yhden käden rystynsä virheisiin eikä peliin oikein löydy kuin pelkkä turbovaihde. Hän on turhan yksipuolinen maali vastustajille.

Tennisliiton vieras Thomas Johanson: "Jarkko aliarvostettu urheilija Suomessa"

Tennisliiton vieraana purjehduksen olympiavoittaja Thomas Johanson. Hänen perheessään kaikki pelaavat tennistä, mutta poika erityisen tosissaan. Johanson ottaa kantaa myös siihen, millaista mitalisadetta Suomelle voi odottaa Riossa ja ihmettelee, miksi uransa päättävää Jarkko Niemistä ei ole vuosien varrella arvostettu kotimaassaan vielä enemmän.

https://youtube.com/watch?v=Rond611gybg

Harrasteliiga sai ensimmäiset mitalistinsa

Harrasteliigan Etelä-Suomen alueen kolmen kärki sai mitalinsa: kultaa EVS-junioreille, hopeaa TTS-X:lle ja pronssia Lo-Te miehet 11:lle sekä Unforced winnersille (kuvassa).

Ensimmäisen Harrasteliigan ulkokausi on pelattu. Tennisliiga järjesti 15. syyskuuta Kulosaaressa palkintojenjakotilaisuuden, johon osallistui runsas joukko pelaajia.  

- Ulkokaudella oli mukana ilahduttavan paljon joukkueita, ja saamani palautteen mukaan ottelut ovat olleet mielekkäitä ja innostavia. Toivottavasti saamme sisäkaudella runsaan osanoton kaikilla alueilla, Tennisliiton kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen sanoo.

Myös pelaajien palaute kaudesta oli myönteinen. Kiitosta saivat eri-ikäisiä joukkueita vastaan pelaaminen, vaihtelevat paikkakunnat sekä joustavat aikataulut.

- Saimme pelattua huonosta kesäsäästä huolimatta kaikki matsimme ulkona. Harrasteliigassa kilpailemisen aloittamiseen on matala kynnys ja siinä pystyy mittaamaan tasonsa hyvin, naisissa pronssia saaneen Smash-Espoon Iga Piotrowska ja Anu Torkkeli miettivät.

Iga Piotrowska ja Anu Torkkeli kilpailevat aktiivisesti myös sisäkaudella. Harrasteliigan ulkokentiltä Smash-Espoon naiset saivat pronssia yhdessä Tanja Kirjavaisen kanssa.

Tuntiin rajatut ottelut olivat monien mielestä myös hyvä ratkaisu, sillä näin kenttäkulut pysyvät pieninä. 

- Tosin tykkään kyllä pelata ihan kokonaisia matsejakin, Piotrowska lisäsi.

Unforced Winnersin pelaajat ovat uudistuneella joukkueella mukana myös sisäkaudella. 

- Muutin Suomeen kaksi vuotta sitten, ja aloin kilpailla tenniksessä vasta täällä. Harrasteliiga oli hyvä siihen. Olemme mukana myös teekkaritenniksessä, Filip Mollerup sanoi.

Pronssijoukkue aikoo juhlistaa menestyksekästä kesäkautta vielä pirskeillä. Talvelle heillä on jo tavoitteet.

- Se me voitetaan. Kultaa, Unforced Winnersin Pauli Lehto, Filip Mollerup ja Simo Semlali suunnittelivat.

Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho jakoi mitalit Unforced Winnersille.

Sisäkauden ilmoittaututuminen päättyy syyskuun lopussa. Vielä ehdit siis mukaan! Lisätietoa: http://tennislehti.fi/issues/6/pallo-hallussa/raisan-roti-harrasteliiga-valloittaa-myos-sisakauden

ULKOKAUDEN MITALISTIT

Etelä-Suomi, miehet:

kultaa: EVS-juniorit
hopeaa: TTS-X
pronssia: Lo-Te miehet 11 sekä Unforced winners

Etelä-Suomi, naiset:

kultaa: LoTe naiset 11
hopeaa: ELTK
pronssia: Smash-Espoo

Kaakkois-Suomi, miehet:

kultaa: Hmts
hopeaa: SVS3

Häme- ja Keski-Suomi, miehet:

kultaa: FTC
hopeaa: VT1 harraste
pronssia: LeTS1 harraste

Häme- ja Keski-Suomi, naiset:

kultaa: JTS harraste
hopeaa: TaTS 4US harraste
pronssia: JTS kiva harraste

 

Kovatasoinen Norpe Tennisliiga alkaa 26.9.

Norpe Tennisliigan kausi 2014–2015 ylitti monella tavalla odotukset. Liigan taso oli ehkä kaikkien aikojen kovin, yleisö löysi tiensä katsomoihin ja kausi huipentui loistavaan finaalitapahtumaan. Ennakkotietojen valossa kaudesta 2015–2016 on tulossa vähintään yhtä tasokas, joten monet odottavatkin jo innolla uuden kauden alkua.

Naisten liigassa tehtiin remontti sarjajärjestelmään ja nyt kaikki kahdeksan joukkuetta pelaavat samassa lohkossa toisiaan vastaan. Tämä oli seurausta siitä, että naisten sarjassa taso on noussut ja tällä hetkellä kaikki kahdeksan seuraa saavat tasaisen ja kilpailukykyisen joukkueen jalkeille. Uutena joukkueena naisten puolella nähdään GT Kauniaisista, joka otti karsintojen kautta pudonneen EVS:n paikan.

Miesten liigaan nousivat Sata Helsingistä ja Break Point Espoosta. Viime kauden päätteeksi sarjasta putosivat Karjalan Tennis ja Valko-Pallo. Satan ykköspelaajana pelaa tämän hetkinen Suomen nelospelaaja, parhaimmillaan ATP-rankingissa sijalla 128 ollut Harri Heliövaara. Break Pointilla on puolestaan laittaa kehiin maan kutospelaaja Juho Paukku, jonka paras ATP-listasijoitus on 379. Onkin odotettavissa, että nousijajoukkueet ovat heti mukana kärkikahinoissa.

Siirtomarkkinoilla oli vilkasta

Kaksi ehkä kiinnostavinta uutta pelaajaa Norpe Tennisliigassa ovat edellä mainitut Harri Heliövaara ja Juho Paukku. Muista miesten sarjan siirroista voidaan mainita Jesse Kiurun siirtyminen Break Pointiin ja Tuomas Mannerin siirtyminen Jyväskylän Tennisseuraan. Kiuru on edellisen kerran edustanut liigassa JTS:ää ja Manner Kartea.

