Lauri Kiiski kotimaan kentillä lähes pysäyttämätön

Lauri Kiiskin peliäly on omaa luokkaansa.

Hän tuuletti TaTS:in riveissä Norpe Tennisliigan hopeaa, taisteli ulkokenttien SM-kisojen finaalissa, voitti sisäkenttien Suomen mestaruuden ja vei Finnish Tourin kokonaiskilpailuvoiton.

Joko tunnistat pelaajan? Kiiskin Laurihan se tuon kaiken sai aikaan - ja vieläpä vuoden 2015 aikana.

35-vuotias Kiiski on, jos ei elämänsä iskussa, niin yhä vähintäänkin huippukunnossa. Talouspuolen controllerina Cargotecillä työskentelevä tamperelainen on kotimaan kentillä lähes lyömätön.

- Moni sanoo, että iän pitäisi jo painaa pelissä, mutta en ole huomannut merkittäviä muutoksia. Toki tiukan kisaviikonlopun, esimerkiksi viiden ottelun Finnish Tourin, jälkeen jaloissa painaa, mutta on sellainen tahti rankka nuoremmallekin pelaajalle, Kiiski miettii.

Viimeisimmät vuodet hän on kohentanut kuntoaan vasta kevään liigapeleihin Ranskaan. Viime syksynä Kiiski päätti toisin.

- Pidin fyysistä kuntoani paremmin yllä käymällä salilla ja lenkillä myös syksyllä. Hyvä kuntopohja on auttanut matseissa, mutta on menestys ollut minulle silti tietyllä tavalla positiivinen yllätys, Kiiski myhäilee.

- Kun olen pelannut enemmän kuin viime talvena, on varmempi olo kentällä. Lyönnit pysyvät paremmin ajatuksen perässä. Hyvässä kunnossa ollessani olen edelleen vaikeasti voitettava.

Teknisesti Kiiski ei ole tehnyt muutoksia yli kymmeneen vuoteen, ja taktiikka on ollut aina hänen vahvuutensa.

- Lyöntini eivät ole olleet koskaan niin hyviä, että olisin niiden ansiosta voittanut. Olen pohtinut nuoresta pitäen, miten voin voittaa matsit. Monella nuorella lupauksella on hyvä tekniikka ja komeat lyönnit, mutta todellista läpimurtoa on vaikea tehdä, jos ei ymmärrä peliä, Kiiski kertoo.

Hyvässä kunnossa ollessani olen edelleen vaikeasti voitettava.

 

Konttorilta kentälle

Kiiski pelaa toki yhä voittaakseen, mutta myös tenniksen tuomalla nautinnolla on hänelle suuri merkitys.

- Lopputulos ei ole samalla tavalla tärkeä kuin ennen. Pystyn asennoitumaan nykyään rennommin ja nauttimaan tiukistakin paikoista. Kun pelaan nuoria, ammattimaisesti harjoittelevia pelaajia vastaan, lähden matsiin altavastaajana. Se helpottaa mentaalisesti.

Tennis on Kiiskille oivaa vastapainoa konttorityölle. Koneen ääressä vietetyn päivän jälkeen on mukava saada hiki pintaan kentällä.

- Työelämän ja kilpailemisen yhdistäminen on sujunut mukavasti, sillä pelit ovat yleensä viikonloppuisin. Joskus sitten otan muutaman vapaapäivän esimerkiksi SM-kisoja varten.

Lauri Kiiski päätti vuoden 2015 SM-kultaan ja Finnish Tourin kokonaiskilpailuvoittoon.

Tampereen Tennisseura on onnistunut vuosien saatossa kasvattamaan tukun taitavia kansainvälisiä ja kansallisia pelaajia sekä miehissä että naisissa. Mikä on TaTSin salaisuus?

- Valmennus on ollut TaTSissa hyvällä tasolla jo pitkään. Ammattitaitoisten valmentajien lisäksi Tampereella riittää hyviä harjoituskavereita. Hallille on kiva mennä. Tatsilaiset ovat myös hyvin sitoutuneita esimerkiksi Norpe Tennisliiga -peleihin. Meillä on perinteisesti vahva seurahenki, Kiiski kuvailee.

Siitä seuraava taidonnäyte nähdään 5. helmikuuta, kun TaTSin miehet tavoittelevat TCT:n vieraina playoff-paikkaa. Mitä veikkaatte, löytyykö konkari-Kiiskin nimi jälleen voittajan paikalta?

Kolumni: Sopupelillä ei ole voittajaa

BBC:n ja BuzzFeedin julkaisun aikaansaama kohahdus herätti monta tenniksen seuraajaa ihmettelemään, niinkö herrasmieslajimme maine on mennyt. Yksittäisiä alempien ammattilaistasojen pelaajia on laitettu kilpailukieltoon jo aiemmin, mutta voiko tosiaan olla, että sopupelejä on tapahtunut aivan absoluuttisella huipullakin? Nimettömässä listauksessa kun oli mukana toistakymmentä top  50 -pelaajaa ja jopa Grand Slam -voittaja.

Mitä kaikkea sopupeli voi tenniksessä tänä päivänä olla? Tuntuu jopa rikokseen yllyttämiseltä alkaa kertoa, kuinka helposti ammattilaiskisoissa vedonlyöntiä voi manipuloida. Vetokohteina on esimerkiksi ensimmäisen syötönmurron tai voitettujen pelien kaltaisia ottelun lopputulokseen vaikuttamattomia livevetoja, joiden sopimiseen ei edes tarvitse hävitä erää saati ottelua. Häviämällä pisteitä yllättävillä hetkillä voi kertoimien avulla voittaa panoksensa helposti moninkertaisesti takaisin yhdellä kaksoisvirheellä.

Ja samalla, kun vedonlyönnissä liikkuvat rahat rankingissa ylöspäin mentäessä kasvavat, pienenee myös mahdollisuus jäädä kiinni poikkeuksellisten vetojen lyömisestä.