Uusista ulkomaalaisvahvistuksista kovimmat listasijoitukset ovat HVS:n Victor Baludalla (ATP 426) ja Smash-Kotkan Ivan Nedelkolla (ATP 434). Venäläinen Baluda on parhaimmillaan ollut ATP-listalla sijalla 290 ja myös Venäjältä kotoisin oleva Nedelko sijalla 388. Suomalaisista mielenkiintoisimmat liigadebyytin tekevät pelaajat ovat TCT:n Leevi Säätelä ja GT:n Verneri Tuomi. Turusta siirtynyt Säätelä on kansallisessa rankingissa sijalla 10 ja Hyvinkäältä kotoisin oleva Tuomi sijalla 11.

Naisten liigan ehdottomasti kovin uutinen on Suomen rankingissa sijalla 8 olevan Oona Orpanan siirto Smash-Kotkasta HVS:ään. Orpana harjoittelee Helsingissä, ja siinä mielessä päätös oli odotettu. Liigaan noussut GT vahvistaa omaa joukkuettaan kansallisessa rankingissa sijalla 15 olevalla Laura Pennasella, joka edusti viime kaudella HVS:ää. Naisten liigaan ei ole juurikaan nimetty uusia tulokkaita, mutta yksi on Smash-Kotkan nuori Linnea Koskinen, joka siirtyi Kotkaan Lahden Verkkopalloseurasta.

Ennakko-odotuksia kaudelle 2015–2016

Alkavan kauden voimasuhteiden ennakoiminen vaikuttaa vaikeammalta kuin parina edellisenä vuonna. Miesten puolella taso on tasaisen kova. Viime kauden mestari GT on vahva ehdokas kärkikahinoihin kuten myös finalisti TaTS. Haastajaksi voi nimetä melkein minkä vaan muista joukkueista. Naisten puolella Orpanan siirto HVS:ään tekee helsinkiläisistä vahvimman mestarisuosikin. Hyvinä haastajina ovat etenkin kauden 2014–2015 mestari TaTS ja hopeajoukkue Smash.

Tulevalla kaudella mielenkiinto kohdistuu myös HVS:n miesten joukkueeseen. Alavireinen viime kausi jätti varmasti näyttöhaluja ja nuoret JNTA:ssa harjoittelevat lupaukset alkavat olla valmiita vastuunkantoon.

Kotkassa elettiin viime kaudella kovaa buumia. Nähtäväksi jää, miten Orpanan siirto Helsinkiin vaikuttaa, mutta miesten joukkue on ainakin todella iskukykyinen. Ja kuten viime kaudella, kotkalaisen yleisön tuki voi siivittää joukkueet lentoon. Mainittavaa on myös se, että tällä kaudella kukaan nousijajoukkueista (Sata, Break Point ja GT) ei lähtene vain varmistamaan sarjapaikkaa vaan heillä on täydet mahdollisuudet pudotuspeleihin ja jopa mitaleille.

Jokainen joukkue esitellään Norpe Tennisliigan nettisivuilla ennen kauden alkua. Klikkaa siis sivulle www.tennisliiga.fi.

Risto H Luukkanen - yli 80:n Grand Slamin mies

81 Grand Slamia 39:ssä vuodessa. Vastaavaan saavutukseen ei ole moni maailmassa yltänyt, saatika niin, että mukana matkaisi ryhmä suomalaisia tennisfaneja.

"Vuoden 2011 Wimbledonissa meitä oli värikäs ryhmä. Mukana oli monia Tennisliiton hallituksessa olleita."


Punaisesta takistaan tunnettu liikuntaneuvos, majuri Risto H Luukkanen matkusti ensimmäiseen Wimbledoniinsa 1976 voitettuaan ystävänsä Timo Havulinnan kanssa Tennis Weeklyn arvonnassa kaksi lippua. Suomalaiset olivat lähettäneet ennakkoon shekit, joilla liput maksettiin.
- Björn Borg ja Ilie Nastase pelasivat tuolloin finaalissa. Kokemus oli ikimuistoinen. Aloin kirjoittaa Wimbledoniin vuosittain ja pyytää lisää lippuja suomalaisille. 90-luvun alussa olimmekin jo saavuttaneet 30 lipun kiintiön, Luukkanen muistelee.

"Tavatessani Ilie Nastasen kysyin, muistaako hän, milloin tapasimme viimeksi. Hän pahoitteli, ettei muista. Sanoin, ettei hän voikaan muistaa, sillä minä näin hänet ensimmäisen kerran Wimbledonissa 1976 - eikä minulla ollut sitä paitsi silloin vielä punaista takkiani. Nastase pelasi 1976 finaalissa Björn Borgia vastaan."


Kadettikoulun käynyt Luukkanen päätyi palvelukseen Hyrylään, jossa ei ollut tenniskenttää. Lajia harrastettiin koulujen saleilla, kunnes aktiivista urheilumiestä pyydettiin perustamaan seura. Niin sai alkunsa Tuusulan Tennisseura, jonka toiminta oli alussa hyvinkin vireää - ja on sitä edelleenkin.
- Meillä oli nopeasti 300 jäsentä. Rakennutin varuskuntaan asfalttipohjaisen kentän, jonka reunalle pystytettiin talvisin jääkiekkokaukalo. Tuusulan Tenniskeskus Oy:n perustamisen myötä saimme hallin, jossa on parhaillaan laajennus käynnissä.
Luukkanen valittiin 1977 Tennisliiton hallitukseen, jossa hän jatkoi kilpailu- ja junioritoimikuntien puheenjohtajana aina vuoteen 1991 asti. Hän toimi kilpailunjohtajana kaikissa seitsemässä ATP-kilpailussa (IBM ja Nokia Open) sekä luotsasi Davis Cupeja, Ässä Cupeja ja Business Tennis -tapahtumia. Niiden ohessa Luukkanen kasvatti Grand Slam -kiertuettaan ensin Ranskan avoimiin, sitten US Openiin ja 2001 Australiaan. 
- Sen jälkeen olenkin käynyt Australiassa joka vuosi. Kaikkiaan olen vienyt Grand Slameihin yli 1 200 suomalaista, ja Australian avoimiinkin yli 150.

"Harri Heliövaara voitti poikien nelinpelimestaruuden Australian avoimissa 2007 Graeme Dycen kanssa. Sitä oli suomalaisena hieno todistaa."
"Tutustuin Lions Clubin kautta nykyään lähes 80-vuotiaaseen pariskuntaan ollessani ensi kertaa Australiassa. Koko perheestä on tullut minulle niin hyviä ystäviä, että he vuokraavat meille bussit valmiiksi, järjestävät grilli-illan ja suunnittelevat retkiä. Pariskunta on käynyt kolme kertaa Suomessa. Australia on myös ainoa Grand Slam -paikka, jossa pelaamme aamuisin itse tennistä."


- Teen tätä ainoastaan siitä ilosta, että saan tuottaa ihmisille Grand Slam -nautinnon. Matkoille on paljon helpompi lähteä, kun joku on mukana opastamassa. Valitsemme hotellit aina niin, että niiltä on julkisilla suora yhteys pelipaikalle ja huoneissa pitää olla televisio, jotta pitkän tennispäivän päätteeksi voi vielä katsoa yhteenvedon, Luukkanen naurahtaa.

"Suomen Olympiakomitea kutsui minut Lontoon olympialaisiin 2012. Punainen takki on ollut brändini vuodesta 1995, vaikka se ei enää olekaan sama. Konginkankaalta Salmutexiltä löytyi pakka juuri oikeanlaista punaista kangasta, ja siitä on teetetty tämänhetkinen takkini. Se, Suomen lippu ja Mikki Hiiri -kravattini herättivät huomiota niin, että BBC ja Times ovat tehneet niistä juttua."


Hänelle on kertynyt viisi katsojagrandslamia eli hän on kiertänyt viitenä vuotena kaikki Grand Slamit. Jarkko Nieminen puuttuu ensi vuonna kilpailuista, mutta suomalaiset jatkavat huipputenniksen seuraamista sekä Henri Kontisen ja nuorten lupausten kannustamista.
- Aijaijai, mikä taito, taito, taito, aijaijai, mikä taito, taito, hyvä Jarkko! Niin me olemme aina kannustaneet häntä, ja sillä meidät huomataan keskuskentilläkin. Jarkko on sanonutkin, että kyllä suomalaiskannustus antaa pontta.
 

"Seurasin 2010 Wimbledonin keskuskentällä Andy Murrayn ja Jarkko Niemisen ottelua Jarkon aitiosta. Lähes vierustoverina minulla oli kuningatar Elisabet II. Wimbledoniin yhdistyvät kaikki tenniksen ja Grand Slamien upeat elementit."

 

"Liikkuminen on Ranskan avoimissa hyvin hankalaa, sillä ihmisiä on paljon ja kulkureitit ahtaita. Se on ominaista Roland Garros'lle."

 

"US Openin keskuskenttä on vaikuttava paikka."

 

ATP World Tour: Djokovicin huikea vuosi videona

ATP World Tour: For the fourth time in five years, Novak Djokovic is guaranteed to finish the season No. 1 in the Emirates ATP Rankings.

https://youtube.com/watch?v=JTQxtUUJAN4

Kirja: Ashe ja Connors - erilaiset ja samanlaiset

Peter Bodo: Ashe vs Connors. Wimbledon 1975: Tennis That Went Beyond Centre Court. Aurum Press, London 2015. 256 s. ISBN 978-1-78131-395-4


Juuri päättyneen US Openin miesten kaksinpelin voitosta kävivät kisan eurooppalaiset Novak Djokovic ja Roger Federer. Pisimmälle, neljännelle kierrokselle, yhdysvaltalaisista etenivät Donald Young ja John Isner.
Viimeksi luokan voitto tuli isäntämaahan vuonna 2003, kun Andy Roddick voitti finaalissa Juan Carlos Ferreron.

Kaukana ovat siis jenkkipelaajien menestykset omassa Grand Slam –turnauksessa, ja niinpä yhdysvaltalaisen Tennis-lehden arvostettu toimittaja Peter Bodokin palaa menneitten kunnian päivien muisteluihin tuoreessa kirjassaan Ashe vs Connors. Siinä hän käy tarkasti läpi Arthur Ashen ja Jimmy Connorsin välistä Wimbledonin finaalia vuodelta 1975, josta ei muodostunut tennishistorian kannalta mitenkään ikimuistettavaa, mutta sen aikoihin kulminoituivat näiden kahden henkilökohtaiset erimielisyydet: Connors kieltäytyi liittymästä pelaajayhdistys ATP:hen, jonka puheenjohtaja Ashe oli ja Ashe syytti Davis Cup -kapteenina Connorsia epäisänmaallisuudesta, kun tämä valitsi DC-edustuksen sijasta rahakkaan ottelun Las Vegasissa. Miesten erimielisyydet olivat niin voimakkaat, että Connorsin juristi nosti oikeusjutun Ashea vastaan.

Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, Bodo löytää miesten urasta ja elämästä paljon samanlaisuuksia, vaikka tennishistoriaa tuntevasta sellaista ei saattaisi kuvitellakaan. Hän kuvaa molempien uraa ja elämää varsin herkullisesti käyttäen lähteinä aiemmin kirjoitettuja kymmenkuntaa kirjaa, muun muassa kummankin muistelmia sekä lehtiartikkeleita. Hän on toki pitkän uran tehneen toimittajana haastatellut molempia, mutta tuoreita kommentteja kirjassa ei ole; Ashen kuolemasta on jo 22 vuotta ja Connorskin lakkasi puhumasta Bodolle vuosia sitten loukkaannuttuaan tämän artikkelista.
Tästä huolimatta kirja on tennisfriikille melkoinen makupala. Se on värikkäästi ja elävästi kirjoitettu, ja siinä kuvataan kummankin pelaajan elämänkaarta lukijaa koukuttavalla tavalla.
 

Ilmoita lapsesi mukaan Tykkimäki Mini- ja Miditennis Tourille

Tykkimäki Mini- ja Miditennis Tour alkaa lokakuussa. Kuluvan sisäkauden aikana järjestetään kuudella eri alueella neljästä seitsemään mini- ja miditenniskilpailua. Jokaisesta osakilpailusta pelaajat keräävät pisteitä ja tavoittelevat paikkaa toukokuussa pelattavaan Masters-tapahtumaan. Tykkimäki tulee näkymään tapahtumissa kilpailun järjestäjien vaatteissa, palkinnoissa sekä koko Tourin ilmeessä.