Pelaaja ei toki voi ihan helposti järjestää kaikkea itse, vaan mukana on useimmin joku ulkopuolinen vedonlyöjä, joka maksaa pelaajalle palkkion ottelun tapahtumien manipuloinnista. Kuitenkin, kentälle tarvitaan vain yksi lahjottu pelaaja, eikä tuomarin tai joukkueen jäsenten ostamista tarvitse edes miettiä. Toki parhaan voiton saa, kun kentällä molemmat pelaajat on lahjottu ja ottelun kulku on täysin tiedossa jo etukäteen. Tällaisiakin ottelujakin valitettavasti esiintyy. Kaiken kaikkiaan tenniksen vedonlyönnin manipulointi on kuitenkin siis jopa pelottavan helppoa eikä sitä välttämättä kukaan tule edes koskaan huomaamaan.

***

Ottelumanipuloinnin suurin ongelma on se, että tällöin katoaa täysin urheilun pääideologia; parempi voittakoon. Jopa doping on jollakin tavalla perustellumpaa, sillä siinä yritetään vain löytää keinoja olla parempi. Nyt kuitenkin joku häviää tahallaan, koska saa siitä rahaa. Tällainen toiminta ei kuulu urheiluun millään tavalla. Toimintaa harrastaneita pelaajia pitäisi rankaista vähintään yhtä kovilla tuomioilla kuin dopingista kärynneitä.

Kansainvälinen tennisliitto ITF ja miesten ammattilaisjärjestö ATP kiistävät tenniksen sopupeliongelmat lähes täysin, mikä voi olla vain huolestuttavaa. Olen nähnyt itsekin useita ”myytyjä” otteluita, mutta jostain syystä yksikään pelaaja ei halua ilmiantaa toista. Kai sitä hyötyy itsekin, jos tietää, että vastustajat häviävät silloin tällöin tahallaan, eivätkä raskaat kuulustelut ja todistaminen mahdollisissa syytetilanteissa oikein innosta.

Mutta jos ongelmaan ei puututa nyt vahvasti ja ennaltaehkäisevästi, alkavat yleisö ja sitä kautta rahat alkavat valua lajista pois. Jossain vaiheessa yleisö tajuaa, että heitä on huijattu.

Toistaiseksi ei voi kai kuitenkaan muuta kuin uskoa, että tennisliittojen jo 2008 perustama tutkimusryhmä ”Tennis Integrity Unit” saa tehtyä tehtävänsä jatkossa paremmin ja että epärehellisten pelaajien nimiä alkaa tupsahtaa tietoisuuteen. Tällä hetkellä heidän tutkijoidensa resurssit ovat kuitenkin hyvin rajalliset, eikä kymmeniin erillisiin tutkimuksiin vain riitä paukkuja.

Vastuu on siis suuressa määrin pelaajilla itsellään. Olisi se kai itsekin ollut kiva ammattilaisuralla kerätä omakotitalon hinnan verran käteistä pikku sivubisneksellä, mutta ei se peli vaan niin vetele. Kuka nyt huonommalleen haluaisi hävitä?

Kirjoittaja on entinen tennisammattilainen ja nykyinen STL:n hallituksen jäsen.

 

Instagram-kuva käyttäjältä henrikontinen

Novak Djokovic's acceptance speech (Final) | Australian Open 2016

After a competitive three sets, Novak Djokovic wins his sixth Australian Open championship title.

https://youtube.com/watch?v=-6RgnCeQvu4

Raisan roti: Palkintoja myös reiluudesta, ei vain voitosta

Kuva: Johan Skogman/ÅLK

Junioreiden kansallinen huippusarja, Junior Grand Prix, tulee jälleen vuoden aikana kokoamaan maamme parhaat juniorit yhteen. Osakilpailuja pelataan 10-, 12-, 14- ja 16-vuotiaiden luokissa yhteensä kuusi, ja vuoden aikana menestyneimmät pelaajat tullaan vuoden lopussa kutsumaan Mastersiin.

Fair play

Voittajien lisäksi haluamme huomioida myös hyvin käyttäytyviä pelaajia. Jokaisessa osakilpailussa vuoden 2016 aikana tullaan valitsemaan JGP Fair play -pelaaja. Valinnan tekee osakilpailun kilpailunjohtaja. Valittu pelaaja saa palkinnoksi keltaisen JGP Fair play -t-paidan.
Lisäksi SM-kilpailuissa tullaan jakamaan Naistoimikunnan puolesta Vihreät kortit 12-, 14- ja 16-vuotiaiden luokissa. Kussakin ikäluokassa palkitaan yksi tyttö ja yksi poika. Kyseessä on stipendi, joka jaetaan reilua peliä esittäville junioreille, joilla on positiivinen ja tsemppaava ilme niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Vihreä kortti oikeuttaa 100 euron stipendiin.

Käyttäytyminen

Kilpailuissa lapsen tulisi pystyä kokeilemaan omia rajojaan ja kokea huikeita tunne-elämyksiä. Kilpaileminen on tärkeä osa lasten ja nuorten urheilua. Hyvin toteutettuna kilpaileminen tarjoaa turvallisia mahdollisuuksia tunteiden käsittelyn harjoitteluun, itsetunnon vahvistamiseen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen.

Vaikka pelaaja joutuu myös tiukkojen tilanteiden eteen, edellytämme että kilpailussa noudatetaan käyttäytymissääntöjä. Kiroileminen, mailan heittäminen, pallon lyöminen vastustajaa kohti tai vastustajan mollaaminen eivät kuulu hyväksyttäviin käyttäytymistapoihin, ja niihin tullaan puuttumaan tarkasti kilpailunjärjestäjän toimesta. Kilpailunjärjestäjä tulee puuttumaan myös tahalliseen väärin tuomitsemiseen. Puuttuminen tapahtuu pisterangaistusjärjestelmän kautta.