Jokainen pelaaja saa osallistumislahjan ja kilpailuiden menestyneimmät pelaajat palkitaan Tykkimäki-palkinnoin. Lisäksi jokaisessa tapahtumassa arvotaan palkintoja kaikkien osallistuneiden kesken.

- Tykkimäki on mielellään tukemassa lasten ja nuorten urheilua. Olemme jo mukana monessa lajissa Kouvolan seudulla, mutta tennis, varsinkin tässä valtakunnallisessa laajuudessaan on uusi ja mielenkiintoinen ”aluevaltaus”. Mini- ja miditennispelaajat ovat vielä sopivasti parasta Tykkimäen huvipuiston ja Aquaparkin asiakaskohderyhmää, joten oikein mielellämme lähdemme mukaan, kommentoi Sakari Pasanen, toimitusjohtaja, Tykkimäen vapaa-aikakeskus Oy.
Mini- ja miditenniskilpailut ovat helppo tapa tutustua kilpailemiseen. Tapahtumat ovat kestoltaan lyhyitä ja rajattuja, mukaan pääsee helposti ja otteluissa on ohjaajia auttamassa pelaajia alkuun. Edellisen sisäkauden aikana osallistuneita pelaajia tapahtumissa oli lähes tuhat, joten kiinnostus mini- ja miditenniskilpailuihin on ollut kovaa.
- Tykkimäki on erinomainen kumppani lasten mini- ja miditenniskiertueelle. Mini- ja miditenniskiertue kasvaa tulevan sisäkauden aikana ja saamme varmasti paljon uusia pelaajia mukaan toimintaan seuroihin. Yhteistyö vahvistaa myös entisestään erinomaista työtä, jota tennis tekee lasten ja nuorten keskuudessa monilla eri tavoilla, toteaa Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho.

Muuta kilpailusarjasta

  • Kilpailunjärjestäjä voi rajata osallistujamäärää.
  • Kaikki osallistujat saavat Tykkimäki osakilpailuissa osallistumislahjan ja kunniakirjan.
  • Kilpailu kestää neljä tuntia ja pitää sisällään useamman aikapelin.
  • Kolme parasta/luokka palkitaan Tykkimäki rannekkein.
  • Jokaisessa osakilpailussa järjestetään Tykkimäki arvonta kaikkien osallistuneiden kesken yhteisen palkintojenjaon yhteydessä.

Pisteiden kerääminen

Osallistumisesta osakilpailuun saa 10 pistettä ja pääsystä kolmeen joukkoon 20 pistettä. Kerättyään 30 pistettä, pelaaja kutsutaan valtakunnalliseen Mastersiin Kouvolaan toukokuussa 2016.

US Open oli suomalaisille kova isäntä

Jarkko Niemisen vuoden 2002 Australian avoimista asti jatkunut ura tenniksen suurkilpailuissa, Grand Slameissa, tuli tiensä päähän US Openin avauskierroksella.

Kaavio heitti Niemiselle vastaan maailmanlistan 18. sijalla majailevan Jo-Wilfried Tsongan, joka dominoi ottelua väkevällä ykkössyötöllään.

Kun suomalaisässän oma syöttö ei puolestaan kulkenut parhaimmalla mahdollisella tavalla, kirjattiin ottelu jykevälle ranskalaiselle suoraan erin 3-0 (6-3, 6-1, 6-1).

- Alussa pysyin ihan hyvin mukana. Tsongan syöttö oli ainoa, joka tuotti minulle ongelmia. Toisen ja kolmannen erän alut repesivät liian helposti. Numeroita olisi voinut kaunistella, mutta olin todella kaukana erävoitostakin, Nieminen summasi kisarupeamaansa YLE Urheilun haastattelussa.

Kontisella kaksijakoinen turnaus

Henri Kontinen sai jobin postia jo ennen US Openia, kun hänen nelinpelin vakioparinsa kroatialainen Marin Draganja joutui leikkauspöydän kautta sairaslomalle.

Kontinen ehti kuitenkin naarata parikseen argentiinalaisen Horacio Zeballosin, joten kauden viimeinen Grand Slam –turnaus ei jäänyt suomalaiselta väliin miesten nelinpelin osalta.

Ensimmäisen kierroksen ottelu kääntyi suomalaisittain valitettavasti australialaiskaksikon Sam Groth-Lleyton Hewitt eduksi erin 2-1 (6-4, 4-6, 6-3) ja matka miesten nelurissa tyssäsi alkuunsa.

Sekanelinpelissä meno oli puolestaan hedelmällisempää yhdessä Taiwanin Su-Wei Hsiehin kanssa. Parivaljakko selvitti tiensä aina puolivälieriin asti, voittokulun katketessa vasta toiseksi sijoitettua paria Chan Yung-Jan-Rohan Bopanna vastaan.

Äärimmäisen tiukan ottelun avauserän kääntyi Chan-Bopannan eduksi vasta tiebreakissä, mutta Kontinen-Hsieh kuittasi tilanteen tasoihin toisessa pelein 7-5. Voittaja ratkaistiin raa’asti kymmenen pisteen tiebreak-menetelmällä ja tällä kertaa jatkopaikka heltisi Chan/Bopannalle pistein 11-13.

Niklas-Salmiselle arvokasta kokemusta

Kuva: Risto Niklas-Salminen

Wimbledonissa aina välieriin asti poikien kaksinpelissä yltänyt Patrik Niklas-Salminen joutui kovan haasteen eteen heti kättelyssä, kun kaavio heitti vastaan kymmenenneksi sijoitetun Ranskan Corentin Denollyn.

”Patti” aloitti mainiosti voittaen avauserän 6-3, mutta tämän jälkeen syöttö alkoi takkuamaan ja terävin ote hävisi pelistä. Vahva ranskalainen vei toisen erän lukemin 5-7 ja lopulta myös kolmannen 4-6.

- Molemmat pelaajat pelasivat kolmannen erän varovaisesti. Aktiivisemmalla pelillä tulos olisi voinut olla toisenlainen. Yleisesti ottaen hyvä ottelu kuumuudesta huolimatta, Patrikin isä Risto Niklas-Salminen arvioi paikan päältä.

Nelinpelissä Niklas-Salminen sai parikseen Ruotsin Mikael Ymerin. Ennen avausottelua Patrik sai hyvää sparriapua maailmanlistan vitoselta Stanislas Wawrinkalta, kun kaksikko veti yhteiset aamutreenit Openin päänäyttämöllä Arthur Ashe Stadiumilla.

Niklas-Salminen ja Ymer kaatoivatkin ensimmäisellä kierroksella parin Chang-yeon Oh-Yibing Wu, mutta valitettavasti toisella kierroksella tuli jo noutaja. Parin pelin päivätahdilla urakoineen Ymerin ja Patrikin paukut loppuivat Youssef Hossamin ja Jumpei Yamasakin käsittelyssä, kun egyptiläis-japanilaispari jyräsi puolivälieriin erin 0-2 (2-6, 2-6).

Tennisliitto ja JNTA vievät yhdessä nuoria huipulle

  Suomen Tennisliitto ja Jarkko Nieminen Tennis Academy (JNTA) ovat luotsanneet tenniksen nuorten maajoukkuetta vuoden alusta yhteisvoimin menestykseen. Hyviä tuloksia on syntynyt jo lyhyessä ajassa, ja tulevaisuudensuunnitelmissa on vahvistaa yhteistyötä entisestään. -...

Lue lisää: http://www.tennis.fi/sitenews/view/-/nid/15711/ngid/1/

Supersisarukset maailman huipulla: Lue viiden perheen uskomattomat menestystarinat

Huipputenniksessä on nähty aikojen saatossa useampia sisar- ja veljespareja. Esittelemme tässä viisi tunnetuinta.

1. Serena & Venus Williams (USA)

Venus ja Serena Williams ovat toistensa parhaat tukijat - vaikka he kohtaavatkin usein kilpakentillä. Kuva: All Over Press

Sekä Serena että Venus Williams ovat olleet WTA:n maailmanlistan kärjessä. Venus on pystynyt pitämään paikkansa yhteensä 11 viikon ajan, kun taas Serena on tahkonnut ykköspelaajan tittelillä huimat 200 viikkoa!

Serenasta voitaneen puhua jo kaikkien aikojen naispelaajana, sillä hän on onnistunut voittamaan kaksinpelissä käsittämättömät 21 Grand Slam -titteliä ja valloittamaan jokaisen turnauksen vähintään kolmesti.

Huonosti ei ole kulkenut Venuksellakaan. Siskoaan vuoden vanhempi tennishirmu (syntynyt 1980) on hänkin onnistunut ottamaan urallaan seitsemän Grand Slam -titteliä kaksinpelissä.

Siskokset ovat vääntäneet vuosien saatossa erittäin tasaisesti vastakkain ja yhteensä Williamsit ovat kohdanneet toisensa jo 27 kertaa. Tämän vuoden US Openin puolivälierän jälkeen Serena kasvatti kaulaansa Venukseen nähden yhteisvoitoin 16-11. Grand Slam -finaaleissa palkintohopeat on jaettu tämän perheen kesken kahdeksan kertaa. Niistä Serena on vienyt nimiinsä kuusi.

Vaikka ottelut kaksinpelissä ovat olleet äärimmäisen hurjia, ovat sisarusten välit säilyneet läheisinä. Yhdessä he ovat kylväneet tuhoa nelinpelissä voittaen kolme olympiakultaa ja 13 Grand Slam -turnausta.

Williamsien merkitys tennikselle Yhdysvalloissa ja maailmalla on ollut merkittävä. Menestyvät afroamerikkalaiset naiset ovat esimerkkinsä avulla innostaneet kasapäin ihmisiä lajin pariin ja hälventäneet ennakkoluuloja.

2. Dinara Safina & Marat Safin (RUS)

Tämä parivaljakko on tennishistorian kautta aikain ensimmäinen sisko-veli-pari, jonka molemmat osapuolet ovat pitäneet hallussaan maailmanlistan ykkössijaa.

Vanhempi veli Marat syntyi Moskovassa olympiavuonna 1980. Heidän isänsä johti paikallista Spartakin tennisseuraa, josta molemmat Safinin perheen vesat saivat ensimmäiset tennisoppinsa.

Marat muutti 14-vuotiaana Espanjan Valenciaan harjoittelemaan parempiin olosuhteisiin ja hänestä muovautui yksi lajin lahjakkaimmista pelureista. Temperamenttinen venäläinen nousi ATP-rankingin ykköseksi marraskuussa vuonna 2000.

Myös kuusi vuotta nuorempi Dinara muutti kahdeksanvuotiaana isoveljensä tavoin Valenciaan. Sisaresta tuli WTA:n historiassa ensimmäinen nainen, joka pystyi voittamaan vuoden aikana kolme eri maailmanlistan ykköspelaajaa. Vuonna 2009 hänestä tuli puolestaan maailmanlistan kärkinainen.

Pitkän loukkaantumiskierteen jälkeen uransa vuonna 2014 lopettanut venäläinen ei onnistunut voittamaan urallaan yhtään Grand Slam -turnausta kolmesta loppuottelusta huolimatta.

3. John & Patrick McEnroe (USA)

Yksi tenniksen tunnetuimpia veljespareja on ehdottomasti McEnroet, John ja Patrick. John muistetaan mainiona pelaajana, mutta myös erittäin temperamenttisena show-miehenä, joka antoi tuomareiden kuulla kunniansa niin, että heikompia hirvitti.

John väänsi useita vuosia tiukasti Björn Borgin kanssa maailman parhaan pelaajan tittelistä ja oli kaiken kaikkiaan 14 kertaa rankingin ykkönen vuosina 1980-1985. Puumailastaan tunnettu taituri valloitti urallaan seitsemän Grand Slam -turnausta, mutta itse Grand Slam jäi tekemättä.

Rautaisessa kunnossa edelleen oleva mies on vanhoilla päivillään pelannut säännöllisesti konkareiden ATP Champions Toureilla ja toiminut suosittuna TV-kommentaattorina. Lisäksi hänet on nähty esittämässä itseään niin TV-sarjoissa kuin elokuvakankaillakin.

Johnia seitsemän vuotta nuorempi Patrick (1966) ei yltänyt veljensä kaltaisiin urotekoihin, mutta merkkautti sentään 16 ATP-turnausvoittoa ja semifinaalipaikan Australian avoimista nimiinsä.