Jaettuja palkintoja tammikuussa 2016

Fair play –pelaajina palkittiin vuoden ensimmäisissä osakilpailuissa Emma Kuusisto, JTS sekä Kaisla Mattila, TVS.
Lisäksi Kaarinassa jaettiin Mikko-pässi kiertopalkinto. Mikko-pässi on kentällä ja sen ulkopuolella hyvin käyttäytyvän 11-12-vuotiaan kiertopalkinto, jonka myöntää Tennisliitto. Vuoden 2015 osalta palkinto jaettiin ÅLK:n Oliver Byskatalle. Onnea palkituille!

JGP-osallistumislahja ja -arvonta

Kaikille pelaajille jaetaan Helsingissä järjestettävissä SM-kilpailuissa 24.-27.3.2016 osallistumislahja. Tervetuloa mukaan! Tämän lisäksi 4. osakilpailussa arvotaan kaikkien siihen mennessä kilpailusarjaan osallistuneiden kesken pääsyliput (kaksi lippua kahdelle päivälle) lokakuussa 2016 pelattavaan Stockholm Openiin.

 

Kirjoittaja on STL:n kilpailupäällikkö.

 

Kuukauden kuumat: Federerin tiukka päätös

Vihdoin saksalainen voittaja

Angelique Kerberistä tuli 2000-luvun ensimmäinen saksalainen Grand Slam -voittaja, kun hän löi Serena Williamsin Australian avointen naisten finaalissa. Saksalainen urheilumarkkina vahvoine tv-tuotteineen määrittää voimakkaasti eurooppalaista urheilua. Vaikka seura- ja akatemiakulttuuri on vahvaa, tenniksen seuranta on vähentynyt Saksassa sitten Steffi Grafin, Boris Beckerin ja Michael Stichin loiston, ja Saksa on siksikin menettänyt suuria kisoja. Kerberin suurvoitto antaa lajille saumaa nostaa jälleen asemaansa tässä tärkeässä urheilumaassa. Saksassa asema tulee vain voitoilla – jostain lajista niitä saadaan aina joka tapauksessa.

 

Your 2016 @AustralianOpen champion, @Angie.Kerber! 😚🏆 Her FIRST Grand Slam title. #AusOpen

Kuva, jonka WTA (@wta) julkaisi

Naisten pakka levällään

Australian avoimet näytti, että WTA-kiertueen pakka on sopivasti sekaisin. Angelique Kerberistä saatiin uusi voittaja, eikä Serena Williams dominoikaan. Britti Johanna Konta ihastutti voimakkaalla rystylyönnillään ja meni välieriin asti. Kiinan Shuai Zhang nousi huipputasolle. Amerikkalainen Madison Keys jatkoi läpimurtoaan ennen loukkaantumistaan. Vastaavasti suosikeista Simona Halep ja Garbine Muguruza eivät pärjänneet alkuunkaan. Eletään olympiavuotta, ja kärki on heti alkuun kirjava. Tästä voi tulla monien voittajien vuosi.

Raonic kasvamassa voittajaksi

Kanadan Milos Raonic pääsi Australiassa uransa toiseen Grand Slam -välierään. Australiasta tuli myös Brisbanen kisavoitto. 25-vuotiaana hän on noussut uudelle tasolle. Fysiikka ja liikkuminen ovat kehittyneet. Raonic pääsee syöttönsä perään entistä paremmin kiertämään kämmenelle tappopaikkoihin ja on oppinut hyödyntämään verkkopeliä jatkuvasti, vaikkei olekaan maailman luontaisin verkolla liikkuja. Välierässä Raonic sai jalkavamman. Mieleen tulee Stanislas Wawrinka, joka joutui käymään läpi vastaavia Grand Slamien fyysisiä vaikeuksia kasvaessaan suurvoittajaksi. Raonic on nyt vahvin ehdokas olemaan seuraava uusi miesvoittaja Grand Slameissa.

 

On my way to Melbourne 🚂💨😀

Kuva, jonka Roger Federer (@rogerfederer) julkaisi

Federerin kova päätös

Roger Federer ilmoitti hyvissä ajoin tämän vuoden kilpailukalenteristaan, että hän jättää massakaudella pelaamatta kaiken muun paitsi Ranskan avoimet. Päätös on suoraa seurausta siitä, että on olympiavuosi ja että hän täyttää olympialaisten aikaan 35 vuotta. Federer käyttää keväällä kaksi kuukautta lepoon ja harjoitteluun ollakseen valmis Wimbledonin, Rion olympialaisten ja US Openin putkeen. Hän tiedostaa, että näissä kovien kenttien ja ruohon kisoissa on paras mahdollisuus menestykseen. Ja ikä pakottaa valintoihin, jos aikoo huipulla vielä pelata.

Manipulaatiossa myös mahdollisuus

Tennistä vuosia riivannut ottelumanipulaatioskandaali räjähti julkisuudessa käsiin Australian avointen alkaessa. Vuoden 2001 Wimbledon-voittaja Goran Ivanisevic, joka on Marin Cilicin valmentaja, kommentoi, että pelaajia jahdataan kuin sarjamurhaajia. Kun tennistä pelataan paljon vedonlyönnissä, on ongelma todellinen ja myös suhteellisen helppo ylläpidettävä, jos löytyy tilaisuuteen tarttuvia pelaajia. Lajina tenniksen kannalta oleellista olisi nyt se, että kattojärjestöt tunnustaisivat ongelman, tarttuisivat syytöksiin ja tekisivät toimenpiteitä. Kun urheilua riivaavat parhaillaan monet skandaalit, kuten Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFAn ja Kansainvälisen Yleisurheiluliiton IAAF:n korruptiovyyhti ja yleisurheilussa Venäjän dopingskandaali, olisi tenniksellä omissa ongelmissaan tilaisuus näyttää poikkeuksellista suoraselkäisyyttä. Ottelumanipulaatioihin tarttumalla saisi imagovoiton, jota muut lajit eivät ole ottaneet.

Tule Leville tsemppaamaan Suomi voittoon!