Peliuran päätyttyä hän toimi pitkään USA:n Davis Cup -joukkueen kapteenina ja johdatti yhdysvaltalaiset mestaruuteen vuonna 2007. Kymmenvuotinen kipparin pesti on edelleen Yhdysvaltain tennishistorian pisin.

4. Andy & Jamie Murray

Andy Murray on tämän hetken tunnetuimpia tennisässiä. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, että myös hänen isoveljensä Jamie pelaa ammattilaisena.

Jamie on Iso-Britannian ykkösmies nelinpelissä ja on päässyt juhlimaan muun muassa sekanelinpelin voittoa Wimbledonin nurmella yhdessä Jelena Jankovicin kanssa vuonna 2007. Lisäksi hän on esiintynyt US Openin loppuottelussa vuonna 2008 yhdessä Liezel Huberin kanssa sekä tuoreimpana viime kesän Wimbledonin avoimissa.

Veljeään vain vuoden nuorempi Andy (1987) on puolestaan niittänyt mainetta kaksinpelin puolella, kuten nykytennistä seuraavat varmasti tietävät.

Mitä monet eivät tiedä on se, että hän syntyi viallisella polvilumpiolla, joka aiheuttaa suuria terveyshuolia edelleen. Tämä tulee esiin Andyn pidellessä polveaan useasti kesken otteluiden.

Tämän lisäksi miehellä on ollut myös satumainen onni mukana onnettomuudessa matkan varrella. Vuonna 1996 hän oli paikalla, kun Dublanen kouluammuskelussa menehtyi 17 ihmistä. Nuori poika pelastui tuolloin saatuaan suojan lukitusta luokkahuoneesta. Andy on halunnut välttää aihetta julkisuudessa, mutta paljasti omaelämäkerrassaan muun muassa tunteneensa ammuskelija Thomas Hamiltonin.

Parhaimmillaan toisena miesten maailmanlistalla ollut nykyinen ranking-kolmonen on saanut vyölleen kaksi Grand Slam -voittoa, joista ikimuistoisin tuli varmasti Wimbledonissa vuonna 2013. Vuotta aiemmin hän ylsi olympiavoittoon samaisen All England Lawn Tennis Clubin viheriöillä.

5. Bob & Mike Ryan

Kaksoset Mike ja Bob Bryan ovat nelinpelissä lähes lyömättömiä. Kuva: All Over Press

Kenties maailman tunnetuin nelinpelipari on Bryanin veljekset, Bob ja Mike, jotka ovat harvinaislaatuisesti kaksosia.

Kaksikko on ollut tiiviisti yhdessä jo kohdusta lähtien ja välit ovat pysyneet mainioina aikuisikään asti. Veljekset nimittäin omistavat yhteisen pankkitilin ja heistä on tehty yhteinen Wikipedia-sivu.

Bryanit ovat myös menestyneet, totta toki. He ovat olleet maailman ykköspari ennätykselliset seitsemän vuotta peräkkäin.

Jo käsitteeksi muodostuneet Bryanin identtiset kaksoset ovat voittaneet urallaan huimat 16 Grand Slam -titteliä ja rikkoneet ennätyksiä. He ovat esimerkiksi pelanneet seitsemässä Grand Slam -loppuottelussa peräkkäin.

Mike on kaksi minuuttia vanhempi kuin veljensä, mutta Bob pääsee kompensoimaan nuorempaa ikäänsä kolmen senttimetrin pituuserolla nokittelun alkaessa.

Bryanin veljesten vanhemmat kielsivät poikiaan pelaamasta toisiaan vastaan juniorivuosina, jolloin kaaviot menivat monesti turnauksissa uusiksi tämän vuoksi.

Heillä on myös oma bändi, jossa Bob hakkaa kosketinsoitinta, Mike on rummuissa ja kaksikon isä Wayne rääkkää sähkökitaraa.

Myös nämä tennisisarukset muistetaan:

Christophe & Olivier Rochus (BEL)
Arantxa, Emilio & Javier Sanchez (ESP)

Twiitti käyttäjältä @ATPWorldTour

Mallia mestarista: Pennettan tuhoisa rysty

Kuva: All Over Press

Tennis on kärsivällisten ihmisten laji. Italian Flavia Pennettalta meni 32 vuotta ensimmäisen Grand Slam -turnauksen kaksinpelin voittamisen. Voittopuheessaan hän samalla ilmoitti lopettavansa ammattilaistenniksen tähän vuoteen! Onko tyylikkäämpää tapaa julkaista tuo uran suurin uutinen kuin uran suurimman voiton hetkellä? Voimme mainiosti ottaa tällä kertaa Mallia mestarista Flavia Pennettan kahden käden rystylyönnistä.

Kuvan rystylyönti teki monta kertaa tuhoisaa jälkeä myös finaalissa. Tällä kertaa kaksi vahvaa kättä oli vahvempi kuin yksi vahva käsi ja voitto meni Pennettalle. Mikä kuvassa näyttää hyvältä?

Täydellinen tasapaino

Flavia pääsee lyömään tämä lyöntinsä selvästi kentän sisäpuolelta ja hartian korkeudelta eli selvästi verkon yläpuolelta, ja on varmasti vahvassa asemassa voittaakseen pisteen. Todennäköinen läpilyönti!

Katse osumakohdassa

Varmaan jokaisessa mallikuvassa on jonkinlainen maininta joko pään asennosta tai katseen kohteesta. No niin on tässäkin koska se on niin tärkeää ja niin näkyvää. Katsotaan siihen palloon niin kauan kuin mahdollista ja varsinkin silloin kun se lähestyy mailaa.

Kahden käden ote

Olkaa tarkkoina otteen kanssa. Oikeakätisillä oikea käsi kahvan päälle niin kuin syötössä ja vasen käsi vahvasti kahvan taakse. Tällä otteella vasemmalla kädellä pitäisi pystyä lyömään hyviä kämmenlyöntejäkin.

Osumakohta

Osumakohta on tässäkin lyönnissä sekä vartalon sivulle että sen edessä. Näin kaikki tarvittava ja saatavilla oleva voima on kohdistettavissa palloon. Siitähän tehokkaassa lyönnissä on kysymys.