Suomi kohtaa Euroopan/Afrikan lohkon toisessa ryhmässä Zimbabwen. Isännät vievät vieraansa ensimmäisen kierroksen otteluun Kittilän Urheiluhalliin ja esittelevät afrikkalaisjoukkueelle Levi-tunturin taikaa. Davis Cup -ottelua ei ole ikinä aiemmin pelattu yhtä pohjoisella paikkakunnalla, joten Suomi-Zimbabwe tekee 4.-6. maaliskuuta 2016 historiaa.

Varmista paikkasi katsomossa ostamalla liput heti maanantaina 1. helmikuuta osoitteesta www.lippuagentti.fi!

 

Post on Facebook by Suomen Tennisliitto ry

Pikaista paranemista Roger Federerille!
Roger Federer

I want to inform you that yesterday I underwent arthroscopic surgery on my knee. I injured my knee the day after the semi-finals in Australia. After getting tests done when I returned home, it was determined that I had torn my meniscus. I…

Legendat-sarjan aloittava Leo Palin: "Joskus on hyvä mennä vaan voittamaan"

Legendat-juttusarja esittelee kahdeksan maailmanlistalla 100 parhaan pelaajan joukkoon yltänyttä suomalaista. Sarjan aloittaa Leo Palin, 59.

Pikku-Leo oli kuusivuotias tarttuessaan ensimmäisen kerran tennismailaan.

– Aluksi pelasin yksinäni seinää vastaan. Ensimmäinen varsinainen pelikaveri oli äiti. Asuin lapsuuteni Espoon Niittykummussa. Sieltä pääsi hyvin polkupyörällä Westendin tenniskeskukseen, Palin kertoo.

Liikunnallisen pojan elämään kuului myös jääkiekkoa ja futista, mutta jo varhain hän tiesi, mille lajille sydän oikeasti sykki.

– Näin 1963 Tennispalatsissa Pancho Seguran ja Torben Ulrichin. Olin täysin myyty. Kahdeksanvuotiaana päätin, että haluan pelata tennistä tosissani.

Valmentajaa Palinilla ei ollut. Itsekseen piti puurtaa. Nuori mies päätti karata ulkomaille.

– Pääsin Pepperdinen yliopistoon, jossa oli huippuhyvä tenniskoulu. Olimme aina 3–5 parhaan joukkueen joukossa USA:ssa. Minua valmensi Allan Fox, joka oli 60-luvulla useaan kertaan 10 parhaan amerikkalaispelaajan joukossa.

Kotimaisia esikuvia tennislupaukselle olivat Pekka ”Pancho” Säilä ja George ”Hohe" Berner.

– Stockholm Openissa vuonna 1969 vaikutuksen teki Ilie Năstase. Aika nopeasti esikuvaksi tuli myös Björn Borg. Hän oli ensimmäinen pelaaja, jolla oli omat valmentajat mukana. Hän muutti koko pelin. Ennen keskityttiin siihen, että piti pelata tasaisesti kaikkialla, mutta Borgin myötä alettiin keskittyä vahvuuksiin ja niiden kehittämiseen.

Joskus on hyvä mennä vaan voittamaan.

Palinilla on kaksinpelin Suomen mestaruuksia ulkokentiltä vuosilta 1977 ja 1981 ja sisäkentiltä vuosilta 1984–86. Nelinpelin Suomen mestaruus tuli ulkokentällä vuonna 1983.

– Pelasin aika harvoin Suomessa noina vuosina, Palin kuittaa.

Makoisin voitto tuli omaa idolia Hohe Berneriä vastaan.

– Se oli ylivoimaisesti hienoin mestaruustaistelu, jonka kyllä hävisin kolmen matsipallon jälkeen. Vuosi taisi olla 1975.

Nelinpeleissä Palin pelasi menestyksekkäästi Olli Rahnaston kanssa. Turnausvoitto tuli Clevelandissa.

Parhaimpia kisamuistoja on kaksinpelin ATP-turnauksen finaali Sofiassa.

– Kisa oli yksi urani parhaista. Vuosi taisi olla 1975. Voitin Alex Metrevelin semissä. Hän oli ollut Wimbledonin finaalissa pari vuotta aikaisemmin ja TOP 10 -rankingissa.

Năstasen sortsiskandaali

Mahtavin yleisö löytyy vuodelta 1979 US Openin ensimmäiseltä kierrokselta, kun Palin pelasi Ilie Năstasea vastaan.

– Centre Courtissa New Yorkissa oli todella kuuma ja kostea sää. Supertähti Năstase päätti vaihtaa sortsit kesken ottelun. Siitä tuli hirveä skandaali. Uutispätkä levisi ympäri maailmaa. Sen näkivät miljoonat ihmiset. Temppu muistetaan vieläkin täällä USA:ssa. Mitenkö matsissa kävi? No, hävisin sen suhteellisen tiukasti.

Mikä sitten on ollut parasta aikaa tennisuralla? Vastaus tulee empimättä.

– Koko se aika eli vuodet 1974–1986, vaikka tietysti mukana oli myös ylä- ja alamäkiä.

Tennisura päättyi loukkaantumiseen US Openissa 1986. Myös motivaatio jatkamiseen loppui samoihin aikoihin.

– Olin mielestäni hävinnyt liikaa. En enää saanut voittajafiiliksestä kiinni. Ihmisellä on kiintiö tappioille.

Palin kertaa menneitä hippunen kaipausta rinnassaan.

– Vuodet olivat täynnä mahtavia kokemuksia, joista jäi hienoja muistoja. Sain matkustaa ja tavata paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Nuorelle menestystä janoavalle pelaajalle Palinilla on muutama isällinen neuvo.

– Pelaa paljon ja kilpaile usein. Pidä huoli, että sinulla on enemmän voittoja kuin tappioita. Jarkko Nieminen esimerkiksi pelasi tasaisin väliajoin Futures-kisoja pitääkseen huolta voittosuhteestaan. Ei pidä vähätellä yhtäkään kilpailua. Joskus on hyvä mennä vaan voittamaan.

Leo Palin oli parhaimmillaan tenniksen maailmanlistalla sijalla 92 vuonna 1982.

Leo Palin: Mitä mietin?

Juuri nyt parasta elämässä on perhe ja muutto Yhdysvaltoihin.

Aion vielä toteuttaa haaveeni kilpakentille palaamisesta veteraanina. Tavoitteenani on tulla seniorien MM-kisaan Helsinkiin kesäkuussa.

On aivan turha miettiä menneitä, keskitytään tulevaan ja pidetään positiivinen mieli.

Henkan kulma: Teknologiasta lisävirikkeitä harjoitteluun

Kävin jokin aika sitten tutustumassa Tapiolan Tenniksen järjestämään aikuisille suunnattuun tenniskurssiin, jossa hyödynnettiin Zenniz-teknologiaa. Zenniz on suomalaisten kehittämä järjestelmä, joka mittaa pallon nopeutta ja lähtö- sekä alastulopaikkaa. Eli sen avulla pelaaja voi esimerkiksi tarkistaa, oliko hänen lyömänsä lyönti sisällä vai ulkona. Malli on tuttu ammattilaiskilpailuista. Zenniz-järjestelmä perustuu ääniteknologiaan ja sen tarkkuus on tällä hetkellä noin sentin luokkaa.

- Järjestelmän tarkkuus ja toimintavarmuus kehittyvät koko ajan, kertoo Zenniksen omistavassa yhtiössä työskentelevä Sebastian Laine.

Tällä hetkellä Suomeen Zenniz-järjestelmiä on toimitettu noin kolmekymmentä ja kevään aikana laitteita toimitetaan lisää. Yhtiöllä on tavoitteena viedä tuotetta myös maailmalle ja tähän mennessä tilauksia on tullut jo Ruotsista, Saksasta, Itävallasta, Virosta, Englannista, Turkista, Puolasta ja Araabiemiraatteista. Lähimmät Zenniksellä varustetut hallit löydät osoitteesta http://www.zenniz.com/home-2/courts/.

Tapiolan Tenniksen järjestämällä kurssilla Zenniz-järjestelmää hyödynnettiin muun muassa siten, että harjoitteessa määritettiin maalit, joihin pelaajien piti osua ja Zenniz laski osumat. Pelaajat saivat myös hyödyllistä tietoa siitä, missä kohtaa kenttää he olivat osuessaan palloon sekä lyöntiensä nopeuksista. Ja lopun peliosuudessa tietysti haastettiin rajatuomiota, mikä toi hauskan lisäjännityksen tiukkoihin tilanteisiin.

Pekka Ahomaa on suunnitellut Sebastian Laineen avustuksella Tapiolaan Zenniz-kurssin.

Tapiolan Tennikselle tämä oli ensimmäinen kokeilu, jossa varsinaisesti hyödynnettiin teknologiaa kurssitoiminnassa. Seuran aikuisvalmennustoiminnassa on mukana noin 90 valmennettavaa ja sarjatennisjoukkueita seuralla on peräti 32.

- Tapiolan Tennis on erikoistunut aikuisten tennistoimintaan ja haluaa olla siinä maan parhaimmistoa” sanoo seuran hallituksen jäsen ja Zenniz-kurssin suunnittelusta vastannut Pekka Ahomaa.

Hän myös toteaa kurssille osallistuneiden pelaajien olleen innoissaan. Parasta antia olivat se, että Zenniksen keräämän tiedon avulla pelaajat voivat tehdä pidempiaikaisen kehityssuunnitelman ja seurata edistymistä tasaisin väliajoin sekä se, että järjestelmän avulla pelaaja voi paremmin huomata omat puutteensa pelissä. Jos esimerkiksi lyöntipaikka oli koko ajan liian kaukana, kurssilaista ohjeistettiin tulemaan paremmin palloa vastaan.

- Eli on tosi kova innostus tämän kaltaisen teknologian mukaan tuomiselle osaksi valmennusta,  jatkaa Ahomaa.

Zenniz ei ole ainoa teknologia, jota voi hyödyntää kurssitoiminnassa. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita Wilsonin ja Sonyn yhdessä kehittämä Sony Tennis Sensor, joka on mailaan asennettava lisälaite ja se mittaa esimerkiksi mailan kärjen liikettä ja pallon nopeutta sekä kierrettä. Laite on yhteensopiva Wilsonin, Headin, Princen ja Yonexin määrättyjen mallien kanssa. Sensoria ei valitettavasti vielä ole saatavilla Suomesta, mutta laitteeseen voi käydä tutustumassa netissä osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=KLn6Dkr3njA. Muista teknisistä apuvälineistä voidaan mainita ainakin videoiden tallentaminen ja pallotykki.

Itselläni ei ole juurikaan kokemusta teknologian hyödyntämisestä omissa tennispeleissä. Tosin valmennustoiminnassa olen jonkin verran hyödyntänyt videointia. Viime kesänä innostuin lenkkeilemään ja otin käyttöön Sports Trackerin, joka mittaa juoksunopeutta ja matkaa. Se toi paljon lisäintoa harjoitteluun. Ja vaikka teknologia ei suoraan parantaisi harjoitustuloksia, lisämotivaatiota se ainakin antaa. Ja tietysti motivaation kautta myös tuloksissa on odotettavissa kehitystä. Eli kannustankin kaikkia seuroja ottamaan mallia Tapiolan Tenniksestä ja ideoimaan uusia kurssimuotoja, joissa voi myös hyödyntää uutta ja vanhaa teknologiaa!


Tapiolan Tennis ry

Kotihalli: Tapiolan Tennispuisto, Espoo
Jäsenmäärä: 232
Seuran puheenjohtaja: Matti Laamanen
Valmennustoiminnassa mukana olevien määrä: 90
Valmentajien määrä: 3
Sarjatennisjoukkueiden määrä: 32


Zenniz Oy

Perustettu: 2013
Työntekijämäärä: 6
Toimitusjohtaja: Vesa Maani
Toimitettuja laitteita tällä hetkellä: 30
www-sivut: www.zenniz.com

Jarkko ja Patti liikuttivat lapsia Savitaipaleella

Jarkko Niemisen kanssa poseeraa Savitaipaleen Tennisseuran valmentaja Leevi Karhula.