 

 

Cardio Tennis saapui Suomeen

Jari Hedmanin ja Mikael Tammen Suomeen lanseeraama Cardio Tennis keräsi elokuun lopussa Taliin joukon innokkaita pelaajia. Maailman kuuluisimman Cardio Tennis -opettaja Michele Krausen johdolla sykettä optimoitiin, kaloreita poltettiin ja uusia tenniskikkoja opittiin hyvän fiiliksen säestyksellä. Lue lisää Cardio Tenniksestä osoitteessa http://www.cardiotennis.fi.

Michele Krause veti Talissa kaksipäiväisen Cardio Tennis -koulutuksen.
Mikael Tammi uurasti itse kurssilla - ja pääsi tuulettamaan onnistumista.
Valmennus tapahtuu Cardio-palloilla. Niiden käyttö tasoittaa peliä.

 

Sari ja Micce Mika Hedmanin tenniskoulussa - hyökkäyslyönti ja iskulyönti

Kansanedustaja Sari Multala ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön asiantuntija Mikaela Ingberg testaavat massakentällä hyökkäys- ja iskulyöntejä aina yhtä rauhallisen ja kannustavan Mika Hedmanin johdolla.

https://youtube.com/watch?v=iD4GcOYgIqY

Pelikaveripörssi kiinnostaa TennisHUBissa

Suomen Tennisliitto julkaisi kesäkuun alussa TennisHUB –nimisen palvelun, johon kootaan tennisharrastajille kiinnostavia palveluita ja etuja. Lanseeraus tehtiin kesän aikana ja Hubiin on tähän mennessä rekisteröitynyt jo yli 2 000 tenniksen harrastajaa eri puolilta Suomea. Alkuvaiheessa keskeisimmät palvelut ovat keskitetty pelivuorohaku, sähköinen Tennislehti suoraan sähköpostiin, pelikaveripörssi sekä liittymisetuna MTV:n Katsomon käyttöoikeus vuorokaudeksi.

Pelikaveripalvelun avulla voit etsiä uusia pelikavereita, muodostaa oman pelikaveriyhteisön ja pitää yhteyttä pelikavereihin. Pitämällä oman pelaajaprofiilisi ajan tasalla, saat ehdotuksia sinulle sopivista pelikavereista. Oman yhteisön avulla sinun on helppo sopia tennikseen liittyvistä asioista kavereidesi kanssa.

Pelikaveripalvelun haussa voit valita muutaman hakukriteerin esimerkiksi pelitason, paikkakunnan sekä ajankohdan. Tämän jälkeen ohjelmisto löytää sinulle sopivat vaihtoehdot. Näistä pelaajista sinun tulee valita haluamasi ja lisätä heidät omalle listallesi. Tämän jälkeen voit kohdasta ”Aloita uusi keskustelu” pyytää omista pelikavereistasi itsellesi peliseuraa aloittamalla keskustelun. Tässä kohdassa voit kohdentaa viestisi useammalle henkilölle ja kutsua heitä pelaamaan kanssasi.

TennisHUBista kysyttiin palautetta elokuun lopulla. Palautteet olivat erittäin rohkaisevia, ja varsinkin pelikaveripörssi oli herättänyt paljon kommentteja ja positiivista, kun eri paikkakunnilta voi löytää helposti peliseuraa - ja myös omalta paikkakunnalta uusia pelikavereita kohtuullisen helposti.

Mukana oli myös lukuisa määrä erinomaisia kehitysehdotuksia Hubin osalta. Tennisliitto kehittää sisältöä aktiivisesti ja aloitamme myös laajemmin Hubin markkinoinnin tennishalleilla ympäri Suomen. Seuraavaksi sisältöä päivitetään pelietujen, pelikaveripörssin toiminnallisuuksien sekä mahdollisen harrastemuotoisen pelien rekisteröimisen osalta. Otamme mielellämme jatkossakin vastaan palautetta Tennishubin osalta osoitteseen toimisto@tennis.fi.

Suomen joukkue kakkoseksi IC-yhdistysten PM-kilpailussa

Suomen joukkue, Petra Thorén, Laura Juvonen ja Pekka Petersen-Dyggve, ohitti tasaväkisessä pohjoismaisessa IC-ystävyysottelusssa Tanskan yhdellä ja Norjan kahdella pisteellä sijoittuen kakkoseksi Ruotsin jälkeen.

Laura Juvonen (vas.) ja Ruotsin Per Hjertquist ottivat voiton Petra Thorénista ja Ruotsin Ulf Enanderista.Ruotsin IC-joukkueen kapteeni Olle Palmér karjaisi komean voittohuudon ja nosti ison kiertopalkintolautasen ilmaan Holmen tennisklubilla Oslossa 13. syyskuuta, kun kävi ilmi, että hänen joukkueensa oli kerännyt 18 pistettä pohjoismaisten IC-yhdistysten joukkuekisassa. Suomi tuli kakkoseksi 11 pisteellä, pronssia vei Tanska 10 pisteellä, kun Stein Ulrich, kuulun Jörgen Ulrichin poika, voitti isäntämaa Norjan Peter Erikssonin turnauksen viimeisessä ottelussa.

IC-yhdistyksien jäseniksi pääsevät pelaajat, jotka ovat edustaneet maataan Davis Cupissa ja Fed Cupissa tai muissa tenniksen kansainvälisissä kisoissa. Yhdistyksiä on tällä hetkellä 40. Suomen IC, International Tennis Club of Finland r.y, perustettiin vuonna 2009. Pohjoismaiset naapurit ovat tulleet IC-toimintaan mukaan jo paljon aiemmin, Ruotsi vuonna 1937, Tanska 1949 ja Norja 1996. Ensimmäinen IC-yhdistys perustettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1924.

IC:n toimintaan kuuluu erilaisten tapahtumien järjestäminen jäsenmaiden kesken. Suomen aloitteesta pohjoismaiset IC-yhdistykset ovat kohdanneet joka toinen vuosi ystäväyysottelussa. Ensimmäinen oli vuonna 2011 Suomessa, vuonna 2013 Tanskassa ja nyt siis Oslossa, Norjassa.

Kaksi ensimmäistä ottelua voitti Tanska, mutta tällä kertaa Ruotsi oli koonnut kovatasoisen joukkueen, jonka parasta tasoa olivat parhaimmillaan ATP-rankingissa sijalla 58 ollut Per Hjertquist, 55 ja senioreissa naisten nelinpelin MM-mestaruuden voittanut Marianne Fornstedt-Robertson 58.