Savitaipaleen Tennisseuran järjestämä Jarkko Niemisen ja Patrik Niklas-Salmisen vierailu keräsi sunnuntaina 3. tammikuuta Savitaipaleen Liikuntakeskukselle noin 300 tenniksestä kiinnostunutta seuraajaa.

Aamun aloitti minitennispallottelu, jossa kuutisenkymmentä tennisjunioria pääsi treenaamaan yhdessä maailmantähtien kanssa oman kunnan liikuntahallissa. Tennisjunioreiden ilmeet harjoitusten jälkeen olivat onnelliset. Tapahtuma tarjosi nuorille harrastajille varmasti ikimuistoisen elämyksen, josta riittää muisteltavaa vielä pitkään.

Päivä jatkui lounaan jälkeen näytösottelulla. Jarkon ja Patrikin välinen kamppailu tarjosi tennisnautinnon kaiken ikäisille seuraajille. Kaksinpelin jälkeen estradille pääsivät myös Savitaipaleen Tennisseuran omat tähdet Elisa Vaartaja ja Emmi Jokela. Nelinpelissä koettiin hauskoja hetkiä ja tunnelma hallissa oli ulkona paukkuvasta pakkasesta huolimatta lämmin!

Tapahtuman lopuksi yleisölle tarjoutui mahdollisuus päästä jututtamaan Jarkkoa ja Patrikia.

Savitaipaleen tennisseura perustettu 1979

- jäseniä 168 (vuonna 2014),

- vuosittain järjestettävä Futures-tason naisten ammattilaisturnaus (vuodesta 2002)

- tenniskoulussa 52 junioria, Savitaipaleen lukiossa tennislinja

- lajin kehittymistä on edesauttanut kunnan positiivinen suhtautuminen lajiin

- lisätietoja voi kysyä Esa Vaartajalta 050 321 5659

Katso Savitaipaleen tuottama lämminhenkinen video päivästä:

 

Seniorien MM-kisat: Suomeen odotetaan yli 500 pelaajaa

Järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimii Joakim Berner ja jäseniä ovat Pekka Mäkelä, Riku Helminen, Tommi Heinonen, Veli-Matti Hilli, Roger Nyberg ja Riitta Närhi sekä Suomen Tennisliittoa edustava Teemu Purho ja Seppo Nurmi Suomen Senioritenniksestä.

Suomalaisjärjestelijät saivat hyvät arviot Kansainvälisen Tennisliitolta (ITF), kun James McGurran kävi lokakuun lopussa tutustumassa seniori-ikäluokkien 50-, 55- ja 60:n joukkueiden ja henkilökohtaisten vuoden 2016 MM-kilpailujen valmisteluihin.

Kisat käydään viiden ja puolen kuukauden kuluttua: joukkuekilpailut pelataan 19.-24.6. ja heti niiden perään, 25.6.-2.7. henkilökohtaiset MM-kilpailut Talin tenniskeskuksessa Helsingissä. Muina pelipaikkoina ovat Esport Center ja mahdollisesti myös Tapiolan Tennispuisto.

Turnaukset pelataan sisäkentillä, sillä vain näin saadaan riittävä määrä kenttiä tämän kokoluokan turnaukselle. Suomeen odotetaan reilusti yli 500 osallistujaa; se saattaa nousta jopa lähelle 700.

Vahva tiimi

Kansainvälinen Tennisliitto hallinnoi seniorien MM-kisoja, jotka se antaa – hakemusten perusteella – jäsenmaihin järjestettäväksi. Idea kisojen hakemisesta Suomeen oli Joakim Bernerin, joka itse kisaa 55-ikäisissä ja kiertää ahkerasti MM- ja ITF-kilpailuissa eri puolilla maailmaa. Tuorein saavutus on tammikuulta EM-kisoista, jossa hän sai kaksinpelissä pronssia. Omakohtaisen kokemuksen kautta Berner on nähnyt, miten MM-kisoja järjestetään ja uskoo, että Suomessa pystytään vähintään samaan. Todennäköisyys ja pyrkimys ovat luonnollisesti vielä parempaakin.

”Kimmen” pyöritti ajatusta myös Kansainvälisessä Tennisliitossa ITF:ssä ja kun sieltä näytettiin epävirallisesti vihreää valoa Suomen kisa-anomukselle, pantiin toimeksi.

Nyt ollaan niin pitkällä, että kilpailujen vastaava järjestäjä on HVS-Tennis, joka kokosi jo loppukesästä järjestelytoimikunnan. Sen puheenjohtajana toimii Joakim Berner ja jäseniä ovat Pekka Mäkelä, Riku Helminen, Tommi Heinonen, Veli-Matti Hilli, Roger Nyberg ja Riitta Närhi sekä Suomen Tennisliittoa
edustava Teemu Purho ja Seppo Nurmi Suomen Senioritenniksestä.

HVS-Tenniksen ja Talin tenniskeskuksen toimitusjohtaja Mäkelä on MM-kisojen kilpailunjohtaja, jota Espoon pelipaikoilla avustaa Heinonen. Mäkelällä on Talin järjestelyissä mukana luotettavat ja kokeneet B-O Estlander ja Jari Ramstedt. Helmisen vastuulla on kisojen markkinointi ja sponsoreiden haku ja Hilli puolestaan on luonut kisojen visuaalisen ilmeen. Kisan teemana on White Night - valkoiset yöt - suomalaisen juhannuksen tunnusmerkki. Närhi vastaa kisan viestinnästä.

Vapaaehtoisten rekrytointi on käynnissä, sillä senioritenniksen MM-kisat ovat alkaneen vuoden osanottajamäärältään suurin Suomessa. Se vaatii melkoisen tekijäjoukon. Turnaus on saanut yhteistyökumppaneikseen jo Seritalo Oy:n, Kiriprintti Oy:n ja Toyotan.

Fact Sheet helmikuussa

Parin kuukauden kuluttua päästään jo näkemään, kuinka monta joukkuetta MM-joukkuekisaan osallistuu, kun ilmoittautuminen päättyy 28.3.2016. Miesten MM-joukkuekilpailut ovat Fred Perry Cup (M50), Austria Cup (M55) ja Von Cramm Cup (M60) ja naisten kilpailut Maria Esther Bueno Cup (N50), Maureen Connolly Cup (N55) ja Alice Marble Cup (N60).

Osa joukkuekisoihin osallistuvista jää pelaamaan seuraavaksi viikoksi henkilökohtaisia MM-kisoja, mutta niihin tulee mukaan myös paljon muita pelaajia. Ilmoittautuminen päättyy 25.5., vain kuukautta ennen kisojen alkua. Kisan virallinen hotelli on Sokos-hotelli Presidentti Helsingin sydämessä.

Näiden kilpailujen tietosivut (Fact Sheet) julkaistaan helmikuussa ITF:n verkkosivuilla, joilla myös ilmoittautumiset tehdään ns. IPIN-järjestelmässä. Kisojen valmisteluja voi seurata kisan Facebook-sivuilta ITF Senior World Championships Helsinki ja Tennislehden kevään numeroissa.
 

 

Suomessa tänä vuonna ainakin kuusi ammattilaiskisaa

Henrik Sillanpää, Patrik Niklas-Salminen ja Harri Heliövaara viihtyivät Aamulehti Tampere Openissa viime kesänä. Kuva: Iina Airio/STL

Vaikka moni ammattilaispelaajamme on lopettanut uransa, on esiin astumassa nuorten pelaajien joukko. He tarvitsevat sopivan tasoisia kansainvälisiä kisoja, jotta kehitys jatkuisi suotuisana.

Marraskuisen IPP Openin haastajatason kisan peruuntuminen aivan viime hetkillä oli harmittavaa, mutta tässä tilanteessa tenniksemme kaipaa ennen kaikkea pienempiä kisoja.

- Meillä pitäisi olla enemmän 10 000 dollarin kisoja. Ne olisivat pelaajillemme nyt kehittävämpiä kuin isommat kisat, Pekka Mäkelä sanoo.

Hän on turnausjohtajana peräti kolmessa ammattilaisturnauksessa, myös viime hetkellä peruuntuneessa IPP Openissa. Turnauksen pääsponsorina toiminut Gennadi Timtshenko joutui Yhdysvaltojen pakotelistalle, eikä hänen ja turnausjärjestäjien välinen rahaliikenne enää onnistunut.

- Uskon, että Helsingin challenger-kisa järjestetään 2016. Me vain sisuunnuimme tästä 2015 vuoden vastoinkäymisestä, Mäkelä vakuuttaa.

Mäkelä kasaa paraikaa challenger-kisapakettia. Aikaa ei ole hukattavaksi, vaikka turnauksella on edelleen paikka ATP:n kalenterissa. Elokuun alkuun mennessä pitäisi ilmoituksen mennä eteenpäin, mikäli Helsinki järjestää challengerinsa.

Toivottavasti nämä miehet ovat kotimaan ammattilaiskisoissa kentällä myös ensi kesänä.

"Uutta jarkkoniemistä kehiin"

Talissa tähtäimessä on edelleen 50 000 dollarin kisa ilmaisella majoituksella. Samankokoisena jatkaa Tampereen haastajatason kisa. Tämän kokoluokan kilpailulle ei tällä hetkellä löydy takuuvarmasti riittävän hyvää suomalaispelaajaa, jotta yleisömenestys olisi taattu.

Jarkko Nieminen oli aina pelatessaan valtava yleisömagneetti.

- Jarkkoa voi taas kerran kiittää. Aina kun hän oli kisaamassa joko Helsingin tai Tampereen challengereissa, ja se toi selvästi väriä kisaan, Mäkelä sanoo.

Tilanteeseen ei ole kuin yksi ratkaisu.

- Ei muuta kuin uutta jarkkoniemistä kehiin, Mäkelä sanoo.

Kunhan Helsingin haastajatason kisa saadaan järjestettyä, sen pariksi asettuu taas luonnollisella tavalla naisten 10 000 dollarin kisa Aava Orto-lääkärit Open.

- Orto-lääkärit-kisa järjestetään marraskuussa joka tapauksessa, kävi Helsingin challengerille miten tahansa, Mäkelä kertoo.

Ehtoihin kuuluu, että maantieteellisesti lähekkäin pitää olla kolme sen tason kisaa peräkkäin, jotta kisat saadaan miesten kisoissa järjestää.

Kaarinaan Challenger 2017?

Suomen tilanne muuttui 2015 kesän jälkeen, kun Vierumäen Futures vetäytyi pois. Tilalle saatiin onneksi Kaarinaan oma kisansa. Kaksi muuta Futures-kisaa pelataan Helsingissä ja Hyvinkäällä.

Kaarinan kilpailu on elokuun ensimmäisellä viikolla ja sitä seuraavat Hyvinkää ja Helsinki.

2016 ammattilaiskisat Suomessa aloittaa kuitenkin heinäkuun puolivälissä Tampere, jossa pelataan haastajaturnauksen lisäksi naisten kymppitonni. Seuraavalla viikolla vuorossa on perinteinen Savitaipaleen naisten 10 000 dollarin kisa.

Tennisliitto on ansiokkaasti tukenut 10 000 dollarin kisoja. Taloudellinen tuki on omalta osaltaan mahdollistanut kisojen järjestämisen Suomessa.

- Tuki on ollut tärkeä, siitä Liitolle kiitos, Mäkelä sanoo.

Suomen ammattilaiskisoihin on kenties tulossa mielenkiintoinen lisäys 2017. ÅLK:n Johan Skogman vahvistaa, että Kaarinassa halutaan järjestää haastajatason kisa.