Norjan Jörgen Elvik (vas.) vei pisteen Suomelta voittamalla Pekka Petersen-Dyggven.Koska joukkueissa on erilainen määrä pelaajia, pelataan vapaamuotoisesti kaksin-, nelin- ja sekanelinpelin otteluita ja jokainen tuo joukkueelleen yhden pisteen voitosta.

Suomen joukkueen IC-puheenjohtaja Petra Thorén, 46, oli parhaimmillaan WTA-rankingissa sijalla 54 ja nelinpelissä sijalla 34. Joukkueeseen kuuluivat myös Laura Juvonen, 39, ja Pekka Petersen-Dyggve, 72.

Pohjoismaisessa IC-ystävyysottelussa toki kisataan, muttei hampaat irveessä. Nelinpeli- ja sekanelinpelipareja muodostetaan eri maiden pelaajista. Ottelut ratkaistaan yksieräisinä, sillä kullekin pelaajalle tulee kahden pelipäivän aikana useita otteluita.

Pelaamistakin tärkeämpiä tuntuivat kuitenkin olevan iloiset tapaamiset ja mukava yhdessäolo. Jotkut pelaajat ovat kohdanneet toisensa jo muinaisina juniorivuosinaan, jotkut aikuisina maaotteluissa tai vasta viime vuosina senioriturnauksissa. Tenniskokemuksia vaihdettiin vilkkaasti niin otteluiden lomassa kuin banketissa.

Seuraava pohjoismainen IC-ottelu on Ruotsissa.
- Kenties Tukholmassa, kenties Båstadissa, lupasi Olle Palmér hieman arvoituksellisesti.

Twiitti käyttäjältä @ATPWorldTour

Olli Rahnaston OLKIControl tasapainottaa kehoa ja ehkäisee vammoja

Suomi-tenniksen entinen ykköspelaaja Olli Rahnasto on kehittänyt yhdessä vaimonsa Kirsin kanssa maailmanlaajuista kiinnostusta herättäneen kehonhallintaan oivalluttavan harjoittelulaitteen, OLKIControlin.

Olli Rahnasto sanoo OlkiControlin tuovan tarkkuutta ja nopeutta lyönteihin. Laite tukee kehonhallintaa monipuolisesti. Kuva: Panu Kolsi

Uusi keksintö syntyi monen vuoden kehitystyön ja kahden entisen huippu-urheilijan omien kokemuksien sekä oivallusten kautta. Olli on ollut parhaimmillaan tenniksessä miesten maailmanlistan 88. ja hän on toiminut myös Suomen tennismaajoukkueen valmentajana. Kirsi oli puolestaan Suomen Kansallisoopperassa oppinsa saanut ammattitanssija.

Pariskunta pyrki luomaan omaan kehonhallintaharjoitteluun peilaten laitteen, jonka avulla ihminen oppisi sisäisen oivalluksen kautta aktivoimaan ja tätä kautta paremmin kontrolloimaan omaa keskivartaloaan. Lopulta syntyi OLKIControl.

Laitetta on jo viety tennisakatemioihin muun muassa Yhdysvaltoihin sekä Venäjälle, ja kysyntää verrattain nuorelle tuotteelle on riittänyt yli laji- ja valtakunnanrajojen.

Suorituskykyä kentälle

Olli Rahnaston mukaan OLKIControl tuo tenniksen oheisharjoitteluun uuden ulottuvuuden, joka antaa konkreettisia hyötyjä myös itse pelaamiseen.

- Keskikehonhallinta tuo osumahetkeen lisää kontrollia ja mailankärjen liikenopeus paranee. Lisäksi tämä ennalta ehkäisee vammautumista. Kun keho on balanssissa, voima ja kontrolli tulevat keskivartalosta, jolloin olkapäällä riuhtominen vähenee eikä tule käytettyä kyynärpäätä.

- Kaikki liikkumisesta lähtien on kontrolloidumpaa, kun aivot ovat ymmärtäneet aktivaation ja sen ylläpidon osumahetkellä. Tämä tuo tarkkuutta. Parempi vartalon kannattaminen ehkäisee väsymistä, hän listaa.

Urheilun lisäksi laite on jo ehtinyt herättää suurta mielenkiintoa myös fysikaalisessa kuntoutusmielessä.

- Selän rasitusmurtumat ovat yleistyneet nuorilla rajusti. Tukirangan lihaksiston kantokyky on heikko, minkä ennalta ehkäisyyn ja kuntoutukseen laitetta käytetään. OLKIControlin oivalluksen ja aktivoinnin kautta ihminen oppii kannattelemaan kehoaan, Kirsi Rahnasto valotti esimerkin voimin.

Tutkitusti tehokas

Laitetta on jo ehditty testata eri kohderyhmillä. Yksi näistä oli yläasteen liikuntapainotteisen linjan oppilaat, joille OLKIControlin esitteli KIHU:n johtaja Sami Kalaja.

- Vastaanotto oli innostunut. Kokemusten mukaan opettajan ohjaus oli tarpeen, jotta harjoittelu tapahtui oikealla tekniikalla. Jotakin koukuttavaa laitteessa oli, sillä oppilaat motivoituivat harjoittelemaan sillä. Tosin alkuinnostuksen jälkeen tarvittiin opettajan motivointia laitteen käyttämiseen, Kalaja kertoi käyttökokemuksista.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtajana kuluvan vuoden alusta alkaen toimineen Kalajan mielestä laitteella on positiivisia vaikutuksia lajiin kuin lajiin.

- Keskivartalon syvät kiertäjälihakset ovat urheilussa äärimmäisen tärkeitä. Mieleeni ei tule yhtään urheilulajia, jossa OLKIControl-laitteesta ei olisi hyöytyä, hän toteaa.

Kalajan mukaan laitteen tuomat hyödyt ovat havaittavissa ja siirrettävissä oheisharjoittelusta itse lajisuoritukseen. Hän suositteleekin laitetta varauksetta.

- Ehdottomasti suosittelen. Laite on turvallinen ja helppokäyttöinen sekä erittäin tehokas. Siirtovaikutus OLKIControlilla harjoittelusta varsinaiseen urheilusuoritukseen on suuri ja helposti aistittavissa, Kalaja kehuu.

OLKIControliin voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.olkicontrol.com/fi. Sivustolta löydät myös tilausohjeet. Laitteen hinta on 390 € (0% ALV) sisältäen henkilökohtaisen perehdytyksen.