- Olemme neuvotelleet asiasta. Tarkoitus olisi järjestää 50 000 dollarin kisa Tampereen challengerin jälkeisellä viikolla.

Valmentajaesittelyssä Sami Ikonen: ”En usko hokkuspokkus-temppuihin”

 

Sami Ikosen ehdoton suosikkipelaaja on Roger Federer.

Sami ”Iksu” Ikonen on tennisvalmentaja, joka uskoo pitkäjänteiseen työhön. Ikonen aloitti pelaamisen melko myöhään, vasta 13-vuotiaana. Lukion jälkeen nuori mies kävi ostamassa kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin tarvittavat kirjat, mutta siihen se sitten jäi, sillä valmentaminen kiehtoi enemmän.

Ikonen siirtyi vuosi sitten Hyvinkään tennisseuran valmennuspäällikön paikalta HLK:n kilpavalmentajaksi. Tällä hetkellä hänen päävastuunaan on HLK team, joka koostuu seuran parhaimmista noin 15-vuotiaista pelaajista (Bea Kivikoski, Hedda Hakala, Atte Ehrnrooth, Mikko Pulkkinen ja Oliver Wesamaa). Siirtopäätös oli selvästi kannattava, sillä esimerkiksi Bea Kivikoski voitti viime vuonna neljä Suomen mestaruutta. Ikosen sanoin ”ei olisi voinut paljon paremmin mennä.”

Milloin aloitit tenniksen pelaamisen?

Pelasin kaikkia muita lajeja nuorempana, kuten jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa ja pesäpalloa. Viimeisenä lajina 13-vuotiaana alkoi tennis, kun rupesin pelaamaan sitä itsekseni kaverin kautta. Siitä sitten innostuin ja jatkoin pelaamista. Takanani on hyvä kilpaura A1-luokassa ilman mitään suurempia meriittejä.

Milloin aloitit valmentamisen?

Ihan ensimmäisen ryhmän valmensin 15-vuotiaana, mutta en oikein kutsuisi sitä valmentamiseksi. Pelasin paljon, mutta siinä samalla valmensin yksittäisiä ryhmiä. Suunnilleen armeijan jälkeen aloin valmentamaan kunnolla ja siitä muutaman vuoden päästä päätoimisesti. Minulle avautui todella hyvä valmennuspaikka ja ajattelin kokeilla. Pidin niin paljon, että jäin sille tielle ja tässä sitä vielä ollaan. Omalta osaltaan minua innosti myös omat valmentajani, jotka olivat erittäin hyviä työssään.

Vahvuutesi valmentajana?

Kärsivällisyys, rauhallisuus ja pitkäjänteisyys. En usko mihinkään hokkuspokkus-temppuihin, vaan jaksan miettiä asioita pidemmälle. Mielestäni kannattaa laittaa aina jäitä hattuun, sillä mikään ei tapahdu sekunnissa.

Valmennusfilosofiasi?

Uskon pitkäjänteiseen kovaan työhön, jossa päivittäinen harjoittelu on laadukasta. Totta kai kuuntelen myös pelaajia ja annan heille tilaa. En usko vanhanaikaiseen valmentamiseen vaan siihen, että kaikki lähtee pelaajasta itsestään ja hän on se tärkein. Koen valmentajan tärkeimmäksi tehtäväksi auttaa kutakin yksilöä omaan parhaaseen suoritukseensa.

Miten olet pyrkinyt kehittämään valmentajan taitojasi?

Olen käynyt paljon koulutuksissa ja olen parhaillaan huippuvalmentajakoulutuksessa. Keskustelen myös paljon muiden valmentajien kanssa, mistä on kovasti hyötyä ja koen sen tärkeäksi. En luule tietäväni kaikkea, vaan yritän ottaa muilta oppia. Internetistä on myös helppo etsiä tietoa. Tennistä on pelattu pitkään, joten eihän sitä keksitä uudestaan. Koulutuksien avulla pystyy kuitenkin vahvistamaan omia ajatuksiaan ja samalla oppii, mitä tänä päivänä tenniksessä tapahtuu. Kuten jo aiemmin mainitsin, minulla on ollut itsellä erittäin hyviä valmentajia. Heiltä olen oppinut todella paljon valmentamisesta.

Mieleenpainuvin valmentajakokemuksesi?

Ei ole mitään yksittäistä, mutta tietysti on hienoa, kun valmennettava pärjää kilpailuissa. Hyvä fiilis tulee siitä, kun valmennettava onnistuu.

Parasta tennisvalmentajana?

Se, että kaikki päivät ovat erilaisia. On myös mielekästä, kun saa tehdä töitä ihmisten parissa, tykkään olla tekemisissä varsinkin nuorten kanssa. Kyllähän tässä matkustelemaankin pääsee, mikä on mukavaa. On etuoikeus, että saa työskennellä rakastamansa lajin parissa.

Suosikkiharjoituksesi?

Vaikkapa linjacrossi-harjoitukset, joissa tulee paljon liikettä.

Suosikkipelaajasi, miksi?

Ehdottomasti Roger Federer. Hän on täydellinen pelaaja, lahjakas, todella hyvä liikkumaan ja tekniikkakin on erinomaista. Federer on mielestäni vienyt tenniksen aivan uudelle tasolle pelivuosinaan ja auttanut koko lajia kehittymään siihen, mitä se tänä päivänä on. Hän osaa myös käyttäytyä hienosti kentän ulkopuolella ja on loistava esikuva. Lisäksi Federer on hyvää mainosta tennikselle, jopa tennistä vähemmän seuranneille.

Samin nopeat valinnat:

Hyökkäys-Puolustus

Nelinpeli-Kaksinpeli

Andre Agassi-Pete Sampras

Massakenttä-Kovapohjainen kenttä

Verkkopeli-Jälkipeli

Penkkipunnerrus-Kyykky

Kämmenlyönti-Rystylyönti

Sulkapallo-Squash